Parmička černopruhá (SAE) - chov
OK díky. Tak to tedy zkusím
Tak já mám pávčata u skalár, aby měly trochu změnu v jídelníčku díky jejich potěru. SAE si jich ale všímat nebudou.
Vsadil bych se, že si zobne každý z uvedených druhů.
Starší reakce
Tak já mám ve velkém tři odrostlé starší SAE, párek Cichlidek Kakadu, hodně Neonek červených a Teter červenoústých, Parmiček Duhových, jedna Plata Skvrnitá, Otíky a Panceřníčky Štěrbáky.
S tím vším ještě nějaké krevety japonské a
Krevetky červené var. Blue (Neocaridina davidi var. Blue).
Neocaridiny se normálně množí a žádný velký úbytek nepozoruji.
Je ale fakt, že to mám hodně zarostlé a krevety se hodně drží třeba v Pupečníku a Růžkatci.
Sem tam je vidět i větší kousky jak si plavou mezi rybami.
Diky kluci, mne se mnozi ve velkem, mam s nima i vic druhu mensich ryb, neonky, razborky. pancernicci zeleni, mali, vesele se vsichni vcetne mladych krevetek (5mm) prohaneji po akvarku a zijou vedle sebe. Mladsi jsou schivane. No a parmickama bych to nerad zmenil.
Tak čokoládky s nimi mít můžeš, a i se budou množit to jsou ale spíše krevety než krevetky.
Těžko říct, mám tři odrostlý kousky a krevetky jsem tam dal pár dospělých, ty tam pořád jsou, ale mladý jsem ještě neviděl, ale to nemusí dělat SAE, ale jiní obyvatelé nebo dokonce prostě mladý ještě nebyly.
Každopádně pokud se chceš dívat na krevetky a ne je tam jenom mít, tak to chce extra akvárko, kde nebudou moc velký ryby, který je prostě plaší nebo úplně bez ryb, to je nejlepší.
0 22.03.2022 08:07 misal – Krevetky
Ahoj, mate nekdo parmicky i s krevetkami? Co rikaji na mlade?
Starší reakce
V prezentaci si nastav že je daruješ, já jsem jich takhle rozdal stovky někdy i na zkrmení.
Asi tak 10 cm obě, ale nevím možná ty mechy žerou i ty paví očka...což mě vede k další otázce...jak se zbavit přemnožených oček :-ú asi koupím skaláry a nebo čichavce ? Nebo oboje :.ú
Ale je fakt že v akva nemám ani jednu řasu, jen na anubiasech je trocha zelené co z nich nedostanou ani ancikove..
Jak jsou velké? Koukám že už je máš rok tak to ten mech asi nepůjde.
Netušíte někdo jaký mech je možné s parmičkou pěstovat ? Zatím mi sežraly každý kus mechu co jsem do akva dal. Krmím i sušenou řasou ale je jim to zdá se jedno. Sežerou vše
Starší reakce
Také přidám svojí zkušenost. Už nevím jak je to dlouho co jsem si koupil 2 malé Parmičky "na řasu" .
Už víc jak rok mám jen jednu druhá (od začátku menší pošla.)
Ta co zbyla má cca 15 cm.
Ale vůbec mi nepřijde že by se chovala jak se zde píše že jen polehávají.
Ano je všežravec, okamžitě startuje po všem co spadne do akvária. Ale jinak kdykoliv se na ní podívám tak jezdí po listech a pořád je jakoby čistí.(Doufám že ne jakoby ale opravdu
)
Rostliny okousané nejsou a řasa na nich také není (ale to asi nebude zásluha jen té Parmičky)
Na nikoho neůtočí , jen si občas zjedná respekt . Prostě pohodář - největší v akváriu ale nikomu neublíží. A opravdu hodně málo kdy jí vidím ležet - pořád maká na listech. Ale jinak se mi typově vůbec nelíbí, ke Skalárám se zrovna moc nehodí ale dcera jí má ráda a stejně bych jí nedokázal ulovit. Tak jí nechám dožít
youtu.be/… 0 04.02.2021 15:10 Pavel1TU Potvrdím co zde bylo řečeno
- klidná, ale hejnová ryba, já mám 4 a v pohodě, známý má jen 2 a někdy začnou prohánět i větší ryby v akva
- dle mne 120L akva je pro ně opravdu málo (pro dospělou rybu), moje 13cm torpéda se sem tam majznou o vrchní sklo, když rozjedou ten svůj kolotoč
- díky nim je ale akva pěkně uklizené, žádné zbytky nezůstanou
- pruhy jim mizí dle mne ze stresu, já to vypozoroval vždy když jednou za rok vytahám všechny zadní rostliny a vysaju jim ten jejich úkryt - pak pár dní nemají pruhy a jsou jak partyzáni - nevidíš je
- je sranda jak se pořád pošťuchují
Prý špatně prodejná ryba, málo barevná, ale u nás děsně oblíbená, když vyplavou to je ticho a všichni sledují co bude.
