akva bez filtrace jde ALE jsou tu ruzna ale !!!
inspirace :
maniakva.sweb.cz/…
ja jsem zakladal 10l kouli podle
scobak.blog.sme.sk/…
na dno jsem dal cca 0,5cm zeminy ("bio"zahrada u rodicu) lehce "poprasil" osmocote zasipal nasaknutym liaporem, kterej uz neplaval.
Na sutry navazal anubias nana, na dno nasazel kryptosky cervene a pridal mech
pri pohledu z hora temer nebylo videt dno. Do akva soupl 3ks okrazuka na rozjezd a 1 samecka endlerky. Vse domaci prebytky. Osvetleni LED bodovka 3.5W cca 270lm studena bila.
Pan Scobak pri zakladani uvadi "prvni 3-4 tydny nevymenovat" vodu (to se "mlati" s vetsinou zakladnich rad tj menit kazdy den pri zacatku). Tak jsem to zkusil (bral jsem to jako pokus). Po 4 tydnech jsem zacal s vymenou vody cca 1/2 za tyden.
Po 2 mesicich jsem zakoupil 10ks krevet cervenych prirodni forma.
No a akva uz bezi cca 2 roky.
Klepu na vse kolem sebe. Vystaci pouze s vymenou vody 1/2 za tyden. Cca 1xmesic vycistim sklo kudy do koule "cumim". Na zbytku se pekne pasou krevetky.
Rekl bych, ze je to nejstabilnejsi akva co mam. Asi to bude tim, ze do nej temer nezasahuju. Akorat voda ven-tam. Nehnojim. Uz je to peknej prales.
Krmim ob den ruznyma granulkama. Obcas jim to spestrim mrazenou artemkou.
Doufam, ze to nebude cist nejakej "zacatecnik", ze tady tomu to funguje tak si poridim nove akva bez filtrace.
Od toho chci zacatecniky ODRATIT.
Kdyz se podivam zpet na sve zkusenosti na zacatku, tak by takove akva nedopadlo dobre.
Az tady na tomto akvu se ukazala "akvaristova trpelivost s cekanim, nprerybovnanim atd.", kterou jsem pred lety nemel.
Stejne se porad divim, ze to bezi.
Porad se koukam, kontroluju, kdy to akva zacne kolabovat.
Doufam ze, takhle budu kokat hodne dlouho.