Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Pravidelná údržba akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Pravidelná údržba akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.11.2016 10:32 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: DavFM
Existovalo něco jako předplatné. Pár ročníků které mě scházeli jsem koupil i na výstavě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 09:46 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: laKatos
Já si myslím že Raviolka ví co dělá a i její možnosti jsou nějak limitovány a nejde vyhovět všem. Navíc, když to mají odběratelé zadarmo a až pod nos. Já ji obdivuji že je schopna dát dohromady takové kvantum informací, aby toto periodikum vznikalo. Sám jsem kdysi dělal jediný článek o masožravkách pro jeden časopis a připadal jsem si že z jalové krávy tahám tele.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.11.2016 09:36 laKatos Re: Pepan
To brblani jak jsi to nazval ma ale dva uhly pohledu..... negativní - ty jsi ho popsal ale pak je tu druhá strana (pozitivni) ze může a nemusí vést ků prospěchu větší sledovanosti/odberu tzn spokojenosti čtenáře. ....u toho pak můžou do budoucna vzniknou výhody.....a ne jen stagnovat.

Rozhodnutí však stejně nezáleží na nás ale na raviolce a ostatních ochotnicich kteří mají s tím vším práci navíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 09:00 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: DavFM
Nevím jak u Vás, ale v Ostravě se v den vydání dalo sehnat. Samozřejmě že se na pultě nepovalovalo třeba týden, protože poptávka byla větší než nabídka. Ale byla možnost si chybějící čísla přečíst v knihovně. Zatímco dneska nám to Raviolka naservíruje až pod nos a ještě někteří brblají, že se to blbě čte v mobilu, případně by chtěli jiný formát pro elektronické čtení v počítači. Mě by třeba zajímalo, kolik z těch "brblalů" nabídlo Raviolce pomoc s tvorbou toho časopisu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 08:49 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Pepan
Hehe, tak to mi rekni ve ktere trafice bylo ATéčko skladem? :-) Mi ho nechávala jedna táty známá co v PNS pracovala. Vzdycky jich došlo 5 a všech 5 už pro někoho měla. Zároveň s tím mi odkládala i Čtyřlístek :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 08:43 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: romant
Nemyslel som triedenie info tu, tu je tá sloboda prejavu trochu držaná na uzde, myslel som internet všeobecne. Je pravda, že väčšinou lúskam články z úplne inej oblasti a hľadám nezačiatočnícke informácie, no verte mi, že rozumiac tomu čo čítam, býva to často povrchné až zlé. Ďalší problém sú vyhľadávače, ktoré jednoducho nemajú šancu posúdiť hodnotu článku a podsúvajú to, na čo ľudia najviac klikajú -- a je dávno známe, že človek je síce tvor mysliaci, no ľudia sú tupé stádo ;-)

Dostupnosť informácie je nepriamoúmerná námahe vynaloženej na jej získanie. Ochota prekonávať prekážky je zase priamoúmerná odhodlaniu niečo urobiť/dosiahnuť. Inými slovami, čím dostupnejšie informácie sú, tým menej odhodlaní sa k nim dostanú a naopak. Veď i také chodenie do krúžku, či návšteva akvaristu vyžaduje istú námahu, rozhodne teda viac, ako ťukanie do mobilu. Neschopnosť/neochota dočítať do konca zase priamo súvisí so schopnosťou rozumieť čítanému textu (tj. kto nedočíta, nepochopí), tiež s odhodlaním namáhať sa a samozrejme so zbrklosťou (tak príznačnou pre mladých vekom - nebol som iný). Ďalším, nezanedbateľným, aspektom modernej doby je to, že v dobe predinternetovej som (sme) sa o väčšine neúspešných pokusoch jednoducho nedozvedeli, takže teraz sa zdá, akoby ich bolo viac, čo vôbec nemusí byť pravda. Takže (ne)ľahkú dostupnosť informácií považujem za predfilter, rovnako tak (ne)ľahkosť získania správneho rámu, atď, avšak nie za riešenie...

