Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čerpadlo

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 15 Přejít na další stránku   1  
Čerpadlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 16:50 Krevetka
Čerpadlo atman a bioaktiv .. Ale tohle mi proadilo par jinych uzivatelu ;) Ale nechapu proc jsi zalozil nove tema kdyz kliknes na forum je tam asi 5 temat o filtrech a tam kdyby jsi to napsal bylo by to lepsi ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 16:47 SpecialD – Vhodné čerpadlo
Dobrý den, jaké čerpadlo by bylo nejvhodnější pro 54 akva? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 15:31 Muž bruno136 [7] - Cichlidy – Re: Haimdol
Ani ta sera aquarium pump P 1200 nevyzera zle 1200L/h 15W Len ona musi byt zevraj cela ponorena. Tak potom asi ostanem pri tom JBL.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 15:27 R Muž Silent [5949] – Re: bruno136
Výrobky JBL jsou dlouhodobě kvalitní. Techniku nevyjímaje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 15:25 Muž bruno136 [7] - Cichlidy – Re: Haimdol
Ved to je jedno z tych troch nad ktorymi uvazujem. V pomere vykon a spotreba sa vyrovnaju, len neviem ako je to s kvalitou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 15:21 R Muž Silent [5949] – Re: bruno136
Slušný parametry má JBL. Proflow 1000 bere 13,8W a dává 1000 l/h.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 15:16 Muž bruno136 [7] - Cichlidy – Re: Haimdol
Skoda. Uz som bol vyteseny. sad A ake teda je spolahlive otoci cez 1000L/h a malo papa? Ma niekto take?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 15:13 R Muž Silent [5949] – Re: bruno136
:-D Tak v tom odkazu taky kecaj! Bere sice 10W ale dává 600l/h. A to i podle dovozce těchhle čerpadel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 15:08 Muž bruno136 [7] - Cichlidy – Re: Haimdol
Noooo ten Atman vyzera zaujimavo 1200L/h a papa len 10W. Len ci to je pravda hmm . Ale zatial vyhrava.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 15:02 R Muž Silent [5949] – Re: bruno136
Tak nejvíce používané se slušnou kvalitou jsou čerpací hlavy Atman www.akva-tera.myeshop.cz/… S tím odkazem na Eheim jsi měl pravdu. Mají tam špatné údaje. Podle štítku bere 23W.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 14:51 Muž bruno136 [7] - Cichlidy
Ano ano filtracnu hlavu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 14:49 Muž bruno136 [7] - Cichlidy – Re: Haimdol
Na tej stranke je to nejak divne popisane nie? Myslim vykon a spotreba je tam aj 1000L/h aj 600L/h spotreba 5w aj 11w. Su tam akesi divne informacie. Ja som to cerpadlo pozeral ale ma velku spotrebu www.akvariumonline.sk/… .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 14:43 R Muž Silent [5949] – Re: Moucha
Já nepíšu, že ne čerpací hlavu. Jen jsem dal k dobru další alternativu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 14:41 JuraS – Re: bruno136
a chceš čerpadlo nebo čerpací hlavu ?..čerpadlo vesměs stojí na dně a čerpá vodu mřížkou na těle čerpadla, některé mají forichtungy na to aby se dali nasadit na hadici a mohli stát na suchu, ale v podstatě proíncip je stejný..na filtrační hmotu se nasazují filtrační hlavy..ty mají jinak směřované nasávání a vyfukování vody..spíš asi potřebuješ filtrační hlavu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 14:38 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: Haimdol
a proc ne cerpaci hlavu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 14:26 R Muž Silent [5949] – Re: bruno136
A co zkusit tohle www.akvaristik.eu/… kvalitní čerpadlo. Mám vyzkoušeno. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2010 14:20 Muž bruno136 [7] - Cichlidy – Ktoré čarpadlo si vybrať ?
Ahoj. Potrebujem poradit ktore cerpadlo si mam vybrat. Chcem to nasadit na molitan za pozadim. Uvazujem nad tymito :

