Přihlásit se RYBICKY.NET »

Rozstřikovací rampa

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 20 Přejít na další stránku   1  
Rozstřikovací rampa
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent – Re: Miras
Jedině v náhradních dílech k vnějším filtrům. Jako komponenty to vyrábí jen Eheim.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Miras – Re: Maza
ty od Eheim znám, ale myslel sem nějakou levnější variantu :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Maza – Re: Miras
Ahoj, asi tě zklamu - buď je rampa slušná, nebo za rozumné peníze. Já používám u všech venkovních filtrů toto:

www.sklorex-akvarium.cz/…
www.sklorex-akvarium.cz/…

Jedna je sací, druhá roztřikovací, modulární, kvalita 1A. Ale stojí to prachy :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Miras
Ahoj, Má někdo tip na slušnou nasávací a rostřikovací rampu za rozumné peníze?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ampik – Re: Franta184
neni zac...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Franta184
Tak jsem dneska koupil tu elekktrikařskou trubku a kolinka na vodu palec a zprovoznil to. je to super Diky moc za tip. palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraH. – cccc
ten kaktus není v akvarku nebojte :-D:-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ampik
akorad bode problem protoze vyvod z filtru ma prumer 12mm tak nevim jak to tam napasuju
koupis takovou, kde je vnitrni prumner mensi nez u cerpadla, nebo si udelas prechodku. ja rouru nahral a narval do ni velkou trubku z odkalovaciho zvonu. do te 5ml injekcni strikacku a do ni maly odkalovaci zvon. na to se mi pak vesla akva odkalovaci hadice co mi vede z filtru. vse sem slapil tavnou pistoli ( jen spoj PVC roury a velkeho zvonu. odtatni drzi dobre. jinak do maleho zvonu paradne padne 2ml injekcni strikacky a na tu de da dat i nejmensi odkalovaci hadice. na me cerpadlo jse nasadit trubka od odkalovaciho zvonu velkeho.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Usine – Re: Franta184
Kup si elektrikářskou trubku, mají tři barvy. Světle šedivou, tmavě šedivou a černou. Na ohýbání ti stačí nahřát ji svíčkou, lepe horkovzdušnou pistolí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraH.
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraH. – cccc
Fotka k příspěvku já bych to udělal z tlusčí hadice (taková ta akvaristická co se používá na odkalovač dna) něco takového jsem si vyrobil na můj filtr v akva aby nedělal takový proud :) viz foto

diky za radu akorad bode problem protoze vyvod z filtru ma prumer 12mm tak nevim jak to tam napasuju . No nejak se s tim budu muset poprat.
zajdi do vodopotreb a ptej se po plastove trubce pro rozvody pitne vody. je asi 20mm na prumeru. k tomu jsou kolinka tecka a zatky dokonce i prechodky na konove rozvody s sroubenim... pak si pujcis svarecku, z jedne strany se nasune kolinko zdruhe trubka par sekund pockas vytahnes a spojis. to je vse. kdyz potrebujes mirna ohnuti tak horkovzdusnou pistoli... palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo – Re: Franta184
ako pise ampik
"plastovou pro rozvod vody"
Vyzkoušejte
takze se toho mam rychle zbavit. No to je fain a nemate nekdo napad z ceho to vyrobit?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo – Re: Franta184
...je jedovata a prudko...
no ja mam medene dratky v izolaci ve vode ( mel jsem) a voda je rozpousti... ja bych ale takovou trubku nepouzival... zkusil bych plastovou pron rozvod vody v novostavbach... je to lehke a dobre se to tvaruje...
Cau nebude vadit kdyz rostrikovaci rampu udelam z Měďených topenařskych trubek prumeru 12mm? Slysel jsem ze ta měďenka ktera se vytvari je jedovata? Potreboval bych poradit. Diky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraSRe: Yirka
Já mám rozstřikovací rampu přísavkymi přicucnutou na spodní straně horní zpevňovací lišty otočenou tak aby (má 2 řady dírek v úhlu 45 stupňů) aby jedna řada stříkala vodu kolmo vzhůru do lisšty a druhá do zadního skla. Vytváří to pak takový mix kde se voda jednak okysličuje a co2 se tam promíchává s vodou. Aplikovat se to dá na každou rampu a když se ti nechce vrtat drahou trubku od eheimu tak stejnou plastovou seženeš na metry v kdejakém zahradnictví...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PProRe: Yirka
Vliv samozřejmě má, ale je funkcí času a dalších proměnných hop
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vašek Re: Vašek
Takže 5mm vrták byl ideální, lehce to čeří hladinu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: PPro
Hm, dobrá teorie.... A co koeficient zarůstání děr mikrořasami, má vliv? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - boruberry Re: Vašek
Já jsem těch stávajících pár děr co tam je trochu rozšířil a jsem spokojený :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vašek Re: PPro
Ona má hadice vnitřní průměr tuším 12mm a i v hadici to letí pěkným fofrem.Půjdu na to od lesa a od oka. Pokud bude proud pořád silný zvětším průměr dokud nebudu spokojenej. Matematika nemí mé hoby:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PProRe: Vašek
Je to o troše matematiky. Pokud voda vytéká trubkou o průměru řekněme 16mm, protéká průřezem o ploše cca 2cm2. Pokud by otvory v rampě měly průměr 0,4cm tak by jich muselo být v rampě cca 16, aby měly zhruba stejnou plochu a nezvyšoval se tam tlak a rychlost vody. Je to v praxi ještě složitější díky odporu na hraně otvoru, který je samozřejmě větší u více malých otvorů, ale pro rychlý odhad kolik děr a jak velkých by to mělo fungovat. Čili pokud chceš zpomalit průtok cca na polovinu tak to chce cca 32 děr o průměru 4mm. Nebo méně větších děr.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Miras Re: Yirka
tak nějak ji mám i já, takže mě mate to otočení směrem dozadu. Když o tom tak přemýšlím tak pokud vše funguje, nemá cenu něco měnit či zkoušet že.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vašek Re: filipsi
Díky, zkusím přidělat mezi každou díru jestě jednu a stávající zvětším. Alespoň mírný pohyb vody bych chtěl, doufám že to řasy neocení:-)

