Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Neritina zebra

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Plži 

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Neritina zebra
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2015 20:53 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: DanH
Myslím, že to nevedia, ale keby aj "surfovala", tak by ju predsa bolo vidno, ako je vylezená z ulity, nie? Pokiaľ pláva len zatvorená ulita, je niečo zlé...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2015 17:24 R Muž romant [27987] Re: DanH
Já jsem to u nich nikdy nepozoroval, ale nepovažuji se za spec. odborníka na plže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2015 17:23 DanH Re: romant
Dík za rychlou odpověď. Připojím k tomu ještě jeden dotaz: umí neritiny surfovat zespodu po hladině, nebo to znamená, že je mrtvá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2015 17:16 R Muž romant [27987] Re: DanH
No, prostě se to někdy stane a kovbojku bych z toho nedělal, ono když by jsi si všimnul zítra, taky dobrý. Neříkám jak šílenej civět furt do akvária, ale člověk co se denně kolem nádrže vochomejtne to má v drtivý většině případů pokrytý. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2015 17:01 DanH
Aby to nebyl jen samej off-topic:
Dnes jsem si koupil 3 neritiny, jedna okamžitě začala lézt na zařasenej kořen, ale pak jsem ji našel převrácenou pod ním ( prostě spadla ). Nic se jí nestalo, převrátil jsem ji zpátky, ale chtěl bych vědět, jestli se to stává běžně, nebo jestli to byla ojedinělá záležitost ( nechci, aby se to stalo znovu a já si toho nevšiml ).

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2015 14:49 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: ales
Mal som v akváriu 3 Neritiny a záleží na povahe - jedna bola horolezec :) Liezla všade, na všetko, dokonca aj po Vallisnerii nana.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2015 13:39 jamajcan Re: monny
monny napsala: Vim ze je to blbost, ale proste mi to neda.Do akvarka jsem pres par mesicu nepridavala nic noveho, z ceho by mohoi donest jini sneci. Podarilo se mi sneka vyfotit, je to velice spatna kvalita a zacina se zbarvovat jako neritina. Sama tomu neverim, vim jak se mnozi Neritiny, vim co je to radula a podobne, akorat nevim jak moc velci amateri to tady navstevuji. Takze me za ,, zoubek,, muzete ukamenovat, ale podle toho co vidim mi nevymluvite,ze tam mam sneka, co vypada jak neritina, neprisel po zdi a mechanicky se tam nijak dostat nemohl. Videl ho muj znamy zapaleny, dlouholety zkuseny akvarista a taky mi tvrdi, ze je to mlade neritiny.Uvidime za cas.Pridavam foto.
Známý akvarista, asi hulí dobré modely.Každopádně, ber to jen jak názor totálního amatéra. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2015 13:25 ales
S neritinou mám zkušenosti že požere i vláknitou řasu ale pouze ze dna co se vám uchytí když čistíte. Z rostlin nežere protože po nich téměř neleze, jinak je to v celku nádherný plz, bohužel bez možnosti množení v sladkovodních podmínkách. Mám ji cca čtyři roky a stále v kondici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2015 22:47 Koště Re: monny
Tak to mám asi taky doma půl kyblíku neritin.

Já jsem přesvědčen, že i když je neritina malá a mladá, už na sobě má své typické ,,malování". Viz. přiložený odkaz.

