Kameny
A co takhle fissidens?
Monosolenium není mech, ale játrovka, a ty se na podklad nepřichytávají, takže pokud by šlo na kameny, tak jen pod síťku.
Já tam chci mít tyhle mechy: Phoenix moss, Willow moss, Monosolenium tenerum, Erect moss a možná ještě nějaké další. Říkala jsem si, že bych je přivázala na lávu ale ještě mezi ně bych chtěla dát nějaké holé kameny a na to se mi láva moc nehodí
. To že ada kameny mění parametry jsem nevěděla. Ještě že jsem to zjistila včas.
Škoda na tyhle kameny sázet mech...Celkově se pro nějaké osazování nejvíc hodí láva, kousky těžkého dřeva a ADA pro tyhle účely dělá speciální porézní materiál pod názvem Moss-ball.
Navíc-není mech jako mech, jen málo z nich opravdu samo a pevně přirůstá k povrchu a každému pěstování mechů musí předcházet pečlivé navázání na podklad a poté pravidelné zastřihování...
Co se týče ADA kamenů, tak si na ně dejte pozor, pokud nepoužíváte i ADA substráty, protože ovlivňují parametry vody v oblasti tvrdosti (zvyšují tvrdost vody), takže pokud je chcete dát do akvária, tak měňte často vodu, nebo si rovnou kupte i ADA dno, které funguje přesně naopak a tvrdost vody vyrovná.
Určitě.
Láva jako láva, klidně ji kup i v zahradnictví. Já se chystím v akvaristice koupit lávové kameny do grilu pro změnu
A myslíte že bych mohla dát do akvárka lávu koupenou v zahradnictví? nebo je lepší jí koupit v akvaristice?
Já mám z lávových kamenů udělanou skalku a mezi dvouma kamenama mám docela velkou mezeru, tak jsem ji vyplnil jávským mechcem. Poprvé to buď ryby vytlačily nebo proudem vody vyplavalo, tak tomu dávám druhý pokus. Pokud opět vyplave, tak přivážu.
Nejlépe to jde s lávovými kameny.
Přichytí se snad na téměř jakýkoliv kámen, ale musíš k němu mech na nějakou dobu přivázat...
Starší reakce
Podívej se na akvária s biotopem Malawi a Tanganika.
0 18.09.2011 14:37 Bololo – Jaké ryby jsou vhodné do kamenného akvária
Chtěl bych se zaptat, jaké ryby upřednostňují kamenné prostředí před rostlinama, chci si pořídit akvárium, ve kterém by nebyly rostliny, jen kamenné prostředí.
Starší reakce
Asi mas pravdu, mnohe to mozna odradi se po tom kameni pidit, tak jeste odkaz:
www.mapy.cz/… Mozna se bude nekomu hodit - kdo by chtel v Praze sehnat ruznobarevne ricni ovalne kameny do akvarka velikosti slepiciho vejce az cca 15cm, zde jsou souradnice dobre lokality: GPS: 50°5'51.214"N, 14°27'21.428"E
Je to vedle cyklostezky A2. Na plose odhadem 70x20metru je vysypana vrstva valounu. Sam uz jsem si tu nasbiral kila kameni
Starší reakce
U mě taky dobrý.
Zdravím vás tu!
Stane se něco když dám do akvária kameny z řeky, které jsou porostlé takovým zvláštním mechem? Kameny jsem důkladně očistil, udělal zkoušku s octem a mech důkladně vyčistil od jehličí atd...
Starší reakce
Klidně ho můžeš použít, nevidim v tom problém, z toho se nic uvolnovat nebude.
0 02.06.2011 14:16 papar – Dekoračný kamen KVARCIT K1
ahojte
chcem sa opýtať či môže byť ako dekoračné kamene dať obkladový kameň KVARCIT K1
www.predajkamena.sk
zloženie, vlastnosti
Regionálnou premenou pieskovcov, zvlásť kremitých pieskovcov vznikajú kvarcity. Obsahujú 95% kremeňa Z ostatných minerálov bývajú prítomné sľudy, najmä sericit, tíež chlority, granáty a iné akcesorické minerály. Farbu majú svetlosivú, žltkastú, červenkastú, sivú i čiemu. Štruktúru majú zrnitú, textúru najčastejšie bridličnatú. V podmienkach neogénneho vulkanizmu vznikli tzv. hydrokvarcity. Vytvorili sa hydrotermálnou premenou. V ich puklinách často nachádzame pekné kryštály kremeňa.
Zvetrávanie je len mechanické a veľmi obtiažne. Pôdy sú na živÍny veľmi chudobné, tiež sú plytké s častými balvanmi (viac ako 50%), miestami prechádzajú až do kamenných sutín.
výskyt
V Západných Karpatoch. kvarcity tvoria vložky v pararulách, alebo vo svoroch napr. v južnom veporiku (zóna Kohúta). Sú typickou horninou spodného triasu obalu veporika. Hydrokvarcity sú známe z okolia Banskej Štiavnice, Javoria aj inde.
použitie
Banskoštiavnický hydrokvarcit sa používa na výrobu tzv.dinasu, stavebný kameň, zvršky, ľahké betóny.
