Zdravíčko všem,
no, jak vypadá akvárko po dvou měsících bez údržby jsem se dnes přesvědčil já při návratu z nemocnice. Vlivem asi nedostatku peněz ve zdravotnictví, se ,,trochu" natáhly časy pravidelných kontrol, což vedlo k nevčasnému odhalení a zhoršení zdravotního stavu. No, ale co už. Takže dva měsíce v nemocnici, v létě to chcete... Já miluji zvířata a tak toho mám doma víc. Agamy jsou v pořádku, můj hafan taky, ale...
Jak dopadlo akvárko?
Starala se mi o zoo rodinka.. Před tím bylo krásně čisté, tak nějak zarostlé téměř bez údržby, ale jen když se co dva týdny vymyl předfiltr a tu a tam přidalo malinko hnojiva. Tak.
a)
Ryby to přežily bez úhony. Pouze dva úhyny nejstarších 15ti letých kousků, což jsem ale očekával. Byli divné ještě před mým nedobrovolným pobytem a stáří té ryby je průměrně 11-15 let. Takže pokud jde o živočichy - dobrá práce.
b)
krmení - tady už to bylo evidentně trochu horší. v akvárku je dost řasy na pohledovém předním skle, boční skla jsou kupodivu čistá... nedošlo k populační explozi okružáků, což je dobře, ale i záhada
c)
rostliny - Tady už je to horší... Nehnojili. Pozoruji nějaký ten nedostatek živin, ale zdá se že je to ještě relativně ok a myslím že to z 95% půjde zachránit. Rodina mi vytáhla jednu kytku, kterou jsem měl od prvního akvária takže kolem 17 let stáří.. škoda. A také mi vytáhli jedno kapradí, protože se prý ,,až moc invazivně rozrostlo" - Ano, jakby ne, musí se ale stříhnout v půlce jeho šíře, druhá půlka i s kořeny vytáhnout a ono se pak znovu rozroste. No, vytáhli ho celé. No a jak my dobře víme rostlinky spotřebovávají bordýlek, tudíž narušili rovnováhu.
d)
kameny a kořeny, substrát Substrát je relativně ok. Ca 1 cm usazenin na povrchu, stačí odsát. Kameny budu muset vyndat, vzít je WAPkou a vrátit zpět. Kořeny jsou v pořádku.
---
Takže abych to shrnul. Nevedli si ani špatně, ani nejlíp. Kdyby co dva týdny vyčistili předilftrační komoru, určitě by to dopadlo tak o 80% lépe. 10% má na svědomí krmení ale ne zas tak moc překrmeno určitě nebylo. No, prý nevěděli jak se ten filtr otvírá, což je možná pravda že jsem jim neukazoval. No a zbylých 10% má na svědomí příliš dlouhá doba svícení - prý od 8 do 22
Můj odhad údržby?
- filtr 5 minut - stačí vyčistit předfiltr ale pro jistotu mrknu do hlavní komory
- rampy 15 minut
- odkalení? fuha to nevím, dva roky jsem nedělal 20-30 minut?
- výměna 1/3 vody -> rozhodí to sice trochu parametry, ale voda je moc teplá, proto trochu řas + čištění kamenů = 15 minut
- sklo - minimálně 15 minut
-----
Dohromady ca. 2 hodiny času
Délka pravidelné údržby pro 2 měsíce: 15 minut (sklo se mi normálně neřasí, dno také ne, jen prostřih rostlin a čištění předfiltru co 3 týdny. Výměnou 10% vody za studenou každý měsíc se dalo lecčemu předejít.
Verdikt - nevedli si špatně. Jsem rád, že se mi o to postarali. Ryby nepřišly k úhoně, šneci také ne, voda voní po rostlinách a je malinko cítit řasou, ale tak předal jsem jim letité velmi dobře zaběhlé akvárium a i to je myslím důvod, že je to relativně takto dobré. Chcete fotky?
Jinak já tu předilftrační komoru, tím, že vím jak s tím akvárkem zacházet, čistím 1x za 3 měsíce a hlavní komoru co 2-3 roky. Ale těma 2 týdny jsem to myslel tak, že u méně zkušených jedinců by ten filtr odvedl 80% práce.