Samozrejme, zjednodušujem, aby som vyzdvihol základnú myšlienku. Napr. dnes je v každom obchode X ľubovoľných testov. Ich dostupnosť mi pomohla mnoho súvislostí lepšie pochopiť, je to jednoducho super vec (aj pri ich nepresnosti)! Lenže, iný môže ľahko podľahnúť dojmu, že stačí kúpiť testy (uhlík, zeolit, iný vynález) a potom už to pôjde samo. Rovnako tak dostupnosť techniky/informácií umožňuje mnohým chovať/pestovať v akvárku druhy, o ktorých sa im pred 20-30 rokmi ani len nesnívalo. Čiže dostupnosť nie je apriori zlá, má len aj druhú stranu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 06:59 laKatos Re: romant
S tim hodnocenim kvalitnich prispevku to je zde povětšinou pravda ale najdou se i ohodnocené příspěvky s balastem. A tyto jsou právě ty které mohou svest na onu "špatnou" cestu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.11.2016 06:32 R Muž romant [27987]
Bude to znít možná divně a ještě k tomu ode mě, jakožto zdejšího aktivnějšího přispěvatele zvláštěpak v začátečnických vláknech, ale neviděl bych to až zase tak blbě. Podle mě kdo chtěl "tenkrát" informace si sehnal, pravda bylo to trošku složitější a zároveň kdo chce "teď" informace si taky sežene a s tím tříděním balastu od relevantních si myslím třeba zde se docela dobře vypořádáváme systémem hodnocení příspěvků a tudíž zorientování se i pro nově příchozího(záměrně nepouživám slovo začátečník) nebývá nějak nepřekonatelným problémem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.11.2016 05:38 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: slavko
...... Avšak, podľa mňa, tam nastával prvotný predvýber = bolo treba kúpiť knižku a to mnohých odradilo. Dnes stačí rovno čítať, to zvládnu mnohí a niektorí dokoca aj rozumejú čítanému textu...

Nemyslím si že koupě knížky odrazovala. Knihy byly tehdy vlastně jeden z mála zdrojů informací. Internet nebyl a tak se kupovaly knížky. A vycházely v mnohem větších nákladech než dneska. U krásné literatury byly klidně náklady i 50.000 výtisků. O tom se dnešním autorům může jenom zdát. Fungovaly i kroužky, které dneska moc vidět nejsou, navštěvovali jsme zkušenější akvaristy, protože ledacos se dalo odkoukat u nich a řekněme si na rovinu, osobní setkání a výměna informací je mnohem užitečnější než jakkoliv dlouhé surfování po internetu. Jenže to dnešní populace zhusta opomíjí. My chodili po návštěvách, oni sednou k internetu a pak se leckdy řídí informacemi, které jsou už na první pohled pitomé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2016 23:51 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: slavko
Dnes stačí rovno čítať, to zvládnu mnohí a niektorí dokoca aj rozumejú čítanému textu... Jsi na omylu číst lidi už moc nechtějí možná odpověď na svůj dotaz. To co je o pár řádků níž už nevnímají a to i přesto že tam je i odpověď. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2016 21:32 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: vaaclav
vaaclav napsal: Máš mylnou představu o tom co bylo před internetem. Informací v tištěné formě ať už časopis nebo krásné knížky tak těch bylo dostatek. :-)
Samozrejme, ešte stále ich mám a s tými súčasnými sa obsahom ani zrozumuteľnosťou nedajú porovnávať. Avšak, podľa mňa, tam nastával prvotný predvýber = bolo treba kúpiť knižku a to mnohých odradilo. Dnes stačí rovno čítať, to zvládnu mnohí a niektorí dokoca aj rozumejú čítanému textu...

