Parmička černopruhá (SAE) - chov
...no skusat to nebudem
jednak na to treba viac ks -a co? potom s nimi na zimu?...
a dospele v podstate ani nikto nechce...
Mečovky se Ti budou množit kdekoliv, ale ty SAE ne. Mám doma čtyři dospělé kusy, pozitivně tam jsou obě pohlaví, ale nic. Neřeším to, hlavně když se jim jinak daří.
...problem bol ale ked som ich doniesol "spet" do akva...-necheli nic zrat a velka cast aj "posla"
...no v jazierku som skusal "iba" mecune...tie to "stimulovalo" az az
Přes léfo by možná v jezírku přežily, navíc by mohly redukovat řasy. Ale s odchovem bych moc nekalkuloval. Tím spouštěcím mechanismem může být třeba období dešťů, kdy se objeví nadbytek potravy a to spustí mechanismus pro tření. To Ti ale už psal Haimdol. Takže to v tom jezírku klidně zkus a můžeš potom poreferovat. Určitě to bude zajímavý pokus.
...a co take zahradne jazierko? -v lete by to slo?
Hormony tam ve vodě nemají, ale třeba nemáme tu správnou vodu, velikost nádrže, těžko říct. Asi potřebují nějaké specifické podmínky, které jim v klasickém akváriu nejsme schopni nasimulovat, takže jenom přežívají, ale do tření se jim nechce.
Nemyslím, že mají ve vodě nějaké hormony. Spíše se objeví nějaký sezonní stimul (období dešťů, změna chemismu vody) a ten rozjede vylučování hormonů v těle. V podmínkách akvárií nejsme schopni daný stimul navodit tak se musí produkce potřebných hormonů nějak uměle nahradit.
Takových druhů ryb je více. Prostě se jim v akva nechce
...a ako sa rozmnozuju v prirode? -tam maju vo vode hormony? alebo co?
preco? sa im vlastne v akvarku "nechce"?
Jestli jim něco stálo, to nevím. Já je viděl až nějakou dobu po "experimentu" a to vypadali docela normálně. Na druhé straně, bylo to v době, kdy i klasičtí terčovci stáli celkem balík, takže to byl tak trochu hazard.
To bylo napsáno jako sranda! proto ty smailíci na konci.
"nádhernou barvu" a stáli jim ploutve co?
Ty parmičky u nás rozmnožit lze, je to jenom otázka financí a snahy. Nicméně, pokud to někdo množí pomocí hormonů v zahraničí, není důvod se do toho pouštět tady. Zejména vstupní investice může být dost nákladná, protože než člověk zjstí, co a jak, spotřebuje určité množstvé preparátů, které nejsou nejlevnější a pozabíjí dost ryb. Další věc je odbyt. S ohledem na velikost dospělých ryb se dá předpokládat, že počet jiker bude několik tisíc. Je otázka, za jak dlouho by náš trh byl schopen vstřebat tak velký počet mladých parmiček. Mohlo by se totiž úspěšnému množiteli stát, že bude mít plná akvária tisícovek mladých parmiček, které nikdo nechce a náklady na krmení a čsštění akvárií několikanásobně převýší možný zisk.
Teď je otázka, zda to pomůže. Vy to tam nasypete a můžou být hned dva průsery. Družka otěhotní a ryby se obrátí hore břichem. Mimochodem, Vaše úvaha mi připomněla povídání jednoho pána, který za totality nemohl rozmnožit červené terčovce. Zašel si k lékaři a nechal si předepsat nějaké prášky na povzbuzení erekce. Ty prášky pak nadrtil a nasypal do akvárka s terčovci. Říkal, že to sice nepomohlo, ale jistou dobu měly ty ryby nádhernou barvu.
Tak pokud bere testosteron, progesteron, kortikoidy, liberiny a hypofyzární suspenzi v injekční formě mohlo by to zabrat
.
Sice jsou u nás všechny z dovozu, ale rozmnožit je lze pomocí hormonální stimulace. Ovšem vzhledem k ceně dovozových ryb se to nevyplatí
.
