Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Nitrifikační bakterie

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 6 Žádná další stránka   1  
Nitrifikační bakterie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2008 20:20 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
S te mě teda namíchly pánové a já jim tak věřil. :) :-|
Používám tak 2 x za měsíc 10ml Waste Control a Cycle od Hagen
píší k těm přípravkům toto:

Waste:
Vhodný při zřizování nového akvária nebo k odstranění nahromaděného odpadu. Je biologicky odbouratelný, akvarijní nečistoty odstraňuje přírodní cestou, rychle odstraní řasy z akvarijního písku, filtru a celého vnitřního vybavení akvária. Je vhodný pro sladkou i mořskou vodu. Při jeho použití máte organický odpad pod kontrolou: obsahuje jedinečné seskupení šesti druhů bakterií, ihned odstraní viditelný odpad jako jsou zbytky krmiva, rybí výkaly, odumřelé listy a řasy, zlepší výkon filtru díky pročištění jeho vnitřních částí, je i významným prostředkem pro vnitřní filtry a předchází jejich zanesení. Doporučené použití - jednou týdně spolu s Cycle - biologickým akvarijním přídavkem k zajištění biochemické stability a udržení zdravých vodních podmínek pro vaše ryby a při zřizování nového akvária.
Návod k použití: týdenní údržba: 10 ml (2 uzávěry) na 70 litrů vody. Nově zřízené akvárium: 10 ml na 35 litrů vody.

Cycle:
Vhodný pro sladkovodní i mořská akvária. Snižuje obsah čpavku a nitritů a předchází tak úhynu ryb, rychle zlepšuje podmínky v nových akváriích, pomáhá udržovat biologickou rovnováhu. Cycle rychle vytváří bezpečné a zdravé prostředí v akváriu. Jedna malá dávka obsahuje více než 500 bilionů prospěšných bakterií. Ty, uvolněné v akváriu, rychle snižují obsah škodlivého čpavku a nitritů. 11 druhů mikroorganismů se spojuje a vytváří tak biologicky účinnou skupinu. Použití ve stávajících akvárijích pro udržení optimální biologické filtrace: 5 ml (1 uzávěr) na 38 litrů vody týdně.
Použití v nově instalovaných akváriích: 10 ml (2 uzávěry) na 38 litrů. Opakujte každých 7 dní po dobu 2 týdnů. Pak přejděte na udržovací dávku 1 uzávěru týdně. Pro mořská akvária se doporučuje dvojitá dávka.
Použití po léčbě: před aplikací odstraňte zbytky léčiv pomocí uhlí nebo jiným způsobem filtrace a dávkujte 10 ml (2 uzávěry) na 38 litrů. Pak se vraťte k týdenní udržovací dávce.
Použití při přidávání nových druhů ryb do akvária: připravuje bezpečnější a méně stresující prostředí. Snižuje dobu potřebnou k dosažení nižšího obsahu čpavku a nitritů, dávkujte 5-10 ml (1-2 uzávěry) na 38 litrů.
Použití v přechodných, prozatímních akváriích: udržuje vystavované rybičky v kondici, dávkujte 10 ml (2 uzávěry) na 38 litrů. Podávejte denně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2008 18:40 Muž bunda [28] – Re. johan
Uhlíkatým znečištěním je myšlen biologický odpad. V následujícím odkazu je dobře popsán prroces nitrifikace a denitrifikace ( začátek je anglicky ale popis je česky ) . Tu lahvičku s denitrifikačními bakteriemi jsem popsal aby bylo vidět že je to obchodní poodvod.
www.fce.vutbr.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2008 18:32 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: bunda
ano, tyto bakterie tam asi jsou, ale nespotřebovávají uhlíkaté znečištění ale rozkládají "amoniak", dusitany. a pak ještě denitrifikační bakterie, které převádějí jejich produkty na plynný dusík.
