Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Nitrifikační bakterie

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Nitrifikační bakterie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2010 12:58 Petr Re: Silent
Co jsou třeba zabíhací rybky? Stále čtu, že s rybami se nemá nic uspěchat. Myslíš třeba paví oka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2010 12:38 R Muž Silent [5949] Re: akvaristik
Jo, jo. Je to tak. Účinné bakterie potřebují k množení a růstu kolonií amoniak a dusitany (pozor, stačí velmi malé množství) a proto bych jako ideální při zabíhání nové nádrže a nového filtru viděl kombinaci zabíhacích rybek a násady bakterií. V zaběhlé nádrži už bývá bakterií dost, takže při výměně filtru násada nutná není. Na druhou stranu násada výrazně zkrátí dobu osídlení nového filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2010 12:25 Muž akvaristik [274] - RostlinyRe: Silent
Ano, souhlasím. Jen bych doplnil, že záběh filtru bez ryb je v podstatě "na prázdno". Při instalaci nového filtru určitě doporučuji násadu čerstvých bakterií
www.akvaristik.eu/… (většinou dáváme na požádání k filtru zdarma)
ale bez ryb se filtr stejně nezaběhne. Ty bakterie ke svému množení potřebují to správné prostředí. Osobně doporučuji dávat bakterie do akvária až po několika dnech až týdnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2010 12:02 R Muž Silent [5949] Re: Petr
Užitečné bakterie se usazují v celém prostoru filtru. Při každém vyčištění se odstraní i část kolonií a právě proto je velmi dobré používat kvalitní filtrační média. Výhoda porézních hmot jako je třeba Eheim substrat pro je v tom, že při propláchnutí sice odstraníme bakterie žijící na povrchu, ale bakterie usazené v pórech hmoty zůstanou zachovány a můžou se kontinuálně dál vesele množit a dělat svojí práci. Toť velmi zjednodušeně řečeno. Jinak popsání všech pochodů probíhajících ve filtru je na dlouhý elaborát ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2010 11:33 Petr
Rád bych věděl, kde se usazují ty důležité bakterie a jak o ně nepřijít, pokud všechny náplně vyčistím nebo dokonce v předfiltru vyměním. Beru to jako informaci do budoucna, protože filtr pojede v nově založeném akva ty dva měsíce bez ryb.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2009 15:48 Muž mildas [12] - Rostliny
Mám biokostku na atmanovi a řek jsem si že bych akva obohatil ještě jednou kostkou na bublifuk, má to smysl při cca 120litrech objemu? Jinak filtr vůbec nečistím a mám ho prorostlý mechem, by mne zajmalo jestli to něčemu vadí? osobně nepozoruji že by to vadilo, ale rozrostla se mi celkem řasa, ta dlouhá vláskovitýá a roducha, která se mi osobně líbí a nevadí mi. ale vypadá to že řasy ustupujou :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2009 15:30 Muž chuanvaldes [77] - Blackwater
Ja mam skusenost se Sera Nitrivec... Kdyz jsem zakladal AQ tak jsem samozrejme udelal zacatecnickou chybu... :-( tyden se zabehovalo AQ, a pak jsem tam dal 15 rybicek... Filter mel fitracni objem asi tak 2dcl... :-D po 2 tydnech jsem mel NO2 v tak vysokych hodnotach, ze to ani test od Sery nedokazal zmerit... :-( a po vymene 50% byla hodnota 5mg, mozna i vice...

Ono to bylo dano vice chybama... Spatne vybrane dno, prekrmovani, prerybneni... Takze nasledoval restart... Vymenil jsem dno, neprekrmoval. A pri startu jsem pouzil prave Nitrivec, hodnoty NO2 a NO3 se drzeli v nulovych hodnotach a drzej se celou dobu (NO2 = 0mg a NO3 = do 25mg)... Takze nejaky efekt tam urcite bude palec ja muzu jenom doporucit tenhle produkt. Kdyz clovek nemam moznost dat ryby pri problemech na nejakou dobu nekam jinam, tak jsou prave tyhle produkty (kdyz maji ovsem nejaky efekt) vyborna vec...

