Jaký je to mech?
Tohle jsou minimálně dva mechy, já mám to co se po něm plazí jako vlasová niť. Neznáte někdo název ? Dokáže prorůst mechy a roste doslova z hodiny na hodinu, ale dá se namotat a odebrat stranou.. To druhý je Fontanus ?
A ještě jedna.
Prosím, pomozte mi určit tento mech. Koupeno v Hornbachu v Brně za hříšných 220Kč s vysvětlením, že u toho nemají cedulky a vůbec netuší, co by to mohlo být. Mě se ale líbil, tak ho mám doma
Přilepeno na keramickém vrchlíku, průměr cca 7cm.
Starší reakce
Nevite co je to za druh mechu?
Starší reakce
Omlouvám se, z mé strany překlep.. (opravím=). Ale i kdyby to byl jiný, stejně myslím, že pod vodou ostatní zástupci toho rodu nerostou (aspoň né v Evropě).
Je to Tortula ruralis - ne Tortura rularis.. Mas ale pravdu - jde o mech, ktery navic neroste vetsinou ani v blizkosti vody.. Pokud by to mel byt nejaky jiny rourkatec, tak asi T. latifolia, nebo fragilis, ale ten u nas neni tak casty. Je na druhou stranu ale pravda, ze anglicky se jako Star Moss opravdu oznacuje T. ruralis. Jenze taxonomie v anglictine je problem - nemaji tam tak jako u nas docela dobre vyvinutou taxonomii na rody a druhy, takze se taxonomicky s anglany domluvite jen latinsky. Tzn. Myslim, ze bude vice druhu mechu v anglictine oznacovanych jako Star Moss..
Jinak Tortula rularis roste hojně i u nás, ale nikdy neroste pod vodou. Takže jestli to někdy někdo pod takovým názvem prodává, tak to roste pod vodou jen dočasně, nebo to je něco jiného (což spíš, protože je to obtížní druh). A Tortula rularis je synonymum pro Syntrichia ruralis.
Po roce a půl mám název...Tortula ruralis ....odkaz níže viz. Rare !! Star Moss....i tak jsou tam nádherné mecháče
www.google.cz/…Starší reakce
Podle toho co píšou na te strance mongabay...je to Chara.Nějaký druh parožnatky(stonewort)
no rozdíly tam jsou,to je vidět z toho jednoho obrázku,aleten uplně prní obrázek mi příde uplně jinej..podívej se jako doprava nahoru jak vypadá ten mech
Oni sa zdajú podobné ale vzrastom sú iné, najviac je to vidieť u týchto machov(Erect - Christmas - Phoenix - Weeping - Singapore - Stringy moos) ...
www.wszim-sochaczew.edu.pl/… (jednotlivé machy + celkový habitus v raste)
www.killies.com/… (podrobnejšie rozlíšenie 6tich druhov)
Teď mě napadlo asi změním přezdívku z Gošíci na gošici..ono zní hrozně to co uvedla Gošíci.
Jinak ano, všechno vypadá podobně jako jávský mech, ale jsou tam rozdíly...a mnohdy velmi markantní. Je pravda, že biotop cenote, má asi svůj jedinečný moss. Ale na druhou stranu nepřijde vám to podobné Tortula ruralis
tady jak jsem jednou házela odkaz to prodávají.
cgi.ebay.com/…
A Tento mech by měl být dostupný i u nás. Teď na zimu s tím asi mnoho nepořešíme, ale na jaře to zkusím.
pěkný odkazy,ale často mi to z obrázků připomíná javskej mech..třeba ten obrázek co je ten mech jen kousek ukázzanej..takle vypadá javskej mech když se mu nedaří,ty fotky různý mi přišli taky jako z javskýho mechu..jediná fotka co mi nepřišla podobná je ta první kterou uvedla Gošíci..Ten suchozemskej mech co tam někdo dal je uplně jinej než ten co myslim..Až to někdo najdete a bude Vám to chvilku růst tak mi pošlete fotky..to mě celkem zajímá
Seznam mechů:
Fissidens fontanus - Phoenix moss
Amblystegium serpens - Nano moss
Fontinalis antyperitica
Drepanocladus sendtneri
Vesicularia sp. - Creeping moss
Taxiphyllum sp. - Flame moss
Vesicularia ferrieri - Weeping moss
Taxiphyllum barbieri - Java moss
Vesicularia dubyana - Singapore moss (just to compare)
Taxiphyllum alternas - Taiwan moss
Vesicularia montagnei - x-mass moss
?????????????? - Milimetre moss
Riccardia chamedryfolia
Tortula ruralis
Chcete si koupit mech? Údajně by to měl být mech, který je snad i u nás v přírodě dotupný:
cgi.ebay.com/…
A nebo plastický mech
cgi.ebay.com/…
a na závěr:
www.akwarium.nyzio.com/…
Jedu na chatu vykopat nějaký mech
tyyy v..., to je mechu a podivnosti! Mate nekdo neco z toho, da se koupit (krom nejbeznejsich)?
Mozna tenhle clovek -
www.akva.sk/… by vedel vic.
dle mě tahle sranda bude růst pod vodou
ale kde ji sehnat?
Presne tam jsem koukal, je to napsane na tom obrazku (taky jsem neveril, ze je to pod vodou) (vim, bylo to pro killera)
Mozna nejake jine Polytrichum, tohle vypada jeste podobneji:
plants.usda.gov/…
plants.usda.gov/…
Kdyz jsem byl maly, zkousel jsem do akva kdeco, neco rostlo i docela dlouho (mesice), nez se to rozpadlo, takze mozna na nejako vystavu, jako zvlastni dekorace, ok.
tyjo tohle roste v lese...je ta fotka určitě pod vodou?
On je tomu hodne podobny i jeden cesky mech, ale marne se mu hledanim snazim prijit na jmeno. Roste i v potocich pod vodou. Ale spis myslim, ze je pod vodou jen cast zivota, kdyz v potoce tece vic vody, trvale asi ne. Treba je na tom ten cenotsky stejne - treba se nektere propadliny zaplnuji vodou jen v urcitem obdobi? ....
Edit:
Uz jsem ten co jsem myslel vystoural: ploník obecný - Polytrichum commune . Prave ze me hned u toho "podvodniho" zaujala podobnost.
Ale nerikam, ze to je on.
Noooo vida, mohlo by to být v akvárku?.....No jen zjistit co to je?
nevim,ale něco podobnýho mám u masožravý kytky
a chce to furt vodu
Přidat reakci
1 ...... ...... [10]
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 13716x