Lenže, ten gúgel podstrkuje ako prvé rôzne komerčné články, ktoré majú ako prvotný cieľ (tu už spomenutý) obrat, nie fungujúce akvárko. Ďalším problematickým aspektom súčasnosti je sloboda prejavu - tzn. mnoho hoci nekomerčných článkov je napísaných "lebo môžu" a nie "lebo vedia". Popisujú problematiku v horšom prípade zle, alebo v lepšom síce správne, no povrchne, zovšeobecňujúc veci, ktoré sú špecifické atď. Odlíšiť hodnotný článok/text od blábolov je, najmä pre začiatočníka, často problematické.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 18:44 Maq Re: Karnal
Věděli jsme o takových "akvaristech" přinejmenším tehdy, když jsme od nich za levno brali jejich akvária. Tenkrát totiž v rámci pětiletky nebyla určena fabrika, která by akvária vyráběla, takže se to dělalo výlučně jako melouch, z kradeného materiálu... prostě nechodilo se pro to do shopu.
Ale k věci: Ano, ovšem, i tehdy byli lidé, kteří k věci nezískali vztah a jejich akvaristické pokusy končily fiaskem. V dnešní době tihle lidé zvyšují tržby v akvaristickém byznysu, a to možná víc než skalní akvaristé - ti kupují jen co potřebují a zpravidla jen jednou.
Ale já proboha nijak nehoruju pro staré časy. Pokud to někdo tak pochopil, tak je to nedorozumění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.10.2016 18:25 Žena Karnal [196] Re: vaaclav
Tak což o to, jak se dostat k informacím o správném provozu byla, ale mě osobně přišlo, že Maq vzpomíná na staré dobré časy akvaristiky, kdy všem lidem rybky krásně prosperovali, akvária byla krišťálově čistá a bez řas a vůbec všechno bylo bez té techniky, hnojiv, měnění vody zářící a krásné. No, a můj názor je, že se jen o těch lidech, co to různě patlali a ryby jim umíraly, akvária se řasila, kytky nerostly, v podstatě jen neměl šanci dozvědět.

Ale třeba se mýlím a celé jsem to špatně pochopila, za což se omlouvám stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.10.2016 14:58 Maq
Když jsem byl školák, bylo nás ve třídě několik akvaristů, a pořád jsme něco řešili a probírali. Když byli školáci mí synové, bez internetu by další akvaristy nenašli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.10.2016 14:52 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: vaaclav
vaaclav napsal: Máš mylnou představu o tom co bylo před internetem. Informací v tištěné formě ať už časopis nebo krásné knížky tak těch bylo dostatek. :-)
Plný souhlas. A navíc to mělo i pozitivní vliv na naši fyzičku, protože člověk musel zvednout p.del a jít do trafiky pro átéčko a nebo do knihovny. A neseděl jenom pořád u počítače.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 14:50 Žena Belisana [476] - gavúnci, labyrintkyRe: vaaclav
Přesně tak, knížek jsem měla (a pořád je mám) několik a všechny několikrát pročtené a odebírala jsem časopis Akvárium/Terárium ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   02.10.2016 14:46 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Karnal
Máš mylnou představu o tom co bylo před internetem. Informací v tištěné formě ať už časopis nebo krásné knížky tak těch bylo dostatek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.10.2016 12:12 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Karnal
Karnal napsala: Moc bych si ty dávné, předinternetové doby neidealizovala - moje máma se zděšením reagovala na to, že si chci koupit akvárium a to jen proto, že když byla malá měli akvárko doma a vlastně tam jen co půl roku dokupovali nové ryby, protože ty staré chcíply.

On někdo uměl a jiný ne, už dávno před internety :) Ti lidé tam ty chyby dokola a dokola dělali - ryby umíraly, řasy rostly a pak se akvárium vyhodilo s tím, že ryby naživu udržet nejdou a jen umírají. Ale nikdo se o tom nikde moc nedočetl, nebylo kde.

Tím vlastně potvrzuješ to, co napsal Maq. Akvaristika je o citu a pokud jej někdo nemá, bude akorát v pravidelných intervalech dokupovat ryby. A je fuk, jestli to bylo za totáče a nebo dnes.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.10.2016 12:03 Žena Karnal [196]
Moc bych si ty dávné, předinternetové doby neidealizovala - moje máma se zděšením reagovala na to, že si chci koupit akvárium a to jen proto, že když byla malá měli akvárko doma a vlastně tam jen co půl roku dokupovali nové ryby, protože ty staré chcíply.