Ted jsem kdyz jsem menil filter, a kompletne menil layout (ten hrozny 2-decak vymenil za Fluval 105), tak jsem primo na filter pouzil Filter Biostart od Sery... Denne provadim testy a zatim vse v pohode... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2009 12:38 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: swatty
To že vyměníš jen vodu neznamená že jsi přišla i o nitrifikační bakterie, těch ve vodě moc není, spíš ve filtru a ve dně X-) Ničemu tím neublížíš když je tam dáváš ale ani nic neurychlíš, osobně jsem to zkoušel a rozdíl byl cca 4dny mezi akvem které se zajíždělo normálně a druhým do kterého se aplikovaly kupované bakterie ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2009 08:40 Muž kortezhugo [983] – Re: swatty
...ono tieto "pripravky" nie su zle...a ten proces dokazu fakt urychlit...
...ale ako pise ČUPR - urcite nie za par dni...
...otazne je ci je to potrebne urychlovat? X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2009 05:08 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
Četl jsem, že bakterie se obnoví cca za 8hod. Ale je již známo, že těch potvůrek se podílí více kultur.
Pokud zůstalo dno i filtr bez desinfekce, tak návrat k normálu je samozřejmě rychlejší, Otázkou pro fundované je, zda se krupička znovu neobjeví z filtru či ze dna. Bohu dík jsem toto řešil jen jednou na úplném začátku. kdy akvárium bylo spíše plavecký bazén a já neměl šajnu, že krom co vidím ještě existuje jiný svět.
Co se týče bakt. roztoků tak na čističkách se též používají, tak že věřím, že některé kultury tam jsou a není to jen drahá vodička.
cs.wikipedia.org/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2009 01:44 Muž ČUPR [204] - Tetry
swatty napsala: Bakterie aplikujeme asi čtvrtý den a zatím to vypadá velice dobře :)
Zajímalo by mne CO hodnotíš jako "dobře". Správný nitrifikační proces nenastartuješ určitě za pouhé 4 dny. Je to otázka několika týdnů, někdy i měsíců. Nitrifikační bakterie ukryté v nejrůznějších tabletách se dodávají k nově zakoupeným filtrům, případně je můžeš koupit samostatně i v nejrůznějších formách roztoků apod. K nejkvalitnější kultuře nitrifikačních bakterií dojde až po dokonalém zaběhnutí filtru a reprodukci života v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2009 01:33 Žena swatty [0] - Cichlidy – Nitrifikační bakterie
Jaký máte názor na kupované nitrifikační bakterie? My jsme si je koupili, no, spíš nám je prodejce daroval, že s tím nemá zkušennosti, ať to vyzkoušíme a přijdem mu říct. Měli jsme v akvárku krupičku, tak jsme měnili komplet vodu, ale vzhledem k rakovi a zbylým čtyřem rybám jsme to museli nějak řešit, jelikož máme akva chvilku. Bakterie aplikujeme asi čtvrtý den a zatím to vypadá velice dobře :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.10.2009 19:18 Muž filipsi [1295] – Re: ondrasheq
V podstate nic neni potreba. Potrebne bakterie v kazdem akva (i novem) jsou. V zavislosti na vhodnosti podminek zacinaji okamzite tvorit vetsi kolonie. Vliv rostlin a ryb je zhruba nasledujici - Ryby produkuji amoniak, ten je oxidovany bakteriemi na dusitany a ty dale na dusicnany. Rostliny s bakteriemi o amoniak soutezi, nejaky ten jim "od huby" utrhnou, a zaroven "konzumuji" dusicnany.
Zaroven to je trochu zjednodusene, ryby nejsou jedinymi producenty amoniaku, atd....
Takze jak to bude ve skutecnosti, a jak rychle a jaka kolonie bakterii se v akva vytvori, je znacne individualni. Proto se treba doporucuje pridavat ryby postupne, abys nenechal akva "zabihat" dva mesice, a pak nepridal ryby najednou. Ackoli by akva jelo dlouho, kolonie by byly male (omezene mnozstvim "potravy"), a nez by se stihly dostatecne namnozit podle noveho mnozstvi potravy, ryby by se otravily.
Snad to zjednodusijici shrnuti pomuze, a zjednoduseni mi bude odpusteno, pripadne to nekdo rozvine ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2009 18:32 Muž ondrasheq [10] – Re: koblihcz
Bezva... A co je potreba k tomu, aby se bakterie zacaly vyskytovat? Co priznive ovlivnuje jejich existenci? Probehne nitrifikace za bezny cas. obdobi - uvadi se tri tydny - v akvarku, kde bezi jen filtr nebo je treba je nutne to nejak podporit?
