Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Světlo a rostliny

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Světlo a rostliny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2009 17:53 Muž grizly [146]
Den se strida s noci uz vic jak 4,5 miliard let. Neverim tomu, ze clovek je schopen za par tydnu, mesicu nebo let zmenit neco, co funguje tak dlouho. Zkus svitit na akva rok nebo dva vkuse a uvidis, co se stane. Par dni je hodne kratka doba vzhledem k casu, po ktery se toto deje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.09.2009 15:13 kaote – Re: Johan
Rozhodí se ji vnitřní hodiny (respektive hodniny nesouhlasí s vnější realitou), stejně jako lidem a stejně jako rybám. Ale na to se přímo neumírá. Lidi i různá jiná zvířata přežili po tmě či naopak ve světle i daleko déle. Stres má ale nagativní účinky a může i zabíjet. Například proto, že likviduje imunitu. Nebo proto, že zatěžuje kardiovaskulární systém. Stres je svinstvo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.09.2009 15:10 kaote
Mimochodem, jedna z důležitých funkcí spánku souvisí s pamětí a učením. Na výzkum něčeho podobného u ryb se asi shánějí špatně peníze (dá mi někdo grant? klidně bych na tom dělal :), ale zkoušelo se to u much, a i tam to tak funguje :).

The electrophysiological study of sleep in small invertebrates is complicated. However, even such simple animals as fruit flies appear to sleep, and systematic disturbance of that state leads to cognitive disabilities.[6] There are several methods of measuring cognitive functions in fruit flies. A common method is to let the flies choose whether they want to fly through a tunnel that leads to a light source, or through a dark tunnel. Normally, flies are attracted to light. But if sugar is placed in the end of the dark tunnel, and something the flies dislike is placed in the end of the light tunnel, the flies will eventually learn to fly towards darkness rather than light. Flies deprived of sleep require a longer time to learn this and also forget it more quickly.

(zkrácený překlad: octomilky, kterým bylo zabráněno ve spánku se pomaleji učí a rychleji zapomínají)

Ale hlavně, pokud by ryby spát nepotřebovaly, tak by to prostě nedělaly. V přírodě plné dravců je to dost nebezpečný koníček.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2009 15:08 Muž Johan [4958] - Rostliny – Re: kaote
Ne. Chcípne proto, že jí to rozhodí vnitřní hodiny. Protože denní rytmus zůstane zachován i při trvalé tmě. Proč to nezkoumali i na světle. Nebo zkoumaly a nic zvláštního se nedělo? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.09.2009 14:51 kaote – Re: Johan
Ani opice nechcípne jen kvůli světlu, je to prostě stres. A jaké má stres účinky, všichni víme.

Ryby samozřejmě melatonin produkují, v šišince, stejně jako lidé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2009 14:43 Muž Johan [4958] - Rostliny – Re: kaote
Co takhle srovnat to takhle. Když razboře nebudete svítit týden, 14 dní, co se jí stane? Když nebudete 14 dní svítit opici, tak nejspíš chcípne. ;-) Viz. nacistické pokusy na lidech.

Třeba by se mohl zapojit někdo kdo by řekl, jestli ryby produkují nějaký spánkový hormon, třeba jako melatonin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2009 14:23 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: Johan
Ryby určitě spí, ale je u nich spánek potřeba a nebo jen zaplnění části dne, v které nemají uplatnění ."
Zeby regeneracia organizmu ako cicavcov?
Aj ty cez noc spis aby si sa nenudil? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.09.2009 14:19 kaote
Johan napsal: Kávovník sice možná, ale k vodě to má daleko. Vodní kytky jsou prostě něco špešl ;-) .

Spešl na základě čeho? Jak, proč, na základě jakých pramenů? A co to jsou vodní kytky? Z jakých podkladů vycházíš? Články, citace...

Na základě jakých podkladů se nedá srovnávat savec a ryba? Míchání hrušek a jablek je opodstatněnější. To bych měl spíš říkat já, jak je můžete srovnávat ;-) .