On někdo uměl a jiný ne, už dávno před internety :) Ti lidé tam ty chyby dokola a dokola dělali - ryby umíraly, řasy rostly a pak se akvárium vyhodilo s tím, že ryby naživu udržet nejdou a jen umírají. Ale nikdo se o tom nikde moc nedočetl, nebylo kde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 12:00 Maq Re: romant
Někde jsem zaznamenal, že snad zájem o akvaristiku klesá. Nepřekvapilo by mě to, ale nemám styk s trhem, tak to nemůžu posoudit. Je to pravda?
Dnes je ovšem mnohem víc udělátek, a každý obchodník to koneckonců dělá pro obživu, tak chce obrat. (Jak hezký dvojsmysl :-P , ale platí obojí). Takže zákazníkovi doporučí a ujistí, že s tím a oním to pěkně půjde.
Ovšem zákazník je zřejmě povrchnější. Chce nakoupit a už aby mu tam plavala ta hezká rybka.
Dřív bylo míň peněz, míň udělátek, a povrchní zájemci se přirozeně eliminovali. Člověk musel být docela koumák, aby vůbec nějaké akvárium měl (já jsem začínal ještě s rámovými a lepená byla novinkou!).
Ať je doba jaká chce, stejně si myslím, že akvárium - tento nezbytně "umělý" a nikoli "přírodní" výtvor, jak nám reklamy blbě namlouvají - by se mělo blížit přírodě jak jen to jde a je rozumné. Opačný extrém je skleněná nádoba naplněná špatnou vodou, barevným štěrkem, plastovými dekoracemi a rostlinami a nešťastnými rybami. Je to nevkusné, skoro až nehumánní, a nic dobrého z toho pojít nemůže. Není to akvaristika a majitel takové nádoby není akvaristou.
Ona moderní udělátka v zásadě nejsou špatná a já je rád použiji. Když je potřebuji a vím přesně co od nich chci. Nejsem staromilec ze zásady a některé nové možnosti jsou fakt parádní. Ale věřím že stále platí, že akvaristou není ten kdo nerozumí přirozeným procesům které se v akváriu odehrávají. A mám-li málo času, málo peněz, nebo i málo zkušeností, pak nikoli hromadou techniky a chemie, ale se shora zmiňovanými elementárními principy (opakuji do omrzení: čisté dno, hodně rostlin, málo ryb, dobré světlo a filtr) se dostanu nejdál.
Je to jako pes - můžete zvíře trápit a nechat tisíce u veterináře, anebo pochopit jeho potřeby a zdánlivě bez námahy se většině problémů vyhnout. To druhé je a zůstane ideálem přece vždycky...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 11:47 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: romant
romant napsal: Tak neposílej smajlíky s vykulenejma očima mě, ale per to do těch nešťastníků, kterým je třeba ty oči otevřít. ano
No já jsem si chtěl nejdřív v tom příspěvku odpovědět sám, ale takovou odpověď bys mi určitě smáznul a tak jsem nadhodil otázku jako rétor, který na ni vlastně ani neočekává odpověď. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.10.2016 11:43 R Muž romant [27987] Re: Pepan
Tak neposílej smajlíky s vykulenejma očima mě, ale per to do těch nešťastníků, kterým je třeba ty oči otevřít. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 11:32 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: romant
romant napsal: Njn, akvaristika "tenkrát" a "dnes" to je sakra rozdíl a vzhledem k tomu že jsem pamětník a současník zároveň dovedu tvojí reakci snad správně vyhodnocovat. ;-) Ovšem i já jsem se tzv. posunul a přizpůsobil součaným trendům, byť se i nadále považuji za akvaristu sedláka a mnohdy to dělám hezky pěkně po staru, přesně jak píšeš a i akvária kde se voda jenom dolévá a je tomuto přizpůsobena květena a i živočichové, tedy jejich množství mám ve svém okolí v tzv. dohledové činnosti. Ovšem dnes, tak jak se doba posunula a daleko více ztechnizovala ve všech směrech, informací je všude přehršel(netvrdím že těch správných), komerce do toho výrazně promlouvá, je zapotřebí mnohdy udržet tzv. na živu akvária, která by za starých časů neměla šanci vzniknout a zde se na scénu dostává ono zaklínadlo výměny vody, která se stává jediným možným a okamžitým řešením k odvrácení ještě rozsáhleších kalamit než se třeba v daných nádržích odehrávají a proto bych tu výměnu vody jako takovou univerzálnější berličku za současého rozpoložení sil i považoval, ostatně to i zhusta radím. :-)
Nojo, ale kde je při každodenním kýblování ten nádherný požitek z hezky zařízeného a funkčního akvária? KDE? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.10.2016 11:10 R Muž romant [27987] Re: Maq
Njn, akvaristika "tenkrát" a "dnes" to je sakra rozdíl a vzhledem k tomu že jsem pamětník a současník zároveň dovedu tvojí reakci snad správně vyhodnocovat. ;-) Ovšem i já jsem se tzv. posunul a přizpůsobil součaným trendům, byť se i nadále považuji za akvaristu sedláka a mnohdy to dělám hezky pěkně po staru, přesně jak píšeš a i akvária kde se voda jenom dolévá a je tomuto přizpůsobena květena a i živočichové, tedy jejich množství mám ve svém okolí v tzv. dohledové činnosti. Ovšem dnes, tak jak se doba posunula a daleko více ztechnizovala ve všech směrech, informací je všude přehršel(netvrdím že těch správných), komerce do toho výrazně promlouvá, je zapotřebí mnohdy udržet tzv. na živu akvária, která by za starých časů neměla šanci vzniknout a zde se na scénu dostává ono zaklínadlo výměny vody, která se stává jediným možným a okamžitým řešením k odvrácení ještě rozsáhleších kalamit než se třeba v daných nádržích odehrávají a proto bych tu výměnu vody jako takovou univerzálnější berličku za současého rozpoložení sil i považoval, ostatně to i zhusta radím. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.10.2016 10:42 Maq Re: NHKG
Ale samozřejmě! Není sporu, mnou popsaný recept není univerzální. Když jsem choval tlamovce, bez rostlin, běhal jsem s čerstvou vodou samozřejmě pořád.
Zkušený akvarista koneckonců tyhle rady nepotřebuje. Ví co chce a co musí udělat, aby to fungovalo. Jde spíš o ty lidi - zde početně zastoupené - kteří chtějí mít doma jedno okrasné akvárium pro radost a nemít s ním věčné problémy. A nemít problémy znamená zařídit biologickou rovnováhu. Tam namísto přemíry techniky a chemie doporučuji čisté dno, hodně rostlin, a nemnoho rozumně vybraných ryb.
Ostatně ve střídmě osídlené nádrži se ryby chovají přirozeněji a je to mnohem zajímavější. Všelijaké rybí míchanice jsou jen pro povrchní pozorovatele, a to není typ lidí s citem pro akvaristiku.
Reagoval jsem vlastně proto, že "vyměňovat týdně třetinu vody" se tady opakuje tak často, že to až působí jako jakýsi univerzální recept na akvaristovo štěstí. V důsledku toho se zde mnozí zaklínají, že vodu mění pravidelně, tak proč proboha nevycházejí z problémů? Pak člověk mrkne na jejich fotky a je mu hned jasné, že tady je ve hře celá řada zásadních chyb a výměnami vody se katastrofa v nejlepším případě oddaluje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 10:27 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: NHKG
Maq psal že většina akvárek je přerybněných. V tom má pravdu. A leckdy se tu setkáš s případem že do už přerybněného akvária se majitel snaží vměstnat ještě další ryby. Popírá tím veškeré přírodní zákony a pak se diví, že akvárko nefunguje. A i co se té týče výměny vody, která se při růstu řas doporučuje. Není výměna jako výměna. Pokud vodu v akváriu měním za vodu s menším obsahem živin, O.K., uberu možné živiny řasám v akváriu. Leckdy je to ale naopak a tím, že vodu vyměním, spíše řasám živiny dodám a pak se divím, že to nefunguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 10:07 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Pepan
S tímhle nesouhlasím:
Maq napsal:
... zejména časté výměny vody jsou vlastně nouzovou reakcí na stav biologické nerovnováhy v akváriu. Hlavním cílem téhle údržby je redukce dusičnanů ve vodě. O tohle by se primárně měly postarat rostliny, podpořené dobrou filtrací.