JBL ProFlow Maxi 1000
sera aquarium pump P 1200
Power Head 402

Ma niekto nejake skusenosti? Alebo poznate nieco lepsie?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 00:35 Muž Horác [3946]
mirlun napsal: ... "nikdy nevracím vodu zpět" ...
Já už také ne ... tohle jsem vymyslel v době, kdy jsem věřil tomu, že "není dobré měnit víc než čtvrtinu vody za týden".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 00:21 Muž mirlun [48] - Rostliny – když nestihnu odkalit celé dno...
když vidím, že nestíhám odkalit celé dno, protože mi klesá voda v nádrži pod mnou stanovenou mez, jsem nucen odkalovat spíše častěji a jednou se věnovat např: přední části nádrže a jindy zadní části.
nikdy nevracím vodu zpět.
palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 23:53 Muž Horác [3946] – Re: zrada
ano X-) :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 22:45 zrada – Re: Horác
a přece se točí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 22:07 Muž Horác [3946]
filipsi napsal: ... "Ta diskuze me nejak minula" ...
Jojo ... ta diskuse se odehrála cca čtvrt roku před tím, než jsi tady na rybičkách napsal svůj první příspěvěk :o) ... Jsem si to teď ještě jednou přečetl ... ani se mi nechce věřit, že jsem to psal já :o) ... dneska už bych nikoho takhle intenzívně nepřesvědčoval a nechal bych ho, ať si myslí, co chce :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 21:32 Muž Horác [3946] – Re: filipsi
Samozřejmě. Já souhlasím. Ale já jsem tyhle "podvodní vysavače", jejichž čerpadlo najemno rozšmelcuje odsátý detrit a pak ho (jen část!) zachytí v nějaké "ponožce", nikdy nikde neobhajoval. Já to dělám (resp. dělal jsem) jinak: já normálně odkalil 50 litrů, nechal to sedimentovat a pak jsem to (pro jistotu) přes biomolitan odsál čerpadlem zpět do akva. Důležité: 1) biomolitan nesmí být úplně na dně kanystru 2) sedimentace je bezpodmínečně nutná - ani velká kostka biomolitanu totiž nezabrání návratu jemného bordelu do akvária.
P.S. Pro mirlun: Mluvit o biologické filtraci v této souvislosti nemá smysl. Na to (při jednom průchodu molitanem) není čas. Jde jen o mechanickou filtraci již odkalené vody, která má jen jediný cíl - prodloužit dobu odkalování. Nakonec samozřejmě následuje obvyklá výměna vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 20:39 Muž filipsi [1298] – Re: Horác
Ta diskuze me nejak minula ...
Horaci, ja tam vidim ale jeste jeden aspekt ... Take neverim ve nerovnomernou koncentraci amoniaku, dusitanu a dusicnanu kdekoli ve vode podle mista.
Ale, pokud nekdo odkaluje odkalovacem, co cast rozseka na jemno, a vrati zpatky pres nejaky pseudofiltr (puncoska, ponozka ...), vraci zpet i cast organickeho odpadu, co teprve na rozlozeni ceka (zadne rozdily nenameris, mozna pouze zvysene chsk v takove vode). Oproti tomu, kdyz ho nekdo jiny odsaje pryc, je proste pryc. Ten, co ho vraci zpet, muze kvuli tomu treba casteji mit potrebu menit vodu, o to, co jeste z odpadu "vznikne", bude N atd. vyssi ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 18:19 Muž Horác [3946]
Ten odkaz od protein007 nefunguje (kvůli té čárce na konci), takže tady je oprava:
www.horacovoakvarium.cz/… ...
Jinak o recyklaci vody a údajně "řádově" vyšší koncentraci odpadních látek ve dně akvária jsme si tady kdysi dávno pěkně pokecali s blekem. Konkrétně jde o toto téma:
rybicky.net/forum/2114…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 18:14 Muž Yirka [9261] – Re: Michal Ryšán
Mně se to zdá z cesty a dal bych přednost klasicky zkonstruovanému odkalovači odpovídající velikosti, nebo profesionálnímu s pohonem (dle velikosti nádrže). Věnovat u větší nádrže hodinu za čtrnáct dní nebo měsíc údržbě přece není žádná tragédie.
Sám píšeš, že nejhorší je pro tebe amoniak z moči a ta tvá konstrukce nemá šanci vyřešit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 18:05 Muž Miras [111] – Re: mildas
na to už jsem taky koukal, nemá s tím někdo zkušenost ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 17:08 Muž mildas [12] - Rostliny
www.aukro.cz/…

