Pravidelná údržba akvária
0 30.11.2012 11:20 meleri –
Re: hr to je dobry napad! vyzkousim, ale ne ted, teprve ho mam dva tydny

. chtela jsem odjet v unoru.
akvarko ma myslim tak 80 procent rostlin, do toho jen krevetky a par sneku.
nevim ani jestli krevetky tak dlouho vydrzi......je mozne ze pojedeme vsichni a bude to tady samo
jak moc verite tem spinacim hodinam? desi me, ze tam neco podela a budou furt svitit nebo naopak vypnou a dva tydny to bude takhle....

Pokud jen ti plži a krevetky...a bude dobře zarostlé, tak vydrží...
0 30.11.2012 07:41 meleri – akvarium 2-3 tydny bez udrzby
hDobry den,
ziju v cizine a jednou zacas jezdim do ceska za rodinou. S vetsim 60l akva nebyl nikdy problem, cca i mesic pryc, vratila jsem se domu, odsala kal, protrhala kytky a bylo to zas fajn.
ale co takove male nano akvarium, s bidou 17 litru? muzu ho jen tak nechat dva tri tydny bez vymeny vody, atd? jake mate zkusenosti? nechci zanedbavat akva, ale za rodinou obas musim ....budou tam jen krevetky a sneci...
dekuji....
Starší reakce
Zdravím, mám dotaz, jak řešíte odkalování v tanganice? pokud tedy někdo má. Mám v plánu šnekáče, tzn přerývají si písek sami, plus pokud budou malé můžu je tím vlastně zničit, neboť se zdržují hlavně v písku.
Nahoru bych chtěla cichlidu žlutoocasou, nemá moc ráda narušování prostředí, takže bude pro mě údržba vypadat pouze odpouštěním 1/5 1x týdně z hladiny a zpět napouštění (hadící z kohoutku, na kýble kašlu do 360tky !). Vidí v tom někdo problém? Jak případně řešit jinak?
je to teprve vše v plánu a ve výstavbě, takže se dá leccos připravit

Starší reakce
To barvení kořenu ničemu nevadí, ba právě naopak, rybám žijícím v takovým prostředí se bude dařit lépe.

díky a ješte jednu blbost sem udelal koupil sem si koren do akvarka a nechal sem ho málo dní louhovat jen tri dny,každej den sem vymenil vodu byla do hneda od toho korenu šoup sem ho do akvárka a ješte mi stále pouští barvu tak po týdnu pri odkalení dopustím trošku vody a časem to doufám prestane pouštet

díky a ješte neco je lepší mechanickej odkalovač.hadička zvon,a nebo se mi líbí vzduchovej od sera..

Podle toho jak to máš pos.... od ryb. V dobře zajeté nádrži (pokud je dostatek rostlin není přerybněno) prakticky nemusíš odkalovat protože není co. Já odkaluji tak jednou za 2 týdny jelikož není velice co tak jen podráždím dno a je.
Případ od případu. Pravidelností nic nezkazíš. V běžném akva to odkalení může být součástí té výměny vody, nebo ob jednu výměnu. Ale jak jsem napsal, je to různé, tvoje akva neznám, nemáš prezentaci.

A co odpouštět vodu zrovna z toho kotle? Tam už bude několikrát i převařená

(OT)

to je dobrej nápad z kotle..byla pěkně předehřátá

ježiš a joo..je to kotelna i koupelna zároveň.Prostě rechnická místnost.Je fakt,že v paneláku by takovej barel asi dost překážel

Tak v kotelně nebo koupelně?
Edit : Také by šlo brát vodu z kotle, ne? Takový uzavřený okruh.

Ne super,mám tu nádrž vedle kuchyně v kotelně a tam nijak nepřekáží.Mám v ní puštěnej nepřetržitě bublifuk,aby se voda nekazila.

To musí ta nádrž trochu zavazet ne? To bych místo ní postavil další akva

Starší reakce
Jo i tak se to dá

. Já to dělám takto a pak akorát hadici připojím a napouštím. Než odpustím vodu z jednoho akva mám vyčistěné druhé a celá operace mi nezabere víc jak 45 minut a to ještě při napouštění stihnu kafé.
Není třeba do hadice napouštět vodu, stačí trošku nacucnout a už to poteče. Pak stačí jen konec vytáhnout z akva a tečení přestane. Pak ji píchnout do kohoutku a napustit zpátky do akva vodu.

