Ahoj,
Chtěl bych se zeptat ohledně toho, jak se chovat k rybičkám, když se k akváriím dostanu jen 1 týdně na cca 2-3 hodiny.
Přestěhoval jsem se od rodičů a v novém bytě svoje akvária mít nemůžu, ale nemám to srdce se jich vzdát a rodiče respektujou, že když se o akvária postarám, tak můžou zůstat kde jsou. Častěji než 1 za týden se tam bohužel nedostávám.
Mám 3 akvária:
1. má 128 litrů, bylo založeno před rokem a půl, má vnější filtr AQUA NOVA 1000, malý závěsný filtr na rozhýbání hladiny, topítko zapínající se, když teplota klesne pod 24 stupňů a automatické krmítko, které každý den pustí malou dávku krmiva do akva (krmítko má nastavitelnou výši dávky, ale přirozeně první týden po doplnění sype nejvíc a následně až do doplnění méně a méně). V akváriu žijou 3 zlatí ancíci, 1 black molla, 1 clea helena (takže i určitý pravidelně redukovaný množství šneků) a promněnlivý množství gupek. Dno je z černého štěrku kolem 3-4 mm hrubosti s výškou od 16 cm vzadu do 10 cm vpředu. Na dně leží 2 kořeny, asi 5 kamenů a a rostou tam 2 anubiasy, nějaké bacompy, cryptocony beckii, eleocharis parvuly, egerie densa a sagitarie subulata.
Aktuálně to s ním dělám tak, že vždy jednou za týden přijedu, z akva vysaju bordel ze dna (nejvíc je ho vždy logicky pod vyústěním krmítka) společně s částí vody (většinou 1 kýbl, jednou za 2 měsíce 2), dám pryč nejhorší části řas, nechám odstát novou vodu 3 hodiny a pak tam vodu opět doplním. Vnější filtr čistím 1x za 2-3 měsíce (respektive jen lehce proplachuji náplně ve vodě z akvária, abych nepovraždil ty užitečný bakterie). Dál zkontroluju, že krmítko funguje, aby aspoň 1 denně těch cca 30 rybiček co tam žije mělo co žrát.
2. akvo je malé (moje první začáteční, založeno před cca 3mi lety), má objem 25 litrů (cca 18 l čistého) a bylo založeno jako rostlinné. Naneštěstí, jsem v něm vypustil svoje první 4 gupky (rodiče všech gupek, které mám), takže už je dnes spíš smíšené, dále tam žije jeden dnes už velký ancík. Akvo má silné osvětlení, vnitřní filtr, dno opět černý jemnozrnný písek a roste v něm dnes jeden podlouhlejší anubias a zbytek dna pokrývá elocharis parvula, což přikládám za vinu špatnému čistění, které zlikvidovalo většinu ostatních kytek, zatímco pro bahničku to bylo příjemné hnojivo. Dále tu občasně rostou zbytky různých jiných kytiček (rostlo jich tu svého fakt hodně, skrz akvo nebylo ani vidět, jak bylo prorostlé a dokonce jsem nechával i hygrophillii polyspermu, aby čouhala ven).
U tohohle akvária mám velký problém, protože jak jsem psal, většina kytek odešla, což se dá přikládat buď na vrub špatnému čištění, nebo tím, že jsem rybičky určitou dobu krmil cca 1x za měsíc. Dnes je krmím 1x za týden vločkama se sušenýma krevetkama, většinou ve 3 malých dávkách, které dovedou okamžitě spořádat. Ale o tohle akvo se celkem bojím, protože mě mrzí málo věcí víc než vidět mrvou rybičku, kterou jsem zabil svojí chybou. Z akva jednou týdně vysávám vetšinou do mini kyblíku od písku rybí trus, aby nekazil vodu, někdy přidávám lehce CO2 a když čistím více/zasahuju do filtru, tak přidávám nitrivec.
3. akvárium je akvarijní koule asi o objemu 15 litrů, ve které žijí 4 holky gupky. Tam krmím ještě méně. Roste v něm elocharis parvula a moc hezká řasa, kterou gupky ožírají. Svítí se v něm malou ledkou, která ale zlobí, takže se zapíná spíš méně často. V akvu je taky malý bublifuk. U něj jsem i přemýšlel o zrušení, ale líbí se mi jeho relativně dobře fungující autonomní ekosystém.
Světla ve všech akváriích jsou napojena na spínač, který zapíná světlo 2x denně na 4 hodiny dopoledne a odpoledne(délku někdy lehce poupravuji podle toho, jak chci aby bylo akvo vyhřáté - v létě kratší dobu, v zimě spíš delší). Do prvních 2 akvárií přidávám CO2, jinak tam žádnou jinou chemii necpu, jedině při čistění filrů nebo když potřebuju rychleji vyměnit vodu a nemám čas čekat, než se chlor odstaví.
K mému dotazu - je tahle péče dostatečná (za daných okolností, chápu že je lepší 10 minut denně než 60 minut jednou za týden, ale vycházím z možností, které mám), případně co můžu změnit zlepšit tak, aby se rybičky měly lépe? Rodinu zapojit nemůžu.
Moc děkuji za každou odpověď a omlouvám se za román - normálně bych to dal jako nový příspěvěk ke komentování, ale registroval jsem se až dnes, protože dříve jsem vždy odpovědi našel i bez registrace.