Jasně v omezeném počtu ryb určitých druhů to bude fungovat jak i psal Maq. Jako příklad bych mohl dát i moje staré akvárium s čichavci šedými a sumíčky, plně zarostlé. Poté, co jsem jej začal zanedbávat, fungovalo bez problémů s velmi omezenou výměnou vody, ale až poté, co mi umřely citlivější ryby a odešla většina druhů rostlin.

Většina lidí prostě chce mít v akváriu víc ryb, protože to vypadá lépe nebo je to vzhledem k jejich chování nutností.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.10.2016 09:56 Maq Re: NHKG
90% akvárií je přerybněných.
A ostatní odpadní látky? Netvrdil jsem a netvrdím, že bez výměny vody se dá vydržet doslova věčně (nikdy jsem to nezkusil). Ale kolik balastních látek nalijete do akvária s každou výměnou vody (není-li demineralizovaná)?
Často tady čtu jak lidé urputně bojují s řasami cestou neustálé výměny vody. Případ od případu jsou samozřejmě různé, ale vsadím se že v mnoha případech si výměnami vody ty řasy pěkně přikrmují.
Abych nebyl v podezření že plkám jen teorie, zde je moje zkušenost: Nádrž 250 litrů, osádka (původně) dvanáct cichlid Julidochromis, křemičitý písek, mraky rostlin (původně druhově bohaté, ale časem některé vymizely a převládlo Microsorium pteropus). Vnější filtr, topítko, víc nic. Dvanáct let (!) jsem týdně odebíral tak 15 litrů na zalévání kytek a doléval demi vodu. Nikdy jsem neodkaloval. Žádné hnojení, jen krmení.
Nikdy žádná kalamita, ryby se poněkud rozmnožily asi na 25 kousků (nedaly se z té džungle vylovit). Potom jsem akvárium zrušil, a to ne z toho důvodu, že by mělo jakýkoli problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.10.2016 09:26 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: NHKG
NHKG napsal: V běžném akváriu, které má víc jak 90% akvaristů, nemají rostliny šanci spotřebovat věškerou produkci dusíku. Navíc ta výměna vody je prevence a dusík není jediná odpadní látka.
To, o čem hovořil předcházející přispěvatel, není jenom o odkalování. Přečti si dotazy některých začínajících akvaristů. Kolem akvárka spousta techniky, na start se tam napere hromada chemie a pořád se diví, že jim to nefunguje. Sám jsi zkušený akvarista a nevšiml jsem si, že bys měl kolem akvárek tolik techniky jako polovina Vítkovických železáren. Ryby si taky vybíráš s určitým citem a nenapereš do akvárek všechno jenom proto, že se Ti to líbí. Jsi ochoten se i určitých ryb vzdát, protože víš, že jim nejsi schopen dát patřičné podmínky. A to je věc o které se tady mluví. Cit pro přírodu je nahrazen technikou a chemií a na konci je údiv, že to nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.10.2016 09:12 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
V běžném akváriu, které má víc jak 90% akvaristů, nemají rostliny šanci spotřebovat věškerou produkci dusíku. Navíc ta výměna vody je prevence a dusík není jediná odpadní látka.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 09:02 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Maq
Taky mám někdy takový pocit u některých akvaristů, že akvárko je vlastně nucený přežitek jejich kreací s technikou a chemií. Jsem kapánek starší a pořád nostalgicky vzpomínám na dobu, kdy se substrát do akvária nakupoval tak, že se zajelo do štěrkovny, internet neexistoval, je sice fakt že jsme měli omezenější přístup k rybám a rostlinám, ale nádrže nám fungovaly. Dneska je člověk doslova zahlcen informacemi o akvaristice, nabídka je neskutečně široká a přes to tady sleduji problémy, se kterými jsme se my kdysi nesetkávali. Ono je to asi fakt způsobenou tím, že část akvaristů spoléhá na techniku a chemii a nemají cit a tím si vyvolávají spoustu problémů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.10.2016 08:44 Maq Re: Belisana
Dovolím si vyslovit opačný názor opřený o letitou zkušenost.
