Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Pravidelná údržba akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Pravidelná údržba akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2018 01:58 Muž Kuba_128 [0] Re: afc1886
Ahoj,
tak jsem dneska byl na skok u našich, tak jsem tam rychle nafotil dvě hlavní akva - viz (rybicky.net/nadrze/29318-moje-prvni-akvo, rybicky.net/nadrze/29317-vetsi-akvo) prezentace :)

Jinak 2. akvo bych rušil nerad, protože je to první akvo, které jsem kdy založil. Nápad na předělání na krevetkárium se mi celkem zamlouvá, byť krevetky jsem ještě nechoval. Každopádně ještě jednou díky za podněty!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.10.2018 07:30 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Kuba_128
Taky bych tu dvojku předělal na krevetárko a dovezl si ho do nového. Zrušit filtr a topení a jak budeš rád, že máš na co koukat.
A když bude nejhůř, tak z toho vypustíš polovinu vody a můžeš ho hned převézt. Mám takhle jedno malé akvárium a jsem nakonec rá, že jsem to tak udělal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2018 22:18 RAP Re: afc1886
Známá má kouli už léta, kryptošky a jávák. Před 3lety jsem jí tam pustil několik krevet a populace se udržuje na počtu cca 10ks. Žádná údržba, jen občas vytrhne pár kryptokorýn a odebere trochu mechu. Hlavně dolévá vodu, protože ta koule funguje jako napáječka pro 11 koček!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2018 18:59 R Muž afc1886 [14682] Re: RAP
To by byla dobrá varianta, ale já bych si to akvárium vzal k sobě. Na takového prcka bych našel místo i na záchodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.10.2018 18:51 RAP Re: afc1886
Dvojku by mohl předělat na krevetárko. Odlovit ryby, možná vypnout i filtr a dát nenáročné krevety. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.10.2018 18:31 R Muž afc1886 [14682] Re: Kuba_128
Akvárium číslo 2 i 3 bych zrušil, a rybky přendal do akvária číslo 1, kterému bych věnoval čas při návštěvě rodičů.
Ty akvária 2 a 3 jsou stejně malé pro ty rybičky. ahoj
EDIT- založ ale prezentaci akvária. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2018 16:11 Muž Kuba_128 [0] – K akváriím se dostanu max 1 za týden (pravidelně)
Ahoj,

Chtěl bych se zeptat ohledně toho, jak se chovat k rybičkám, když se k akváriím dostanu jen 1 týdně na cca 2-3 hodiny.

Přestěhoval jsem se od rodičů a v novém bytě svoje akvária mít nemůžu, ale nemám to srdce se jich vzdát a rodiče respektujou, že když se o akvária postarám, tak můžou zůstat kde jsou. Častěji než 1 za týden se tam bohužel nedostávám.

Mám 3 akvária:

1. má 128 litrů, bylo založeno před rokem a půl, má vnější filtr AQUA NOVA 1000, malý závěsný filtr na rozhýbání hladiny, topítko zapínající se, když teplota klesne pod 24 stupňů a automatické krmítko, které každý den pustí malou dávku krmiva do akva (krmítko má nastavitelnou výši dávky, ale přirozeně první týden po doplnění sype nejvíc a následně až do doplnění méně a méně). V akváriu žijou 3 zlatí ancíci, 1 black molla, 1 clea helena (takže i určitý pravidelně redukovaný množství šneků) a promněnlivý množství gupek. Dno je z černého štěrku kolem 3-4 mm hrubosti s výškou od 16 cm vzadu do 10 cm vpředu. Na dně leží 2 kořeny, asi 5 kamenů a a rostou tam 2 anubiasy, nějaké bacompy, cryptocony beckii, eleocharis parvuly, egerie densa a sagitarie subulata.

Aktuálně to s ním dělám tak, že vždy jednou za týden přijedu, z akva vysaju bordel ze dna (nejvíc je ho vždy logicky pod vyústěním krmítka) společně s částí vody (většinou 1 kýbl, jednou za 2 měsíce 2), dám pryč nejhorší části řas, nechám odstát novou vodu 3 hodiny a pak tam vodu opět doplním. Vnější filtr čistím 1x za 2-3 měsíce (respektive jen lehce proplachuji náplně ve vodě z akvária, abych nepovraždil ty užitečný bakterie). Dál zkontroluju, že krmítko funguje, aby aspoň 1 denně těch cca 30 rybiček co tam žije mělo co žrát.

