Vyboulené oči
To se tykalo tech ostatnich, ktere jsou zatim bez priznaku. Zachranit tu postizenou, tomu stejne jako Ty sanci nedavam.
Jirko nespekuluj, jak je jednou ryba načatá od N látek, tak je lepší, než nějakou "chemoterapii", volit jasnou cestu sodovka, jak jí nejlépe pomoci a zaměřit se na akvo, aby fungovalo.
No vidis, ja si myslel, ze mas akvarko plne cpavku (plne rozumej meritelne, to staci). A i kdyz jsem nemel pravdu proc, pricina trva, akvarko mas plne cpavku. Dal jsi do akvaria ryby vystresovane z cele cesty az k Tobe, a v takovy moment potrebuji to nejlepsi, ne neco dalsiho prekonavat. Ramky jsou krasne, silne a sebevodme, kdyz maji vhodnou vodu, jinak to jsou citlivky, padajici jako prvni. I Tercovec vydrzi vic, u Ramek tyhle veci trvaji kratsi dobu a tak se Tercovci na rozdil od Ramek daji z toho jeste nekdy dostat, Ramky vyjimecne.
Pokud chces, aby ty ryby prezily, men tu vodu jako bys mel hole sklo s vodou, rybami, a bez filtru, proste jak muzes. Tim si ale pekne oddalis zabeh toho akvaria, protoze zabehnout akvarium co nejdriv znamena pravy opak, neco v nem nechat vyhnit, jenze to se v te fazi neslucuje se zivotem v nem.
A nebudu daleko od pravdy, ze kdyz jedne Ramce selhavaji organy (to je ta napuchlost, oko venku, vypotek tlaci zevnitr), ze ty ostatni to odnesou taky. Ted potrebujes neco, co je toho navazaneho svinstva zbavi (souvisi to s hemoglobinem a jeho funkci, nicmene az tolik tomu nerozumim), jenze to se zase neslucuje se zabehem akvaria. Pomuze bud sul, nebo metylenova modr.
Neber to spatne, ale ta situace je spatna.
Hmm, bohužel mám paměť jako slon.
A zase bohužel, ramirézám to nestačí, ty potřebují mít akvo alespoň měsíc jetý(hodně spodní hranice). Teď nic jinýho než ty výměny, kombinovat s nitrivecem možno, obsahuje mletej zeolit a ten dokáže na sebe efektivně vázat ty dusitany, jenž tě s největší pravděpodobností zlobí a ty rostliny a taky můžeš dát na modlení, ale těm ramkám moc šancí nedávám, holt jsi zasponzoroval místní zverimex. Příště už to snad bude bez nějakých obdobných excesů.
Nejspise se nepletes. To jsem mel 450l akvo s velkyma cichlidama. Jenze kvuli stehovani a ocekavani potomka muselo jit. A mam ted jen 90l. Mam v nem jen tech 6ramirezek zatim, tak jsem tam dal pri zalozeni nitrivec a pak asi po 3dnech znovu a vypadalo to ok.
Promiň, ale to provokuješ nebo co? Pamatuju si, jak se tady v létě řešilo tvoje kvo, tuším s cichlidama a měl jsem za to, že jsi se poučil, ale jak je vidět, zase vedle.
Jestli si Tě pletu, tak se omlouvám, ale to že jsi to takto zbabral, za to si trochu tý kritiky zasloužíš. Přečti si nějaký odkazy, jak se mají akvária zakládat, třeba ve vlákně "začátečník", ten modrej rámeček nahoře. Teď měnit, měnit, měnit, měnit, měnit, stačí?
Edit: Těch rostlin pořádnej belík, ať do akva není ani vidět.
Vymenil jsem dve tretiny vody a budu ji ted menit casteji. Chystam se jeste na burzu a chtel jsem tam dat nejaky rostliny. Jeste tam zadny nemam. Muze to trosku pomoct?
Další úhyny budou následovat a to není strašení, to je jenom informativní sdělení.
Před dvěma týdny? Tak to akorát kulminují NO2...
Akvarium jsem zakladal pred dvemi tydny. Koupim jeste nitrivec a vymenim vodu a uvidim co to udela.
Zacni kontrolovat, kde Ti co vyhniva, zda nemas plne dno svinciku, jestli dobre pracuje filtr, proste kde se hromadi svincik a nebo proc Ti nefunguje nitrifikace.
At uz jsou to vnitrni paraziti a nebo z jineho duvodu selhavaji vnitrni organy, je to vodou. U Ramek staci bohuzel mene nez u mnoha jinych ryb a tohle propukne. A kdyz s tim neco neudelas, je to prvni Ramka, ale ne posledni, pricemz priznaky mohou byt klidne velice ruzne, kazda dokonce muze odejit na neco jineho. Prelecit cele akvarium muzes, ale moc tim nevyresis, protoze kdyz nenajdes co je v akvariu spatne, co tam hnije, kde se to hromadi, proc to nefiltruje, odejdou Ramky misto nafoukle uplne vyhuble.
Nemas nahodou v akvariu hnedou rasu a nebo Sinici? Pokud ano, hledej o to intenzivneji, byl by to dalsi priznak.
To je docela blbý stav, řekla bych. Pokud to tipuješ na vnitřní parazity, tak entizol nebo flagellol. Entizolem to trvá trochu déle, flagellol tři dny. Cenově Tě to (ačkoliv vstupní cena za flagellol je vyšší) vyjde, podle mě, skoro stejně. Protože entizolu to chce docela dlouhou a opakovanou léčbu. Ale zda to jsou parazity, to bych si netroufala určit, to počkej na někoho dalšího. Co otrava N látkami??
edit: tak Romant už odpověděl.