Všeliké to odkalování a zejména časté výměny vody jsou vlastně nouzovou reakcí na stav biologické nerovnováhy v akváriu. Hlavním cílem téhle údržby je redukce dusičnanů ve vodě. O tohle by se primárně měly postarat rostliny, podpořené dobrou filtrací.
Akvarista se snaží o vybudování okrasného akvária (o nádržích chovatelů nemluvím), ve kterém existuje biologická rovnováha. Recept je v podstatě jednoduchý: nešetřit na rostlinách při založení akvária, čistý substrát bez přidaných živin, adekvátní osvětlení, a nakonec především rozvaha a sebekázeň při osazení rybami. V takovém akváriu časem všechno funguje víceméně samo, a to by mělo být cílem i odměnou.
Mně jako představiteli starší akvaristické generace připadá, že dnes se podceňuje trpělivost a střídmost, a naopak přeceňují možnosti akvaristické techniky a chemie. Všechno aby bylo hned a na maximum. Osobně to pokládám za principiální omyl, ale nepopírám, že i tak to může fungovat. Jenže i to chce nebýt líný a dobře rozumět tomu, s čím zacházím.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2016 15:33 Muž Horác [3942] Re: jakuka
Spíš je to tak, že jim to klape, protože to dělají :o) ...
Jinak by totiž museli (například) radikálně snížit počet ryb, překopat filtraci atd. ...
Pravidelná výměna vody je určitě důležitý nástroj pro udržení rovnováhy v akváriu ... ale marná sláva ... pořád je to jen jakási berlička, suplující ne úplně ideálně fungující procesy v akváriu ...
edit: Belisana byla rychlejší :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.07.2016 15:30 Žena Belisana [476] - gavúnci, labyrintkyRe: jakuka
Ono jim to klape právě proto, že nezanedbávají údržbu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2016 15:22 Žena jakuka [3] Re: Horác
Aha děkuji, já ze všech diskuzí a článků měla pocit, že to dělají všichni, i ti, kterým vše klape.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.07.2016 15:19 Muž Horác [3942] Re: jakuka
Jde o to, jak se vám podaří akvárium vyladit (ideální počet resp. poměr ryby vs. rostliny, ideální filtrace resp. demineralizace atd. atd. atd.) ... Komu se to podaří, ten vodu samozřejmě měnit nemusí ... bohužel, takových je jako šafránu :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2016 15:08 Žena jakuka [3] Re: NHKG
Díky, hladinu mi čeří filtr a denně pouštím vzduchování, tak snad tam kyslíku je dost. Myslíte, že testr v podobě měřících papírků je dostatečný?
Mě překvapilo, že pokud bude vše klapat, musím to i přesto měnit často. Domnívala jsem se, že by to stačilo tak 1x za měsíc až dva, samozřejmě, pokud by vše bylo v pořádku.Nemluvím ale o odkalování, mám na mysli hlavně tu výměnu vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.07.2016 13:15 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: jakuka
Teplotu netřeba řešit. Většina akvarijních ryb zvládá 30°C bez problémů. Akorát je vhodné čeřit hladinu, aby ve vodě bylo dost kyslíku.
Ta výměna vody na začátku úplně nutná není, ale je potřeba si uvědomit, že měříš jen některé parametry vody a problém může být s těmi co neměříš. Já nově založeného akvária provádím údržbu úplně stejně jako by akvárium bylo zaběhlé. Výměna 30% vody hadicí nezabere moc času a ani není pracná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2016 13:04 Žena jakuka [3]
Zdravím, obracím se s dotazem.........před 14ti dny jsem založila akva 450l, nyní je tam osádka záběhových ryb. Hodnoty měřím co 3 dny a jsou v normě- koupila jsem takový ten obyčejný papírek, co se strčí do vody a vybarví se na něm hodnoty. Vím, že se tu v diskuzi píše, že zpočátku je dobré pravidelně měnit vodu, jen se chci zeptat, jestli je to skutečně třeba. Pokud vím, že se mi hodnoty nijak dramaticky nemění, je to nutné? Ryby vypadají spokojeně. Vzpomínám, že když jsem mívala akvárium jako malá s tátou, nijak zvlášť jsme to nehrotili s výměnou a akva fungovaly.Prezentaci si teprve založím. Jo a ještě mě trochu trápí, že se mi teplota drží pořád kolem 27,7st. Vůbec tam netopím a bojím se, aby to neublížilo rybám. Díky za odpověď