S vyndanou zátkou mi proud vody dělá trochu čurbes v rohu a něpěkně se to tam víří.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Yirka Re: Vašek
Fotka k příspěvku Rozstřikovací rampa je podle mého nejlepším vyústěním filtru. Záleží však na jejím umístění a na dobré dimenzi filtru vs. objem nádrže. Dle mých zkušeností funguje skvěle je-li rampa ponořena cca 2cm pod hladinou, zazátkovaná a otvory natočené tak, aby na hladině vytvářely takové obloučky.

Reagovat na tento příspěvek 0  - JiříRe: Vašek
Když jsem tu rampu používal, tak se docela dařilo řase. Nakonec jsem rampu vyhodil a voda pozvolna vytéká jen z hadice skryté za dekorací. Roducha po čase zmizela, jen občas se udělá "slepá hladina".
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Miras
Jasně to je taky možný, je jenom otázka aby ten prod vody z té rampy nebyl zase moc silnej a zbytečně to neodporovalo tvorbu řas. Ta stěna, nebo ta výztuha je taková tlumivka proudění vody v akva. To že doporučuju to takhle je moje osobní zkušenost s nadměrným prouděním vody v nárdži. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: Vašek
Ja ji proderavel jako emental :-) , zatku nechal.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Miras Re: romant
A já ji dycky nasměroval spíše směrem od stěny, čili do akva. Tak teď nevím co je lepší. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: akvaristik
Tak, tak to je ideální řešení. Tu vodu nasměruj na výztuhu stěny, nebo na stěnu samotnou a bude to ono. palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - akvaristik Re: Vašek
Doporučuji vyndat zátku a nechat tak.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vašek – Rozstřikovací rampa Eheim
Používáte u filtrů Eheim tu rostřikovcí rampu? Mám externí filtr classic a tlačí to vodu strašným proudem. Nechal jsem vyndanej tu zátku na konci. Uvažuju udělat v rampě 2x tolik děr, nebo stávající zvětšit, případně obě možnosti najednou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PPro – Re: Ondra
Takže voda buď stříká z výšky na hladinu nebo stéká ze zpevňovací lišty dolů?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraS – Re: Ondra
Dobrej nápad, já to mám přísavkami dole ale ty občas odpadnou..takhle nahoře to má taky smysl a využití..jen bych musel zjistit jak se sytí tímhle přístupem voda o co2 které mám nasáváno co čerpadla v mini bublinkách...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ondra
Já mám hadicí vodu rozvedenou do trubek s dírama, které jsem koupil kdesi v kavaristice a jsou položené na zpevňovacích skleněných lištách. Podle otočení otvorů lze regulovat čeření hladiny.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent – Re: paia
Jestli ti zarůstá zevnitř tak ten šlem jsou bakterie, prvoci, nižší řasy a pod. což je vlastně biomasa, ty to dokážou ucpat. Tady pomůže jednou za čas protáhnout trubky štětkou. Pokud dochází k uspávání z venku řasou, tak kartáč, nebo savo. Se zarůstáním zevnitř nic moc nenaděláš je to přirozený jev a zvenku je třeba se zbavit řas a zabránit jejich nadměrnému růstu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - paia
Nemá někdo tip, proč se mi rampa zanáší a postupně ucpává? Akva se snažím odkalovat, ale momentálně zápasím s ruduchou a nezmarem, může to mít souvislost?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraS – Re: Miras