tady je dobrá věcička, bu´d můžete odkalovat a přefiltrovanou vodu vracet zpět, nebo hadicou do kýbly :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 16:32 Muž Miras [111] – Re: Michal Ryšán
no každopádně pokud odkaluju tak většinou u 300l akva odkalím 2-3 kýble, což není takovej problém vylejt a snadno dolejt zpátky, než něco takového vymejšlet, zdá se mi to zbytečně složité.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 16:24 Michal Ryšán – Reakce
Fotka k příspěvku No všechny příspěvky mají něco do sebe. Jistě je nutné metodu přizpůsobit typu akvária a tomu co vlastně chcete docílit.
Já třeba problémy z kalnou vodou nemám, protože mi akvárko filtrujou 3x Atmany1200 externí. To znamená mimo jiné náplně i 10l zeolitu a 10l siporaxu a s amoniakem atd.. není problém. Amoniak z moči ryb je nejhorší (alespoň pro mě), protože mám v akvárku hodně ryb a ještě je to malawi (minimum rostlim, max. pár anubiasů). Tedy se potřebuju zbavit spíš hoven a zbytků nedožranýho masa po krmení. Jinak krmim Hikari peletama gold, což je naprostá špička z japonska a ty vodu nekalej.

Druhej problém je velikost akvárka, s normálním nástavcem to trvá hodinu než to důkladně profiltruju.

Po přečtení vašich reakcí jsem usoudil,že když už čistim, tak můžu i vypouštět a měnit vodu, takže místo na ponožku či filtr jsem čerpadlo dal na hadici a do umyvadla. Sací síla je super a sebere to všechno.

Také je důležité zvolit správnej průměr tubusu. široký na jemnější písek a úzký na štěrk.

Nicméně jak jsem před chvilkou vysával, tak jsem dostal další nápad. Dám do exterňáku samej biomolitan , jemnej a hadicí to pripojim na zvon, sát by to mělo taky solidně, nehrozí vytopení atd...

jinak přikládám fotky čerpadla s tubusem

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 16:14 Muž protein007 [57] - Ryby brakických vod – Re: mirlun
Zevraj na dne nie je zvysena koncentracia "odpadovych" latok - vid www.horacovoakvarium.cz/…, cast "odkalovani nadrze", odsek "zlepsovacek"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 15:01 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: mirlun
neodboura to je jasny... tenhle vysavac spis cisti mechanicky nez chemicky.... proto mu rikam vysavac, nejlepsi uplatneni je asi pri likvidaci ras, ruduch a sinic
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 14:55 Muž mirlun [48] - Rostliny – Re: Moucha
no právě. kdyby byl použit zajetý filtr(ještě lépe objem filtrační hmoty předimenzovaný) který by měl normálně vyšší průtok vzhledem k odkalovací trubici (to si ale nedokážu představit u středních a menších nádrží) tak by to teoreticky šlo. myslím si, že je ale zásadní rozdíl v dostatečnosti filtru při filtraci vody z akva a při filtraci vody s detritem ze dna-je tam podle mě zatracený rozdíl v koncentracích látek.
a hlavně, odbourá filtr všechny druhy škodlivých látek? to je otázka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 14:26 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: mirlun
spis bych videl system vysavac... dost velka nadoba, do nej cerpadlo s molitanovym filtrem, na kterem je primontovana hadice (silikonova beztlaka za par kacek metr, prislusneho prumeru, v akva zajistena prisavkou tak, aby byla nad max hladinou), a jednoduse odkalujes/vysavas bordel (sinici) do nadoby s cerpadlem a az se ti napni zapnesh cerpadlo po vycerpani casti vody, ho zase vypnesh a muzesh odsavat... pokud se ti povede optimalni stav ze jsou vyrovnane prutok z cerpadla a prutok odsavaci hadici tak ti cerpadlo muze jet futr

