Jak krmit?
0 12.01.2012 14:24 Sabina – betta
Dobrý den potřebovala bych vědět kolikrát denně se krmí ryba Betta , a taky jak často jí mám měnit vodu v akvariu ? Děkuji moc
Starší reakce
zdarec, takže to byl planej poplach. Bříško jim do rána splasklo, takže už vypadají, jak rybičky
.Asi se přežrali. Budu jim dávat tu mraženou pochoutku raději každý 2 den. Celou noc jsem chodil kontrolovat, zda jsou živé.
Ok, díky za stručnou info, mam teď obavy, nějak se jim ( hlavně samičkam ) zvětšilo břícho, ale o dost než jsou na videu.
Snaď to budou jenom zásoby. ( anebo mladé, ale mám je 14 dní, a ráno tak nevypadali )
Promiňta, že se tak ptám, ale ještě nevím všechno a jak se říká : 3x měř a 1 řež.
0 15.02.2011 17:23 wewerka – Re: beowulfx
Vzhledem k tomu, že je to akvárko čerstvě založený, tak by se velmi snadno mohlo stát, při překrmení, že by se mohla vyskytnout otrava dusíkatejma látkama, který by mohli v nadměrné míře vznikat z neskonzumované potravy, která se potom ve vodě rozkládá a když by nitrifikační proces ještě nefungoval tak jak má, tak by ta nedostatečná přeměna těch škodlivých látek mohla vést k té otravě. Řekl bych, že asi nějak takhle byla myšlena ta poznámka o otravě.
Jak otravu
, z čeho
, to jako, že bych jim dal něco zlého? Já jim dal jenom půlku toho čtverečku, víc nee. Děkuji za radu a budu se modlit, ať se nic nestane.
0 15.02.2011 16:02 GP – Re: jinokrajec
pokud to akvarium je opravdu zalozene teprve 14 dni, tak pozor na otravu...
Menší krmný dávky ve větším počtu neškodí. Když to co se rybám podává zmizí(nepadá na dno) do 20 vteřin, tak je to naprosto v pohodě. To mražený krmení je dobrý před podáváním nechat rozmrazit a propláchnout studenou vodou, třeba v nějakým sítku.
Dnes jsem dal rybkam poprvé mražené koretry a patentky ( mám akvárko 14 dní a dal jsem na rady )a chytlo se to s takovým ohlasem , že jsem chtěl přidat, ale nic se nemá přehánět . Je pravda, že prvně se na to vrhli mečovky, ale až se nabažili, pochutnali si aj ostatní. Rozhodl jsem se, že jim každé ráno budu dávat mraženku a odpoledne a k večeru vločky. Můžu jim to takhle zkombinovat. Není to přežírání 3x za den? Děkuji za radu.
Šneci ji prakticky všechno na co narazí, všichni sice nejsou stejní ale běžní jako Ampulárky, jsou jak kombajny...
0 15.02.2011 06:03 j0hny [86] Pred par dnami pribudli do mojho akva mlade parmicky 4pruhe (10).Spolu s nimi mam v 130L vody 6 moly a 11 neoniek.
Vecsinou tu ludia hovoria o prekrmovani, ale co mam robit ked sa vzdy nazeru len pazrave prasata (black moly), a len polovica neoniek a parmiciek. Riesim patentkou, rozmrazenu kazdy 2 den vylejem s trochou vody rovno na rastliny, takze male ryby stihaju. Ale vlockove krmivo je problem, mam na hladine oblaky ricie a javskeho machu, molynezie su schopne predierat sa s polovicou tela nad hladinou aby stihli do minuty pozrat vecsinu krmiva
Snad nebudem musiet krmit kazdy den patentkami, mam este granulky (15g), tabletky(100ml) a vlocky(100ml) tak na 2 roky.
Granulky su pre parmicky este privelke a ked im hodim tabletku tak sa k nej cez ostatne ryby nedostane ani polovica neoniek a parmiciek.
