Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Nejlepší dno

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Nejlepší dno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.05.2023 21:29 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Terez
Čistý písek nic jiného. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2023 21:27 Žena Terez [1] Re: vaclav
Dobře? Písek... a pouze písek nebo i ten substrát pod? A jestli substrát, jaký? Když do toho pak vrtnu (při údržbě až se třeba rozrostou rostliny a já to budu chtít vytrhat, prestavit) tak se to dno rozpadne a bude to dělat neplechu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2023 21:04 Žena Terez [1] Re: skypi
Pokud volcano uvolňuje železo, tak ho mít nemůžu ani kdybych chtěla, protože máme u nás na severu železitou vodu hmm
Já původně pouze křemičité dno měla, jenže jsem se nechala zlákat právě super-truper platinum soilem (ano, možná není špatný ale já ten začátek vyloženě nezvládla úplně nejlíp)pak se stabilizovalo a bylo to ok, ale teď po 3letech je to zase špatný. Ale nepřičítám to jen platinu..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2023 20:57 Muž Lojza007 [1198] Re: Terez
Poškrabat sklo může, je to tvrdý a ostrý materiál, ale nevím, jakým způsobem toho po nasypání na dno docílit. S ruduchou jsem problém neměl, spíš se zelenou vláknitou, ale to je spíš problém nevyváženýho prostředí. Každopádně na barvy bacha, pod silným světlem vypadají úplně jinak, úplně černý písek je šedý, tmavě hnědý je rezatý, takže tmavší šedý bude světlounce šedý. Supran měl nedávno článek, kde ty rozdíly fotil. A pro představu to rezatý dno, co mám ve 120L, je ve skutečnosti Dennerle tmavě hnědý písek. Na fotkách v eshopech opravdu vypadá tak hnědě, dokud se na něho silně nezasvítí.
CO2 si musíš rozmyslet sama, co s akváriem chceš nebo nechceš, můžu ti poradit, co pořídit, ale nechci ti radit, jestli ano nebo ne. Navíc to nepatří do tohoto tématu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2023 19:33 Muž skypi [248] Re: Terez
Ad Volcano-ano, je ostré-aby ne, je to drť z tmavé sopečné vyvřeliny. Navíc pravděpodobně uvolňuje i ionty železa, co může (a nemusí) způsobovat problémy s ruduchami.
Osobně bych doporučil jemný filtrační křemičitý písek (viděl jsem i tmavší okrový, případně šedý)- a vyšší vrstvu-klidně 10cm. Důvody proč a inspiraci bych hledal např. u renomovaných autorů "long-time" holandských, stabilních nádrží, z doby nedávno minulé.
Proč by mělo takové dno "sesedat" a "neosídlit se", je mi záhadou, kterou si nechám rád vysvětlit.
Další záhadou mi je, proč by dno mělo být z porezního materiálu a "prokysličené"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.05.2023 18:34 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Terez
Pokud chceš akvárium na desetiletí, v kterém se můžeš hrabat, jak chceš tak si pořiď písek a k tomu CO2 klidně i pasivní rozpouštění. Hnojit pokud to bude potřeba můžeš do vody a ani do dna bych v tomhle případě nic nestrkal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2023 16:26 Žena Terez [1] Re: Lojza007
Tak myslíš že se mám zaměřit na to co2? A kdyby ano, zvolit jako dno jen křemičitý písek :-) ?
Mě se líbí ten volcano black, pancéřniky nemám, měla jsem ale když jsem měla platinum, postupně mi všichni vymřeli. Mám otíky a ty bych chtěla zachovat. Chtěla bych si udělat v jednom rohu kontrast s bílým jemným křemičitý pískem (oddělit to kameny) ale to je jen vize, zatím si to v hlavě vše sumíruju. Počítám s tím že se musí volcano proprat, ale jestli je to ostré, nedochází při údržbě k odření skla?
A pod tento substrát je dobré dát záložní dno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.05.2023 12:41 Muž Lojza007 [1198] Re: Terez
Pokud budeš mít ryby dna typu pancéřníček, tak Volcano Black je pěkně ostrý. V malým akváriu jsem vzal na zkoušku Powder verzi nebo jak se to jmenuje a je to fakt dost ostrý. Ale zas je na něm pěkný, že to není čistá černá barva, občas je tam vidět rudá a šedá, prostě živější než jednobarevný písek. A každopádně to chce počítat s tím, že dobrých 20% je prach, který je potřeba vymýt, před nasypáním do akvária, jinak každý manévr způsobí víření toho prachu.
Za mě jasně vede křemičitý písek. Ten od Dennerle je barvený, ale ani po dvou letech a týdenního odkalování se neodřel. Prostě furt drží.
A u výživných substrátů bacha na barvu, stačí při odkalování blbě píchnout a hned to bude vidět. A osobně bych se na něho vykašlal, v jednom akváriu ho mám, v druhým ne a roste to dost podobně. Za mě je lepší přihnojovat do dna kapslema, pokud by to nějaká rostlina potřebovala a já nedělám ani to, nahrazuju to CO2 a hnojením do sloupce.

