Co je to za kámen?
Nejsem si 100% jistej ale rekl bych ze to budou nejake jilovce
V beskydech a mam toho asi 2 kyble
A hezkou historku ktomu
Jezdim uz xx let na jeden detsky tabor, kdysi jako dite, dal instruktor, vedouci atd atd...
Mno, nasel jsem puvodne jen malinke kousky velikosti max petikoruny, tak jsem poprosil jednoho z kluku u oddilu, jestli by si nevsimal obcas zda neco neuvidi, kdyz jsou u vody ci tak... tak zacal hledat.. kamarad mu zacal pomahat a tim ze jsou to "deti" fantazie zapracovala a pojmenovali to "nakadah" coz je jakasi surovina z oblibeneho serialu hvezdna brana
Cimz se strhla lavina a "nakadah" zacal hledat cely oddil a zacli mi to nosit po hrstech
Musel jsem jim to pak zatrhnout
Jednak jsem mel stan plny kameni a pak vypadalo to uz divne, kdyz se v odpolednim klidu 3 oddily deti koupaly a 1 oddil mezi nima chodil prohrabavajice dno a "tezici nakadah".
Nejsem šutrolog a netušim ale kdybych věděl kdes to našel vůbec bych se nezlobil...
Starší reakce
...citam citam - dakujem Bak...
...inac v lete sa chystam do Kremnice alebo Banskej Stiavnice...tam clovek najde "kade co"...
...ani nie do akva ... ele len tak - spravit si vylet - mozno clovek nieco pekne najde...
Děkuji!
Kortezhugo, čtete to?! To bylo pro vás!
Wiki z roku 1964 mlčí , modrý mramor nezná. Pokud je ale mramor krystalický kalcit, tak to nevylučuje že se před metamorfózou do něj mohlo přimísit něco málo silikátů nějakého kovu. Napadá mi snad jen kobalt, to by mohlo vzniknout sejně jako opály. Ale existuje jeden modrý kámen který by při dobré vůli mohl být nazvaný mramorem - říkají tomu sodalit, je to chlorid křemičitan sodno hlinitý a je modrý s bílými proužky, taky nějaká metamorfoza, poprvé ho popsali v Řecku, tam je taky celkem velký zdroj hydrotermální činnosti - zkamenělé lesy ....
Aha!
Tak to jsem zpočátku jaksi nepobral... Asi jako Jyrka radar...
...prave ze bude "echinodorům dobře dělat" ked ziadne nemate...
...Navíc u Sida bude to samé, bude možná dobře dělat dobře echinodorům...
Myslím, že nemám "to samé", (viz reakce na kyselinu
), a co vím jistě - echinodorům dobře dělat nebude neb žádné echinodory nemám.
...no neviem kto sa v tom vyzna?...-ja v kamenoch nie...
Spíš otázka na Baka, ne?!
Sid - mam taku otazocku...-u kamosa v kamenosocharstve som vydel krasny modry mramor...neide mi o to pouzit ho v akva - ale bol krasny...
...len som chcel vediet co sfarbuje mramor do modra???
Můj nešumí v octu, splňuje předpoklady mého posledního příspěvku
Navíc u Sida bude to samé, bude možná dobře dělat dobře echinodorům
To se teprve uvidí, jestli si rostlinky budou nebo nebudou stěžovat.
Akva je čerstvě znovuzaložené po katastrofě, která ho mou vinou potkala 24.12. ...
To píšete o tom svém kameni? Ten můj evidentně vápenec obsahuje.
No to je jednoduché, když jsou tam žilky křemene, tak to znamená že vznikl magmatickou činností a pak není pravděpodobné aby se tam udržel jakýkoliv uhličitan. Takže do vody může protože je to křemena oxidy železa.
hej vyzerá podobne, ako ten moj kameň...no nevyzerá že by sa "zelinky" sťažovali..;)
Našel jsem fotku. (Snad na ní bude něco vidět...)
...cosi takového znám...
A já cosi takového mám.
Kupoval jsem to jako červený mramor.
Hrubě jdou fáze odhadnout, ale asi bych to nechal na difrakci. Když ale šumí, tak snad jen pro Malawi
Pokud vyrazne sumi, a jde do toho pomerne snadno treba hrebikem rypat bude to to co Bak pise naposledy, zelezity vapenec nebo dolomit.