Jak moc nitrifikaci ovlivnuje pritomnost kytek, rybek...? To je to, co jsem se nikde nedozvedel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2009 18:12 koblihcz
ondrasheq napsal: Jinak řečeno, co k životu a množení bakterie potřebují? No snad vsude se doctes, ze nitrifikace je oxidace amoniaku, tedy musi tam byt predevsim ten amoniak a je to aerobni proces, tedy je treba kyslik ... aby se to vse k bakteriim dostalo je treba zajistit nejake proudeni kolem bakterii ve filtracni hmote.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2009 14:26 klavzam – Re: ondrasheq
ja som sice uplne novopeceny akvarista, ale skusal som to metodou ,ze som dal rastliny a dekoraciu (koren). svietil som normalne a filter bezi stale. vcera som meral NO2 a bolo takmer nulove. takze na zabehnutie bolo treba 14-15dni.
inak vyvoj je treba tu: www.akvarijni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2009 13:59 Dusyk – Nitrifikacia
Ja som zabiehal tiež dvoma rybami, ale vraj stačí nasypať krmivo a jeho rozklad tiež živí baktérie. Proces začína prakticky hneď, keď je čo rozkladať. Ale vraj pri sypaní krmiva nevzniká NH4/NH3, čo si myslím, že vzniká.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.10.2009 13:54 Muž ondrasheq [10] – Re: grizly
Přesně tak... Díky za připomenutí ostatním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2009 13:45 Muž grizly [145] – Re: Haimdol
Otazka byla, kdy zacina proces nitrifikace. Zacne v momente naliti vody do akva? Odkud se nitrifikacni bakterie v akva objevi prirozenou cestou(beztoho, abych pridaval vodu z jineho akva nebo nejake pripravky k nastartovani)? Je nutne tam dat rybicky(jine zivocichy), aby proces zacal?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2009 13:32 R Muž Silent [5949]
Používám stejný postup jako Yirka, s tím rozdílem, že nasazuji cca 2 ks rybek po 4 dnech a velmi střídmě krmím. Kontrola je samozřejmostí.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2009 12:49 Muž Yirka [9118] – Re: ondrasheq
Vím, že mnozí s tím nebudou souhlasit, ale aby nitrifikační proces proběhl v optimálně je dle mých zkušeností nejlépe akvárium zařídit včetně rostlin a dekorací (kořenů) a po 2-3 dnech vpustit dle velikosti 1-2-3 rybky. Při tom je dobré měřit vodu (NO2) aby nedošlo k úhynu, ale spíš tento postup pomůže než ublíží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2009 12:45 Muž ondrasheq [10] – Kdy začíná proces nitrifikace?
Kolegové akvaristi, prošel jsem zdejší fórum i dost článků po webu ohledne nitrifikace, ale nerozumím jedné věci: v jakém okamžiku, při zařizování nové nádrže, se začinají NEJVÍCE nitrifikační bakterie množit? Stačí jen prázdné akvárko s vodou a zapnutou filtrací? Je potřeba svítit? Nebo umístit štěrk a nějaký kořen?
Jinak řečeno, co k životu a množení bakterie potřebují?
Díky za reakce, hezký den

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 12:16 Muž filipsi [1295] Re: Sid
Nebyl by link na stranky pokusu?

Stale totiz neverim, z toho obrazku prd vidim (bohuzel si ho ted nemohu zvetsit, az doma), a pokud je to tak, jak si prubeh pokusu predstavuji, duvody proc vysel tak, vidim uplne nekde jinde. S tim ale pockam, az budu o pokusu vedet vice.
Filterausrauf znamena vytok z filtru? S prekladem tohoto mam trochu problem :-( .
Pokud ano, jsou mi malinko divne hodnoty, nedavalo by to moc smysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 10:21 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: filipsi
Fotka k příspěvku Optimální pro nitrifikaci při průtoku matracovým filtrem.
Měřil nějaký německý "akvafanatik" :-) pomocí spektrální fotometrie.
Důvod? Chtěl zjistit, jestli má rychlost proudění vody vliv na nitrifikaci v akvišku.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 09:37 Muž filipsi [1295] Re: Sid
Optimalni pro co? Protoku cim? Kdo to zmeril, proc a jak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 23:16 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: filipsi
Optimální rychlost průtoku pro nitrifikaci je 5-10cm/min. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 21:53 Muž filipsi [1295] Re: Sid
Tak to ja v potrebny klid pro bakterie neverim ( do urcite miry, jak jsem psal, v sani hasicske strikacky ho asi opravdu mit nebudou). Ony studie jsou koncipovane s ohledem na COV, jako zjisteni, jak rychle ma voda proudit skrz objem filtracniho media, kde bakterie prisedle ziji (jsou zkrapeny, vznaseji se na mediu ... atp.), aby filtrace byla efektivni. Tj. aby rozumne poklesla hodnota vstup/vystup. Z toho opravdu vychazi, ze pomalu, na to je nejaka doba potreba.
