Parmička černopruhá (SAE) - chov
Starší reakce
Po dalších 4 měsících chovu (celkem 7 měsíců) mi SAE trochu povyrostly, jedna už má přes 8 cm. Likvidace mechu se stále nekoná, likvidují jen řasu, jiných rostlin si nevšímají. Při krmení mraženým a živým nezůstávají pozadu, zvláště Perloočky jim chutnají. Ovšem je legrace sledovat dlouhou, často neúspěšnou štvanici na larvu Koretry. Dania, ač poloviční délky proti Siamkám, jsou mnohem úspěšnější lovci.
Starší reakce
No, budu je to muset asi naučit aby braly z hladiny...přitom vidí, že ostatní ryby žerou vločkový krmivo, ale z hladiny to nesezbírají...max. počkají, co začne plavat ve vodním sloupci...no, trochu věřím i tomu (ikdyž Sid tvrdí, že to nepomůže) dát k parmičkám další obyvatele dna...dřív jsem to tak měl...byly tam 3 SAE s pancíkama a v pohodě...pancící se tam nahrnuly a parmičky měli co dělat aby na ne vyzbylo
prosim prectete si jeste jednou co jsem napsal...mel jsem tam tri!!! nahanely se mezi sebou tak, ze jedna posla (byla vyrazne mensi, pohublejsi) - ta dominantni nahanela i tu zbylou takze jsem ji oddelil, aby ji neumlatila
nasledne po case si vybrala dalsi obet a tou jsou parmicky purpurove - pritom ji ale nevadi zadne jine ryby
Pokud necháte samotnou SAE v nádrži tak se nemůžete divit že prohání ostatní ryby...to je naprostá klasika.
asi te zklamu, mel jsem tri SAE musel jsem je rozdelit do tri akvarek protoze by se povrazdily a cim byly starsi tim to bylo horsi
nicmene ted to doslo tak daleko, ze SAE napada i dalsi ryby - konkretne parmicky purpurove - pritom ale ostatnich ryb si nevsima - musel jsem ji prelovit a dat jinam
krmím SAE na hladině s ostatními rybkami a bez problémů, mám 3 ks a nenapadají se... mimo krmení ta největší sem tam prožene tu nejmenší, ale žádné napadání
0 01.08.2011 00:41 Fugee Zkuste dát i nějakou potravu na hladinu, tam ji třeba napadat nebude.
Uvidíme
vsázím na panciky + odstrkovanou SAE, kdo si přihodí?
No, předtím jak jsem měl parmičky, tak problém nebyl...tady ta je nejaký psycho
Podotýkám, že jsou to mladé kusy, tak 5-6cm...pořád doufám, že se to časem zleši...
SAE si s pancéřníčky určitě poradí...
Tak to jsou špatné vyhlídky
No, i přesto plánuju hejno pancéřníčku malých, tak jsem zvědav, jak si s nimi parmička poradí
A nebo házet tabletu i na druhou pulku akva...
...Možná nesnášenlivost dominantní parmičky vymizi, když si uvědomí, že už dno akva nepatří jen jí...
Je to zbytečné, tato agresivita spojená s potravním chováním nezmizí.
Jinak poklidné soužití SAE končí při každém podání potravy, přitom vzájemné napadání vrcholí těsně poté, co je poskytnuté krmivo zkonzumováno.
Připomíná to "vylévání si vzteku z frustrace, že pro tuto chvíli hody končí"...
Dobrý den...mám v akva 2 parmičky siamské. V poklidu plavou spolu, ale jakmile začne krmení, dávám jim na dno tabletu a další krmiva pro obyvatele dna, tak jedna parmička nemilosrdně vyhání druhou a to přitom je žrádla dost pro obě. Říkal jsem si, že si dominantní parmička udělal v jedný pulce akva sve teritorium a v okamžiku krmení si je hlídá. Pomohlo by zmírnit nesnášenlivost, kdybych dno doplnil dalšími rybami, třeba panceřníčky malými aby se případná agresivita rozložila do větší skupiny ryb a každá by aspoň chvili žrala...Možná nesnášenlivost dominantní parmičky vymizi, když si uvědomí, že už dno akva nepatří jen jí...
co myslíte?
Starší reakce
v pohodě,s tím já souhlasím a nečekám,že práci v akva za mě udělají rybky.nicméně se přiznám,že jsem rád když mi s tím pomohou
Čistí, jenom jsem tím chtěl vyjádřit názor na kvalitu očisty. I když mám v akváriu čističe různých druhů, tak se použití těch škrabek atd. stejně občas nevyhnu.
no já jsem hubenej,já si to málo sádla co mám musím šetřit (:o , škrabku a houbičku také používám,ale přesto by mě to zajímalo.čistí také řasy na skle?