2. akvo je malé (moje první začáteční, založeno před cca 3mi lety), má objem 25 litrů (cca 18 l čistého) a bylo založeno jako rostlinné. Naneštěstí, jsem v něm vypustil svoje první 4 gupky (rodiče všech gupek, které mám), takže už je dnes spíš smíšené, dále tam žije jeden dnes už velký ancík. Akvo má silné osvětlení, vnitřní filtr, dno opět černý jemnozrnný písek a roste v něm dnes jeden podlouhlejší anubias a zbytek dna pokrývá elocharis parvula, což přikládám za vinu špatnému čistění, které zlikvidovalo většinu ostatních kytek, zatímco pro bahničku to bylo příjemné hnojivo. Dále tu občasně rostou zbytky různých jiných kytiček (rostlo jich tu svého fakt hodně, skrz akvo nebylo ani vidět, jak bylo prorostlé a dokonce jsem nechával i hygrophillii polyspermu, aby čouhala ven).
U tohohle akvária mám velký problém, protože jak jsem psal, většina kytek odešla, což se dá přikládat buď na vrub špatnému čištění, nebo tím, že jsem rybičky určitou dobu krmil cca 1x za měsíc. Dnes je krmím 1x za týden vločkama se sušenýma krevetkama, většinou ve 3 malých dávkách, které dovedou okamžitě spořádat. Ale o tohle akvo se celkem bojím, protože mě mrzí málo věcí víc než vidět mrvou rybičku, kterou jsem zabil svojí chybou. Z akva jednou týdně vysávám vetšinou do mini kyblíku od písku rybí trus, aby nekazil vodu, někdy přidávám lehce CO2 a když čistím více/zasahuju do filtru, tak přidávám nitrivec.

3. akvárium je akvarijní koule asi o objemu 15 litrů, ve které žijí 4 holky gupky. Tam krmím ještě méně. Roste v něm elocharis parvula a moc hezká řasa, kterou gupky ožírají. Svítí se v něm malou ledkou, která ale zlobí, takže se zapíná spíš méně často. V akvu je taky malý bublifuk. U něj jsem i přemýšlel o zrušení, ale líbí se mi jeho relativně dobře fungující autonomní ekosystém.

Světla ve všech akváriích jsou napojena na spínač, který zapíná světlo 2x denně na 4 hodiny dopoledne a odpoledne(délku někdy lehce poupravuji podle toho, jak chci aby bylo akvo vyhřáté - v létě kratší dobu, v zimě spíš delší). Do prvních 2 akvárií přidávám CO2, jinak tam žádnou jinou chemii necpu, jedině při čistění filrů nebo když potřebuju rychleji vyměnit vodu a nemám čas čekat, než se chlor odstaví.

K mému dotazu - je tahle péče dostatečná (za daných okolností, chápu že je lepší 10 minut denně než 60 minut jednou za týden, ale vycházím z možností, které mám), případně co můžu změnit zlepšit tak, aby se rybičky měly lépe? Rodinu zapojit nemůžu.

Moc děkuji za každou odpověď a omlouvám se za román - normálně bych to dal jako nový příspěvěk ke komentování, ale registroval jsem se až dnes, protože dříve jsem vždy odpovědi našel i bez registrace. :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 19:56 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Milan
Milan napsal:A Váš názor na Seachem Prime,Tetra Aqua Safe,JBL Biotopol skrátka prípravky na odstránenie chloru?
Zbytečné sra**y. Můj názor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.07.2018 19:39 Muž UndeR [80] Re: Milan
Seachem Prime jsem kdysi zkoušel, ale osobně si nemyslím, že by to mělo nějak zásadní účinek. Jinak řečeno po tom co jsem jej přestal používat jsem nepozoroval žádnou změnu...takže asi zbytečná investice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.07.2018 19:25 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Milan
Čím míň vodiček a zázračných přípravků tam budeš lít, tím to bude akváriu prospěšnější.

