Parmička černopruhá (SAE) - chov
Navrhuji používat SPŘ místo anglického SAE.
Podle definice od Effec mám doma parmičkut siamskou. tlamička mírně zespodu, 2 vousky, 3 páry ploutví dole, ale hlavně ten rozdíl v barvě trupu. Spodní část těla je světlejší, hřbet od černého pruhu nahoru je tmavší. Takže rybičky na fotce v původním dotazu nejsou SAE. Alespoń, pokud se budeme řídit pravidlem, že všechny ostatní příbuzní siamek se liší alespoň 1 znakem. Protože ty na fotceod Kejpi jsou všude stejné. Ale ať je to jak chce, je to pěkná rybka, čilá, čistí kořeny i kameny, ale do vláknité zelené se jí moc nechce. Zato vločky o JBL nebo zelený tablety jí jedou.
Promiňte,na foto jsem chtěl ukázat rostlinu zbavenou řas(lepší foto není,terčovec tam nepatří, SAE zatím není na foto)pokusím se i o foto SAE.

Zdravím všechny příznivce akva
Mám SAE již 4měsíce,při koupi asi 4cm povyrostli 8-10cm.Nevěděl jsem si rady s řasami tak po přečtení
www.akvanet.cz/… (jsou podrobně popsány rozdíly mezi pravou SAE a falešnou)jich 10 skončilo v našem AQ,ale trvalo jim asi 14 dní než si zvikli.Černou řasu i zelenou zlikvidovali

v naší dvoustovce dokonale(nejvíce napadené rostliny jsem protrhal).Podle potřeby vždy 2až4 cestují i po ostatních akva a čistí od řasy.Nezoufat a počkat až se aklimatizují a trochu omezit krmení.

pravá má 2 nahoře tlamky, falešná 4 zespod tlamky

sem asi poznámkou o vouskách uvedla tazatele ve větší zmatek

) Dávám hlasovat o vouskách

)(a zatím to jdu spočítat do aqua

Naopak SAE má 2

Mám ten pocit, že na nejspolehlivější určení SAE je nejlepší spočítat vousky, pravá jich má tuším 4 a nepravá 2. A nebo obráceně?

SAE to jsou, a mladé.
Tady se totiž ustavičně buduje mýtus SAE jako zázračného řasožravce, protože občs jako jediná žere ruduchu. Jenže většinu při sedlých řas nežere vůbec a zelená vlákna jí taky nijak extra nešmakují. Když ale přestanete krmit, abyste ji vyhladověli a začala řasu žrát, tak možná řasa ustoupí sama, protože jí budou chybět běžně krmením přidávané živiny

Takže nepřímý efekt SAE by tu byl.
0
[1] 19.06.07 08:40 KejPi Diky za odpovedi. Nejvic mam v akvariu zelenou vlaknitou rasu a te se taky ani nedotknou

Koupil jsem je, protoze jsem nevedel, co mam s tou rasou udelat, aby nerostla. Akvarium mam zalozene necele 4 tydny a uz je vetsina rostlim pokryta rasou. Vubec nevim, co s tim mam delat, ale otrhavat listky nechci, protoze to bych rovnou mohl vyhazet vsechny kytky

A pritom rostliny pekne prosperuji. Egeria a Limnophila pekne bublaji a rozrustaji se pred ocima, to same Ceratophyllum i Micranthemum. Black Molly sice rasu likviduji, ale nejak na to nestaci.
Poradte mi prosim, jak se nejlepe te rasy zbavit, kdyz SAE neni ta spravna cesta. Dekuju.
Já je mám taky v AQ a kupovala jsem je na ruduchu. Tu samozřejmě nežerou, za to ale pucují celé AQ lépe než můj líný Ancistrus

.
Je to naozaj SAE, ale naozaj, oni su len prevencia. Ale ak tam nemas nejaky poter alebo velmi male ryby, skus 3-4 dni nekrmit a uvidis, ze im aj riasy zachutia. Ale zase nepozieraju vsetky riasy. Je pravda, ze ja ich mam 10 kuskov a po riasach ani stopy, ale nikdy som s riasami vacsie problemy nemal.

Měli by zajistit, aby nová roducha nevyrostla, ale té staré se moc nedotknou.
A neni lepsi vyresit pricinu, ktera zpusobuje rust ras nez si kupovat pripadnou SAE?
Měla by to být SAE

Mně po ruduše taky nejdou, jen rejdí všude možně a pořád něco ukusujou

Zdravim vsechny, koupil jsem si dvě parmicky siamské (SAE), které by měly být velké likvidátorky řas. Jenže zatím se řas ani nedotkly a to jich tam rozhodně nemám málo

Tak začínám mít pochybnosti o tom, že je to opravdu SAE. Dokážete tyhle rybky někdo bezpečně identifikovat? Ještě bych dodal, že pokud odpočívají tak sedí podobně jako pancéřníček a ne hlavou dolů. jak jsem někde četl
Diky za pomoc!
Přidat reakci
1 ...... ...... [11]
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 14892x