než nafotit tak to raději nakreslím...mmnt.no ne..nejsem malíř a z toho co jsem rukou zkusil bych ani sám nepoznal o co jde...prostě jeden proud stříká kolmo vzhůru a druhý do zadního skla...a to vše v tak malém prostoru, že se tam voda točí jako v pračce....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Miras – Re: JuraS
kdyby bylo nějaké foto? vypadá to zajímavej nápad.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraS
Včera jsem udělal změnu na rampě. Rampa je trubka s 2mi řadami otvorů do 45 stupňů, ta je páskou a přísavkou připlácnuta na spodní stranu zpevňovací lišty zadního skla. Těch 5 cm šířky lišty je dostatečné. Od lišty je tedy vzdálena cca 0,5 cm a od zadního skla cca 2 cm. Změna kterou jsem udělal včera. Otočil jsem otvory tak aby 1 řada stříkala kolmo vzhůru do lišty a 2 řada do zadní stěny. Voda se tam de-fakto míchá jako v pračce, přichází do styku se vzduchem nad hladinou, v akváriu to nedělá žádný divoký proud vody a hladina se jen velmi pomalu pohybuje. Vyzkouším jak ještě bude fungovat sycení co2 tímto způsobem ale se změnou jsem za pár hodin provozu spokojený.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Usine – Re: JaV
Proto se dělá roztřikovací rampa aby se proud rozdělil a netvořili se tolik řasy. Časem uvidíš jak to poroste. I kdyby jsi ji nikde neměl tak v tom proudu zaručeně bude a nejen na rostlinách. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JaV
Proudy to dělá dva samozřejmě :-) . Filtr mám naddimenzován, jedu cca na poloviční výkon tak zhruba 600l/h, kytkám si myslím to vůbec nevadí, spíš se mi zdá, že některé místa kudy proudí voda jsou náchylnější na tvorbu řasy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PPro – Re: JaV
A nedělá to moc silný proud? Co na to kytky?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JaV
Přepad jsem chtěl taky udělat, ale nakonec jsem udělal to co jsem udělal, dva vývody z pozadí. Není vidět nic, jen voda vytékající z otvoru v pozadí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PPro – Re: PPro
Neřešil někdo přívod vody do akva přepadem? Moc by mne zajímalo technické provedení...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pablo2
Vhodná roztřikovací rampa včetně celého příslušnství je jako náhradní díl pro řadu filtrů Tetratec EX , stojí okolo 260 Kč. Měl jsem filtr Tetratec EX400 a rampa se líbila, filtr jsem vyměnil (tekl)za Fluval 105, kde mi příslušenství nevyhovuje a tak jsem objednal rampu pro Tetrateci EX. Má je např. Exo-eko.cz.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - JuraS
Já vzal to nejlevnější odkalovadlo za cca 40 kč s nasávacím balonkem..ustřihl jsem balonek a sundal ten nasávací košík a mám cca metr husího krku i s trubkou..trubku jsem navrtal 2 mi řadami otvorů v úhlu 45 stupňů a do konce jsem strčil kousek houby na nádobí (kvůli čištění). Nasazeno na čerpací hlavu atman 201..sedne tam jak prdel na hrnec...na delší akva a dlouhou rampu bych asi použil Y na rozvod vody do rampy z obou stran (pokud bych nechtěl řešit část akva jako klidovou zónu)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [20] 21

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 38699x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13235?od=951