Souhlas, před xx lety bylo pár druhů ryb a pár druhů kytek, dnes je doba jiná a co víc i zdrojová voda je jiná, dříve kvalita vody byla hodně pofidérní

. Co se týká výměn vody, je to relativní, vše je o rybí obsádce, množství zeleně, zdrojové vodě atd...
Ono za bolševika se dělalo spousty věcí jinak, ale to neznamená že to bylo dobře a správně.
6 týdnů je sakra málo, povíme si to nejdříve za půl roku.
Hnojí se většinou proto, že akvaristi používají CO2, náročné kytky, silná světla a když se jim to líbí je to jejich věc, je to pro změnu jiný styl, v akváriích s nenáročnou květenou není zapotřebí hnojiv (není tomu tak vždy).
Problém s nemocemi bývá u ryb proto, protože bývají například přešlechtěné, jsou importy z domoviny (což za bolševika moc nešlo) atd..
Osobně mám většinou importy, i z odchytu a problém nemám žádný.
Živorodky jsou ve hnojení kvalitní, ovšem je dobrý vědět že 30 živorodek a například 30 rasbor nebo neonek je rozdíl, rasbory ani tetry ti to zdaleka tak nepohnojí jak živorodky (mám je v experimentu kde nemám ani filtr

) .
Osobně nečistím filtr víc jak rok a i tak když už se uchýlím k tomuto neblahému počinu tak jen proto že mi to přijde z nudy vhodný ovšem filtr si o údržbu neříká.
Vodu měním 1x měsíčně proto, protože jí mám chudou asi na vše a moje druhy ryb jsou vesměs čistotné. Ale, výměna vody je to poslední co by akváriu zásadně ublížilo nebo vyvolalo nemoci

Dlouhou dobu jsem ji měnil 1x týdně a ničemu to nevadilo.
Řasy jsou povětšinou tam kde jim dáme podmínky, a v dnešní době nepřeberného množství druhů světel, kytek atd... se budete divit, řasy se ukáží a nebudete ani vědět proč. Osobně je neřeším, naopak se je snažím ovládat aby byly tam kde chci a v množství jakém chci.
Ale kolega jakaf na to přijde sám, například už jen proto, že se mu množí ryby rychleji než rostou kytky kterých tam moc nemá.