jeste by slo vylepseni s hladinovym spinace a to by huz bylo suprovy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 14:19 Muž NASREDDIN [1384] – Re: Michal Ryšán
Pokud se domníváte, že vodu přefiltrujete tou ponožkou, tak pozor, většina detritu zkrze ní projde , a co neprojde , to vám ji nádherně ucpe.

Podobný pokus už za sebou mám. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 14:00 Muž mirlun [48] - Rostliny – Re: Michal Ryšán
odkalovače, které pouští vodu zpět do akva nedoporučuji. Odkalení opravdu znamená zbavit dno do určité míry rybích výkalů a zbytků a čeho všeho ještě. Vody tak zároveň odeberete určitou část a po přidání čisté vody se sníží množství škodlivin, obsažených ve vodě.
Za použití odkalovače, který vrací vodu zpět, ve vodě promýcháte hovínka a rozkládající se krmivo s vodou, a škodlivé rozpuštěné látky jdou zpět. Dojde tak ke zhoršení kvality vody v akva(nepředpokládám, že vodu ženete přes kvalitní filtr, ale jen přes punčochu). Je to, jako byste opakovaně prohrabával dno.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 13:44 JuraS
bál bych se toho držet v ruce motorek na 220V a mít ho ve vodě...na aukru je k mání ruční motorkový odkalovač za baj woko 400,- uvažuju o něm, ale ...baterky dám pryč..vykuchám motorek na 3V a osadím to modelářským motorkem na víc V (podle toho jaký se tam vleze..), a podle potřeby vyměním i vrtulku za modelářský lodní šroub..a spíš budu muset škrtit průtok..ono motorek s točkami 18500 ot/min..to už je fofr...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 13:26 Muž Miras [111] – Re: Michal Ryšán
no akorát jsem nepochopil, kde a jak se to filtruje, jelikož jestli to dobře chápu, tak funkce těchto odkalovačů spočívá v tom, že se nasaje bordel do jakési nádobky a jde ihned zpětně čistá voda do akva, možná foto napoví. Nevím jak moc by ta ponožka fungovala :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 12:52 Muž karelpavel [18]
Opravdu to chce foto
ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2010 12:47 Michal Ryšán – Odkalovač s čerpadlem
Zdravím všechny nadšence do akvárek.
Rád bych se podělil o své poznatky s konstrukcí odkalovače s čerpadlem.
Asi všichni víme jak je nepříjemné odkalovat pomocí běžného odkalovače, běhat s kýblem, kýbl občas přeteče. Druhou možností je natáhnout hadici až do koupelny,ale to výrazně sníží tah zvonu. Další možností jsou bateriové odkalovače. V ČR se mi povedlo najít dva, jeden je levnější od HAGENU a druhý od Eheimu za cca 1600Kč. Na odkalovač je to docela vysoká částka a navíc výkon je díky bateriovému pohonu dost slabý.