Este skusim vlocky namrvit, namocit a naliat do akva, myslite ze to je dobry napad ?
Starší reakce
Tři dny jim nedej nic a pak se po nich jenom zapráší, vlastně vody zavíří.
U mně se tohle nikdy nestalo. Ryby vždy raději přijímali jakékoli mražené než vločky.
Ahoj lidi, chtel bych se vas zezptat na neco. Koupil jsem rybkam na zlepsenou mrazeny koretry a patentky ale ty mrchy to nechcou zrat zacli mit zajem az jsem jim tam zase nasypal vlocky. Clovek jim chce doprat a ony takhle, nemate nekdo podobnou zkusenost?
Starší reakce
V jednom akvárku jim dávám pořád ze stejné strany, ale je tam nějaký pohyb vody, takže vločky se rozplavou všude, ale patentky a tablety už ne. U druhého akvárka je krmím střídavě z obou krátkých čel akvária.
davate rybkam zrat stale na to iste miesto ci zem tam hodite nejaku tabletu aj na druhu stranu akvarka nech ju trocha hladaju
Starší reakce
Taky dobrý řešení, hlavně že se jim to propláchne
já jen že někteří jim tam hážou rovnou mražený kostky.
Já používám sítko na čaj a rozmrazuju je v tom sítku na hrníčku.
Mám jednu radu jak se vyhnout zbytečnému zašpinění od mražených patentek. Už léta to používám a jsem s tím velice spokojený! Vzal sem bužírku, něčím to vyztužil aby se to spojilo a drželo, prostě kruh, po těch letech už nevím čím. Vzít dámskou punčochu navlíknout a zašít zavázat jak kdo che. Pak už stačí kelímek od ramy nebo něco takového, rozmrazit v něm patentky, kydnout je na punčochu, propláchnout pod tekoucí vodou a jde se podávat
já na to používám umělohmotnou lžičku ze zmrzliny. Samozřejmě poté se to musí pořádně opláchnout aby tam nezaschli zbytky! Když člověk vidí při proplachování co z toho kolikrát teče má radost že se to nedostane do akvária
Je to tak, žádnou vědu z toho nemá cenu dělat. Stejně si pořizujeme rybičky aby jsme se na ně dívali a když se budeme dívat často, kdeco se dá vypozorovat. Pak není problém zjistit u jednoho druhu, že mají rozdílné povahy. Člověk je omylný a než si na to přijde, tak se může stát že to přeženeme a nebo dáme málo. Jó pořád je se co učit
. Když se nad tím zamyslím i ten kdo napíše knihu nebo odborný článek, taky se může mýlit! Jeden příklad z knížky Velký obrazový atlas, co se píše o sumečku žraločím, cituji -Krmivo jim musí plavat přímo před nosem, pak ho přijímají , na dně po něm nepátrají.- Jinde zase uvádějí že menší rybky považují za kořist. Moje zkušenosti jsou takový, že žerou převážně ze dna a malých rybek si nevšímají ani v noci. To mluvím o rybkách 1-2cm! Koupil jsem je na hraní skalárům
je to pro ně zábava pořád jsou ve střehu a hledají všude a pěkně rostou, jó rozmanitá strava dělá divy, řekl bych že když člověk střídá alespoň tři druhy není to na škodu. Takže to chce si sednout před akvárko, každý podle chuti si dá dobrý nápoj a relaxuje při pozorování
doporučuji alkohol
Však taky právě proto jsem psal"špetku"
Špetka je podle mě takové množství, že si ryby zobnou ale i když zblajznou vše, jsou stále ještě při chuti. Toto se dá velice rychle vychytat, stačí jen sledovat rybky při krmení. Ale stejně jako otázka "kolik"je ve společenských akváriích důležitá otázka "jak", neboli jak krmit, aby se nasytily všechny ryby, nejen ty nejžravější. Některé druhy sbírají potravu z hladiny, jiné ji přijímají z vodního sloupce, další u dna. Některé ryby jednotlivá sousta"zobají", jiné zapnou turbovysavač a doslova luxují. Jedněm chutná to, druhým ono -a to nejen mezidruhově ale i v rámci jednoho druhu, dokonce i jednoho odchovu (čili rybky byly krmeny od plůdku stejnou potravou), se najdou vyloženě mlsalové, kteří pohrdají tím, co jejim sourozencům chutná.