Ale v akva ta voda skrz filtr cirkuluje stale, vystup je temer nemeritelne niz hodnotami nez vstup, a naopak. Tady opravdu neverim v rozdil, pokud rozumnym stejnym objemem filtracni naplne (napr. 5 % ) budeme prohanet objem akva pet minut nebo pet hodin.
Ale treba me nejakou studii o opaku presvedcite ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 21:30 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: filipsi
Filtrace s velkym proudenim - neverim ve vyrazne nizsi efektivitu cinnosti bakterii pri vetsim proudeni filtrem.
Správná připomínka! :-)
Já jsem naopak přesvědčený, že bakterie potřebují ke své práci přiměřený klid. (Prosím - nespojovat s nechvalně známým "klidem na práci" za minulého režimu! :-D)
Existují jakési "studie", zabývající se otázkou "ideálního průtoku" pro nitrifikační bakterie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 21:13 Muž filipsi [1295] – Re: 0
Ja mozna na rozdil od ostatnich vidim tyto tve rady jako rozumne, take si ale neodpustim malou polemiku.
Take beru rostliny jako soucast biologicke filtrace. Ovsem ty v akva, budovat kvuli beznemu akva jeste nadrz paludariovou, a tam korenove cistit, je opravdu pro vetsinu lidi neprijatelne. Ale uznavam, ze pro ty co chteji, to je jiste zajimave a muze to byt i krasne. Zde je zazite "biologicka filtrace" = bakterie, dulezitost rostlin je sice jasna, ale tak nejak se do toho pojmu nezahrnuje.
"Ponozka" z filtracniho materialu je jiste zbytecna, kdyz je dobra filtrace (dost vaty, atp), ale u takovychto problemu, pokud je dostatecne husta, castecne funkcni byt muze.
Filtrace s velkym proudenim - neverim ve vyrazne nizsi efektivitu cinnosti bakterii pri vetsim proudeni filtrem. Ani ve vyssi. Samozrejem v rozumnem rozpeti, dejme tomu objem za pet minut az pet hodin. Co ale velke proudy nema v akva rado, jsou akvarijni rostliny. A casto (dle druhu) i ryby. Takze i kdyz jako filtrace to muze byt ucinne, zvlast mechanicky, pro akva bych radeji zustal u klasiky, pro bezne spolecenske prefiltrovat obsah za pul hodiny az hodinu.
Perloocky a jiny plankton rasu pozirajici, pokladam za hodne dobre reseni. Nojo, ale co ta proudova filtrace? Vzdyt je to take rychle odfiltruje ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:47 Muž filipsi [1295] – Re: Polux
I tak nekdy mivam dusicnanu 0 :) (ne tedy urcite skutecna nula, ale v rozliseni testu nepoznam nic a vypada to jak nula)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:43 Polux – Re: Horác
Nojo ajo smich Uz mlcim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:41 Muž Horác [3942]
Polux napsal: myslite ze budete mit nekdy namerenou hodnotu dusicnanu v akva 0 ? :-O
Ale Lucik20 a filipsi mluví o dusitanech, ne o dusičnanech ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:38 Lucik20 – Re: Yirka
Egerií tam mám plno... Dneska jsem odkalovala.. ale ještě by to možná chtělo.. takže měřit a měnit vodu každý den? Dokud se to trošku neustálí..?? Mno a ještě bych to třeba za 2 dny odkalila. ať je to pořádně..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:34 Muž Yirka [9118] – Re: Lucik20
Teď odkalit opravdu dúkladně a vodu měnit třeba každý den. Později to upravit na pravidelné intervaly, odhaduji tak výměnu vody 1x týdně, odkalení 1x za 14 dní. S těmi rostlinami má Sadman pravdu, taková Egerie ti určitě poroste i při horším světle a stopro pomůže N látky odebírat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:32 Polux – Re: Lucik20
Je nevim podle potreby 1-2x do tydne.Odkalte a vymente 10% vody !