Já je můžu srovnávat na základě fylogenetické příbuznosti, na základě podobné stavby nervové soustavy a především na základě jejich projevů a pozorování. Takže se obávám, že je důkazní břemeno na tom, kdo tvrdí, že se ryby ostatním obratlovcům nějak zásadně vymykají. Ale hlavně - sám si říkal, že zákon není o pocitech. Podle zákona je ryba zvíře uplně stejně jako třeba pes.

A snaží se spát dokonce i když jim chovatel zapomněl zhasnout. To je přece téměř to samé jako když se přiženou na baštu, když jen slyší mé kroky, i když jim nic nenesu. Stejně jako tady je podmět, pro chystání se ke žrádlu, mé kroky. Tak při tom chystání se spát to je čas, kdy se běžně zhasíná. Ale když mě akvária svítila bez přestávky, tak jsem žádné usínání nepozoroval.

§ 4 Za týrání se považuje:

...

j) vyvolávat bezdůvodně nepřiměřené působení stresových vlivů biologické, fyzikální nebo chemické povahy,

Docela by mě zajímalo, jak by někdo u soudu vysvětloval, že spánková deprivace není stres.

Neřekl jsem, že denní biorytmy u ryb neexistují, ale "Ryby určitě spí, ale je u nich spánek potřeba a nebo jen zaplnění části dne, v které nemají uplatnění ;-) ."

Na základě nějaké své domněnky? Jako, že ryby si evolučně vyvinuly schopnost spát, která jim je k ničemu a vystavuje je nebezpečí útoku predátora? Že jejich mozek má sice stejný základ jako mozek ostatních obratlovců, ale přesto ti všichni ostatní musí spát, i když se to někteří snaží redukovat na absolutní minimum (viz žirafy, pro které je spánek nejnebezpečnější část dne, spí pár minut, ale vynechat to úplně stejně nemohou)? To nedává biologický smysl. Ryby mají uplatnění 24 hodin denně. Kdyby nic jiného, tak být ve střehu před nebezpečím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2009 13:58 Muž Johan [4958] - Rostliny – Re: kaote
Kávovník sice možná, ale k vodě to má daleko. Vodní kytky jsou prostě něco špešl ;-) .
Na základě jakých podkladů se nedá srovnávat savec a ryba? Míchání hrušek a jablek je opodstatněnější. To bych měl spíš říkat já, jak je můžete srovnávat ;-) .
A snaží se spát dokonce i když jim chovatel zapomněl zhasnout. To je přece téměř to samé jako když se přiženou na baštu, když jen slyší mé kroky, i když jim nic nenesu. Stejně jako tady je podmět, pro chystání se ke žrádlu, mé kroky. Tak při tom chystání se spát to je čas, kdy se běžně zhasíná. Ale když mě akvária svítila bez přestávky, tak jsem žádné usínání nepozoroval.
Neřekl jsem, že denní biorytmy u ryb neexistují, ale "Ryby určitě spí, ale je u nich spánek potřeba a nebo jen zaplnění části dne, v které nemají uplatnění ;-) ."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.09.2009 13:49 kaote
Johan napsal:Ano, kvetení a plození je u většiny vodních rostlin známka stresu. Sice je den stejně dlouhý s nocí akorát u rovníku, ale pokud je vegetační sezóna po celý rok, tak je vodním rostlinám celkem jedno jestli na ně svítí o hodinu déle nebo ne. Přirovnal bych to k našim Callitriche. Plodí když k tomu mají vhodné podmínky (resp. pro přežití riskantní podmínky).

Fotoperiodismus je individuální u různých druhů. Jsou rostliny, které se podle světla neřídí. Jsou rostliny, které se tím řídí částečně. A jsou rostliny, které bez správné (ať už krátké či dlouhé noci) fotoperiody nevykvetou. A netýká se to jen mírného pásu. Třeba takový kávovník, který bez dostatečně dlouhé noci nevykvete, roste v šířkách akvaristicky rozhodně zajímavých.

Doporučuji se zavřít v trvale osvětlené místnosti (alespoň tak 0.5 W zářivek na litr) a po týdnu se nad tím zamyslet znova. rozzureny V tom se nedá srovnávat savec a ryba ;-) . Když se oháníte frází "naplňuje podstatu trestného činu", tak si uvědomte, že zákon není o cítění, ale o tom co v něm je... Nemyslím si, že by to rybám vadilo. Když pominu svícení non-stop nad nádrží keříčkovců.