www.aquariumlife.com.au/…

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2015 22:29 Žena sivon [1714] - PlžiRe: monny
Již několikrát se tu podobný příspěvek objevil a , bohužel, vždy se nakonec ukázalo, že jde o okružáka nebo levatku.
Taky to vidím jako levatku, i přes špatnou kvalitu fotky.
Zubovci (neritiny) mají ulitu trochu víc kulatější a bytelnější.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2015 16:08 Žena Raviolka [2154] Re: monny
Na fotce je šnek se zašpičatělou ulitou (pokud se pletu, tak se možná dívám na flek, který ani není šnekem). Vzhledem k tomu, že dokonce vidím ulitu levotočivou, tak jde o levatku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2015 14:55 Muž Pepator [9] Re: monny
Ta fotka je bohužel hodně špatná a mohla by to být klidně podle té fotky i plovatka. Co vím, tak rozmnožit neritinu v akva se snad nikomu zatím nepodařilo. Sám jich mám několik v akva a mimo bílých vajíček a občasném umrtí staré neritiny žádný jiný vývoj nepozoruji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2015 14:24 monny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Vim ze je to blbost, ale proste mi to neda.Do akvarka jsem pres par mesicu nepridavala nic noveho, z ceho by mohoi donest jini sneci. Podarilo se mi sneka vyfotit, je to velice spatna kvalita a zacina se zbarvovat jako neritina. Sama tomu neverim, vim jak se mnozi Neritiny, vim co je to radula a podobne, akorat nevim jak moc velci amateri to tady navstevuji. Takze me za ,, zoubek,, muzete ukamenovat, ale podle toho co vidim mi nevymluvite,ze tam mam sneka, co vypada jak neritina, neprisel po zdi a mechanicky se tam nijak dostat nemohl. Videl ho muj znamy zapaleny, dlouholety zkuseny akvarista a taky mi tvrdi, ze je to mlade neritiny.Uvidime za cas.Pridavam foto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   31.03.2015 15:27 jamajcan Re: monny
monny napsala:
Popravde, vim jak se mnozi neritiny, ted mi teda vysvetlete,vcera sem na skle u dna objevila snecka asi 4mm velkeho, ulitou i vzhledem okruzaka, ale co me vic zarazilo, ze mela stejny zoubek jako neritina,kterym zeskrabovala rasu ze skla. jinak bych to vubec neresilaneresila.ulitka byla prusvitna, nikterak podobna neritine, ale ten zeskrabovaci zoubek mi teda vysvetlete.Na netu jsem nikde nenasla fotku jineho sneka, co by mel tento zoubek,jako neritina. Jak kousek povyroste, ukaze se, co je to zac, ale ted je mi to momentalne zahadou .


Slečno, plži neoplývají zoubky, potažmo chrupem.K příjmu potravy jim slouží orgán, jenž se nazývá radula.Každopádně tvrdit,že při pozorování pouhým okem, bez optických přístrojů, u plže velikosti 4mm, je radula shodná s N.natalensis, je holý nesmysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2015 14:55 monny Re: ludvik
ludvik napsal: Jenže ona je do toho moře unášena již ta larva. Tedy už larvální vývoj je ve slané vodě. Proto nikdo nikdy nenašel malou neritinu ... umřely mu už larvy (pokud se vůbec z vajíček vylíhly).

Nějak si neumím představit, že by se to vykulilo, chvilku rostlo, pak zakokonilo (:-)), přetvořilo v malého šnečka - který by se následně pustil podkladu, žrádla, a nechal se unášet proudem do moře, kde by si měsíc odpočinul a pak si to celý život šinul zpět řekou proti proudu.
---

edit: možná jsem tě hůř pochopil. Tak to neber jako poučování ...


Popravde, vim jak se mnozi neritiny, ted mi teda vysvetlete,vcera sem na skle u dna objevila snecka asi 4mm velkeho, ulitou i vzhledem okruzaka, ale co me vic zarazilo, ze mela stejny zoubek jako neritina,kterym zeskrabovala rasu ze skla. jinak bych to vubec neresilaneresila.ulitka byla prusvitna, nikterak podobna neritine, ale ten zeskrabovaci zoubek mi teda vysvetlete.Na netu jsem nikde nenasla fotku jineho sneka, co by mel tento zoubek,jako neritina. Jak kousek povyroste, ukaze se, co je to zac, ale ted je mi to momentalne zahadou .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2015 00:27 Koště Re: ludvik
Ano, to jsem se, možná neobratně, snažil říct. Je mi jasné, že v podmínkách akvária nelze neritinu rozmnožit, protože k vývoji je nutná slaná voda.