Jsou ryby, které mají tendence ostatní od potravy odhánět...
A zase -není třeba z toho dělat žádnou velkou vědu, stačí se chvilku dívat a pak lehce zapřemýšlet.
Já bych byl opatrný s tím krmením, pokud jde o panáčkováním!!! To bych měl místo skalárů čtverzubce
. Ten kdo rybičky pozoruje musí poznat jestli maj hlad nebo jen žebraj. Ten kdo jednou měl mečovky, musí vědět že když se hodně přežerou, může to být poslední žrádlo co měli. Snad je každému jasný, že překrmování není dobrý i pro kvalitu vody! Hladovět rybičky snad taky někdo nenechá! No a to můžem debatovat pořád do kola, prostě sledovat a sledovat. Ještě jedna věc, ryby v přírodě nežerou pravidelně!!! Nevím jaký má kdo zkušenosti, ale nemusím překrmovat a vím že mě rybičky vydrží 10-14 dní bez žrádla! A nejsou z nich žadný chrti!!! Snad je jasný že to může být, tak jednou dvakrát do roka!!!
přestaň počítat krmivo na gramy, to nech ženským, který se vykrmily a teď makají ve fitnessech jak o život a počítají každou kalorii. Ryby mají rychlé trávení a skoro pořád hlad, takže, když je vidíš panáčkovat u předního skla, tak jim nějakou špetku krmení hoď.
Na toto téma existuje jeden instruktážní film, a ten se jmenuje Císařův pekař. Několikrát v něm byla zopakována základní poučka pro akvaristy ohledně dávkování čehokoliv: Přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně
To snad vidíš na rybách a ne na gramech
0 16.12.2010 22:15 j0hny [86] Zadam jednu otazku. Aby sa ukazalo kto prekrmuje a kto nie:
Kolko jakych ryb mate a jak dlho vam vydrzi 100 gramov krmiva
Ja mam 12 neoniek, 6 molynezii, 2 anciky a levatky, za 5 mesiacov som im tam nasypal asi len 60ml (10-15g) vlockoveho a granulkoveho krmiva, 1 malu paradajku a 4 kolieska uhorky.
Neni to zase az priliz malo ?
Starší reakce
0 09.10.2010 19:59 Petr – Re: Petr
Ted na to taky koukám když kliknu na moje id je tam nějáká Denisa ale čím to je to newim
0 09.10.2010 19:52 Petr Já jsem Petr a na těhlech stránkách jsem poprvý
Ta na tvém ID.
0 09.10.2010 19:47 Petr – Re: Yirka
Jaká Denisa?
Wíš
, vždy když vidím takový dotaz, váhám zda vůbec reragovat a radit. (Nakonec se do toho většinou dám
). Začnu však otázkou. Přečetl sis někdy vůbec něco o akvaristice? Ono to totiž nejde jednoznačně říci, krm jednou denně, dvakárt denně, třikrát denne, obden, vynechej jednou za týden zcela... Každá nádrž má své specifické podmínky, složení druhů rybek, roli hraje jejich velikost. Obecně však platí, že méně vždy znamená více. Takže se vrátím znovu na začátek a doporučím:
www.akvarijni.cz/…,
www.horacovoakvarium.cz/…
Edit: a nakonec se ještě zeptám. Jsi Petr nebo Denisa?
-1 09.10.2010 18:24 Petr – jak často krmit?
Ahoj mám nové akva mám v něm paví očka a 4 mečouni zelené červené a používám krmivo suché DAPHIA a newim jak často je krmit pls poraďte
Starší reakce
Raději méně vícekrát než více méněkrát.