PS: Skoro měkká voda a lepší světlo si o to CO2 přímo říkají. Náročnějším rostlinám se v měkčí vodě líbí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2023 12:01 Žena Terez [1]
Prosím o vaše zkušenosti,a rady... zbavuju se vyčerpaného platinum soil a předělávam akvárium.. kompletně.. filtr, pozadí dno.. a mám dilema. Opět...
Vím,že chci černé dno a že už nechci japanes (platinum)soil protoze co2 nejspíš pořizovat nebudu-otázkou ale je,zda mám akva znovuzaložit s křemičitým pískem a nějakým zásobním dnem, nebo jen kremicitym pískem (líbí se mi ten od dennerle) nebo zvolit treba volcano black se zasobnim substrátem... máte někdo volcano black? Líbí se mi v tom že údajně drží a nerozpadává se a je porézní pro osídlení bakterií... úplně kobercovky neplánuji když nemám co2 takže to že se drobné rostliny blbě sází,mi zas tak nevadí. Když zvolím křemičitý písek, mám strach, že se to sesedne, no a dno se neosídlí, ale zase je to léty osvědčený klasický dno...
Po dost krušných začátcích s platinem a boji s řasou už jilový substráty nechci.. ted po 4 letech půjde Japonec do háje!
Vodu mám vstupní dost měkkou, a nádrž mám 120l lido od Juwelu..
Světlo mám helialux spektrum 600 s controlem, no filtr nejspíš eheim prof.4+ ale ten ještě zvažuji...
Předem díky za reakce

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2023 22:54 Muž Rovano [235] - RostlinyRe: Melbymbo
Ten svůj jsem bral ve Sklorexu, ale tehdá ho ještě prodávala i přímo pískovna s veškerými atesty výrobku. Takže se dá poohlédnout po takové, co prodává i koncovým zákazníkům a má potřebné technologie. Takový "písek" se potom ani nemusí promývat. Ale to tam je většinou uvedeno, co vyžaduje.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2023 14:43 Muž Lojza007 [1198] Re: Melbymbo
Černý a stálobarevný písek (i po dvou letech je pořád černý) dělá Dennerle, ale těch výrobců, kteří budou levnější, bude mnohem víc.
Čím jemnější frakce, tím míň bordelu do toho zapadá, jemnější frakce vypadá v malých nádržích líp. Každopádně nemá smysl frakce míchat, hrubší frakce vždy vyleze na povrch.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2023 14:17 Melbymbo Re: Lojza007
Odkiaľ zhanate ten čierny piesok ? Ja plánujem rastlinné akva aj s bagrujucimi rybami. Rôzne ily nechcem kôli rozpadu. Takže štrk alebo piesok. Aké sú možnosti ? Po čom by som sa mal popozerať aku frakciu ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2023 13:26 Muž Sha [500] Re: KarásekLut
Když budete mít to malé akvárium, bude líp vypadat menší frakce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2023 11:57 Muž KarásekLut [93] Re: Lojza007
Děkuji ti za obsáhlou odpověď. Já ať jsem dával jakýkoliv dno do akvárka tak sem vždycky to dno propíral dokud netekla "čistá" voda. Přemýšlím jestli pro krevetky zvolit raději powder nebo "hrubší" frakci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.02.2023 11:49 Muž Lojza007 [1198] Re: KarásekLut
U těch japonských jílů se říká 2-3 roky, takže určitě do pěti let bude po něm a bude se muset vyměnit. U Volcano je jediný problém - množství odpadu. Je potřeba ho promýt, protože je v něm strašně moc prachu. Když jsem ho zkusil dát do akvária bez promytí, dva dny byla voda jak čokoláda a měsíc a půl od založení při odkalování teče kakao. Cokoliv zapíchneš do dna, tak způsobí, že se tam ten prach zase rozvíří.
A taky se nebude líbit jakékoliv rybě dna. Mám powder a i tak bych si hodně rozmyslel tam dát pancéřníčky. Až budu předělávat dno ve velkým akváriu, tak dám zase černý písek, uvažoval jsem nad Volcano Black Powder, ale po této zkušenosti vyhrál zase písek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2023 11:27 Muž KarásekLut [93] Re: Sha
Tak já předpokládám že poločas rozpadu spolehlivě neřekne nikdo protože to je ovlivněno mnoha faktory jako je tvrdost vody, ph, náročnost rostlin, osazenstvo akvária a podobně. Volcano sice nehne s ničím ale mělo by být stabilní a vysoce porézní což by mělo být dobrý pro bakterie a růst rostlinek :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.02.2023 11:14 Muž Sha [500] Re: KarásekLut
Japanese opravdu srazí hodnoty na udávané. Volcano nehne s ničím. A poločas rozpadu vám u Japonce nikdo spolehlivě neřekne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2023 08:59 Muž KarásekLut [93] – Japonský substrát
Zdravím všechny akvaristy. Chtěl jsem se zeptat kdo má zkušenosti s tímto substrátem? :