Rybu poslat na druhej břeh, třeba silně perlivou vodou a nádrž event. léčit Entizolem, ale zatím bych vyčkal možných dalších příznaků u jiných jedinců. Prozatím bych ordinoval intenzivní vodoléčbu.
Zdravim, mam problem s jednou touto rybkou. Ma jedno oko vetsi, nafoukle bricho a tmavou barvu. Obcas plave u hladiny, obcas se vali na dne. Rychle dycha. V teto nadrzi mam dalsich 5 techto rybek. Ty jsou v poradku. Zrejme nejaky vnitrni parazit. Mate nekdo tucha cim to zalecit? Mam dat rybu do karanteny nebo je uz pozde a mam prelecit celou nadrz? Diky
Starší reakce
Zřejmě vnitřní paraziti. Na ně je dobrej Entizol a nebo to risknout, rybu šetrně utratit a ostatní sledovat za masivní podpory vodoléčby a když se bude něco obdobného projevovat i u ostatních, tak posléze přeléčit celou nádrž, což je u tohoto problému nutností.
0 21.10.2013 19:07 káka – POMOC
Ahoj. Teď jsem koukla do akvárka a zjistila jsem, že blackmolla - samice je pořád na dně.
Třeba leží na kameni a nehýbe se jen z hluboka dýchá a má zašedlé oči. Už pár dnů sleduju, že je hubenější než samec, kterého už mám asi tak rok. Bojím se o ostatní ryby.
Byla bych nerada, kdyby jim něco bylo. Už sem zažila bílé tečky a nehodlám si něco podobného zopakovat. Prosím až budete vědět napište.
Předem děkuji
Starší reakce
Ne, nic než vodu.
OK, právě jsem vyčistila akvárko a nasadím dietu. Budu čistit do 2/3 každý den. Mám tam do té vody něco přidat? Preventin? DÍKY
Akvárium budou trápit vyšší hodnoty N látek, ordinoval bych klasiku a to vodoléčbu, denní či obdenní výměnu vody, odkalení dna a střídmý krmení.
0 23.03.2013 17:18 Kitty – Cichlidy - nemoc oka
Ahoj všichni,
mám problém. Můj roční Vrubozubec paví má vystouplé oko. Žádné jiné obtíže nemá. Normálně žere, nemá skvrny. Fotku oka přikládám..prosím o pomoc, je to mazlíček, mám ho ráda.
Starší reakce
Povětšinou je to správný tip (může to být i motolice)...pak přijde "děravění měchýře" a konečná...Za celou mou kariéru se mi to povedlo vyléčit jen dvakrát a stejně ta ryba do chovu stála za prd. Vyvolané je to samozřejmě lajdačením....Takže voda,voda,voda...
Já vím, ale i za ten tip jsem vděčný. Vodu měním 2x týdně NO3 mám stabilní na 20 a NO2 neměřitelné.
Znovu opakuju, je to jenom tip, nemusí to tak vůbec bejt. Můžeš vsadit na klasiku v podobě vodoléčby, třeba je to jenom reakce na zvýšený N látky, tím nic neskazíš.
Jak píšu, je to můj tip, ale jak ryba přestane žrát, tak bejvá problém tzv. uvnitř. To že je to z vody, to by sedělo, ale v tom smyslu, že nebyla zcela v pohodě a nemoc se mohla rozjet, protože jsou-li to nějaký řekněme bičíkovci, tak oni jsou v organismu ryb přítomny a k jejich přemnožení dojde právě v momentě zhoršenejch podmínek v akváriu, je to o imunitě, zdravá ryba si s nima poradí sama.
Tipnul bych to na vnitřní parazity.
Je to obdobne, ta moje oslepla pouze na 1 oko.
Dej tomu ještě čas.
Me kdysi davno takhle oslepla jedna samise cichavce. Zila ale v pohode dal.. pricinu jsem nezjistil..nebouchnul se nekde?
Kamení jsem dneska na mysli neměl(o tom jsem Ti napsal včera), ale doporučuji Ti použití tohoto
www.akvarista.cz/… Pokračoval bych ve vodoléčbě a poohlédnul se po nějakým vylepšení prostředí v podobě nějakýho rašelinovýho výluhu, třeba Torben, jsou to samý dobrý věci v podobě huminů a tříslovin a budou nápomocny nejen v období lehkých problémů.
Osobně bych podezříval to dno, kde se nemusí zrovna optimálně bordýlek rozkládat. Vodu bych měnil klidně i 2x týdně tu 1/3(teď denně), nepřekrmoval bych, spíš míň než víc. Celý akvo bych neměnil a rozhodně příliš často nečistil filtr a když už, tak ne společně s odkalováním, třeba po týdnu po sobě.
Ty paraziti, to je jenom moje doměnka, ono se to u zakalenejch očí dost těžko na první dobrou určuje, jako hlavní hypotézu mám ty N látky. Zamysli se nad údržbou akvária a pokud vodu neměníš týdně, alespoň 1/3 když máš filtraci, když ne tak obden a dopřáváš rybě krmení a dno se moc neodkaluje, tak to prostě směřuje k těm dusíkům.
Osobně bych si spíš tipnul na podmínky v akváriu a to jmenovitě na vyšší hodnoty N látek a nebo by to mohly být vnitřní paraziti, ale jak píšu nepředjímal bych a začal tou vodoléčbou.
V první řadě vodoléčbu a mít vodu alespoň 25 stupňů a pokud se to za 2-3 dny intenzivních výměn vody nezlepší, tak bude třeba zvolit jinou taktiku, ale nepředbíhal bych. Jinak to dno je dost na nic, samej ostrej šutr, kam velmi dobře zapadává bordel, bude se to blbě odkalovat.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 8 9
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 11144x