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:31 Lucik20 – Re: Yirka
A jak často odkalovat a měnit vodu a tak???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:31 Polux – Re: Lucik20
to jste 4 mesice neodkalovala ? Tak to se nedivim !! Odkalit a vymenit vic vody naraz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:31 Lucik20 – Re: Sadman
Bohužel u mě se rostlinkám nějak nedaří.. asi to bude osvětlením.. takže jsem nucená mít ty méně náročné na světlo.. Ludwigu mám, a vůbec neroste.. spíš chátrá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:30 Muž Yirka [9118] – Re: Lucik20
Pokud jsi od listopadu neodkalovala,není se čemu divit. Odkalit a měnit vodu, určitě se to za pár dní upraví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:29 Lucik20 – Re: filipsi
Léčiva jsem vůbec nepoužívala.. všechno bylo fajne.. ale tedka je zle.. :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:29 Lucik20 – Re: Yirka
Vodu měním jednou za týden.. a to asi 10 litrů z mého 50 litrového akva. Dno jsem bohužel nikterak doteď nemohla odkalovat, nebylo čím. Ale dneska jsem si už koupila a použila sačku. Myslím si, že je nepřekrmuju. Ale přestali žrát a dusí se podle mě.. Tak jelikož tedka už jsem koupila tu sačku, tak to nechám ještě tak 14 dní a uvidím, jestli to bude lepší.. možná za to může filtr, jak kdosi vtipně poznamenal "honič vody" Fakt nevím... :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:28 Polux – Re: filipsi
myslite ze budete mit nekdy namerenou hodnotu dusicnanu v akva 0 ? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:27 Muž filipsi [1295] – Re: Lucik20
Nelecila si mezitim neco nejakym lecivem?
Menit vodu, klidne tretinu denne, nez to bude 0.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:22 Muž Sadman [0]
no řekl bych že je tím, že tam máš málo rychlo rostoucích rostlinek.. ;]
sice to není přerybněné, ale anubiasy, echinodory atd. rostou pomalu a moc podobných látek nespotřebují.. . doporučil bych to hustě osázet klidně i něčím plevelnějším ( najas, ludwigy, egeria, limnobium, atd. ) to většinou vede k úspěchu.. . pokud ne, tak to bude voda.. ;]
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:21 Polux – Re: Lucik20
bakteri se ti tvorej sami ! To je blbost naka ! A nesjou to nahodou dusicnany ? Ale nevim co myslis hodnotou 0.3 ? Dusicnanu muzes mit tre 20 a vice . Jestli jich mas hodne tak odkaluj castejc a neprekrmuj . Vymenuj kazdy tyden 10% vody.nebo jestli stav krytickej a pozorujes to narybach tak vymen naraz treba 50%
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:21 Muž Yirka [9118] – Re: Lucik20
Žádnou chemii tam necpi. Podívej se jak často a jak důkladně odkaluješ a měníš vodu a zda nepřekrmuješ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:18 Lucik20 – Re: datura
Akva už mám asi tak 4 měsíce starý a jak jsem již psala, vypadá to, že tam mám moc dusitanů. A u výsledku testu je nasaďte bakterie..A na lahvičce je napsáno, podporuje vývoj důležitých filtračních bakterií..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.01.2009 20:14 Žena datura [104]
nene, aquasafe eliminuje z vodovodní vody těžké kovy a chlor. nechápu, proč neotočíš lahvičku a nepřečteš si to:-D
živé bakterie nenasazuj (ani nechápu, jak by se to jako mělo udělat). pokud máš nově založenou nádrž, vytvoří se ti do měsíce samy ve filtru a tak porůznu i jinde...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 20:10 Lucik20 – živé bakterie???
Ahoj, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Konečně jsem si koupila testy na dusitany a blíží se to spíše těm 0,3. Ale ještě to musím změřit min jednou. U těch testů je napsané, že pokud se to přibližuje k těm 0,3 a tenhle stav trvá, mám nasadit živé bakterie. Mám doma láhvičku od TETRA AQUA s názvem AQUASAFE a chci se zeptat, jestli je to ono? Strašně moc děkuju za odpověď. S pozdravem troušku smutná akvaristka sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 22:03 Muž filipsi [1295] – Re: ezechiel
Ja to mam zatim pro sebe uzavrene, s tim, ze dokud se nepotkam s trochu serioznim vysvetlenim obsahu lahvicky, nebo rozumneho testu, nemuzu je jako funkcni doporucit, ale ani zavrhnout jako nefunkcni podvod. Jsem nakloneny tomu, v jistou funkci verit. Kazdopadne to takrka jiste neskodi, tak pokud to neuskodi obsahu konta kupujiciho, proc ne.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] 6

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 8054x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12715-nitrifikacni-bakterie?od=151