Jestli se toho chloru opravdu tak bojíš, tak to pro klid duše napouštěj přes sprchovou hlavici z větší výšky ať se to provzdušní a případný chlor vyprchá.

Ale opravdu zbytečná panika, i krevetkám to napouštím prakticky přímo a nic jim nechybí.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 19:24 Milan Re: Milan
Ďakujem za objasnenie veci.
A Váš názor na Seachem Prime,Tetra Aqua Safe,JBL Biotopol skrátka prípravky na odstránenie chloru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.07.2018 18:52 R Muž ctibum [6909] Re: Milan
AD chlor cituji Lacewingse:

-rozdělím to na tři stupně, aby to bylo srozumitelné
-zbytkové množství chloru nacházející ve vodě ve vodovodním řádu, není při současné normě pro ryby škodlivé, působí jako antiseptikum,
-odstávkou nebo dodatečnou úpravou může sice vzniknou ve vodovodním řádu i silnější zbytkové zachlorování vody ,které lze vnímat jak chutově tak i čichově,ale ani zde se většinou nemusíme obávat, ale je třeba se mít na pozoru, protože se uvolnuje pomaleji, je to tedy odvislé od poměru množství vyměněné vody, opět antisepticky pozitivní účinek,
-pak je tu silné, až pačlivé zapáchající zachlorování, známé z uzavřených plaveckých bazénů. tento typ použití chloru je již pro většinu akva. ryb smrtelný
-záměrně zde nepoužívám jednotky, aby nedošlo k experimentům s chlorem, jako antiseptického přípravku k bakteriální léčbě, desinfekci nebo použití, k odstranění řas
- v dřívější době byla úprava vody nejednotná na základě použité technologie, proto přetrvává názor o nutnosti odstáté vody pro použití. Jedná se setrvalost, která je převzatá , skutečnost v dnešní době zcela jiná.


I já napouštím přímo z vodovodu, pražskou vodu...

Pokud máš pocit, že tvoje vstupní voda není pro ryby OK (těžké kovy), stáhnul bych hodnoty uváděné dodavatelem a konzultoval je tady v příslušném vlákně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.07.2018 17:57 Muž UndeR [80] Re: Milan
A jakou máš vstupní vodu, že chceš pořídit tohle? Já taky napouštím 2/3 vody přímo z vodovodu (1/3 filtruju přes osmózu) a v pohodě. Pokud máš špatnou vstupní vodu tak bych raději než do tohoto investoval do reverzní osmózy ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   24.07.2018 17:51 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Milan
Podle mě, vyhozené peníze. Plno lidí tady napouští akvária přímo (včetně mě) a nikdo problémy s chlorem nemá. Ono to s tím přidáváním chloru dnes už není tak horké, je to tu i někde rozepsané.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2018 16:27 Milan – Kompletný Set na napúšťanie vody
Pozdravujem,
Nemá niekto skúsenosti so setom na napúšťanie vody ?
Set slúži na napúšťanie čerstvej vody priamo z vodovodu , ktorý dokáže upraviť vodu cez vložku s aktívnym uhlím a zbaví sa tak hneď 99% chlóru a ťažkých kovov.
www.akvazahrada.sk/…

Ďakujem.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2018 09:02 Muž UndeR [80]
Potřeboval bych radu, která se týká dlouhodobé údržby akvária. Budu pracovně cca půl roku pryč a potřeboval bych sehnat někoho (soukromník nebo firma, prostě kdokoliv), kdo by po tu dobu udržoval akvárium. Manželka to nezvládne, není to žádná akvaristka a půl roku bez výměny vody a prostřihu rostlin dost silně pochybuju, že by to akvárium zvládlo. Nevěděli by jste o někom v Brně, kdo by byl schopen a ochoten akva udržovat po dobu půl roku místo mě? Popřípadě jak to řešíte vy když jste delší dobu pryč?