Vidím, že se tu všichni docela baví
Pokud by to teda někdo čet koho by to zajímalo, tak ať tu je aspoň jedna odpověď, tyto parmičky v zajetí u nás nelze rozmnožít, všechny jsou dovoz
tak přesně toto jsem si myslel taky
já si jeden čas říkala, že budu první v republice, kdo je odchoval bez hormonů
Než mi došlo, že jsou to jen puberťáci
No jo,mě se zdálo, že je mají vykousaný, snad se mi to jen zdálo
Pruhy při rozčilení-stresu těmto rybkám mizí normálně, to se upraví až se uklidní.
takhle si hrajou mlaďoši, je to naparování, jakási pubertální hra.
Chtěl bych se zeptat, teď jsem se byl dívat na akva a dvě ze tří parmiček černopruhých se pořád třou o sebe, zdá se mi, že jim skoro zmizely černé pruhy, třetí parmička je v klidu a normálne okususuje řasy na pařezu, ty dvě se vedle sebe mlátí jak dvě telata, není to náhodou nějaká nemoc?
Starší reakce
I to je možné...pátrám, pátrám
spíš bych řekla, že se ti z nějakého důvodu rozpadají
Díky za reakce...asi budu muset hledat jine vyníky...že by mi kryptošky okusovali okružáci?
Mám v akvarku tři už dospělé kousky,Okusují na rostlinkách pouze mech,A rádi si pochutnávají na salatové okurce nebo na bramboře,Rostlinek si jinak nevšímají
Davam im aj tablety.Tieto rybky si dokazu pochutnad snad na vsetkom co do aqva hodis
Budu ti věřit
nekdy pozoruji na cryptocoryne jakoby ožužlané kraje listů...mam dojem, ze nejake listy trpi kryptokorynovou nemoci a jsou porusene a parmicka toho hned vyuzije
davas jim nejake tablety se spirulinou?
Nedokazu obzrat zdrave rastline pletivo,mne akurat zlikvidovali Javsky mach.
pardon za překlep...mělo tam být napsané, *jestli svoji tlamkou dokáží natrhnout zdravé rostlinné pletivo
zdravím...může ožírat parmička siamská listy rostlin..konkrétně rodu cryptocoryne nebo svojí tlapkou nedokáže poškodit zdravé rostlinně pletivo...A čím ji krmíte...můžete doporučit nějaké tablety? díky za odpověď
Starší reakce
Mě ho uspěšně sežraly všechen, tak si teď pěstuju další ve druhém akva. Zeleninou taky krmím a že jim nějak extra chutná se říct nedá. To mají raději niťenky, patentky a vločky.
Starší reakce
Vůbec to neřeš vraž tam rovnou 3, 1-2 není dobrý počet, od 3 nahoru jsou klidnější a nevšímají si ostatních ryb.
Není centimetr jako centimetr. Podle této teorie bych si mohl dát do akvarka 2 kapry po 50 cm a vlezl bych se do tolerance.
Pokud je tam přidáš, nic tím nezkazíš. Pozitiva převáží nad negativy.
JJ, jen občas potřebuji podporu okolí
Tak holt počkám až něco pojde, než si vyrábět rybí konzervu...
Rád bych se zbavil řasy - na sklech a dekoraci jí mám minimálně, rostlinám se daří - rostou a množí se, ale některé kusy (hlavně zákruticha šroubovitá) jsou dost porostlé zelenou vláknitou řasou.
Není nad to když si člověk sám odpoví. Akvárko nepřerybňovat, tudíž nekupovat...
Uvažuji o nákupu 2 ks, ale v akva mám již toto:
10 ks Danio pruhované, 2 ks Akara hnědá, 2 ks Čichavec zlatý a 3 ks Krunýřovec obyč., tzn. přerybněno dle zásady 1 cm dospělé ryby = 1 l vody...
Starší reakce
mám SAE ve velikosti cca 10 cm a stále dlabou jen řasy, rostlin si ani nevšimnou, dokonce ani uhnilých listů, ani je to nenapadne. Zato milují zeleninu. A to tam mám i Limnofilly, růžkatec a mechy
0 24.09.2010 23:16 Usine – Re: Fugee
Záleží jak jsou velké. když odrostou jsou jako řaso-žrouti na nic a občas se pustí do jemnolistých rostlin. Já je měním po 2 letech.
Pokud nepocitate mechy - mne prvni zlikvidovala javak, dohola.
1 24.09.2010 16:04 Fugee Parmičky rostliny neokusují.
Já nemám nakousanou ani jednu rostlinu (4 parmičky)
Stejně tak i moje
Mají to jako špagety.
Přidat reakci
1 ...... [9] 11
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 14841x