Nejlepší dno
pro jaký ryby?pokud klasická společenská tak střed
Přesně stejná zkušenost jako romant. Taky jsem nepoužíval ani hnojiva, ani CO2, svítil jsem přiměřeně, tj. 0,3 W/l zářivkou T8 a pohoda... piskořky jsem měl taky. Ale stejně dobře mi to rostlo i ve štěrku 8-12.
křemičitý písky jsou takovej zlatej střed, pak jsou peciální substráty, nebo naopak méné vhodné drtě. S pískem to jde v pohodě, taky ho používám. Když neovlivňuje vodu tak je jedno jestli je speciální akvaristický nebo jiný, rozdíl může být jen v zrnitosti
Nezaznamenal jsem nějaký problém. Chce to provzdušňovatele v podobě šneků piskořek a je to v pohodě(neplatí jenom pro betoňák). Ovšem já jsem akvarista sedlák a tak nepěstuji žádný koberečky, neb nepřidávám CO2 a moc nesvítím. Rostliny jako Echináče, kryptokoryny, ale i stonkovky, prostě takovej běžně pěstovanej a dostupnej standart, žádnej problém.
Většina mých nádrží je s "betoňákem". Jak to v něm roste, můžeš posoudit sám.
A jak vám to v stim betoňákem jde (a šlo) s kytkama?
Písek do betonu použít můžeš, je jen potřeba ho trochu proprat, ale není třeba zcela úplně. Já to dělal tak, že jsem ho dal do kýble, ten dal do vany a vrazil do něj hadici od sprchy. Bylo to nenáročné a efektivní. Teď ale používám na dno Liapor a zatím jsem moc spokojený, především kvůli vzhledu a jak v něm všechno skvěle roste.
Já osobně betoňák velmi preferuji a pracuji s ním často, ať už jako samotným pískem, nebo lehce přesátým na štěrk frakce 2-4mm.
Ahoj, můžu do akvária použít klasický písek? (který nešumí v octovém testu), nebo mi v něm rostlinky neporostou? Něco sem tu o dně pročetl, občas se tu o písku nějaké slovo objeví, ale jeden říká že to nevadí a že je to fajn a druhý na to nadává, díky za objasnění
(zrnitost nevím jaká je, ale prostě klasický písek jako třeba do betonu)
Starší reakce
Chtěl jste asi napsat v bílém. V barevném dně se leccos ztratí.
jestli se jedná o něco takového
rybicky.net/nadrz/6156/27.jpg černá drť, prodává se běžně v hornbachu ale i jinde. Myslím že č.4 (ale 4mm nemá ani omylem). Tak s tou to sice jakš takš šlo, ale už bych si ji znovu nevybrala. Jak už bylo řečeno špatně se odkaluje, na sázení drobných nebo křehkých rostlin nevhodná. Na echinodory a kryptokoryny to ještě jde
rovnako ako na bledom, preto si schvalne priroda tieto farby nevybrala ;)
Právě že s ním zkušennost mám. Hlavní nectnost je že se špatně odkaluje a s tím jsou potom problémy například rádo zahnívá dno. Dnes je moderní černé dno ale ono černé dlouho nebude. Jak jistě víte na téhle barvě je všechno vidět.
Časom uvidím ako sa mi osvedčí v praxi, každá nádrž je jedinečná a v akvaristike presne platí "Koľko ľudí, toľko chutí.". Ale snáď bude moja skúsenosť iná ako Václavova.
EDIT: Môj predchádzajúci príspevok nebol myslený, že Václavovi neverím
.
To on Václav má zkušenost s různými materiály, takže má pro to své tvrzení nějaký důvod...ten postřeh byl jen z mé praxe...
Já teda řeknu zase naopak, že je to docela fajn materiál...měl jsem ho v nádržích - nyní jen květináčích - a ničemu to nevadilo...ani kytkám, ani rybám...
nedám na lom v Košťálově dopustit...
To jsi se nerozhodl moc dobře
Ježíšikriste zastřelte mne.... Přemýšlím nad tím, co jsem to ve Sklorexu koupil za dno, když jsem si vezl z Flexiobkladů ten jejich černý písek... a pak napíšu tohle. Samozřejmě že tam mělo být Flexiobklady 2-4, moc děkuji za opravu
Dnes jsem měl náročný den. Už ani slovo na foru.
sklorex? nepřepsal ses trochu?
Je jich více, ale jako příklad Sklorex 2-4, pak mám nějaký světlejší říční písek - z toho mám dno v Osmatřicítce... a samozřejmě můj oblíbený Liapor 1-4. Zítra (snad konečně) z něj budu dělat nové akvárko.
Mám ho v akváriu už více jak 6 let stačí okalovač z vyšším tubusem.
Len tam neviem cez aké sito by som to preosial, lebo na to nemám vybavenie...
To je veľmi malá zrnitosť, ja by som chcel niečo, čo sa dá aj odkalovať.