P.S. nenašel jsem vhodnější téma, kde bych tento dotaz vznesl ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.03.2018 03:58 Žena Evazia [30] Re: okmak
Zdravím, nebyly by fotky, popřípadě celá prezentace? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2018 00:04 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: okmak
Nemusí se měnit v každém případě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2018 22:56 okmak – Je vymena vody nutna?
Zdravim nadsencov akva, pred cca pol rokom som si zalozil male akvarko, objem vody tak 15l. Zakladal som ho podla navodu ako je na tychto strankach, vsetko prebehlo ok, aj zabehnutie akvarka. Zo zaciatku, asi 2 mesiace, som menil 1/3 vody kazdy tyzden. No odvtedy som vodu nemenil vobec a akvarko mam pekne ciste, bez plesni. Nijako sa o akva nestaram, okrem toho ze nakrmim rybicku a krevetky, len asi raz za mesiac ostriham rastliny. Tak som sa chcel opytat, ci sa 1/3 vody musi menit v kazdom pripade a stale cca raz za tyzden, alebo len ked sa zabieha akvarko. Dik za rady

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2017 20:09 ZdenekBMW
rybicky.net/nadrze/26402 Ahoj, tak jsem se znova zaregistroval a nevím jak dát odkaz na foto, snad se to povede :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2017 15:43 ZdenekBMW
Díky za odpovědi, asi se zkusím polepšit, možná tak 10 ks ročně je moje ztráta, ale zase je fakt že z těch 10 všechny neuhynou. Jen je ostatní sežerou. A zkusím se znova zaregistrovat a vložit případně nějaké foto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2017 18:36 Maq Re: romant
Tak ono sem tam úhyn je dost neurčitý pojem. Jistě nejeden akvarista dokupuje do akvária dejme tomu 20 ryb ročně a bere to jako normální provoz... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2017 18:18 R Muž romant [27987] Re: ZdenekBMW
Myslím si, že právě nadešel čas se zaregistrovat a zřídit prezenataci předmětnýho akvária, tedy pokud máš zájem, aby byl tvůj problém vyřešen komplexně. Jinak s tou osádkou která tam je a při tak nicotné údržbě je zázrak, že se jedná jenom o sem tam úhyn. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2017 18:00 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: ZdenekBMW
Pokud ti umírají ryby, zanedbáváš údržbu. Obvykle se mění 30% vody každý týden, odkalování co 14 dní a zbytek údržby dle potřeby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2017 17:54 ZdenekBMW – Výměna vody v 300 l akva
Ahoj, pls jak často měníte vodu v cca 300 litrovém akváriu? Mám akva 3 roky (340 l)a měním cca 1/4 tak po čtvrt roce. Mám uvnitř asi 40 ryb (vše možné, vnější filtr, žádné hnojení. Ryba nějaká sem tam uhyne, ale žádná tragedie. Díky za info. Zdeněk

