Kameny
To je odpovědí
![:-)](../obr/s/02.gif)
,záleží, o jaký kámen jde, velmi pěkná břidlice je v radotínské Černé rokli, oblázky všech tvarů a velikostí jsou rozeseté v ruzyni jivinách pod silničním mostem......
Nedávno jsem se proběh kolem hostivařské louže , příště bych jel nákláďákem , je tam toho všude spousta
Zkus Prokopské údolí,já už tam sice dlouho nebyl,ale kamenů tam budou mraky pořád.
Třeba ve Vltavě před Prahou. Tam jsou pěkný skály. Já mam chatu v Davli a tam je to uplně perfektní.
0 09.03.2014 08:56 rastrot Zdravim, potreboval bych radu, zda někdo nevi kde by se v Praze daly sehnat nejake pekne kameny do akva. Nemyslim akvaristiku. Ale jestli někdo nevi o nejakem miste dekuji.
Starší reakce
Živec je nerozpustný v kyselinách a téměř netavitelný,takže bych se ho nebál.
Jak píše kolega, kdo nefláká údržbu v podobě pravidelný týdenní výměny min. 1/3 vody, nemusí se bát jakýchkoliv kamenů.
![;-)](../obr/s/03.gif)
Pokud se v akváriu udržují určité podmínky, nevaděj žádné kameny.
![palec](../obr/s/18.gif)
0 06.02.2014 18:29 aqua255 ![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/567045.webp?a=0)
Chci se zeptat, nevadí v akvárku živec??
Starší reakce
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/564157.webp?a=0)
Tohle je taky achát.Ale takový ty vybroušený,to bych do akva teda nedával
![:-|](../obr/s/27.gif)
.Vliv na vodu nebudou mít ale žádný.
Ne, ale nějak si to nedovedu v akvariu představit.
![ahoj](../obr/s/01.gif)
Dostala jsem krásné acháty, mohou nějak měnit kvalitu vody?
No kluci Krnapáci by z Tebe měli radost.
![:)](../obr/s/16.gif)
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/563120.webp?a=0)
Doporučuji kamení ze Sněžky
![:)](../obr/s/16.gif)
tam jsem si udělal velkou radost.
Akvarko mám 54 litrů, teprv ho zařizuju. Ten potok vypadá docela dobře, bydlím na vesnici a teče z lesa. Každopádně děkuju
![;-)](../obr/s/03.gif)
!
Já si taky myslim že v pohodě,akorát ten potok nesmí bejt nějak chemicky znečištěnej.
Jediný co bych si pohlídal, aby nebyly ostrý hrany a jinak dobrý. Až ti zde někdo doporučí je polejt octem a když budou šumět do akva nedávat, já budu tvrdit, že to nebude ničemu vadit, trochu vápence nezaškodí, tedy pokud to nebude v 20 lirovým akváriu.
![;-)](../obr/s/03.gif)
Mam tam přesně takové taky z potoka a nemam problem
![palec](../obr/s/18.gif)
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/562644.webp?a=0)
Zdravím všechny, můžu dát do akvária tyhlencty kameny? Nasbíral jsem je v potoku, vyvařil a vydrhnul rejžákem.
Starší reakce
0 08.01.2014 21:36 fodera –
Re: JaV JaV napsal: Chci se zeptat, jak moc to šumí, když to šumí
, když kámen poliju octem?
Chci dát k terčovcům tenhle kámen a když jej poliju tak teprve asi po 5 vteřinách velice slabě šumí, ale to musím opravdu pozorně poslouchat. Tak nevím jestli by mi to vodu ovlivňovalo, nebo ne. Poraďte prosím.
Je to zjevně vápenec (CaCO3). Čím více CO2 do vody, tím více se bude šutr rozpouštět a do vody se budou uvolňovat hydrogenuhličitany a vápník:
H2O + CO2 + CaCO3 -> Ca(HCO3)2
Ale při těch koncentracích, co jsou v akváriu, je to zanedbatelné, pokud se přiměřeně mění voda.
Pri pravidelny vymenach vody,nejake sumeni nebo ne,nemusis resit.
Tak díky, nakonec se rozhodnu podle vzhledu, mám ještě jeden větší takový šedý s bílými žilkami, ten nešumí vůbec, tak uvidím jak budou vypadat v akva
0 06.01.2014 18:23 amrtin –
Re: JaV Já bych se ho taky nebál,kdyby šuměl jak niagáry,tak jo.Ale taky záleží na vodě,jestli je do kysela,tak to může lehce zvednout pH,jestli je do alkalicka,tak by to mohl být problém.Ale dej ho tam a měř pH a případně tvrdosti vody.
![ahoj](../obr/s/01.gif)
Pokud se líbí, šup tam s ním.
Pri takom výbere kameňov a skál, ktoré sú skoro všade by som ho vymenil
![;-)](../obr/s/03.gif)
Ano myslím, ale počkej co Ti na to napíše někdo další.