Pouze jsem se snažil (neúspěšně) vyhledat obrázky malé neritiny ve volné přírodě. Je ale správný můj předpoklad, že pokud bych hledal v deltě řeky, kde by pravděpodobně neritiny měly začít svoji pouť proti proudu, nalezl bych zmenšené kopie neritin jak je známe?

Edit: I kdyby to bylo poučování, jen dobře, vždy je třeba se učit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2015 00:18 Muž ludvik [1082] Re: Koště
Jenže ona je do toho moře unášena již ta larva. Tedy už larvální vývoj je ve slané vodě. Proto nikdo nikdy nenašel malou neritinu ... umřely mu už larvy (pokud se vůbec z vajíček vylíhly).

Nějak si neumím představit, že by se to vykulilo, chvilku rostlo, pak zakokonilo (:-)), přetvořilo v malého šnečka - který by se následně pustil podkladu, žrádla, a nechal se unášet proudem do moře, kde by si měsíc odpočinul a pak si to celý život šinul zpět řekou proti proudu.
---

edit: možná jsem tě hůř pochopil. Tak to neber jako poučování ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.03.2015 21:30 Koště Re: monny
Já tedy nevím, najít obrázek se mi také nepodařilo, ale předpokládám, že malá neritina se od dospělé liší pouze svojí velikostí.

Vycházím z informace, která říká, že po překonání stádia larvy, kdy se změní na šneka se vydá na svoji cestu proti proudu řeky a čím hlouběji do vnitrozemí budeme hledat, tím větší neritiny budou.

Ale pokud předpokládáš, jak psal ludvik, že jsi je objevila u sebe v akva, tak to bude jiný plž :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 17:22 Muž ludvik [1082] Re: monny
Nemáš malé neritiny, opravdu ne. Myslím, že se to tu už stokrát vysvětlovalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 13:59 monny – maly neritiny
Zdravim, nemate nahodou nekdo fotku, ci nejaky obrazek, kde jsou malinky neritiny? Myslim malicky tak okolo pul centimetru +- ???Velmi mi tim pomuzete,na netu nemuzu nic najit.Dekuji, dekuji moc,
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2015 21:15 Žena sivon [1714] - PlžiRe: monny
Myslím, že jim to stačit bude. Mám v 60 litrech jednu neritinu, jednoho zubovce pacifického a clithona. K tomu pět japonik a zdá se, že nikdo nestrádá. Záleží na tom, jak moc čisté akvárium máš. Pokud se ti na skle tvoří řasy, najdou si jistě něco i po akváriu (kromě ruduchy a vláknité řasy - tu nekonzumují).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2015 09:33 monny – prikrmovani neritiny
Dobry den, prikrmujete nekdo Neritiny?Kdyz jim nestaci rasy v akvariu?Cetlamjsem o spirulinovych tabletach, samostatne pestovani ras, treba za oknem?Me by zajimal jeste jine moznosti co mate odzkousene.
Dostala jsem tri Neritiny a mam jen 100l akvarium,takze si myslim,ze jim to nebude stacit.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2014 22:22 Žena sivon [1714] - PlžiRe: Barakainus
Hm, taky řešení. Ale lepší je si jich prostě nevšímat, já už je ani nevnímám, jen mi občas přijde legrační, když se jim podaří přilepit vajíčka na nějakého jiného plže. Vypadá pak moc zajímavě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2014 22:44 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Lubosc
ja to resil tak, ze jsem je z akva vyhodil (ty sneky, ne ty vajicka) neb trocha rasy porad vypada lip nez svitive bila vajicka vsude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2014 22:23 Žena Turbínka [2558] Re: sivon
Já mám vypozorováno tak 5 - 6 měsíců, na skle mi mizí rychleji než na kořenu, ale to je spíše asi můj subjektivní dojem. Přijde mi, že vajíčka clithonů zůstávají mnohem déle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2014 22:15 Žena sivon [1714] - PlžiRe: Lubosc
Trvá to sice hodně dlouho, ale nakonec se taky rozpadnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2014 11:11 Žena Turbínka [2558] Re: Lubosc
Daň :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2014 10:11 Muž Lubosc [5] - Rostliny
omlouvam se zda se to tu probiralo ale zajima me jak to řešíte s těmi vajíčky co klade po celym akvarku mam to na kořenech na skle . Jde tomu nejak zabranit aby nedelala takovej bordel nebo je to dan za tak hezkeho sneka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.12.2014 23:10 Žena sivon [1714] - PlžiRe: zvedavka
Máš strach si ji pořídit, aby nežrala kytky?
Opravdu se nemusíš bát. Nemá na to přizpůsobená "ústa". Pokud by měla málo řas, lze jí je namnožit třeba ve skleničce na okně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2014 17:54 zvedavka – Jídelníček neritiny
Neritina konzumuje pouze řasu?
Občas se tu dočtu, že z hladu se pustila do rostlin,
ale v atlasu je napsané, že neritina rostliny nekonzumuje, to spíš uhyne, pokud chybí řasa.
Takže: Jste si jistí, že někomu ožírala rostliny?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2014 14:34 Muž moskyt8 [21] – Neritina natalensis vs. Zubovec pacifický
Ahoj lidi ahoj marně tady v Příbrami sháním Neritinu :-( viděl jsem jen, že mají Zubovce... Myslíte, že by mi Zubovec nebo ta Neritina pomohli v boji proti zelený vláknitý řase? (žabí vlas). Chtěl bych Neritinu pro její pěkný vzhled, Zubovec se mi příliž nelíbí ne Ale už je to měsíc co ji sháním pořád nic :-( tak uvažuji o tom Zubovci.. co vy na to...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2014 10:47 Muž kacercz [36] – neritina a kancik pricnopruhy
Jenom dotazek, ma nekdo zkusenosti se souzitim neritin a kanciku? Docela by se mi hodila do nadrze, kde mam parek kanciku pricnopruhych. Klasicky sneci, jsou namka, piskorka preziva a mnozi bez problemu, jde mi o to zda velka/vetsi neritina se jim uz nebude jevit jako namka.