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   07.11.2016 06:21 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Maq
No ono se to vzdycky nejak vedelo, jen my sme si asi nevsimly. Ja kdyz jsem se koukal do knizek ze 70tych let, co jsem mel kdyz jsem byl dite... Tam ti je vsechno. Ja to ale tehda ignoroval neb sem byl cely o rybach. Ale ty "detaily" jako nitrifikacni bakterie, cely ten kolobeh dusiku, hnojeni, vymena vody... to me naprosto mijelo a urcite jsem to preskakoval jako "nedulezite" kapitoly. No, byl sem blbej.
Tak tam oni psali i o uhliku a i pridavani. Bublani, jako dneska. A myslim si, ze dneska je to to samy jako tehda. Jen my jsme na te "druhe strane". Vetsina lidi co maji akvarka nemaji naprostou tuchu o tehle vecech a i kdyz o nich slyseli, nevi jak to funguje a jak to delat poradne. A nejspis je to ani nezajima. Oni jen vidi ty pekny rybicky v peknym akvarku a nechapou, ze aby se k tomu dobrali, meli by studovat ty "nedulezite kapitoly". Stejne jako jsem to nechapal ja pred lety.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.11.2016 21:59 Muž tonof [53] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
Jirka pozrel som si všetky tvoje akva a sám som si také 15L zriadil na severnom okne úplne bez techniky. Pred 20tímy rokmi som mal 50L akva bez svetla ale s malým bublifukom a dunajským štrkom 5-10mm na severnom okne a krásne mi tam prosperovali crypty. zukali s gupkami.Laxové akva mám v obľúbených a pravidelne ho sledujem.Práve preto som rád že aj takí starí borci ako on urobia kvalitnú prezentáciu pre nás laikov s 20ročnou praxou s ktorej sa veľa naučíme. Preto prosím aj ostatných akvaristov ktorí sú často na fóre aby si urobili kvalitnú prezentáciu viď Laxo.Opäť vopred veľká vďaka ahoj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 21:24 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: tonof
Než to pepan udělá, podívej na moje nádrže. Bez techniky.
Pokud chceš něco od člověka který umí ještě víc, koukni k níže uvedenému larixovi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.11.2016 20:22 Muž tonof [53] - RostlinyRe: Pepan
Pepane, urob si prezentáciu akva aby boli tvoje skúsenosti podložené realitou a nech si príkladom pre ostatných. Vopred vďaka ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   05.11.2016 21:16 Muž larix [1420]
Netvrdím, že som vyskúšal všetky druhy ale nepoznám akváriovú rastlinu, ktorá by nebola schopná prosperovať pod vodou bez umelého dosycovania CO2. Každej stačí k životu prirodzená hladina CO2, stačí vyladiť svetlo, faunu, filtráciu a obsah živín vo vode.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.11.2016 18:03 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Některá složka výživy je vždycky limitní. Donedávna se o CO2 neuvažovalo, protože se nesytilo. Nevím co myslíš tím do nedávna. Já už ho mám tak dlouho že už si nepamatuji kdy jsem začal. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 17:33 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: vaaclav
Já ty kytky preferuji taky a mě baví spíše přemýšlet, jak to zařídit, aby ty kytky rostly aniž bych si k akvárku musel pořizovat spoustu nejrůznější techniky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.11.2016 17:26 Maq Re: Barakainus
Některá složka výživy je vždycky limitní. Donedávna se o CO2 neuvažovalo, protože se nesytilo. Byl to konstantní faktor. Samozřejmě, sycení CO2 spustilo jakousi revoluci, otevřelo úplně nové možnosti.
Ale já jsem (možná prozatím) sycení CO2 vyloučil. Rozumím tomu tak, že kvůli tomu mám relativně nižší strop, jak rychle můžou rostliny růst. Jsem s tím srozuměn. A co tedy můžu udělat? Starat se, aby nechyběla nějaká další živina ještě víc než CO2.
V tuto chvíli pozoruji příznaky nedostatku železa. Před 20-30 lety by tím pro mě věc skončila, a v mém akváriu by se nedařily "obyčejné" Sagittarie (na nich to pozoruji nejvíc).
Jestli můžu rostlinám pomoct přidáváním železa, tak to udělám, a stane se to pro mě pravidelnou údržbou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 16:47 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: NHKG
Koukam, že někteří tady a) neumí číst a b) jsou straně citliví na co2.
Já nikde nepsal, že co2 se musí dávat do běžného akva. Já odpovídal na MAG plán začít hnojit ppmd, ale zatím nedávat co2. Ale Co2 jr prostě limitní složka hnojení ve většině akvárií, takže tím by měl začít.
A že někdo nedává co2 celý život a kytky mu rostou? Já nikde netvrdil, že nebudou. To s tím nemá vůbec nic společného.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 16:39 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Wendy2
Wendy2 napsala: limitním faktorem je i světlo nebo dostatek živin, všechno musí být v rovnováze ;-)
Ty trochu nerozumíš tomu co "limitní" znamená. Limitní může být cokoliv, ale jak jsem odpovídal na hnojení, co2 je limitní hnojivo ve většině akvárií.
Mimochodem, co2 je taky živina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.11.2016 14:21 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Pepan
Je to o tom co preferuješ pokud ryby nemusí tě Co2 zajímat. Já třeba 25 let preferuji rostliny a ryby mám jako doplněk, takže jakmile se objevilo první CO2 tak jsem po něm sáhl. Je to sním jednoduší. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.11.2016 12:28 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: Barakainus
limitním faktorem je i světlo nebo dostatek živin, všechno musí být v rovnováze ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.11.2016 11:37 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Barakainus
Barakainus napsal: limitni faktor je ve vode prave to co2, takze tam bys mel zacit
Akvaristiku dělám asi 45 let. Nikdy jsem CO2 neřešil. Přes to všechno mi v pohodě rostou kytky a ryby jsou zdravé. To jako že skoro půl století dělám chybu? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.11.2016 10:13 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Barakainus
Doporučovat co2 do běžného akvária je hrozná kravina. Většina rostlin roste i bez co2, akorát pomaleji. Co2 kromě toho že stojí čas i peníze občas někomu při poruše vybije osádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 00:06 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Maq
Maq napsal: jestli už je to natolik běžná věc, že se to dá zařadit pod pojem "pravidelná údržba akvária".
Myslím, že na toto nebude jednoznačná odpoveď. Bude to závisieť od viacerých faktorov, počnúc množstvom rýb, pokračujúc intenzitou osvetlenia a končiac výberom rastlín. Podľa toho čo píšete, u Vás to do kategórie bežnej údržby asi spadať nebude. U mňa zase áno: nedávno som sa skoro mesiac nemohol o akva starať a rastlinky to odniesli viac ako ryby...