No "vlaštovička", tenhle má necelé 4 kila a mám ještě jeden o něco menší.
Takže myslíte že se toho bát nemusím?
I kdyby to šumělo jak rozpustnej aspirin, tak jedna vlašťovička jaro nedělá. Jó kdyby z toho bylo dno, to je jiná píseň.
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/555503.webp?a=0)
Chci se zeptat, jak moc to šumí, když to šumí
, když kámen poliju octem?
Chci dát k terčovcům tenhle kámen a když jej poliju tak teprve asi po 5 vteřinách velice slabě šumí, ale to musím opravdu pozorně poslouchat. Tak nevím jestli by mi to vodu ovlivňovalo, nebo ne. Poraďte prosím.
Starší reakce
Tyhle kameny mají ve sklorexu v Brne 1kg za 65.-
Mám, jsou krásné
Objednala jsem si přes naši akvaristiku 4 kg co nejmenších ( píší tam od 0,5kg ), takže jsem očekávala tak 7-8 ks, paní v akvaristice se líbily taky, takže přiobjednala na 8 kg s tím, že druhou polovinu si nechá na prodejně, přišlo 5 ks
![smich](../obr/s/12.gif)
, jeden za 145 Kč a 4 menší, nevážila jsem je, takže doporučuji objednat telefonicky a domluvit se přímo s p. Ratajovou nebo si je zajet vybrat osobně na prodejnu, protože odhadnout to na kg je docela problém
![;-)](../obr/s/03.gif)
Ono to taky to samé je...
Vápenec nebo dolomitický vápenec
A tento vápencovej šutr snad z přírody není?
![;-)](../obr/s/03.gif)
Tak snad jsem to napsal tak, aby bylo jasný, co bych udělal i kdybych zjistil že šumí.
![;-)](../obr/s/03.gif)
Ono by to ani rybkám/rostlinkám méně náročných druhů vadit nemělo. Já osobně bych to tam ale nedal. Z dvou důvodů - opravdu se může stát, že nějaké ztráty, byť jen malé budou + barva(bude se to lesknout apod. Myslím si, že lepší bude vybrat kameny z přírody než tyto. Je to jen na tvém uvážení.
No právěžě test s octem sem udělal a malinko šumijou. Ale pripadaj mi podobné jako Samurai stone co se běžně prodávaj(taky červené zabarvení s bílým žilkováním). Dost se mi ale zamlouvaj jen se bojím jestli neovlivní tvrdost vody. Už tak ji mám hrozně tvrdou. Dlouhé máčení asi nepomůže co?
![sad](../obr/s/26.gif)
Polejt octem a když budou šumět, tak je tam přítomen vápenec, ale ani to by mě od instalace do akvária neodradilo. Jediný oč bych se zajímal, jsou ostrý hrany, aby případně nedošlo ke zranění ryb.
0 10.10.2013 10:15 Onix ![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/531503.webp?a=0)
Ahoj, chtěl bych dát do akvária tyhle kameny? Nebudou mi v akva nějak škodit? Máčím je asi dva měsíce a v nádobě se po krajích udělal trochu bílej povlak.
Starší reakce
Moravská droba je O.K. Z Prostějova to nemáte daleko do Olomouce; ve Zvířecí říši na Dolní Novosadské mají hezkou "sbírku" (je z čeho vybírat) zkamenělého dřeva. Taky udělá dost parády!
![;-)](../obr/s/03.gif)
Ale není "satarmo", jak ta droba, která se dá na Olomoucku nasbírat skoro "všude".
Chemicky to vodu neovlivní....Bez problému do akva
![ano](../obr/s/05.gif)
Ale jo, já jen že se tady někdy vytváří taková divná atmosféra a brojí se proti kamenům, který šumí apod. a přitom je to jenom neznalost a papouškování napsaných blbin. Ono i ten šumějící šutrák nemusí bejt pro akvárium žádná pohroma, když to není šumějící dno, tak jedna vlašťovička jaro nedělá.
![;-)](../obr/s/03.gif)
Ta ostrost je ten nejmenší problém.
Radši jít na jistotu než pak předělávat celé akva, víš?
Fakt mě nenapadá jinej důvod, než ta ostrost, proč bych si takovej šutrák do akva nedal.
Co jsem tak hledal, tak je to možná droba. Může být v akváriu?
Řek bych vyvřelina...zkus najít geologickou mapu místa nálezu. Obroušení hran? Našel bych přirozeně oblý šutry... Ale proti gustu
![stydim](../obr/s/33.gif)
Potěšil jsi mě. Ostré hrany nebudou. Tapíchám je do písku + nějak obrousím. Nabral jsem si cca 10kg do 54l akvária.
![:-D](../obr/s/06.gif)
Musím to přebrat a zbytek vyhodit. Ani nevíš, jak jsi mě potěšil.
P.S. - nedokáže někdo určit co to přesně je?
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 18
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 39417x