Jasná a stručná odpvěď je nejlepší a napsal jsi to pěkně. Ono je rozdíl, jestli měnit kýblama vodu v 250+litrech nebo ve 112 co mam já. Ty dva kýble týdně, teda 4 i s tím co vysaju mě nezabijou

Jasný, taky jsem míval AQ ve kterém byl prales kytek, pár ryb a údržba spočívala v tom, že když jsem do akva neviděl, tak jsem sundal řasy ze skla a vše šlapalo perfektně

. V odpovědi jsem, ale regoval na to, že Cosmogagy se ptal, která výměna je lepší a tak jsem stručně, věcně odpověděl

. Ač chodim několikrát v týdnu do posilky, představa víkendových dnů ztrávených nošením kýblů neni moc lákavá

. Sám jsem přešel na systém s hadicí, tam i zpět. Kýblování jsem mněl velice rychle dost! A to mám vodu cca 5m od akva

O hadici nemůže být řeč, potřeboval bych tak dvacetimetrovou hadici

nevadí, bude se teda jednou za 1-2 týdny (průměrně to vidím 10 dní) nosit třetina vody v kýblech. Co bych pro ty rybky neudělal
Díky za rady

Příbuzní mají akvárko skoro 400 litrů, externí filtr, CO2 já nevim co ještě a vodu mění jednou měsíčně. Když jsem v úterý to akvárko viděl, tak nádhéra. Krásné rostliny, ryby, bez řas. Žádná extra péče. Pravda je, že z počátku je lepší měnit pravidelně.
Proč bohužel? Jednou týdně menší posilovna neni na škodu. Cestou nahoru kybl v levé ruce, cestou dolů v druhé ruce a další týden opačně

Nebo popřemýšlet o hadici. Já to mám taky tak udělané ale já mám narozdíl od tebe koupelnu od akva 6 metrů. Ale je to pohodlnější než kýblovat

. dam hadici do akva ponořím ji cca 20 cm do akva pustim do ní vodu až je hadice naplňená zastavím vodu a odpouštím pomocí této hadice i vodu. Protože nemám co odkalovat tak neodkaluji. Zkus popřemýšlet o tomhle řešení.
Výměna vody, to je vlastně takový vyvětrání. Takže je daleko prospěšnější vyvětrat krátce a intenzivně, než to jenom tak šolíchat a denně trošku přicmrndávat.

Bohužel pro tebe je lepší měnit větší množství
Je lepší vyměnit jednou za den kýbl (12 litrů) vody, a nebo jednou za týden 5-6 kýblů (třetina akvária)? A nebo je to jedno?? Vím že většina lidí mění po týdnu nebo po dvou, ale mně by pasovalo to měnit každý den - mám akva v patře kde není voda a tahám kýble po schodech nahoru. Jeden kýbl nahoru a jeden denně je pěkná rozcvička, ale tahat 6 kýblů nahoru a 6 dolů v jeden den se mi nechce, nehledě na to že nemám ani tolik kýblů abych v nich nechal aspoň hodinku tu vodu odstát.
Pokud ovšem něčemu každodenní kýbl vadí, tak raději budu měnit po větších částech.
Starší reakce
Tak, že paní prodavačku pozdravuju.

A Tobě poradím následující. Filtr čisti až tehdy, když klesne viditelně jeho výkon, což může být klidně po několika měsících a výměnu vody v akváriu prováděj pradidelně jednou týdně 30% a klidně i více. Odstátí postačí jenom několik hodin, ale obvykle nebývá vůbec nutný.