Ono možno tu vystupuje otázka, či je kŕmenie rýb bežnou údržbou. Mňa napr. až doteraz nenapadlo kŕmenie (rovnako tak hnojenie) považovať za údržbu, hoci je to pravidelná a vlastne nutná činnosť. Akosi mi to do tej údržby nezapadá ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   04.11.2016 23:55 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Maq
limitni faktor je ve vode prave to co2, takze tam bys mel zacit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 23:20 Maq Re: vaaclav
O CO2 (zatím) vůbec neuvažuju. Nejsem vyhraněný fanda do rostlin, nejsem nešťastný z toho, že si nemůžu dovolit některé druhy. I ty obyčejné jsou krásné, když se jim daří.
Ale to hnojení, to nejspíš zkusím. Jak už jsem psal jinde, mám nové akvárium, a rostlinám se jaksi nechce. Ryby jsou tam jenom záběhové gupky, o ty se nebojím, tak asi koupím PMDD a budu si s tím chvilku hrát a pozorovat co to udělá.
V tomhle vlákně mně šlo spíš o otázku, jestli už je to natolik běžná věc, že se to dá zařadit pod pojem "pravidelná údržba akvária".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 22:51 RAP Re: DavFM
DavFM napsal: No mozna to zavisi i na vstupni vode...........
Parametry vstupní vody jsou základem. V přírodě se sice hodnoty mění, ale je to pozvolný proces. Vodárny dokáží hejbat parametry ze dne na den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 22:29 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Maq
No mozna to zavisi i na vstupni vode. Nam tady z kohoutku tece voda o vodivosti cca 110 mikroSiemens a v akvariich,kde nehnojim, rostou rostlinky polovicni velikosti a ctvrtinovym tempem oproti akvariu kam pridavam velice lehce PMDD a CO2(to uz jsem stejne stahl na minimum, nebavilo me to porad neco strihat).
Verim ale tomu, ze jinde tece voda vhodnejsi pro pestovani rostlin a muze to pekne rust i bez nejakeho velkeho hnojeni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 22:27 RAP
Na to je těžká odpověď, vždy je něco za něco.
Když porovnám svoje dvě akvária, tak Hračka šlape bez problémů, přestože se jí moc nevěnuji. S CCXL je to horší. Pěkně to fungovalo cca 3měsíce po založení, pak už to tak slavné nebylo. Zkoušel jsem COčko, přihnojování a nebylo to ono.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 21:58 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Tak si představ že by jsi akvaristice věnoval i těch 15 led co jsi měl přestávku. Měl by jsi stále stejné akvárium bez hnojení a CO2? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 21:52 Maq Re: RAP
I když nepřidávám CO2? Totiž, já jsem vyrostl v dobách, kdy se nehnojilo. Pak jsem nějakých 15 let dění v akvaristice nesledoval, teď jsem se k tomu vrátil, a kdekdo hnojí. Spíš mám dojem že vzbuzuju údiv když napíšu, že nehnojím.
Vím z vlastní letité zkušenosti, že bez hnojení je možné mít moc pěkné akvárium. Ale nikdy se mi nedařily všechny rostliny jak bych si přál. Některé se tak nějak nechytily. Nebyl jsem z toho šťastný, ale bral jsem to jako nevyhnutelnost.
Je s hnojením možné zajistit prosperitu většímu počtu druhů rostlin? A je možné hnojit a udržet si přitom např. "jihoamerickou" vodu? Není to něco za něco?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 21:42 RAP Re: laKatos