Dik

Kacer

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2014 12:07 Žena Raviolka [2154] Re: luckyway
Budu se opakovat, ale je vhodnější vyfotit ulitu i zespoda, dost to napoví.
Každopádně obě ty neritiny považuju za N. turrita, a to s dost velkou pravděpodobností. Jisté u neritin není nic, proto jsem tak původně reagovala na ten tvůj příspěvek...
U těch clithonů pokud se ptáš, jestli je to diadema nebo corona, tak to ti takhle nikdo nepoví. Ale ano, je to jeden z těchto druhů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2014 22:11 Muž luckyway [5] Re: Raviolka
Fotka k příspěvku A tahle je zebra
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2014 22:08 Muž luckyway [5] Re: Raviolka
Fotka k příspěvku U zbylych Neritinek si jsem jisty
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2014 22:05 Muž luckyway [5] Re: Raviolka
Fotka k příspěvku muzes mi potvrdit nazev techle krasavcu? Clithon Corona/Diadema
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2014 09:29 Muž luckyway [5] Re: Raviolka
Dik. Je to tak Neritina violacea potlesk

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2014 22:47 Žena Raviolka [2154] Re: luckyway
A u těch prvních dvou si názvy jistý jsi? To je dost odvážné ;-)
Tohle je s největší pravděpodobností Neritina violacea. Jestli chceš úplnou jistotu, tak jí vyfoť i zespoda (otočenou ulitu, nemusí zrovna lézt po skle).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2014 21:52 Muž luckyway [5]
Fotka k příspěvku tak jsem to risknul a zmenil podminky v aqua, aby se mi zacla delat rasa, abych mohl koupit dalsi snecky. 1x n. zebra, 1x n. semiconica, 1x n. labiosa. U te treti nevim jestli mam spravny nazev. Poradte :)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2013 18:54 Muž luckyway [5] Re: sivon
Oooooo, to jsi me potesil potlesk . Zamiloval jsem se do neritinek. Skoda, ze mam jen 54l aqua. Neuzivim vice jak dve neritinky, protoze mam malo ras sad . Diky moc palec