Starší reakce
Já je tedy zatím pořád mám, čtyři kusy, už velké.
Kytky naštěstí jakž takž nechávají.
Ožírají jen Růžkatec a Egerii a to mi tak moc nevadí
V altlase Ti to píší:
...Poté co povyroste (cca 5 a více cm) mění se na všežravce, kdy kromě řas přijímá veškerou běžnou potravu..
A moc bych jich nepořizoval, vyrostou opravdu dost
To už nekupuj chce to koupit tak poloviční. Nedávno jsem si jich asi už po 50sáté pořídil 6. Jak začnou žrát rostliny tak jsou pryč a kupuji nové to je tak po roce až dvou nerostou totiž stejnoměrně (některé). Na jelení paroh ideální.
Ahoj,
jak asi velká by měla být mladá SAE, aby byla spíš efektivní řasožrout než kytkožrout? Prý když jsou moc velké, řasám moc nedají. Chci si jich pár pořídit, aby se napásly na mém jelením parohu (snad ho žerou, je to taky ruducha); v nedalekém zverimexu mají "mladé kusy asi 7cm dlouhé". Co myslíte, nejsou to už moc velké ryby? Chci je jen dočasně, aby mi pomohly v boji s parohem (příčina parohu asi známa, potřebuju pomocnou ruku na odstraňování).
Starší reakce
To nemůžu posoudit ale některé dnes ani nedorostou do normální velikosti takže umělý odchov asi vliv mít bude.
A nieje to tím že v súčasnosti pochádza väčšina, z odchovu na farmach, a nie z divočiny?
Určite sa niekto nájde - AQ v reštauráciách, hoteloch ..... hlavne keď ich daruješ
Len kto bude chcieť skupinu veľkých a lenivych rýb?
Keď vyrastú tak sa z nich stanú "lenivé" polehávajúce ryby, ktoré sa už menej starajú o čistenie rastlín, ale sú prvé pri kŕmení. A odchyt dospelých v zarastenom AQ je súboj na nervy
. Preto sa občas menia za mladé.
Ja ich mám teda aspoň dočasne spolu s Rajovcami ,a potom im budú robiť spoločnosť ryby druhu Akara zelená, a keď vyrastú pôjdu do nádrže Tú žijú Draky.
Ku tomu len malú poznámku - záleží s akými rybami ich skombinuješ, aké je veľké AQ a ako je zarastené. Keď ide samica akary do trenia tak SAE okolo nestíhajú
Aj moje sa správajú slušné, zatiaľ nikto nevyskočil , a ostatné ryby ich ignorujú, teda až na Otocinclusov sp ktoré si ich veľmi obľúbili .
Potom sú moje SAE asi "pokazené". Mám 6 kúskov 3/4 roka a pri ostatných mrenkách sú to bezproblémové a najpokojnešie ryby z osádky, takí premianti triedy. Všade chodia spolu (mimochodom sú jediné, ktoré sa držia v húfe), občas bokom od ostatných, občas spolu, okusujú korene, rastliny, ale neskáču (to robia sumatranky a nádherné), nikoho nenaháňajú a prekvapivo, ani nikto nenaháňa ich.
Napísal aj dôvody prečo si to myslí povedal že Mrenky siamské sú plaché a svojimi pohybmi rušia ostatné ryby a skáču, rýchlo rastú.
Já to už několik desetiletí dělám tak že když vyrostou dám je jinam a koupím nové.
Mam tam Jávsky mach, ale aj keby ho žrali tak by mi to nevadilo, Ďakujem ti za odpoveď.