No, tak jestli ten přípravek obsahoval denitrifikační bakterie, tak to moch, ty kyslík nepotřebujou, ale zato se nehoděj do normálního filtru, tam by jistě hned pomřely, protože tam je většinou dostatek kyslíku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2008 18:21 Muž bunda [28]
V každé čistírně odpadních vod jsou bakterie Nitrosomonas a Nitrobacter ( jsou v nitrifikační části aktivace ). V denitrifikační části jsou bakterie Pseudomonas. Na Ostravské čistírně je teplota vody v zimě okolo 8 stupňů a v létě šplhá na 28. Všechny bakterie zvládají zněny teploty bez větších problémů.
Před časem jsem koukal někde v akvaristice na přípravek, který podle popisu obsahoval denitrifikační bakterie a enzymy. ( již nevím název ale mohu zjistit ). Podle návodu tam byla kulrura, která měla zajistit bakterie do filtru. Do akvária se měl tento přípravek lít každý týden. Osobně nevím proč. Přeci každý ví že bakterie se ve filtru samy množí a při čištění je vyléváme do odpadu. Pokud perete filtr tak vidíte že bakterie jsou hnědé, pokud je odpad z filtru do černa a zapáchá tak jsou odumřelé. Ta vodička byla čirá tekutina bez zápachu ( jako voda ). Neviděl jsem zatím přípravek, který obsahuje nitrifikační bakterie, které potřebují kyslík. V každém případě myslím, že všechny bakterie bez potravy pomřou.
Pokud se jedná o pěstování kultur v laboratoři, tak to určitě jde. Nejsem sice laborant, ale vemme to z praktického hlediska. Pokud použijeme tekutou živnou kulturu musíme ji naočkovat bakteriemi ze zaběhnutého filtru a tím je jasné že již ty bakterie máme. Vypěstovat si malou kolonii bakterií v laboratoři asi nemá smysl pro použití v akva. Jen pro nějaké pokusy. Ale šlechtit je určitě nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2008 15:21 amazonstar – Re: DrBolíto
nevim jestli jsou v cistirne odpadnich vod bakterie Nitrosomonas a Nitrobacter,ale rekl bych ze ne...tam jsou potreba jine teploty .....ale fakt nevim...
co ale vim tak ty bakterie umrou bez O2 ,takze podle me nemuzou v ty lahvicce prezit a uz tady o tom byla debata...
jinak v jakym pripravku jste nasel strukturu bakterii stejnou jako na filtru??jaka to byla znacka??predpokladam ze pod mikroskopem...
a ty bakterie v tom pripravku byli zive??? asi se na to taky podivam.... ;-)
kolikrat jste to zvetsoval??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2008 14:38 Muž DrBolíto [254] - Rostliny – Re: amazonstar & All
Předpokládám že to jsou ty baktérie, když je filtr ve vodě, vypadá ta hmota světle hnědě a je rozrostlá po filtru, strukturou připomíná roduchu. Po vytažení plihne a je to jako sliz. Akvárium je hodně zatíženo tak mají z čeho růst.
"že v těch přípravkách ani nemůže byt ta bakterie...je to asi obchodní trik..."
Já si nemyslím, protože se takto prodávají i do čistíren kultury bakterii a kdyby to byla jen voda, tak by na to už někdo upozornil a byl by toho plný web. Jinak v přípravku jsem našel plavat stejnou strukturu bakterii jako ve filtru, akorát byla žluto bílá (nebyla znečištěna výkaly a stravou).
Myslím si, že se asi udělá živný roztok a do něj se aplikuje pár bakterii a ty se tam pomalu rozrůstají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2008 13:44 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: bunda
Tyto druhy bakterií ... spotřebovají uhlíkaté znešištění z vody ...
?! coze Mohl byste být konkrétnější?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2008 01:16 amazonstar – Re: bunda
jak bys na to sel ty Bundo?,.))