Třetí a poslední možností je odkalovač vlastní konstrukce. Nároky na takový odkalovač jsou poměrvě jasné:

1: bez kýble
2: idéálně bez hadice
3: vysoký výkon
4: nic nesmí překážet
5: možnost ponoření do vody

ŘEŠENÍ???
odkalovač s čerpadlem. Konstrukce je naprosto jednoduchá a zvládne to naprosto každý.
Potřebné součástky

PET lahev,nebo zvon ze starého odkalovače (0-200Kč) petka nevypadá tak dobře, ale můžete měnit průměry,COCA-COLA je větší než poděbradka.
Kousek hadice (10 Kč)
Čerpadlo, já jsem použil At-201 (300 Kč)
Silikonové lepidlo (18 Kč)
Stará ponožka (0 Kč)
Gumička (0 Kč)

Postup konstrukce:
1: odříznout dno PETky
2: nasadit PETku na vstup motorku. Hrdlo PETky přilepíme pomocí silikonu k sacímu otvoru čerpadla. Pokud nesouhlasej průměry, tak zkuste prohazovat koncovky, nebo jako redukci použít kousek připravené hadice.
3: na výstupní otvor přidělat gumičkou ponožku

Počkat až zaschne silikon a můžete začít.

Jednoduché, ale pěkně účinné

Až se odhodlám, tak pošlu i nějaké video

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.12.2009 21:11 Vaclav4 – Eheim cerpadlo 300
Zdravim potreboval bych poradit slysel jsem ze cerpadla eheim 300 jsou velmi ticha ovsem potreboval bych poradit zda se na nej da nasadit trubka s bioakvacitem??? Dekuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2009 08:03 Muž kortezhugo [983] – Re: Polyfenes
...kludne - dobra cena-vykon-hlucnost - ja som maximalne spokojny...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2009 15:31 Polyfenes – Re: NASREDDIN
Děkuji všem za pomoc, pujdu do osvědčené klasiky Atman.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2009 15:20 Muž NASREDDIN [1384] – Re: Polyfenes
Atmanů bych se zas tak moc nebál, jednu hlavu mám a nejsou s ní žádné potíže. Přísávání má.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2009 15:15 Polyfenes – Re: NHKG
Nemám žádné zkušenosti s čerpacími hlavami a Atmanů se bojím, kvůli jejich původu. A teď se ještě dozvím že Atman, který jsem zavrhoval bude nejlepší :-) Měl bych tedy ještě jeden dotaz - dá se u Atmanu přisávat vzduch jako u Aquaelu? Nikde jsem taky nenašel zda může být Circulátor zcela ponořen ve vodě :-( U Atmanu je to v jeho popisu na netových obchodech snad vždy. Podle popisu, je pro moje použití u Atmanu hlava AT-200. Nevím ale jak by to bylo u Circulatoru - snad by mohl stačit ta 350-ka. Kostku bych bral podle návodu 10x10x16
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2009 13:34 Muž NHKG [3901] - Hadohlavci – Re: Polyfenes
Mám Circulator asi 2 roky a je to takový průměr, navíc nemá výměnnou osu vrtulky. Mám jeden z nejslabších a pokud není molitan moc zanesený, není skoro slyšet, průtok je samozřejmě malý (přená data neřeknu, nejsem doma).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2009 13:17 Muž grizly [146] – Re: Polyfenes
Ve 240 litrovce mam AT-201 stahnuty na minimalni vykon-200l/hod.
Ve 112 litrovce mam AT-200 taky stahnuty na minimum-50l/h, predtim jsem ho mel v 60-tce. Pracujou dobre, tise, zadny problem s vodou sem jeste nemel. Cena i s molitanem cca 300 kc v akvaristice. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2009 12:30 Polyfenes – Jakou čerpací hlavu
Ahoj,
buduji nové krevetkárium a jako filtraci plánuji bioakvacit a čerpaci hlavu. Obvykle se propaguje Atman 20x, ale po pravdě řečeno, nemám v něj moc důvěru. Máte někdo zkušenosti s AC Powerhead (Hagen) a nebo Circulator (Aquael)? Díky za rady.

Ještě doplním jde o objem 60 l.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2009 21:24 Muž Bob66 [2105] - Cichlidy – Re: Paja1
V každém slušném sklenářství, dáš jim nákres, rozměry a neměl by to být problém X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.06.2009 21:21 Muž Argo [6] - Rostliny
A nwví někdo kde by se něco takového dalo nechat slepit??

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [15] ...... 18 19

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16324x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13855?od=701