P.S. Včera jsem se ptal, co je to za ten filtr? Tak kdyžtak se pochlub.
EDIT: Něco málo akvaristický osvěty
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/… Těch lidí kterým v akvaristice špatně poradili je tolik, že bys to ani nezvládl spočítat, ani já bych to nespočítala. Jestli si chytrý tak nevěř jen jednomu člověku, jestli nevěříš ani nám tak si najdi na internetu víc informací. Prodávajícím v akvaristikách se většinou nedá věřit ani nos mezi očima, aď už klamou úmyslně nebo z nevědomosti
0 07.06.2011 22:56 Matafous Dneska jsem byl v akvaristice a detaině jsem popsal své akvárko prodavačce a ta mi řekla, že stačí jednou za týden umýt filtr a jednou za 4-6 týdnů vyměnit třetinu vody kterou odsaju odkalovacím zvonem...Vyděl bych to tak, že jednou za týden odleju z akvárka 5-10l vody, v té vodě vymyju filtr a pak naleju zpátky 5-10l vody odstáté zhruba 3 dny...
Starší reakce
0 10.05.2011 19:04 PAVEL311 Dobry,
poprosil by som o radu:
momentalne mam sladkovodne akvarko(cca 170 L cisteho objemu, spolocenske, 9 mesiacov), ale uz by som sa pomaly chcel odstahovat od rodicov a akva by som si chcel zobrat so sebou.
po prestahovani by som si toto chcel prerobit na brakicke akvarko a po urcitom case, by som si chel este dokupit jedno morske(300L).(mimo to mam alergiu a ta morska voda robi s mojimi prieduskami zazraki

A ci by mi to brakicke dalo aspon aku taku predstavu o vyssej narocnosti co sa tyka udrzby a prevadzky morskeho.
Dakujem
p.s.:sorry za preklepy pisem so zlomenou rukou
Starší reakce
...názorů na měnění nebo neměnění vody před vypustěním ryb je víc, a je to skoro jedno když tam nejsou živočichové kterým by vysoké N látky vadily. Ale zas na druhou stranu se může stát že rostliny vyčerpají nějaký prvek, který potřebují, a zastaví růst, proto je lepší jim tu vodu vyměnit...
Nejde jen o ryby a hypotetické vyčerpání nějakého prvku/živiny pro kytky - jde i o prevenci řas. Proto je vhodné měnit část vody "tak často, jak to jen jde"...

Dik za rady, dnes si dam odstat vodu a vecer ji cast vymenim.
od vcera je tam nova osadka 11 ryb cichlid, NO2 je stale bez zbarveni. mno uvidime jak se to bude dale vyvijet.
názorů na měnění nebo neměnění vody před vypustěním ryb je víc, a je to skoro jedno když tam nejsou živočichové kterým by vysoké N látky vadily. Ale zas na druhou stranu se může stát že rostliny vyčerpají nějaký prvek, který potřebují, a zastaví růst, proto je lepší jim tu vodu vyměnit.
Nejhorší změny NO2 podle mě přichází až s vypuštěním ryb, i když do dobře zaběhlého akvárka najednou vypustíš moc ryb, tak se ti klidně otráví i když už vrchol NO2 máš za sebou, proto je dobré vypouštět je postupně aby si nádrž a fungující bakterie v ní zvykly na novou zátěž

Tím, že se mění voda v nově založeném akváriu, tak se ten proces záběhu akvária lehce prodlužuje, protože tím, že se odebírají z vody ty škodliviny, tak přeměna dusíkatých látek neprobíhá tak intenzivně a tvorba nitrifikačních bakterií je pomalejší. Ovšem pro budoucí zdárné fungování akvária je tato metoda dle mého mínění lepším způsobem založení nové nádrže, protože tím pomalejším startem se ten systém tzv. pevněji stabilizuje a v průběhu zabíhání akvária nedochází ke skokovým reakcím a větším výkyvům s hodnotami dusíkatých látek. Tak jsem to pochopil já a na svých akváriích otestoval jak pomalý start s intenzivní výměnou vody, tak start rychlejší s výměnou vody až po 14 dnech od založení nádrže a kloním se k té variante pomalejšího startu podporovaného intenzivní výměnou vody. Cca po měsíci se přechází na pravidelný týdenní režim výměny 30% vody.
To jiste, ale me spise slo o to, co je zdrojem techto odpadnich latek v uplne nove zalozene nadrzi, bez ryb a rostlin. Tak jak ukazuje tento graf:
www.akvarijni.cz/…
prave, ze jsem cetl na nekolika strankach, ze kdyz je nove akvarium teprve v zabehu, tak vodu nemenit, aby se nenarusila prave to nove vznikajici mikroklima. Ted je otazka kdy tento cas pomiji.
...kdyz se zalozi nove akva, tak prudce stoupne cpavek, ktery se premeni na dusitany a az po nejakem case se premeni na dusicnany. Ale co je zdrojem techto jedovatych sloucenin?...
Zdrojem je veškerá rozkládající se organická hmota a odpadní produkty metabolismu ryb. Takže nejen odumřelé části rostlin, rozkládající se dřevo nebo uhynulé mikroorganismy ap., ale i moč, výkaly a zejména dusík uvolňovaný z žáber ryb. (Přes 90% odpadního dusíku vyloučí ryby ve formě amoniaku žábrami.)
Doporučení měnit pravidelně v nově založeném akva část vody i při neměřitelné koncentraci NO2 je správné.
Bohužel nejsi jediná, kdo se při podcenění údržby akva s živorodkama setkal s problémy.