Na základě jakých podkladů se nedá srovnávat savec a ryba? Ryby spí. A snaží se spát dokonce i když jim chovatel zapomněl zhasnout. Jiné naopak aktivují v noci. Jiné za úsvitu či za soumraku. Máš nějaký pádný důvod se domnívat, že ryby spí jen pro srandu králíkům a denní biorytmy u nich neexistují? Přijde mi to totéž, jako když někdo obhajuje týrání zvířete tím, že je to jen zvíře a že si bolest neuvědomuje.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.09.2009 13:31 Muž Johan [4958] - Rostliny – Re: kaote
A motivací ke květu v určitém měsíci nemusí být zima, ale nějaký jiný přírodní cyklus, v teplých krajích typicky střídání suchých a deštivých fází. Ano, kvetení a plození je u většiny vodních rostlin známka stresu. Sice je den stejně dlouhý s nocí akorát u rovníku, ale pokud je vegetační sezóna po celý rok, tak je vodním rostlinám celkem jedno jestli na ně svítí o hodinu déle nebo ne. Přirovnal bych to k našim Callitriche. Plodí když k tomu mají vhodné podmínky (resp. pro přežití riskantní podmínky).

tzv moonlight, většinou pár slabých modrých diod zajišťující nerušící noční "měsíční" osvětlení (docela by mě zajímalo, zda není vhodnější červená, kterou se obvykle svítí nočním zvířatům v zoo).
Asi byla. Co si vybavuji dokumenty z moří, tak když používali červená světla, tak to ryby v noci nijak neprobouzelo.

Doporučuji se zavřít v trvale osvětlené místnosti (alespoň tak 0.5 W zářivek na litr) a po týdnu se nad tím zamyslet znova. rozzureny V tom se nedá srovnávat savec a ryba ;-) . Když se oháníte frází "naplňuje podstatu trestného činu", tak si uvědomte, že zákon není o cítění, ale o tom co v něm je... Nemyslím si, že by to rybám vadilo. Když pominu svícení non-stop nad nádrží keříčkovců.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2009 13:29 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: Johan
Když se svítí 12 H/den, tak to bude asi o polovinu než když se svítí 24h/den, co?=) To je jako říct, že když si koupím ještě jedno akvárium, tak budu mít náklady na el. proud jednou tak vysoké.
Zalezi zas na tom druhom AQ, aku tam budes mat techniku ;-)
Proste v tom pripade budes zbytocne nicit ziarivky a spotrebovavat el. energiu. Nic dobre z toho aj tak nebude. Co sa tyce rastlin, ryb az po ziarivky a spotrebu el. energie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.09.2009 13:14 kaote
Johan napsal: V tomto ohledu je délka svitu důležitá akorát pro druhy, které se musí připravit na období klidu (mírné pásmo a výš).

To není pravda. Den je stále stejně dlouhý pouze na rovníku. Mnoho zajímavých druhů žije od rovníku poměrně daleko. A motivací ke květu v určitém měsíci nemusí být zima, ale nějaký jiný přírodní cyklus, v teplých krajích typicky střídání suchých a deštivých fází.

Johan napsal: Myslel jsem tím hlavně akvária, která jsou např. u lidí, kteří jsou vzhůru hlavně v noci a přes den do akvária samozřejmě svítí slunce. Různé společnosti s nepřetržitým provozem atd. Jistě by se našlo spousta příkladů. (když má člověk vedle sebe akvárium, přece nebude koukat do tmy.

Takže pokud Pepa Horáček trápil koťátka, budu je trápit taky... Dokonce i v té masové akvaristice provozované často lidmi, co o přírodě moc nevědí, se dnes pro podobné účely hojně používá, tzv moonlight, většinou pár slabých modrých diod zajišťující nerušící noční "měsíční" osvětlení (docela by mě zajímalo, zda není vhodnější červená, kterou se obvykle svítí nočním zvířatům v zoo).