Bak - ano, taky jsem to videl jen s vyraznymi bilymi zilkami, jako na tvem obrazku, nebo v prusvitnem, kouzelna varianta, s "kulickami". Myslel jsem, ze by treba mohl byt i vic "promichany", ale asi ne, kamenum opravdu nerozumim a nepoznavam ani to co drzim v ruce.
arnošt napsal: řekl bych že je to hematit neboli krevel...
v takom prípade by tiež šumel po poliatí octom ??
to bude on, len ten čo som našiel ja má menej žíl kremeňa jj, vyzerá ako buližník - červená varianta
..opäť z toho nič nebude..a tak som sa tešil, že nemusím nakupovať šutre...ešte k tomu červený mohol pekne kontrastovať s rastlinstvom...:ú
Já tam pořád vidím tu dolomitickou železnou rudu, vždyť se těží na západě, na středu..
cosi takového znám, ale mám to jako přetvořenou horninu s žilkami křemene, asi se to může vyskytovat i relativně čisté bez žilek křemene:
..vryp je biely, a kameň šumí po poliati octom a to vcelku výrazne..v okolí bolo aj dosť vápencov..možno je to spôsobené tým že kameň má vápenec na svojom povrchu (?)..sakra...to na Svk nemáme nejaké vhodné kamene do akvária bez vápenca, a nie okrúhleho tvaru ??!
Ja bych si tipnul na smichany hematit s kremenem. Uy podle obrazku to vypada homogenne a tvrde, a najit jen tak valet nekde mimo naleziste kus homogenniho bauxitu by asi bylo umeni.
To tam píší, když je to bauxit, tak by měl jít už rýpat skoro nehtem
Zkus ocet, jestli to není náhodou kus dolomitu...
hej aj väčšina obrázkov na internete ukazuje bauxit takto,ale napr.:
mineraly.sk/…
preto som si myslel že to je bauxit..nwm no chcelo by to nejakého "znalca", každopádne dík za vynaložené úsilie s knižkou ;)
Moje WIKI je atlas nerostů z roku 1964, bauxit vypadá takto a vždycky je tam kus toho limonitu jako hnědý vměstek:
hematit je minerál podla wiki, s vysokým obsahom Fe, ten moj kameň vyzerá skor ako hornina..
Bak napsal: Hematit z potoka ?
nenašiel som ho priamo v potoku..niekoľko metrov až desiatok metrov od vody, hematit som vygúglil ako čierny na väčšine obrázkov, ale aj červený niekde..neviem preto sa pýtam ;)
zdravím, mohol by to byť bauxit? podla toho čo som našiel na internete mi vychádza práve táto hornina, dík
Starší reakce
A co pyrit z blízkého Nouzova ? Nasadil jsem ho a nic
Tak to snad i zůstane...
1 07.12.2009 15:29 Skorica Diky.
bridlice maj spoustu primesi (je tvorena z jilovitych usazenin), ja bych ji radsi otestoval... dej ji na cca tejden do kyblu s vodou a pak ten vyluh otestuj (pH, Cu, Fe...)...
na vysvetlenou: v zapadnich cechach se vyskytuje tzv. "vitriolova" bridlice, ze ktere se drive ziskaval vitriol, coz je H2SO4 (kyselina sirova)- to je ukazuje ze nektera bridlice muze bejt nebezpecna
to ze je rezava znaci jen ze obsahuje zelezo (dvojmocne je tmave sede, trojmocne je rezave, oxidaci se dvojmocne meni na trojmocne)
jestli te to uklidni tak obdobne sedou bridlici mam i v krevetariu a uplne bez problemu
Vůbec bych se toho nebál, zřejmě jen nějaké železité vrstvy, břidlice je ve své podobě dosti proměnlivá...
1 07.12.2009 11:17 Skorica
1 07.12.2009 11:16 Skorica Je to uplne jak nejaka zrezla trubka.
1 07.12.2009 11:15 Skorica Nasbiral sem u reky opavice nejkoubridlici ale neni cerna nybrz cela rezava muze byt v akvarku?
Starší reakce
Díky za určení
. Jen mě mrzelo, že ten velký, co tam měli by byl větší, než krevetárko
, ach jo.
kúsok vedla tu je téma o "amano kameňoch" tzv. seiryu stones - ktoré podla všetkého obsahujú tiež vápnik..
To vypadá jako ten mramor, co jsem jej dnes koupil.
Také jsem neodolala, když jsem v týdnu narazila na šutry v jednom zahradnictví a předělala krevetárko. A musím říct, že název u každé krabice měli, ale stejně už netuším, co je to zač
Pěkné kamínky.
Zrovinka dnes jsem si tady
www.okrasnekameny.cz/… koupil taky pár šutýrků -červeného mramoru.
(Budu zakládat nové akviško, tak chci zkusit, jak se bude dařit kytkám v nádrži s mramorem.)
Přidat reakci
1 ...... [7] 9
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 11121x