Nemáš v akváriích jemnolisté rostliny které rády v dospělosti žerou, takže žádný problém. Kup si je do obou nádrží protože myslet si že až vyrostou je lehce přendáš, tak to ti nezávidím je to na vytrhání většiny rostlin než je pochytáš.
Nechal by som ich tam kde sú a k Drakom kúpil ďalšie
Zatiaľ sú v nádrži náš krásavec, keď trochu podrastu pôjdu do nádrže Tú žijú Draky.
Tak jedině že by jsi je chtěl dát do těch 20 litrů, jinak to jsou normální počty do té největší nádrže bych jich dal klidně 6ks.
Nevidím dôvod prečo by nemohli byť v 240L AQ. Mám v podobnom už druhú osádku - od mladých až po súčasných ca 12-13cm a určite im nič nechýba
Na slovenskom webe o akvaristike mi jeden z užívateľov nepísal že som urobil chybu keď som si zaobstaral 4 ryby tohoto druhu, čo si o tom myslíte vy?
Starší reakce
Občas to dělají toho si nevšímej. Kdyby plavala na místě u skla hlavou nahoru to bych zpozorněl a šel měnit vodu.
Stres, neprováděl jsi něco v akváriu?
Zdravím,
dneska z čista jasna zmizel černý pruh Parmičce černopruhé, nevíte někdo čím by to mohlo být?
Díky, Kongošt
Starší reakce
Když byly malé, tak mi zbaštily veškerý mech (měchýřku jávskou), ale všímaly si víc i těch řas. Teď zbývají 2, co už mají přes 10 cm a kolem 10 let, ale budu je stěhovat z 200l nádrže do 160 l. Ta druhá bude menší, ale jen výškou vodního sloupce. Dal bych větší, ale nádrž bude v ložnici a pokud se toho dožijí, tak poputují do 720l akva.
Jak už tady bylo víckrát zmíněno, SAE mají rády pohyb, ale časem zleniví. Pokud se leknou, tak je i ten metr málo a dokážou vyskočit několik metrů daleko (na podlahu). To se mi taky stalo. Normálně jsou ale v klidu a nedivočí jak jiné parmičky. Celkově ty ryby můžu jen doporučit. Dokonce se mi vedle nich vytřeli rájovci a zlaté parmičky a v obou případech něco přežilo do dospělosti. Samozřejmě do odchovničky bych je nedával.
Ten mech navíc byl spíš otázkou špatného osvětlení, teď spíš přerůstá a mezi piskořkami a SAE se mi podařilo zlikvidovat vláknitou řasu. Bez CO_2 a krevetek.
Starší reakce
1 25.01.2020 21:44 Jan Bísek Máme jich 5 v 240l, řasu si daji i jsko velke, taky hodně žrádla pro ostatní rybičky a naší blyxu, postupně jí sežraly celou a že jsme tam těch trsů měli. Dlabou pořád a pěkně vyrostly.
Starší reakce
Prostě je někomu daruješ a to i třeba na zkrmení a koupíš nové dělám to tak dvě desetiletí.
Diky;) No stale jsem je nezavrhl. Me se SAE fakt libi, akorat nechci aby az vyrostou trpely ze maj malo misto, ci aby mi to tam nezrychtovaly;) Napadlo me tam dat tak ty 3...
Já bych to neviděl tak černě pomocníci z řasou to jsou dobří a klidně 3 bych tam dal.
0 11.09.2019 22:44 MatyMaty –
Re: JB Zdravím, mám ve svém akva ( Kostka ) 4 tyhle ryby a jsou úplně skvělý. Žijí si svůj život a nemyslím si, že nemají prostor pro plavání....prosperují. To je čistě můj názor.
Ǔplne s Tebou súhlasím - 120 cm je málo
Velmi rád ti daruji mé 3 parmičky, ale jsou to střely a řekl bych, že i mých 120 cm délky je pro ně málo. Když se rozjedou, tak to je pěkný fičák. Jako další moje upozornění je, že když jsou mladé, tak si i té řasy zobnou, ale v dospělosti si dost často přilepší i rostlinou a to bych je nejraději láskou sežral.
Přidat reakci
[1] ...... 11
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 14841x