PS: Zenaty se zavazky?? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 19:23 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: amazonstar
ále, při cvičení jsem dával do agaru pár věciček a po tejdnu jsem se nestačil divit co se mi tam všechno dostalo. na agaru "všechny" spory začnou bujet, a tak by se vám mohlo stát, že místo kolonií nitrifikačních bakterií budete mít třeba nakultivovanou rýmu smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 19:20 Muž bunda [28]
Tyto druhy bakterií nepotřebují žádné sterilní prostředí. Právě že spotřebovají uhlíkaté znešištění z vody se využívají pro čištění odpadních vod z domácností na čistírnách odpadních vod. Zabíjí je třeba ropné látky, nedostatek potravy, u nitrifikačních nedostatek kyslíku atd.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 19:01 amazonstar
sem rad ze nekdo promazal ty OT...a omlouvam se ze sem to nevydrzel... hmm
jinak uz tu byla debata o tom ze v tech pripravkach ani nemuze byt ta bakterie...je to asi obchodni trik...
myslite ze ten sliz jsou ty dobre bakterie?? nejsem si tim jist...
Jinak Johane v jaky laborce se vam nepovedlo navodit sterilni prostredi?? to je snad samozrejmost ne??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 17:30 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
Mě toto téma také zajímá, ale baktérie se dají koupit běžně v akvaristice. Mě by spíše zajímalo jak to, že v prodávaném přípravku baktérie nezemřou. Zato po vypnutí filtru hynou. Jinak co mám filtry v 25l akvárku tak cca co 14 dní zaroste úplně slizem. Byl bych rád kdybych je mohl uchovat pro pozdější použití, ale nenašel jsem podrobnější pojednání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 17:01 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: amazonstar
to si věříte, mě se to nepovedlo ani v laborce :-D :-D možná jo, ale ve vodě se jich zas tolik nedělá. já jsem s tím měl jen dobré zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 16:59 amazonstar – Re: johan
ne ja myslel v tom akvariu kde bych pral filtry.....sterilni prostredi zvladnu.... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 16:57 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: amazonstar
já se v tom bohužel vůbec nevyznám.. všechno jsem zapomněl :-( , ale co vím, tak jsou i kapalné živné půdy. zkuste lékárnu nebo lékařské potřeby, myslím, že nebude problém něco takového sehnat. jestli myslíte plísně na tom agaru, tak ďáli zcela určitě, proto jsem psal, nejdřív to chce tréning jak zajitit sterilní prostředí. všemu se na agaru moc líbí. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 16:53 amazonstar – Re: johan
Koukam vy se v tom vyznate vic nez ja...pro ten agar skocim k vietnamcikum ,snad ho budou mit a zbytek mam...))o fytohormonech neco vim a taky sem sehnal dalsi zdroj informaci.:)....
nikde sem se ale nedocet jak je to se zavadenim Nitrosomonas a Nitrobacter bakterii do vody...
nakonec stejne skoncim u toho akvarka se sterkem,ale to bych nebyl ja kdybych si to nevyzkousel... :-P
PS: a nedelali by se v tom akvariu plisne??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 16:35 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: amazonstar
no, tak já hlavně nevím co chcete slyšet. že si chcete namnožit bakterie z filtru? tak to si kupte agar, sežeňte si třeba petričky a izolepu, kupte savo a dejte se do práce. až se naučíte udělat sterilní prostředí, naučte se něco o fytohormonech a množte siv tom kytičky ;-) , to bude lepší ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 16:32 amazonstar – Re: johan
Jiste ze by to takhle slo,ale me zajima to slechteni....skoda ze tu s tim nikdo nema zkusenosti...asi sem na spatny strance.. :-D
taky sem nenasel co tyhle Nitrosomonas a Nitrobacter bakterie zabiji...zatim sem nasel neco v Anglictine ale to mi bude trvat dyl precist....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 16:27 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: amazonstar
Nevím jestli by za účelem rychlejšího zajetí akvária bylo vhodné používat bakterie na agaru. Musel byste zajistit sterilní prostředí, a dát tam opravdu ty kmeny bakterií které chcete- což tyto dvě věci jsou problém. Je tam spousta problémů. Myslím, že mnohem lepší by bylo mít jedno malé akvárium zvlášť, v něm štěrk, tak o půl cm zrnitosti a něco málo vody a čas od času v tom vyprat filtr. a až by jste chtěl založit akvárium, tak to použít na dno..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 14:32 langosh
amazonstar napsal: Nevite jestli jde vypestovat kulturu nitritačních a nitratačních bakterii v petriho misce nebo nejak jinak??daji se pak pouzit pri zakladani akva??