www.rataj-spk.cz/…

píšou že snižuje PH a celkovou tvrdost vody. Vím že to nesníží nějak moc ale pokud by to přece jen snížilo aspoň trochu tak bych časem popřemýšlel o výměně celého dna v mé 54 l. Je otázka za jak dlouho se ty "kuličky" rozpadnou a zjískám jen předražené dno???

Přemýšlel jsem ještě o :

www.rataj-spk.cz/…

Tak teď nevím který zvolit, ale asi si "vyslechnu" vaše názory a uvidím Vaše zkušenosti. Časem budu zakládat malé krevetárko a tam by byla frakce 2 - 5 si myslím ideální že? :-)
Díky za reakce

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.01.2022 19:10 Muž Lojza007 [1198] Re: funtcz
Spousta ryb má radši tmavý písek, ale není to pravidlo, takže je to opravdu o tom, co chceš ty. Jestli nemáš představu, tak doporučuju procházet zdejší prezentace, je tu spousta inspirace...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2022 19:04 Brodys Re: funtcz
Černý písek je většinou normální křemičitý písek potažený glazurou, taková umělotina. Takže spíš záleží co se tobě líbí a jaký plánuješ layout. Já ho mám již přes rok a kvalitativně drží a kytky rostou palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.01.2022 19:00 Muž funtcz [22] Re:
Dobré.. Půjdu do klasiky... A dali by jste černý písek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.01.2022 16:07 Muž Lada50 [165] - RostlinyRe: funtcz
Přesně jak píše Lojza007,obyčejný křemičitý písek,optimálně zrnitost 2-5mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.01.2022 15:05 Muž Lojza007 [1198] Re: funtcz
Já bych použil nějaký obyčejný křemičitý písek. Stojí nejmíň, je s tím pak nejmíň starostí. V případě potřeby jde vybraným rostlinám ke kořenům zapíchat NPK kapsle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2022 14:36 Muž funtcz [22] – Dno
Zdravím.. Mám pořád problémy s vodou tak jsem se rozhodl vyměnit celé dno a strhnout pozadí.. Mám za ním rybky a možná něco hnije... Nedá se to za pozadím provádít nějakou údržbu... Co doporučíte za štěrk na dno? Uvažuji o INVITAL Japanese Soil 8l Powder ale na moje 450 l akvarko vyjde na 7000 Kč a to se mi moc nechce dávat...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.04.2021 20:59 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Korny
Spousta vodních rostlin si bere živiny hlavně z vody :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.04.2021 20:54 Žena Korny [72] Re: Jakub
Keď mas nenarocne rastliny tak nepotrebujes zadobny substrat, ak uz chces nieco extra pre rastliny tak mozes pouzit tycinky alebo kapsule do dna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2021 20:30 Jakub Re: vlka
Díky za tip. A dali byste do toho nějaký zásobní substrát (www.rostlinna-akvaria.cz/…, ... ) a nebo to není na začátek třeba?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.04.2021 20:15 Muž vlka [3444] Re: Jakub
U nenáročných rostlin začni jak píše afc s křemičitým pískem. Spousta rostlin, rybičky, šnečci, možná i Krevetky a je to. S tím japoncem se můžeš velice brzy potýkat s různým měřením, chemií a hnojením. Počkej, až pobereš zkušenosti...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   24.04.2021 17:03 R Muž afc1886 [14681] Re: Jakub
Křemičitý písek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2021 16:59 Jakub – Dno pro nenáročné rostliny
Zdravím, zakládám 180l akvárium, které chci osázet nenáročnými rostlinami a méně náročnými druhy ryb. Zvažoval jsem investici do japonského substrátu - www.rostlinna-akvaria.cz/…
Slyšel jsem, že by nenáročné kytky mohly mít až moc hnojiva a musel bych přidávat i CO2 (jsem začátečník, tak bych se tomu chtěl vyvarovat). Co je na tom pravdy?