Ovšem četba takových klasiků akvaristiky jakýmu se věnuješ je velmi osvěžující činností.

Ano je to přesně tak a to mám vstupní vodu s NO3 10,

Tak to se tý výměny vody vůbec nemusíš obávat. Tvoje úvaha nad hodnotami vody je naprosto správná.

Vstupni voda ma 25-30mg/l No3. jedinym vysvetelenim ze za ty 3 tydny klesla je, predpokladam, spotreba rostlinami. zitra provedu prvni vymenu vody s odkalenim. na dne precejenom neco je, z rostlin ktere uhnily. Dik za rady.
O.K. Ten problém který u Tebe nastal byl zapříčiněn nedostaečnou údržbou v podobě odkalování? Nebo se pletu? Vycházím z toho, že máš v oblibě živorodky a ty jak známo jsou zdatnými producenty dusíkatých látek. Nebo jsem to netrefil?
Já si musím taky trvat na tom na čem trváš ty.Důležitá je výměna vody!To ostatní je jen úvaha.Tak nějak mi nechceš porozumět.Naprosto stebou souhlasím.Píšu z vlastní zkušenosti(bohužel).

Pokud je NO3 v akvárku bez výměn vody 15mg/l, tak až budeme znát tu hodnotu vstupní vody tak budeme moci dělat nějaké závěry, ale musím si trvat na svém, že ta výměna vody je daleko důležitější, než obava z vyšších hodnot NO3, které případně ta vstupní voda má.

Určitě pravidelná údržba,měnit vodu atd.Jen mít na paměti - podle fota - že to osázení s NO3 moc nehne,tak nepřekrmovat budoucí osádku a nepřerybnit.Pak nespoléhat na výměnu vody pokud by měla vyšší NO3. Při zásadité reakci hrozí otrava NH3/4 a NO2 ke spokojenosti naměříme nízké.Tak jsem to pochopila z knihy p.Franka.

Daleko důležitější než NO3 je hodnota NO2 teď v začátku. S těma dusičnanama si poradí rostliny, tím že je spotřebují při svém růstu. Takže pokud bude mít vstupní vody vyšší hodnoty NO3, tak bych se tím vůbec netrápil a tu výměnu bych aplikoval, tak jak jsem již popsal. Měnit vodu byť tzv. s vyšším obsahem dusičnanů za tu vydejchanou z akva mě příjde pro akva daleko prospěšnější než neměnit vůbec. Před vpuštěním rybek bych se zaměřil pouze na to NO2 a ostaním hodnotám bych se věnoval až po nějakým čase, když si akvárium tzv. sedne a bude fungovat biologická rovnováha.

Obsah dusitanů a amoniů záleží taky na pH.Vaše úvaha nad zdrojem je dobrá,tak si změřte vodu,kterou tam lijete.Jinak byl zdrojem kořen a rostliny(tím co měly na sobě a uhnívajícími kořeny a starými listy).Pokud vaše vstupní voda má 25 no3,tak se bude při výměně 1/3 akva.,v naléhavých případech,málo ředit jejich obsah.A sledujte rostliny jestli ledky jsou pro ně dostatečné.

takze nehledet na parametry vody a vymenu provest?
jeste bych chtel poradit. kdyz se zalozi nove akva, tak prudce stoupne cpavek, ktery se premeni na dusitany a az po nejakem case se premeni na dusicnany. Ale co je zdrojem techto jedovatych sloucenin? Bojim se ze kdyz takto cerstve akva nahradim 1/4litru vody, tak se zase zvedne cpavek a dusitany.
Přidat reakci
1 ...... [6] 8
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 12750x