Vyboulené oči
0 03.02.2010 21:25 stana Konec trápení rybky.. Škoda, že se nikdo další nepřidal, každý další pohled navěc je lepší. Asi bych do nádrže, kde byla, dala preventivně nějaké léky. Trochu vody dala pryč. Snad bych zvolila lék eSHa 2000. Máme doma.
Stručný popis: Víceúčelový prostředek pro léčbu akvarijních ryb s jedinečně širokospektrálním účinkem.
ESHa 2000 léčí primární a sekundární plísňové infekce, bakteriální kožní infekce a účinkuje též proti parazitům kůže a žáber. Navíc má schopnost pomáhat hojení ran a chránit kožní vrstvu. Potlačuje a léčí více než 18 druhů onemocnění.
Musím pochválit výrobce za snahu popisu každého onemocnění, na které je toto léčivo vhodné. Může se použít i preventivně.
Tak hotovo. Ryba vypadala hodinu od hodiny hůř. Už jen polehávala břichem na dně někde pod listem a pomalu se začínala naklánět na bok. Neměl jsme srdce ji v tom nechat a navíc jsme měl strach, pokud je to nějaký cizopasník nebo něco infekčního, aby se to nezačalo přesouvat i na další ryby. Ledová voda s ledem to vyřešili do dvou vteřin...
.. teď mě štve, že nevím, co to bylo a jak k tomu přišla...
Bílý povlak nebo okraji tlamky ryby vypadá na plíseň. Ale ve spojitosti s Bičíkovci jsem to neviděla. A jestli to zmizelo, tak opravdu nevím. Zkusím se na to někde kouknout.
Ještě jsem si v zpomněl, že ryba měla tak před dvěma týdny zabarvený okraj tlamky do bíla. Po pár dnech to zmizelo. To by napovídalo na nějaké bakterie ne?
Může se přenést i na jiné rybky. Jde-li o zmíněného bičíkovce, opustí-li svého hostitele a nenajde-li do určité doby jiného, může uhynout. Když má Bičíkovec to štěstí, rybka jiná ho získá. Karanténa by byla fajn. Jde o cílenou léčbu, no a potřebujeme zvýšit teplotu a dát dané léčivo. Já bych jí osobně dala do karantény, začala léčit a jde-li o nádrž, kde byla molice původně, nějakou vodu bych odčerpala, dala novou a preventivně tam dala metylénovou modř. Já jsem toto onemocnění již na Black molle, ale i na Bojovnici viděla. Bylo by ale dobrý, počkat si na další názory.
To všechno platí pro karanténu, že? Takovou léčbu by asi ostatní ryby nedaly, počítám... A s tím souvisí: může se ten bičíkovec přesunout i na další ryby? Zatím je totiž Blackmolla stále ve společné nádrži.... ehm
Dle popisu může jít o bičíkovce zhoubného.
LÉČBA: Zvýšení teploty vody na 32-33 °C, kterou udržujeme při silném vzduchování minimálně po dobu 30 hodin. Použijeme při minimální filtraci dezinfekci (malachitová zeleň, metylénová modř, Acriflavin, TERAP-AC, TERAP-CHIN, FMC, Costapur). Každý den měníme 1/4 objemu vody v nádrži a přidáme odpovídající část původní dávky léčiva. Léčba se udržuje minimálně po dobu 8 dnů.
Takto vypadá moje Blackmolla. Vypoulené a zakalené oči. Stojí na místě, rychle a krátce dýchá, drží se u dna. Na spodní straně obou očí má něco bílého, asi otevřená ranka, ze které občas vytéká čůrek krve. má to na obou očích. A postupně se jí pomalu do červena krví barví i panenky. Co to může být a dá se to něčím léčit? Nebo to nemá význam už? Je to moje veteránka, před pár měsíci byla jedna ze dvou, které rozjížděly moje akva
Starší reakce
Jj souhlas. Prostě někdy je lepší tu rybku utratit, než ji nechat trápit. I ten úraz ji může velmi lehce zabít. Protože pokud nemám možnost tam nalít Eshu2000 apod. jako prevenci proti infekci, která na ni vleze téměř okamžitě. Tak na to rybka podlehne co nevidět. Aneb jak jsme viděli, tak se i stalo.
přesně tak jak píše provokatér a taky pokud je nemocná jedna tak ji radši hned utratím, pokud by šlo o nemoc tak tím můžu předejít rozšířění, ale ne u všech ryb třeba terčáky se taky snažím zachránit co to jde, ale mečovek je dost a dost a mnohdy ta cena léčiv přesáhně její hodnotu.
0 28.11.2009 18:57 kreten – Re: Honz
To není o schválnostech, ale o tom, zda se vyplatí rybu léčit. A to v případě, že to není nějaký unikát, či vzácná chovná ryba, se vskutku nevyplatí. Tedy pokud je jedna. Pokud léčím nádrž, ve které je 500 ryb na prodej a jsou nemocné jednou chorobou, je to také něco jiného, než když ve společenské nádrži se na svět nechce koukat jedna mečovka.
sice je levnější ji utratit a nevím jak to bě ale já když chovám ryby tak si je schválně nenechám utratit
Nejde o to jestli to neublíží ostatním rybám, ale o to že nadbytečným používáním antibiotik si zaděláváme na budoucí problémy. Prostě pokud se antibiotika použijí nevhodně nebo zbytečně tak si na ně bakterie zvyknou a pak na ně léky nepůsobí.