Na sklo je nejlepší žiletka, magnet. škrabka, nebo houbička na nádobí a trochu toho lidskýho sádla.
ahoj,očistí od řas parmička černopruhá i sklo?
Starší reakce
Starší reakce
Já v karanténě filtr nikdy nemám. Bylo by to hodně nepraktické v případě léčby. Stejně tak dekorace a dno, člověk pak nedokonale odkaluje a nemá přehled o tom, "co z nich padá"
Chyba byla asi spíš ve starý vodě. Filtr se musí nahrazovat každodenní výměnou vody
p.s.: vzduchování je napak dobré (při zvednutí teploty)
Neřekl bych že se udusily. Někdy se stane že změna jim nevyhovuje a tak pojdou. Mě se to stalo i u starších ryb. Když jsem je přelovil tak některé to nepřežily.
Právě proto to tady řeším. Aby se mi to už nestalo. Nenapadlo mne, že tam, kde se dařilo krevetkám bude málo kyslíku pro rybičky. Poučení pro příště.
Příště budeš alespoň chytřejší, "chybami se člověk učí" věř, že umřeli na nedostatek kyslíku, mám vypozorované, že mají větší nároky na kyslík. Ještě pokud máš testy na NO 2/3 tak si změř vodu aby se vyloučila i otrava.
ted uz je zbytecne mudrovat - tohle se stalo (nebo stane) skoro kazdemu akvaristovi - proste neco nedomyslis a nebo si proste obeti shody nahod
v kazdem pripade bublifuk v karantene nebo jekekoliv mensi nadrzi je zaklad
Jedním z příznaků otravy je právě to "hezké vybarvení". Ty rybky mají jakoby sytější vybarvení, jako třeba v době tření. Takže bych si opravdu myslel, že se udusili.
No, bylo to poprvé, co jsem kupoval rybky v Kauflandu. Než jsem je koupil, tak jsem je v akvárku snad hodinu pozoroval. Už jsem nikam nespěchal, tak jsem si to mohl dovolit. Zdály se v pohodě, šmejdily po akvárku, byly se spoustou neonek... fakt nevím. Že uhynuly tak rychle. To mi nejde do hlavy. Večer sice schovaný různě pod kamenem, pod topítkem, pod mechem, ale hezky vybarvené. Nejevily známky špatného dýchání, křeče, malátnost, nic. Jen jsem myslel, že jsou vyplašené z nového akvárka a tak se schovávají. No a ráno buch, všechny KO.
To je tak, když člověk kupuje spontánně. Vím, že jsem je chtěl, ale nechápu, proč jsem je kupoval právě v Kauflandu. Ale říkal jsem si, že v případě těchto rybek, které jsou vždy z dovozu, si nevybereš, kde je koupíš, vypadaly dobře, tak jsem je vzal. No, vzal jsem s nimi ještě dvě krevetky Atyopsis molucensis. Snad aspoň ty budou v pohodě.
pancernicci maji pridavne dychani ve strevech - kdyz maji malo vzduchu tak si loknou z hladiny - takze tem je sumafuk, ze je ve vode malo kysliku
ale je klidne mozne ze ty SAE byly nemocne uz predtim a stres to jen nastartoval - skoro bych rekl ze je to pravdepodobnejsi nez ze se udusili nedostatkem kysliku
Hm... takže jsem je nakonec ve snaze nezavléct si do společenského akvárka nemoc zabil sám? A jak to, že tam žily spokojeně krevetky? A před nimi tam byli pancéřníčci dest dní a taky v pohodě... a vodu měním ve všech akva i tady asi 1/3 týdně... No, tak nevím. Budu sem asi muset dát bublifuk.
Pokud chceš používat karanténní nádrž, musí být plně zařízená, to znamená přinejmenším topítko a filtr (bublifuk). Jinak je to pro nové rybky další stres přechodem do možná ještě horších podmínek než v obchodě a karanténa naprosto ztrácí na významu - je kontraproduktivní.
Tak ta nepřítomnost filtrace, nebo vzduchování v kombinaci se starší vodou bude nejspíše tou příčinou, proč se ty rybky s největší pravděpodobností udusily.
Tak nevím. Jako karanténu používám akvárko asi 15 litrů, jen s mechem. Předtím v něm byly krevetky Red cherry a byly v pohodě. Pak jsem je dal do nádrže k ostatním. V neděli jsem tam přidal topítko a ohřál to na 24°C. Včera jsem tam dal 5 ks malých SAE a jak to dopadlo víte.