Stačí jednou denně. To co dostanou a zmizí to do 30 vteřin, tak je to naprosto v pořádku. Jednou či dvakrát týdně nekrmit vůbec je jenom ku prospěchu jak rybek, tak akvárku jako celku.
Starší reakce
Děkuji za radu, tak zůstanu u 5 kuliček on si zobne ještě krmení pro mimina.
někde jsem četl, že 5 kuliček na den je tak akorát pro beťáka. Osobně jsem krmil trochu víc, tak osmi, a byl v pohodě. S krmením ti pořádně neporadí nikdo - je to na zkoušení. Osobně jsem se přiklonil k nepřekrmovaní a začaly mi ubývat rybičky. Tak teď zase raději krmím víc. Asi trojnásobně - a žerou to stejně rychle. Fakt nevím.
Měla bych dotaz, pořídila jsem si Bettu a pro ni i papání od Hikari Betta Bio-Gold. Nevím kolik jí těch kuliček můžu dát. Sežrala i pět a vypadala jako, že by si ještě dala. Krmím jednou denně. Za případné odpovědi děkuji!
Starší reakce
Na mě koukaj hladově ryby pořád. I když jsou zrovna nakrmené. Kdybych je měla krmit vždycky, když hladově koukaj, bylo by akva plný krmení...
Ale tyhle rybky (živorodky) nemají nic žrát ze země, krmte tak, aby to na dno vůbec nepadalo. Ancíkům tam pak něco šoupněte navečer. Dopřejte rybám různorodou stravu, prostřídejte několik druhů umělých krmiv (pro ryby!), něco mraženého/živého, něco s vyšším podílem rostlinné složky (různé tabletky nebo vločky s řasami, i zelenina se dá), v létě klidně nějaký drobný hmyz (komár apod.) a ryby se množit budou. A určitě se bude množit líp ryba rozumně živená než ryba překrmovaná.
Ale taky je třeba si uvědomit, že existuje určitá hranice, kolik ryb dané akva "unese", pak si to příroda sama reguluje.
Ty cornflaky bych nedávala, když to nasypete do misky a něčím zalejete, tak to hrozně nabyde, co to asi udělá s malou rybkou...
kdyz mne je totiz treba blbe, kdyz si vezmu k pc treba toasty(mam akva vedle pc) a vidim jak tam jedi ze zeme nebo kdyz se priblizim a ony priplavou anhoru a hladove koukaji
ok, to jsem nevedel, ale asi bude pravda , ze jist se da asi i spousta vci co tam nehodim, jako rasy, a tak, ok budu krmit min, gupky se mnozi, ale platy nejak ne
0 01.03.2010 21:02 Kristýna [72] - Raci, krabi, krevetky Je dobré nechat jim i třeba jednou do týdne půst. Já krmím občas jen 3xtýdně, ale většinou 5x týdně. Rybky jsou pak aktivnější a krevetky čistí akvárium od řas. Když někam odjíždím, klidně je nechám i 14 dní. Nikdy se nic nestalo.
Živorodky se budou množit i když budou mít občas hlad.
Nedávejte ty corflakesy. Občas hodím krevetkám i králičí peletu (máme doma hlodavce). Peleta jim chutná
.
K.
ony nebudou mit hlad, to si jen myslis. krm je dvakrat denne troskou krmiva pro ryby - ne cornflakesy. kdyz budou prezrany, tak budou liny a nebude se jim chtit mnozit
davej jim to, co se ti vejde mezi prsty a co sezerou, nez napocitas do deseti, ne vic.
ja chci aby se mne mnozily.... no ja jim davam krmeni pro ryby,. ale i tu kukurici, nejsou tluste...... takze myslite ze kdyz budou jist min tak to bude v pohode? ze treba budou mit chvilkama hlad?
uz jen to, ze jim davas hodne krmiva, je spatne. mel bys jim davat tolik, co sezerou za chvilicku a tou chvilickou myslim tak deset vterin
a vecer zas. cim vic krmeni, tim horsi stav vody a tlusty ryby.
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 11
Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 11666x