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2014 14:49 Muž DANMAZUR [20]
Někde jsem to na netu četl.Nevadí zase jsem chytřejší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   09.04.2014 06:52 Muž LiborSprysl [9015] Re: DANMAZUR
DANMAZUR napsal: cezarmilan napsal: neviem si predstaviť ako by som medzi rastlinami s tou rúrkou behal okolo rastlín :) U hodně zarostlých akva se odkalovat nemusí.U středně zarostlých akva se odkaluje jen tam kde nejsou rostliny,výkaly poslouží jako hnojivo pro rostliny.
Záleží na způsobu údržby. Pokud se nějakým způsobem dno "hýbe", třeba při dolévání vody, pak opravdu ten interval odkalení je dlouhý. Pokud se nebude odkalovat vůbec, tak se odpadní látky tak trochu kumulují, protože rostliny všechno nezpracují!, a pak se jednoho dne systém zhroutí.
V případě rostlinných akvárií s pár rybami je skutečně situace jiná. V nich se toho moc dělat nedá a nemusí. Ovšem nelze to paušalizovat na 90% tu prezentovaných nádrží...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.04.2014 22:24 Muž DANMAZUR [20] Re: cezarmilan
cezarmilan napsal: neviem si predstaviť ako by som medzi rastlinami s tou rúrkou behal okolo rastlín :) U hodně zarostlých akva se odkalovat nemusí.U středně zarostlých akva se odkaluje jen tam kde nejsou rostliny,výkaly poslouží jako hnojivo pro rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.04.2014 21:21 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: LiborSprysl
Neodkaloval som, neodkalujem, neviem čo to je a ani tie kadejaké srandičky okolo toho nemám.
Vy snáď pomocou kryštálovej gule vidíte do mojích akvárií?
Pri menších prerybnených nádržiach to možno treba, neviem. Také však nemám. P.S. neviem si predstaviť ako by som medzi rastlinami s tou rúrkou behal okolo rastlín :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2014 14:31 Muž jmalyska [167] – Odkalování
Mám 360 litrů založených někdy v srpnu loňského roku. Za tu dobu (8 měsíců) jsem odkaloval 2x a to jen na 50% dna kde se dostanu a to pouze z estetického hlediska... palec ano :-P