Nevím, je fakt, že akva nemám zařízené, je v něm jen mech. Ze zařízení topítko a světlo. Nemám tam filtr ani vzduchování. Mohlo by to být tím?
Na fotce je víc vidět to divné bříško.
Tak jsem si včera přečetl tohle téma a další témata kolem SAE. Tahle rybka se mi vždy líbila, ale bál jsem se, aby neubližovala krevetkám. Tady a v dalších fórech se píše, že je naprosto mírumilovná. Náhodou jsem jel odpoledne kolem Hornbachu, tak jsem se tam stavil a viděl jsem jednu SAE v akvárku s krevetkama a vůbec si jich nevšímala a vesele okusovala řasu. Pak jsem viděl, že jich ještě 5 ks prodávají, tak jsem si je vzal. Dal jsem si je raději do karantény, než je pustím do zelené džungle. Večer byly už pěkně zbarvené a dnes rádno mrtvé. Všechny. Je mi to dost líto a zajímalo by mne, co se mohlo stát? Všechny byly mrtvé, ležely na dně, byly vybledlé a měly divná jakoby trochu nafouklá a měkká a zarudlá bříška - viz. foto. Netušíte, čím to může být?
Starší reakce
píšete že do malého nepatří... mám 112 l, 10x neonka červená, 6x razbora a 1x bojovnice...
112 l by mohlo stačit? děkuji
Kdyz uz to vezmeme z toho pohledu, ze budou u Tebe jen prechodne a pak je nekomu das, tak ten kdo si je vezmne bude nejspis chtit aspon 3ks.
já si je chci pořídit jenom na zlikvidování řasy, pak je dám pryč. Jenom nevím kolik kusů?
SAE do malého akvárka opravdu nepatří...
no je pravda, ze to vsude vsichni tvrdi, ale ja si koupil tri kousky a dokud byly male tak pohoda - jakmile vyrostly (ted maji tak 12cm) tak byly nesnasenlive - musel jsem je rozdelit jinak by se utloukly - i tak se SAE aspon u me chova pomerne nesnasenlive i k ostatnim rybam (zvlast pri krmeni) - specielne neda pokoj parmickam purpurovym
Designer napsal: Jo jo, to je ono, to jsem myslel, ze hladova SAE by ji zrat mohla. Chovat by se mely aspon 3ks, uz jsem se tady sam ptal a bylo mi receno (mimo forum), ze aspon ty 3ks.
Tak to mas sikovnou sestru, ja myslel ze tak dobre pises sam
.
Jo jo, to je ono, to jsem myslel, ze hladova SAE by ji zrat mohla. Chovat by se mely aspon 3ks, uz jsem se tady sam ptal a bylo mi receno (mimo forum), ze aspon ty 3ks.
Kdyz je koupis, ony tak velke nebudou, takze by mozna bylo fajn se dohodnout s nekym, kdo by o ne mel potom zajem. Ze si je koupis, a az trosku vyrostou a udelaji svou praci, ze by mely novy vetsi domov. Mit je stale, na to se bojim je to akvarium hodne male.
Ono by to ale spis chtelo zrusit ten duvod, proc ta Ruducha roste. Ja s tim nemam zkusenost, objevila se mi po zalozeni akvaria a ted po pridani korenu, ale vzdycky zase sama zmizela, v tom akvarku se ji nedari - proc vubec netusim, ale jsem tomu rad.
Honzo, Ty mas 8 let? Ze by se ted, po tomto dotazu, jak je kultivovany a bez hrubek, meli zacit nekteri lide zde stydet az do morku kosti! Nejsem ucitel, ale i tak chvalim.
Ta ryba mi prijde dost velka. Ted jsem si koupil 3ks (zatim malicke) do 160l akvarka, a i tak jsem se kroutil, nez jsem to udelal, ze to akvarko neni nafukovaci.
O jakou rasu jde?
rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_jednopruhy by nevyhovel? Oboji se ma chovat v hejnu, ale tohle ma mensi naroky na prostor - i kdyz zase SAE ma zrat ohledne ras snad cokoli, pokud ma hlad.
Dobrý den, bojuji s řasou a kamarád mi poradil, že si mám pořídit parmičku černopruhou. Mám ale celkem malé akva 54 l a mám tam dost živorodek. Můžu si koupit jenom 1 ks nabo dva a více - nechci si zbytečně přerybnit akva. Děkuji za rady Honza
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 11
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 14841x