Johan napsal: kaote napsal: No v nádrži s rybama - o tom doufám nikdo ani neuvažoval. To imho naplňuje podstatu trestného činu týrání zvířat tone Čím to naplňuje? coze

Doporučuji se zavřít v trvale osvětlené místnosti (alespoň tak 0.5 W zářivek na litr) a po týdnu se nad tím zamyslet znova. rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.09.2009 13:02 Muž Johan [4958] - Rostliny
kaote napsal: No v nádrži s rybama - o tom doufám nikdo ani neuvažoval. To imho naplňuje podstatu trestného činu týrání zvířat tone Čím to naplňuje? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2009 12:46 Muž Johan [4958] - Rostliny – Re: prisavnik
Nicis si ziarivky (skracuje sa ich zivotnost) ked si to spocitas, tak o dost a je zbytocny odber el. energie. Když se svítí 12 H/den, tak to bude asi o polovinu než když se svítí 24h/den, co?=) To je jako říct, že když si koupím ještě jedno akvárium, tak budu mít náklady na el. proud jednou tak vysoké.

Ja například květy vítám - kryptokoryny určím do druhu, leknínem potěším přítelkyni, kalatky si namnožím. Zda má délka světla vliv na kvetení u těchto rodů nevim V tomto ohledu je délka svitu důležitá akorát pro druhy, které se musí připravit na období klidu (mírné pásmo a výš).

Ryby určitě spí, ale je u nich spánek potřeba a nebo jen zaplnění části dne, v které nemají uplatnění ;-) .

Myslel jsem tím hlavně akvária, která jsou např. u lidí, kteří jsou vzhůru hlavně v noci a přes den do akvária samozřejmě svítí slunce. Různé společnosti s nepřetržitým provozem atd. Jistě by se našlo spousta příkladů. (když má člověk vedle sebe akvárium, přece nebude koukat do tmy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.09.2009 11:09 kaote – Re: prisavnik
No v nádrži s rybama - o tom doufám nikdo ani neuvažoval. To imho naplňuje podstatu trestného činu týrání zvířat tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2009 10:52 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re: Johan
Pre obycajne spolocenske akvarium, je to nevyhovujuce. Bolo tu uz pisanych vela odbornych veci :) . Tiez ako niekto spomenul, vadi to rybam. Neviem si predstavit aby som nechal aspon jednu noc svietit coze Nechcem nechavat ani nocne osvetlenie na noc, aby si ryby oddychli.
Co sa tyce ekonomiky, tak je to uplne na prd. Nicis si ziarivky (skracuje sa ich zivotnost) ked si to spocitas, tak o dost a je zbytocny odber el. energie. Tiez, ked si to spocitas, nevyjde ta to lacno.
Najlepsie riesenie je ako si pisal, ze ides kupit, spinacky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.09.2009 10:08 kaote – Re: Johan
V mém příspěvku máš dva známé konkrétní příklady. Zda pěstuješ rostliny na květ je asi otázkou osobních preferencí. Ja například květy vítám - kryptokoryny určím do druhu, leknínem potěším přítelkyni, kalatky si namnožím. Zda má délka světla vliv na kvetení u těchto rodů nevim, ale zkoušet to nebudu, upřednostňuji pěstování v pokud možno přirozených podmínkách. Pokud ti ale jde jen o maximální množství biomasy, mělo by ti trvalé svicení spiš prospět - alespoň s některými druhy. Pokud vím, tak se to snad i používá v čistírnách vod využívajících vodní makrofyty.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2009 09:54 Muž Johan [4958] - Rostliny – Re: kaote
Kvetení si podle délky dnu řídit mohou, ale v akváriu se rostliny většinou kvůli květu nepěstují. A kterým rostlinám to teda vadí? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2009 08:24 Muž lachon [8] - Cichlidy
je to nesmysl svítit nonstop :-|
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.09.2009 01:48 kaote
Rozhodí se kytkám biorytmy. Některým to nevadí a skutečně rostou víc. Jiné to poškodí. Některé rostliny podle délky noci řidí takové procesy, jako je květení. Některé mokřanky mají při trvalém osvětlení silně deformované listy. Některé řasy provádějí mitózu jen za tmy. Měla by mezi ně patřit i Cladophora, takže se nabízí experiment :).