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   01.12.2013 22:12 Žena sivon [1714] - PlžiRe: luckyway
Asi nejrozsáhlejší přehled zubovců je zde www.schnecken-und-muscheln.de/…
Dle tohoto přehledu by se mělo jednat o Neritina semiconica.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 20:45 Muž luckyway [5]
Fotka k příspěvku Muzete mi rici, jaky je latinsky nazev teto neritinky. Anglicky nazev je Red spotted snail anebo Red onion snail. Na webu jsem nasel nazev "Vittina Semiconica", ale to se mi jaksi nezda. Dik
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2013 19:37 Žena lucie.aqua [511] Re: predator3313
To věřím, že krevety ji uklidily dokonale :-) Ale já je v akváriu nemám, ani skoro žádné piskořky, možná by to zvládla mřenka. Už jednu ulitu jsem před časem našla dokonale vypreparovanou. Ale jaksi se mi příčí nechat ji v akváriu, když vím, že je mrtvá. Jenže ji zas nechci vytahovat dřív, než si budu jistá. hmm Uvidím, budu se asi řídit tím čichem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2013 19:33 Muž predator3313 [831] - Hlavně bezobratlíRe: lucie.aqua
Já to poznal jednoduše, až se k ní začaly stahovat krevetky, bylo to jasné :) do ted tam tu ulitu mám palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2013 18:42 R Muž romant [27987] Re: lucie.aqua
Vyndat z akva a přivonět a když bude "vonět", tak je to jasný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2013 18:40 Žena lucie.aqua [511] Re:sivon, predator3313
Moc vám děkuji. Teď už je 2 dny zavíčkovaná, nevím, jestli je živá nebo mrtvá. :-( Dá se to poznat dřív, než začne zahnívat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2013 17:22 Muž predator3313 [831] - Hlavně bezobratlíRe: lucie.aqua
Já totéž porozoval u jedné z mých neritin, trvalo to několik týdnů a pak nás opustila.. :-O nicméně další 2 co jsem v tom akvárku měl jsou do dnes v pohodě, takže jsem to připsal věku :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2013 17:08 Žena sivon [1714] - PlžiRe: lucie.aqua
Mám podobnou zkušenost s neritinou - po čtyřech letech v akváriu se začala chovat přesně jak popisuješ a nakonec chcípla. Přemýšlela jsem ,zda jsem něco neudělala špatně, ale clithon (který byl v akváriu stejně dlouho) nejevil podobné příznaky a další rok a půl spokojeně přežívá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 21:15 Žena lucie.aqua [511] – Problém
Dobrý večer, pozoruji poslední dobou podivné chování neritiny...Často ji nacházím převrácenou, nebo je netečně přisátá ke skle, ale neleze po něm. Minulý týden už jsem ji považovala za mrtvou, ale pak se nějak vzpamatovala, vylezla k hladině, pak dolů a opět upadla do letargie. Mám ji od dubna 2012. Má někdo podobnou zkušenost? Myslíte, že se blíží její konec? :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2013 14:25 Muž 150koni [653]
Normálně je automaticky dávám do startovní polohy někde na dřevo, kvůli Helenkám ale v 6 ráno jsem nechtěl osazenstvo akva rušit. Abych mohl neritinu hodit do startovní pozice musím strčit celou paži do akvária :-) .... mám vodní sloupec 60cm :-)Kdyby byla zavřená, tak mi to možná docvakne ale díky tomu že byla pořád stejně jen na půl pootevřená a nic se nehýbalo, ani tykadýlka, tak jsem se polekal.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 13 14

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 20772x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1140-neritina-zebra?od=201