Budu rád za vaše názory, jaký typ dna byste doporučili pro nenáročné rostliny. V současnosti se přikláním ke kombinaci štěrk + osmocote/jiné hnojivo.

Díky za názor.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2021 16:21 Muž 4Sima [1894] Re: KarásekLut
Ano - do běžného rostlinného akvária nedávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2021 14:32 Muž KarásekLut [93] Re: 4Sima
Takže to mám chápat, když to "šumí" jako na videu v pravé sklence tak to do akvárka nepatří? Nebo jak? :-) Díky za odpověď
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2021 12:14 Muž faba [0] Re: 4Sima
Dobře
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2021 11:52 Muž 4Sima [1894] Re: faba
Nějaká bublinka bude pořád, aspoň co jsem zkoušel já. Zkusil jsem i vápencový kámen z baumaxu a reakce byla hned poznat - to už byl pořádný šum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2021 11:20 Muž faba [0] Re: 4Sima
Tak to vůbec nedělá tohle to
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2021 11:11 Muž 4Sima [1894] Re: faba
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2021 10:52 Muž faba [0] Re: Papik
Tak provedeno,pár bublinek se objevilo ale to je vše.Tak ted nevím no.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2021 10:40 Muž Papik [617] Re: faba
Fotka k příspěvku Porézní kousky mi připadají podezřelé, ty zkus hodit do octu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2021 10:14 Muž faba [0] Re: Papik
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak nevím zdali je něco s toho poznat.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2021 10:01 Muž Papik [617] Re: faba
Kamínky se nezačaly rozpadat hned, všiml jsem si toho v malém měřítku nejdřív po půl roce, možná i dýl. Ale teď po roce je těch "bílých" poměrně dost na pohled.
Spíš si jich náhodně vyber třeba 10, 15 a rozbij je kladivem nebo kombinačkama. Zjistíš, jestli jsou všechny z křemene nebo některé z jiného drolivého nerostu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2021 09:58 Muž faba [0] Re: Papik
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nalil jsem na něj ocet,bez reakce.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2021 09:58 Muž Papik [617] Re: faba
To mě mrzí, ale takovou zkušenost jsem bohužel učinil. Každopádně černý písek stejné frakce od Sklorexu a Invitalu se liší, takže ho vyrábí různí výrobci.

Abych nebyl offtopic, s výživným substrátem opatrně, zvlášť, pokud s ním nemáš zkušenosti. O kousek níž se o něm píše. Jen lehce pocukrovat sklo. Lepší je ke konkrétním rostlinám zatlačit jílové kuličky nebo hnojivové tyčinky. Ale pozor na kuličky Bivoj, prý se hodně rychle rozpadají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2021 09:50 Muž faba [0] Re: Papik
No tak to jsi mě vyděsil,prvních 10 kg mám už doma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2021 09:43 Muž Papik [617] Re: faba
Na flexi od Sklorexu pozor, viz co jsem psal zde: rybicky.net/forum/14948-flexi-obklady

Možná jsem měl jen smůlu na sérii, ale příště je vezmu radši z Invitalu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2021 09:37 Muž faba [0] – Jaké zvolit dno prosím
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den
Prosím o radu.Chtěl jsem na dno použít výživné dno a na něj www.sklorex-akvarium.cz/… ale nejsem si tím jistý z ohledem na vodu.Přikládám foto jaká voda u nás je a moc prosím o radu jaké dno by bylo rozumné.Moc moc moc děkuji
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2021 23:45 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Papik
...Zajímavý pokus. Hodnoty dusičnanů a fosforu jsou monstrózní... V nádrži jsou i rostliny a nějaké dno?
Bez dna, jen nějaký anubias a plovoucí rostliny. (Čekám, co na to ty řasy. :) )
Tak ještě pár čísel: draslík - 136 mg/l, hořčík - 43 mg/l, vápník - 165 mg/l, EC - 1,7 mS/cm (~ 1700 μS/cm). :-)
Edit: Zvědavý jsem i proto, že vhodné koncentrace např. Mg pro řasy se pohybují kolem 7,4 mg/l a Ca ~ 9,5 mg/l...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2021 18:14 Muž Papik [617] Re: Sid
OK, spatná volba slov. :-) Jasně, že nedojde k reaci, jako při tvorbě CO2 kyselinou citronovou a jedlou sodou. Není tam kyslík nebo jen nepatrně. Měl jsem spíše napsat, že k chemickým reakcím dochází výrazně rychleji a hrozí otrava kovy a vznik kyseliny sírové.