A obávám se, že některé vady mohou být skryté. Já bych to kytkám nedělal. To je jako tlamovcům brát potěr z huby. rozzureny

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 21:09 Buggy – Re: filipsi
Dobre pokúsim sa spraviť prezentáciu do zajtra večera.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 20:58 Muž filipsi [1298] – Re: Buggy
Tak to jo, to uz skoro odpovida. Nafot, treba k tomu rekne nekdo pak neco vic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 20:54 Buggy – Re: filipsi
Rozmerovo má 240*60*50
Co2 nedávam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 20:52 Muž filipsi [1298] – Re: Buggy
Svitis pravdepodobne prilis. Udelej si prezentaci, jak akva vypada, co2 pridavas? Predpokladam neco kolem 1600*60*60? Tolik svetla - to uz se musi docela umet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 20:39 Buggy
Momentálne zažíva moje akvárko podobný problém prestal som hnojiť, hnojil som tabletami od JBL Ferrotabs. Začala sa mi robiť sinica zaujímavé je ale to že ak ráno sa zapne svetlo je akvárium úplne čisté ani náznak po sinici, no len čo svieti svetlo také 2 hodiny voda sa zakalí a sinica je všade na rastlinách a substráte. Skúšal som obmedzit svetlo ale nevidím v tom žiadne zlepšenie. Teraz svietim T8 osram lumilux 840 4krát 58W a 865 2krát 58W
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 16:19 Muž pakozdy [17] – Re: Petr
no co, aspon viem co ma caka :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 14:44 Petr – Re: pakozdy
Nechci být skeptik, ale podle mne to nepomůže. Cca 2 nebo 3 měsíce zpět jsem měl ten samý problém. Dnes už je to ok, akva funguje, jak má. Ale změna světla naprosto rozhodí rovnováhu v akva a změní i potřebu jednotlivých složek v hnojivu. Než se to stabilizovalo, zabralo to necelé dva měsíce. Měl jsem tam prakticky všechny druhy řas a rozbujela se i sinice. Postupnou úpravou hnojení a zkoušením různých poměrů složek v PMDD jsem se dostal k tomu, že sinice zmizela sama od sebe, černá štětičková také, různé zelené jsem postupně vyházel tím, jak jsem stříhal kytky a na nových částech už neroste. Jednu chvíli jsem přestal hnojit prakticky úplně než se to začalo negativně projevovat na rostlinách. A pak jsem začal znovu od nuly ... No a po čtvrt roce jsem spokojený :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 13:47 Muž pakozdy [17] – Re: Jrk
to uz som spravil. bezi to 2den. takze cakam na vysledok. este skusim zohnat pistiu na hladinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 13:34 Muž Jrk [143] – Re: pakozdy
Tak to pak jo... Co kdyby jsi zkusil namichat burčák jako já (silnější), do týdne by jsi poznal... Máme stejná akva, stejné světlo, já do týdne poznal rozdíl. 5l PET + 400ml cukr + 4ml sušené kvasnice. Ricii... Jinak nevím...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 12:29 Muž pakozdy [17] – Re: Jrk
neskusal, lebo mam na dne 1kg akadamy a tu uz vraj tillmanova tabulka nefunga.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 09:39 Muž Jrk [143] – Re: pakozdy
O to mi šlo také, nastartuje se růst rostlin, zmizí řasy... Zkoušel jste zjistit kolik máte toho CO2 ve vodě? Já ho měl málo, posílil jsem burčák a do týdne viditelná změna...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 09:12 Muž pakozdy [17] – Re: marsz
pred tym vsetko rastlo ok aj ked tam bola polovica svetla - v galerii mam foto. co-ckoval som, hnojil.