Starší reakce
Je to umělotina...za tu cenu se dá pořídit pár kilo mnohem hezčích přírodních kamenů
Ten popis k tomu nějak nesedí... přírodní to určitě nebude
Starší reakce
Test prošel bez problémů
Takže je zkusím zařádit do interiéru mého akvarijního světu
Sice tam žádnou opuku nevidím, ale ruku za to nedám. "opuka je něco jako vápenec" - čili test v octě.
Prosím Vás je ta opuka inertní?
Pokud to bílé nejsou žilky křemenu(nevypadá to tak), tak se jedná se o opuku. Právě kvůli její okrovo-červené barvě se jí říká "zlatá" opuka pražská.
Urcite, vetsi a divocejsi ryby na to doplatit muzou.
Né že bych měl něco proti ostrým šutrům, ale všeho s mírou. Před lety na ně jeden můj kančík doplatil.
Na rozdíl od jiných názorů, já s tím jak ty Tvoje kameny vypadjí naprosto žádný problém nemám a do akvárka bych si je úplně klidně dal.
Nemusí být kulaté, ty ostré hrany stačí trochu srazit. To není žádný můj výmysl, je to kvůli poranění ryb. Klidně si je do akva dej, tak jak jsou
Opravuju, to mělo být na dimiho
Holt, nová doba a zřejmě nějaký nejnovější trendy, který mě taky unikají. Já mám v akva šutry z Krkonoš a jejich dobývání bylo zajímavý a rozhodně mají ostrých hran více než dost, ale žádnej problém jsem s tím nikdy neměl, tak nad tím taky koutím hlavou. Argumenty typu, že se o ně ryby můžou zranit, npovažuji za relevantní, to by v akvárku asi nemohlo bejt ani sklo.
Tak ony uz kameny nejen ze nemaji sumet, ale musi byt i kulate?
Nevím, co je to za kámen, ale má docela ostré hrany
Dobrý den,
byl jsem na Divoké Šarce a tady jsou kameny co jsem nasbíral. Jsou tedy hodné do akvária? Nevíte co je to červené - není to železo? Smí se do akvária?
Zkoušel jsem octem a nic nebublalo..
Díky, Dimi
Starší reakce
Doporučuju slepit studnářskou PUR pěnou... ale pozor, když s ní nebudeš šetřit, tak ti bude skalka plavat
Já jsem kdysi dávno lepil kameny na sklo, který jsem potom vkládal do akva jako pozadí lepidlem na obklady do koupelny. V tom akvárku jsem měl kančíky a z rostlin jenom Microsoria, tak nevím jak by to působilo na ostatní kytky.
U kamenů je problém, že pokud se nepoužití hodně tvrdé šutry, tak horzí odlepení. Začas se mi z nich silikon sloupl. Doporučuju vyrobit skalku z polystyrenu či PU pěny a tu náležitě nabarvit apod. a pokud trváte i na nějakých kamenech, tak se do tohoto pozadí dají vložit.
Co akvaristický silikon?
Starší reakce
Otoč ho tou světlejší částí ke světlu a ten spodek se bez světla zbarví stejně.
Samozrejme, že hrotiť to nebudem. A ak sa nedá, tak sa nedá a aj tak sa budem snažiť vytvoriť harmóniu. Pýtala som sa preto, lebo neviem, či je to prírodne zafarbené alebo tá soľ je na to len slabá a dá sa z toho vydolovať viac... Ak s tým niekto má skúsenosti, chcela som vedieť jeho názor. Určite ho nevyhodím, ak sa dozviem, že sa s tým urobiť nič nedá.
Obávám se , že co už jednou takhle postupně příroda zabarvila, tak nějaká koupel v savu nedokáže odbarvit. Podle mě je to naprosto zbytečný s tím kamenem podnikat nějaký další chemický experimenty. To, že je jinak barevnej, bych považoval za přednost a udělal z něho naopak jinak barevnou solitéru, alespoň to bude poutat pozornost, ale to je jen můj názor, každýmu se bude líbit něco jinýho.
Lebo všetky ostatné sú krásne žlté, nerada by som mala pocit, že k nim tento nepatrí. Ako na potvoru, najradšej by som bola, aby práve tá čierna stena bola viditeľná, lebo je na výšku pekne členitá. ale keď je čierna, bude to jak päsť na oko.
A keď sa budú špiniť, s čím, samozrejme, rátam, budú sa špiniť všetky rovnomerne, a to mi nevadí.
A proč ten kámen čistit, když v akva se stejně zašpiní, tak jak na něj bude působit prostředí.
0 17.02.2011 19:22 bijou – sčernetý kremeň
Mám riečne šutre - mal by to byť kremeň sfarbený dožlta. Všetky som vyvarila v trochu osolenej vode. Tento kúsok má celú jednu časť čiernu a mechanicky to nejde dole. Pomôže savo?
Ale no tak, proc v tom porcelanu jeste hlasite slapat
.
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 18
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 39399x