Má zkušenost s hlínou je taková, že pokud se hlína nedostane do vody a svítí se přiměřeně, tak se řasy skutečně nedělají, nebo jen minimálně. Přitom fosforečnanů je ve vodě v nádrži Pokustón velmi, 6 mg/l, díky úmyslnému překrmování. Železo a draslík nula, Mg 2-3 mg/l, Ca 20-25 mg/l, vodivost 179 μS/cm. Už jsem dlouho neměřil, budu muset údaje aktualizovat.

Kvůli měkké zdrojové vodě jsem na dno použil 1 cm Agro substrát pro vodní rostliny + 1,5 cm Agro zahradnický kompost s dolomitickým vápencem. Při novém zakládání bych asi příště použil už jen substrát pro vodní rostliny.

Zajímavý pokus. Hodnoty dusičnanů a fosforu jsou monstrózní. Jenže ono chvilku trvá, než se namnoží nitrifikační bakterie. V nádrži jsou i rostliny a nějaké dno? Nebo jen voda?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2021 14:02 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Papik
S takto popsanými procesy už nějaké významnější problémy nemám. :-)
Ale hovořit v této souvislosti s bouřlivými reakcemi ap., to je poněkud za hranou... :)
Ano, rostliny dokážou dodávat kořeny do substrátu kyslík.
Psal jsem tady něco na toto téma před lety v souvislosti s tím, v jakém substrátu (hutném, "jílovitém") a do jaké hloubky koření např. některé kryptokoryny, když - tuším, že právě Walstad - tyto vyrývala pomocí speciálního "metrového" rýče a stejně se "nedorýpala" jejich konce... smich
O významu "pH vs. tvrdost" při zmiňovaných procesech by se asi taky dalo polemizovat.
Stejně jako o výroku, že železo po proniknutí do nadložní vody stimuluje růst řas.
To už by musela být voda zbavena veškerých živin, aby nehrozila stimulace řas, když se běžně uvádí, že za řasami je jednou nadbytek amoniaku, podruhé dusíku, potřetí fosforu...
Momentálně testuji "expanzi řas" v dobře osvětlené nádrži, kde byla vstupní koncentrace NO3 485 mg/l, amoniaku 0,17 mg/l, Fe 0,1 mg/l a fosforu 25,0 mg/l.
Zatím se, zhruba po 14 dnech, žádná expanze řas nekoná.
Ale to je na jinou debatu, ne do vlákna "Nejlepší dno"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2021 11:26 Muž Papik [617] Re: Sid
Kořeny v mikroskopické vzdálenosti kolem sebe vylučují kyslík (když ho není dost, tak používají fermentační procesy), aby přežily v často agresivním anaerobním prostředí a zároveň rozpouští trojmocné železo na dvojmocné (případně mangan). To jsem tím myslel.

Bouřlivé chemické reakce: myslel jsem tím, jak jsi psal zvýšený vznik kyseliny sírové str. 197, 199 (toxicita sirovodíku, kyselé síranové půdy).

Zároveň možná otrava rozpuštěnými kovy str. 204 dole: Zahradnické substráty jsou kyselé a obsahují velké množství oragnických látek. Naproti tomu minerální půdy jsou bohaté na oxidy hliníku a železa. Pokud se oba druhy substrátů smíchají, kyselost zahradnického substrátu a humus rozpustí oxidy kovů a uvolněné molekuly hliníku a železa mohou poškodit kořeny rostlin. Železo kromě toho pronikne do nadložní vody a stimuluje růst řas.

Na str. 205 píše, že problém se násobí v měkké vodě. Takže pH samotné vody na to nemá vliv, ale její tvrdost. Popletl jsem pH vody a míchání různých půd, viz předchozí odstavec.

"Zpracováváním" byla myšlena oxidace sirovodíku bakteriemi na sulfáty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2021 10:31 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Papik
...Potřebují se (kořeny) dostat do substrátu, aby mohly čerpat živiny a vysrážené prvky přeměňovat na vstřebatelnou formu.
Kořeny přeměňují prvky na vstřebatelnou formu? coze

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 8 9

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 20741x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11348-nejlepsi-dno