mne nejde ani tak o tie riasy ako o nastartovanie rastu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 00:19 Muž Jrk [143] – Re: marsz
Jestli tato otázka byla i na mě, tak odpověď je ano! O každé změně nejdříve přemýšlím, studuji a čtu. Snažím se o to, aby vše fungovalo co nejpřirozeněji z co nejmenšími vnějšími zásahy, ke spokojenosti všech obyvatel akvaria...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 00:06 marsz
Zkusili jste napřed provozovat akvárko bez CO2, hnojení a testů?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2009 23:28 Muž Jrk [143] – Re: pakozdy
Řeším možná podobný problém. Možná jsem na dobré cestě, vypadá to u mě už velice dobře. Zkuste přesně změřit pH A KH (kapkové testy "Rataj"), pomocí Tillmanovy tabulky odvodit množství CO2. Optimum by mělo být asi 15-35 mg/l. Podívejte se do mého deníku k nádrži Jrk 63, třeba z toho budete mít užitek. Dále doporučuji podívat se na nádherné nádrže uživatele Mirlun a jeho deníky, taky něco takového řeší, máme společný problém - sinice po posílení osvětlení. Není to i váš případ? Nejsou ty zelené řasy také sinice?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.04.2009 23:00 Muž jajaapaja [174] – Re: pakozdy
Okolo řas je tady napsáno už několik ddesítek příspěvků jenom pohledat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2009 22:02 Muž pakozdy [17] – zmena osvetlenia - zastaveny rast a riasy
zdravim ...

akva 60l. osadka 12 ryb(velkost neonky)
po dlhom case sa mi podarilo dostat k prerobeniu krytu a zvyseniu osvetlenia.
Povodne bolo 1xT8 15W (960lm) .
Teraz je 2x T5 14W(1440lm) 830+840
Nastala situacia - prisli riasy. toto som ocakaval ze moze nastat, ale vo velkom prisli sede a v malom aj zelene riasy.
Rastliny zacali bublat o 106 az tak, ze to prekaza. bubla vsetko.
Pri niektorych - blyxa, hydrophila sa rast zastavil - da sa poveda ze uplne. su dost pokryte riasou. Machu to celkom prospelo a pekne sa zahustil. Limnophila sa uz nesplha a celkom sa jej dari.

Pred tym to bolo opacne, ziadne riasy, blyxa rastla ako blazon, limnophila bola ako kefa a mach chradol.

Ostatna situacia sa nemenila. co-ckujem cez zvon, hnojim dalej 1x za tyzden, vymena vody 1x10l za tyzden . Ph podla testu 6,5-7. takto to je uz 3 tyzden.

dostal som rady, zaby som zatienil hladinu ale nevratim sa do povodneho stavu, ked bude chybat svetlo ?

nemate nejake rady na tento stav ? ked neporastu rastliny, rias sa nezbavim.

vdaka.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 07:54 Muž Sid [6769] - Rostliny – Re: datura
:-) Děkuji. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.04.2009 22:32 Žena datura [104] – Re: Sid
já vím, jak je to s Calvinovým cyklem:-) :) on je sice nezávislý na světle, ale je závislý na stabilním dodávání produktů světlé fáze fotosyntézy (a to tedy ATP a NADPH + H+). Takže - dokud jsou tyto produkty k dispozici (ještě se nevyplácaly), může Calvinův cyklus jet i za tmy, když už se světlá fáze dávno zastavila. ale jakmile ATP a redukovaný koenzym dojdou, musí se zastavit i temnostní fáze, protože nemá "šťávu". rozběhne se zase, až se rozední a nastartuje se světlá fáze, která začne zase dodávat výše zmíněné látky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 19:37 Muž meroň [18] - Rostliny – Re: Wrata
No , za polárním kruhem roste hodně tropických rostlin a úplně vidím před očima ty hejna neonek co se tam prohání na každém kroku smich :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 13:49 Muž Wrata [21] – Re: Nobody
Treba za polarnim kruhem? :) Polarni den...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2009 18:59 Muž MiHl [55] - Cichlidy – Re: Petr2
lepší než porovnávání od oka bych doporučil předem vyfotit, výsledek mě taky docela zajímá :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2009 18:40 Petr2
filipsi napsal: Ja si tipnu predem - rozdil nepoznas. :-) Ale spat budu snad dobre :-) .