laKatos napsal: .....a k hnojeni... nekdo to muze povazovazovat za udrzbu a nekdo ne... tak jako nekdo leje do auta aditiva konkretneji do benzinu ci nafty ..... predchazi tim necemu co muze vzniknou/prevence= da se to povazovat za udrzbu?....
Ano!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   04.11.2016 17:34 Maq Re: JirkaŠčobák
Jedna věc se ale hodně změnila, a i když se netýká přímo akvaristiky, zrovna na tomhle fóru je patrná v každém příspěvku: Lidi kteří čtou knihy tvoří tu zřetelně vymezenou menšinu, která je schopná napsat větu bez gramatických chyb. Počítačová generace to masivně nezvládá. IMHO WTF OMG.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 11:24 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
V první řadě chci říci, že je mi aktuální diskuse velmi blízká. Akvárium Terárium mám sice po protřídění časopisů odložené už jen jedno (Akvárium živě jsem si odložil víc), ale kupoval jsem dost dlouho všechny akvaristické časopisy, co se daly sehnat. Taky mám všechny knihy, co se u nás o akvaristice dají koupit a co za něco stojí. Občas vymetu antikvariát, doma prostuduju, buď si nechám, nebo pošlu dál. Koupil jsem si nedávno vydanou Historii akvaristiky v Českých zemích.
Je to obecně o čtení. Máma kupovala hromady knih, babička vyloženě zbírala detektivky, já přečetl v sedmi letech jako úplně první knihu Příběhy lvice Elsy, nísledně mě chytla zvířata a zoologie a když jsem v třiadvaceti odcházel z Prahy, nechal jsem doma asi stovku knih na toto téma a v Bratislavě si vybudoval vlastní knihovničku.
Moje dcera čte knihy hrozně málo, ale sleduje hromady vzdělávacích videí na YouTube (v angličtině), sleduje filmy s titulky, čte články na internetu. Beru to jako jinou formu získávání informací a nezatracuji. V knihách byly věci, co na internetu nejsou a na internetu jsou věci, které se ještě nestačily objevit v knihách. Mladý člověk hned nemůže vědět všechno, takže, když do sebe leje ty informace, je vlastně jedno, odkud.
:)
Staré časy si částečně idealizujeme, částečně byly takové, protože nebyl výběr. Když výběr je, lidé jednají jinak. Protože neexistovaly dnešní možnosti, nebyl trend CO2, atd., za krásné nádrže bylo považováno, co se reálně dalo udělat. Před x lety, když jsem četl vzdechy, kerak "staří akvaristé všechno dělali na koleně, ono jim to bujelo a dnes není voda", naštval jsem se a řekl si, že to zkusím (taky jsem měl reálně pocit, že bez filtrace porostou některé rostliny líp a obecně inklinuji k filozofie "strč to tam a nestarej se"). A ona tato forma akvaristiky ve své nejjednodušší podobě funguje i dnes. Akorát, že delší dobu trvá, než akvárium získá nějakou prezentovatelnou podobu a člověk nesmí mít tendenci narvat tam spousty druhů. Což jsou, jak už psali lidé přede mnou, určitě chyby, které dělali i v minulosti, jen to v čase bez internetu nebylo tolik vidět a akvaristická společnost nebyla tak znalá, aby takováto jednání dokázala okamžitě kritizovat - což je podle mě další aspekt "starých dob": Lidé nevěděli jak, tak zkoušeli, zkoušeli všichni, občas to bylo brutální, ale nikoho to netrápilo.
Domluvil jsem.
:)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 7 8

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 12053x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11296-pravidelna-udrzba-akvaria?od=101