Otok oka (exophthalmus) nemusí být jen projevem vodnatelnosti. Pokud ryba nemá zvětšenou břišní dutinu a odstávající ploutve tak to může být způsobeno třeba úrazem. Nechal bych rybu v karanténě a pozorovat jestli se otok nezvětšuje, nebo se neprojevují jiné příznaky. Do vody bych přidal buď Preventan, nebo raději eSHa 2000.
Pokud není jasná diagnoza je použití antibiotik to nejhorší co se dá dělat. Ve většině případů to nezabere a ještě si takhle vypěstujeme bakterie resistentní na antibiotika.
aby ta výměna části vody nebyla taky dražší než koupit druhou
V tom případě zkusit vyměnit část vody a zvýšit teplotu ... lepší než rybu rovnou zabít
1 27.11.2009 18:04 okarlicek imii bohužel preventin nemám a akvaristika je nejblíž v Plzni tam asi 2 týdny nepojedeme
2 27.11.2009 17:25 kreten – Re: Imii
No jenže - není nemoc jako nemoc a jak už jsem říkal, nová mečovka se do dvacky vejde, lahvička Preventinu ne, tak co je dobrá rada....?
a v tom vašem případě se fakt jednalo asi o něco zcela jiného....
Můj beťák to měl ... jen vypouklé oko a nateklá tlama ... vyměnila jsem vodu (byl v malém 12l akva) a nalila tam teplejší ... přidala Preventin od Dajany (trochu větší dávku). Každý druhý den jsem měnila 4l vody za teplejší (nebylo tam topítko) a vždy přidala trochu Preventinu ... rybka byla za týden v pořádku ...
Rady jako "utrať ji" atd. jsou fakt na prd ...
přesně tak, tu už asi nezachráníš
2 27.11.2009 13:51 kreten – Re: okarlicek
Nejlépe utratit
0 27.11.2009 13:40 okarlicek – vypoulené oko mečovky
dobrý den
jedna moje mečovka má vypoulené oko hned jsem jí dal do karantény, ale nevím co s tím mám dělat přes noc se jí trochu zmenšilo ale pořád ho má vypoulené prosím poradtě co s tím mám dělat
Starší reakce
tak je celkem v poho oči v normálu vřídek zmizl ale začali se mu rozkládat a červenat ploutve (přikládám foto)což odhaduji jako následek slané vody tak jsem dnes po výmněně vody již nesolil a začal jsem mu topit tak uvidíme
tak je už čtvrtý den v karanténě kde netopíim ale jen jsem osolil vodu a silněji vzduchuji a oči mu už včera splaskly a dnes vypadá již úplně v poho dokonce už i žere
mněním každý den 100%vody za čistou odstátou a ještě ho tam nechám asi do konce týdne a uvidíme
chemii se mi používat nechce
0 13.04.2009 00:36 Taranis – Re: Ninco
přesně tak jsem dopadl i já
tak vidím že ten problém nemám jen já tak prosíím porťe nám někdo
0 12.04.2009 20:20 Piky – Jak dlouho vydrží nežrat?
a ještě jedna
0 12.04.2009 20:20 Piky – Jak dlouho vydrží nežrat?
Přidávám fotky betťáka
0 12.04.2009 20:07 Piky – Jak dlouho vydrží nežrat?
Ahoj, onemocněl mi sameček Betty. Má oteklé nebo nafouklé oko, nežere..odhadla jsem to na bakteriální nákazu, dala Baktopur a po 3 dnech nic, dostala jsem tady radu na Eshu 2000, tak jsem to zkoušela další 3 dny a nic, jenže ryba plave, sice málo ale vypadá, že se snaží, jenže nechce žrát. Jak dlouho vydrží ryba nežrat? Prosím poraďte co mu může být? A utratit nebo ještě počkat? Děkuji
0 11.04.2009 22:27 navik [908] - Sumci takhle vypadá normální jedinec
na nemoc to podla mna nevipada ale skor to za okom vyzera ako plesen ale tie oci vyzeraju dekorativne s prepacenim
díky moc za rady
překvapilo mně že to jde tak rychle
teď doma nic nemám tak bude muset vydržet do pondělí
dám ho zvláště a budu vzduchovat a topit a trochu osolím a budu se asi modlit
mám je půl roku v druhovém akva s biofiltrem a vyrostli ze 6 cm na 12 cm a tak by to byla škoda
a taky kde se ta nemoc vzala??
Postupoval bych dle rady, kterou dává Plecos (
)
, pokud to bude v této fázi ještě co platné... (tzn. nejlépe ihned)
Mohla by to být Limfocytóza, ale nevím jak se ryba chová?
Já bych to řešil jako bakterku, u eLek je třeba vždycky mít po ruce léky typu Sera Bactopur a Bactopur direct...
eště z blízka
prosím o pomoc
jeden den(asi)vřídek za okem
a druhý den vykulené oči
prosím poraďte
děkuji
Starší reakce
Starší reakce
Patrně se jedná o nějakou bakteriální nákazu. Tam je exophthtalmus průvodní příznak. Zkusit karanténu a nějaký antibakteriální lék třeba Baktopur direkt od Sery.
0 12.03.2009 10:59 EmSeeCZ prave ze neplave.... lezi jen na dne a kdyz dat potravu tak se taky moc nehejbe
Dokud žije, plave a žere normálně tak jí nech.
0 11.03.2009 14:20 EmSeeCZ Mam stejny problem u Gold molly. Vylezli ji obe oci, vypada to hodne divne... radeji jsem ji vyndal a dal zvlast do jineho akvarka.. ale nevim jestli ji nemam radeji zabit
Přidat reakci
1 ...... ...... [7] 8 9
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 11144x