Taky se toho bojím. Ale budu pak při porovnání poctivý :-) Teď na začátku mne zarazilo, jak je to malý rozdíl v barvě. Čekal jsem nějaké nepřirozené zbarvení nebo málo "viditelného" světla. Jediné, kde je to trochu vidět, je jen bílá zeď (když odklopím kryt). Možná to bude tím, že když jsme ji porovnávali se "stejnou" od Philipse, má úplně jiné parametry včetně lumenů. Což ty lumeny považuji v tomto případě za důležité, protože značí dostatek spektra i uprostřed, nejen na krajích. Ten Philips měl při té samé wattáži a podobné spektrální křivce o třetinu méně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2009 18:13 Muž filipsi [1298] – Re: Petr2
Ja si tipnu predem - rozdil nepoznas. :-) Ale spat budu snad dobre :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2009 16:40 Muž Sid [6769] - Rostliny – Re: Petr2
Určitě dejte vědět! Nebudu samou zvědavostí celý týden, (nedej Bože 14 dní), spát! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2009 15:09 Petr2 – Už ..
Tak už mi konečně, po čtrnácti dnech čekání, dorazila řeznická speciálka od Narvy. Výměna zabrala pár minut, změna osvětlení není v akva téměř vidět. Teplota je 6000K, malinko jiný odstín to má, ale v akva to téměř vidět není.
Počítám, že tak za týden za dva budu moci srovnat. Mám stejné rostliny v jednom akva pro různými druhy světla, tak uvidíme :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 09:35 Muž filipsi [1298]
FranzFritz napsal:... Kvůli rostlinám jsem pořídil speciální zářivky....Jenže nepomáhají k růstu jen rostlinám, ale i řasám.... Kdo si zvykne na širokospektrální osvětlení, těžko může jít zpět na obyčejné. Barvy jsou jasnější, barevnější, jako by do vody svítilo slunko a ne jen mrtvolné zářivkové světlo...

Ja myslim, ze zarivkami (jejich typem) to asi nebude (problem s rasami). Navic bych docela vahal, jestli svetlo ze "specialek" pro rostliny se da nazvat prirozenym.
Ale uznavam, se svetlem a barevnym podanim se daji delat kouzla, a proto kazdemu podle jeho vkusu. Jeste bych doporucil k pozornosti zarivky s vysokou vernosti podani barev, to bude prakticky nejprirozenejsi osvetleni, ale to samozrejme neznamena, ze pro daneho cloveka nejhezci. Pokud pises, "jako by svitilo slunicko", mozna pro tebe budou vhodnejsi teplejsi (830) tony, mozna si pouzil hodne studene, na me taky studene pusobi "mrtvolne" zarivkove.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 09:07 Muž FranzFritz [207] - Tetry
Zajímavá diskuze o zářivkách. Tisíc lidí, tisíc zkušeností. Taky jsem se řídil radami zkušených a odborníků. Vše je na prd. Není nad vlastní zkušenost. Původně jsem měl obyčejné zářivky. Kvůli rostlinám jsem pořídil speciální zářivky. Jenže nepomáhají k růstu jen rostlinám, ale i řasám. Vyměnil jsem zpět za obyčejné. Jenže akvárium mělo najednou takzvaně "vybluté barvy". Kdo si zvykne na širokospektrální osvětlení, těžko může jít zpět na obyčejné. Barvy jsou jasnější, barevnější, jako by do vody svítilo slunko a ne jen mrtvolné zářivkové světlo.
Raději jsem zase dal zpět speciálku (osram) a jednu obyčejnou. Touto kombinací snad nic nezkazím a akvárko vypadá lépe. Na řasy se.. a bojuji s nimi jinými prostředky.
Nic totiž není dokonalé, nic není nejlepší. Všechno má své pro a proti. Je dobré poslouchat rady a poučit se z chyb druhých, ale není dobré z nich dělat dogma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.03.2009 19:18 Usine
Pokud někdo nemá dost může pokračovat třeba tady. www.akvarista.cz/…
Je to čtení také na dost dlouho. Z překvapením zjistíte jak píše Sid že to všechno skončí opět na 8xx. Jednou za čas se tato diskuse opakuje a já doufám že se dozvím konečně něco nového co mě zajímá ale bohužel. Drobet mě to příjde stejné jako když se někdo ptá kdy mu porodí rybička. :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 12 13

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 15365x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10436?od=433