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.04.2014 05:51 Muž LiborSprysl [9015] Re: cezarmilan
cezarmilan napsal: Ak v akváriu vládne rovnováha, tak odkalovanie odpadá ;-)
no Není bezúdržbových nádrží...pokud vládne rovnováha, pak se jen oddaluje nutnost velkého čištění nádrže...Pokud použijete hlavu, musí vám být jasné, že perpetum mobile fakt není!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2014 02:29 Muž Mislow [304] Re: jurakukuc
Tak, tak, nekdy odkalovani neni nutne, ale jinak jsem koukal na youtube, tam jsou i videa odkalovani koberecku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2014 21:37 Muž pancéřníček [168] Re: jurakukuc
Hodně širokým odkalovačem, třeba zvonem, rostlinky zůstanou tam kde mají být a detrit se samozřejmě pouze povrchově odsaje. Ale při správně zvolených dávkách krmiva a tím úměrně vyprodukovaných odpadních látek není co odkalovat, rostliny a bakterie vše zužitkují beze zbytku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2014 21:28 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: jurakukuc
Ak v akváriu vládne rovnováha, tak odkalovanie odpadá ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2014 20:51 Muž jurakukuc [0]
Jen by mě zajímalo když má někdo krásnej zelenej koberec jak čistí a odkaluje dno?vždyť ty kytky pa ponici a vyrve ven ne? ????
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   03.04.2014 16:59 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Lind
Bezny akvarista je predevsim chovatelem nitrifikacnich bakterii, ktere ovsem v tom popsanem pripade nemuzeme brat v potaz (jsou pravidelne niceny, a chybi jim alespon nejake proudeni vody).

Takze je to provozovano asi jako odchovna nadrz (sklo s vodou), ale i v tech si akvariste pomahaji nejen castou vymenou vody, ale i filtrem, a v mnoha pripadech i topitkem (nemusi byt vzdy nutne, nektere byty mohou byt klimatizovany na prave vhodnou teplotu atp.)

Neni nic noveho, ze to takhle muze fungovat, ale jen do okamziku, kdy se ta voda opravdu poctive meni (delsi dovolena a sbohem ryby), a jednou za cas se udela prave ta velka ocista, aby se hromadici se cpavek dostal kompletne z vody.

To akvarium je male, a pokud si chces usetrit praci, musis na to jinak ;-) . A mam-li to brat podle sebe, co bych na takovem akvariu videl? Ryby ktere poradne nemaji kam a pod nimi trochu sterku? Pro mne dost malo, oproti krasnemu vodnimu lesu plnemu zviratek ;-) .

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 7 8

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 12053x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11296-pravidelna-udrzba-akvaria?od=151