:-D Při zakládání nového AQ vám stačí pouze pár týdnů trpělivosti, popř. si sehnat od někoho takové to blátíčko z filtru. Nepokoušejte se vymýšlet vymyšlené a raději si kupte nějakou kvalitní knížku... :)
Roman X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 14:09 amazonstar – Re: amazonstar
koukam ze sem jedinej kdo se tu ucastni debaty..:)) pro ty co by to taky zajimalo sem nadel tohle:
216.239.59.104/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 13:40 amazonstar – Re: amazonstar
neco sem nasel tady ale nejde to otevrit poradne...treba vam to pujde...me to pise:The document contains no data...
216.239.59.104/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 13:28 amazonstar – Slechteni nitritačních a nitratačních bakterii....
Nevite jestli jde vypestovat kulturu nitritačních a nitratačních bakterii v petriho misce nebo nejak jinak??daji se pak pouzit pri zakladani akva??
diky nanapady.... ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2007 18:30 Muž matlala [798] - Rostliny
ještě připomínka "hodné" bakterie jsou v celém akva ale kdyš jim poskytneme dobrou velkou plochu-filtr, tak se tam usadí ve větší míře. a rostliny jsou taky filtr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2007 22:07 Usine
klub.akva.sk Doporučuji si přečíst časopis číslo 4 a dovíte se o nitrifikačních bakteriích skoro všechno :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2007 21:51 Muž chicko [124]
to je jako v novym filtru, že jo? a když ho při čištění properu tak to tak dlouho asi netrvá???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.03.2007 20:49 Pet
Je to kolem třech týdnů. Dá se koupit i násada pro urychlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2007 18:55 Muž chicko [124]
za jak dlouho se ve filtru tyto ,,hodné" bakterie usadí (v molitanovem filtru, i v normálním vnitřním )

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2006 21:22 filo – dekuju
dekuju,dekuju,dekuju smich smich a macham,macham,macham smich smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.11.2006 18:26 Muž [] – praní filtru
Dej si přes noc do kýble vodu a potom to v ní vymáchej. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2006 16:08 Žena katunka [158] – bakterie
Pomáhají rozkládat NH4 vznikající z organického odpadu (výkaly, nespotřebované krmivo) na NO2 a následně na NO3.
Pod kohoutkem filtr určitě neper...chlor by ty bakterie zničil...pokud nemáš dost odpuštěné vody z akva tak ho per v odstáté vodě (24 hodin nech odstát), ale myslím, že není nutné prát filtr nějak často, jenom když vidíš, že ho máš tak zanesený, že se ti výrazně sníží průtok. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2006 15:18 Žena Rypka [12] – bakt.
Rozkladajú výkaly rybičiek na neškodné prvky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2006 15:12 Lucík – bakterie
pomahaji rozkladat a zpracovavat nevhodne ziviny ve vode a tak napomahaji k biologicke rovnovaze ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2006 14:31 filo – hodné bakterie ve filtru
Co dělají hodné bakterie ve filtru? Ja nemam dost vody na praní filtru v akva. vodě:( tak nevim.... Aby mi tam pak nechyběly, když to přežmoulnu pod kohoutkem.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [6]

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 8056x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12715-nitrifikacni-bakterie?od=251