Mám písek do filtrací k bazénům 0,6-1,2 mm Také není čistě bílí.
Klasickej písek betoňák ze stavebnin, kterej si přeseješ na požadovanou frakci.
0 10.09.2012 17:32 Ad@m [1051] Vie mi niekto poradiť štrk, zrnitosť 2 - 4 mm, ktorý je 100% bez vápenca? Už som skúšal napr. kremičitý piesok od AquaPetu, ktorý ho obsahuje a aj nejaký hnedý farbený od neznámeho výrobcu, ktorý ho obsahuje tiež.
P.S. Má niekto skúsenosť so substrátom Natalit(
www.akvaobchod.sk/… )?
Starší reakce
a co zaskocit si do Zoo Branik a koupit si tam ten cernej pisek, hm? nevim kolik kilo schanis, ale tedka tam maj dooost slusnou zasobicku
Starší reakce
kliiiid, je to jen zakal... takze to chce trpelivost, udelej si prezentaci nadrze
no muzou to bejt nalevnici.... jak dlouho mas zalozeny akvarko? proprala jsi pisek? sneci se daj vychytat na okurku ci tablety pro anciky....
uber krmeni pro platy a pokud jsou to nalevnici tak za cas zmizej, pokud je to kal ze dna tak ten se taky za cas odfiltruje
0 25.09.2010 10:00 OpalineLeFay – Re: Kevi12
Z okurky by to být nemělo - ovšem záleží na tom, jak dlouho jsi ji tam měla
Hodně štěstí.
0 24.09.2010 22:23 Kevi12 – Re: katterinecka
Teď jsem přišla domů a všude šneci tolik sem jich v akvárku nikdy neměla. Ještě k tomu šedá voda
.... nevim jestli to bylo z okurky, ale zítra mě čeká předělávání celého akvária.
Musíš tam dát dostatečnou vrstvu, to záleží na velikosti akvárka a jaký kytky tam chceš mít. A je dobrý pod to přikoupit to zásobní hnojivo. Mě se osvědčil JBL Florapol. Zrnitost dna záleži jak chceš aby to vypadalo a hlavně kvůli rostlinám. Třeba echinodory rostou skvěle i v hrubém, ale ten se taky hůř odkaluje a kal se tam usazuje. Já teď poslední dobou dávám spíš jemný, dobře se do něj sází i drobné rostlinky a pancéřníčci v něm rádi rejdí
0 24.09.2010 17:04 Kevi12 – Re: katterinecka
Já bych právě chtěla levný a pěkný dno, takže využiju tvoje rady
děkuju moc.
Aquaclay je zrovna jedna z těch dražších variant. A pokud se zeptáš někoho komu jde dost dobře pěstování rostlin, tak ti řekne že je to skoro jedno a povětšinou je nejlepší normální křemičitý písek plus zásobní hnojivo. I ve sklorexu (dost dobrý obchod v Brně kde se v tom vyznají) mi radili ať si ratši místo aquaclay koupím normální říční štěrk, a to by určitě víc vydělali kdyby mi poradili ten aquaclay
Ale jsem ráda že se tvým rostlinám daří a nechci ti kazit radost, každému vyhovuje něco jiného
pokud je v něm obsažený vápenec (který dělá tvrdší vodu a míň se některým daří rostlinám a hůř přijímají živiny a některým rybám to taky vadí) tak bude v octu nebo v jiné kyselině šumět
0 24.09.2010 15:33 Kevi12 – Re: katterinecka
Právě, mně se taky líbí víc to přírodnější. A jak to poznám v octu:?
měli by mít, nejspíš by stačil i obyčejný stavební (jen zkusit jestli není moc ostrý). Ale když je tam větší množství křemene, tak je větší šance, že nebude nijak ovlivňovat vodu (ratši vyzkoušet v octu). Jinak se normálně používá křemičitý písek do filtrací, ale ten je ve většině případů úplně bílý, a já chtěla něco víc přírodního
0 24.09.2010 13:16 Kevi12 – Re: katterinecka
To vypadá moc pěkně
. Snad něco takovýho seženu i u nás v obi
jako levný jsem kupovala křemičitý spárovací písek v baumaxu, 0,5-2mm. Zatím naprostá spokojenost. Není ostrý a perfektně vyhovuje i pancéřníčkům. Jeden dvacetikilovej pytel stál asi stovku. Mám ho v téhle prezentaci
rybicky.net/nadrze/10012 (na něm je nasypaná i trocha říčnícho písku, to jsou ty větší kamínky)
Asi nějaký ten říční písek, platám je to celkem jedno a pro ancíky by to nemělo být nic moc ostrého.
Starší reakce
koupil jsem tetraplant complete substrate, bohuzel tam neni napsane jestli se to muze dat do vody bez rostlin(i kdyz asi hodne blba uvaha chti hnojit vodu bez rostlin
..... rasy tam fakt nechci - i kdyz bych teda nesvitil
Přidat reakci
1 ...... [6] 8 9
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 20776x