Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Chov raků a jak dál v r. 2012

 

Články » Chov raků a jak dál v r. 2012   Vytisknout tuto stránku 

Chov raků a jak dál v r. 2012

Publikováno: 28.02.2012 • Autor: © rak • Rubrika:

K tomuto článku mě přiměla má vlastní zkušenost z této oblasti. O co se vlastně jedná? Dnes, když někdo si chce obohatit svůj chov (nebo doplnit, pořídit raka), tak má podle mé zkušenosti smůlu. Podle mé soukromého průzkumu se dají sehnat tyto rody raků Procambarus, Cambarellus a Cherax, teď se někomu bude zdát, že je toho víc než dost, ale opak je pravdou. U rodu Procambarus jsou dostupné druhy P.clarkii (v několika barevných formách), P. fallax, a když máte veliké štěstí, tak ještě P. alleni. U rodu Cambarellus je situace ještě horší, dnes se pouze nabízí jeden druh, a to C. patzcuarensis sp. orange (CPO). U rodu Cherax je situace o malinko lepší, zde se nechá sehnat několik druhů, ale jedná se vždy o momentální nabídku (dnes je  k prodeji, ale za měsíc již není a dlouho nebude, nebo již nikdy). Přitom v okolních státech je nabídka daleko větší. Spousta firem se zabývá obchodem s akva rybami a do těchto zemí exportuje, ale i importuje ryby.

Když uděláte dotaz, zda jsou ochotni a schopni nějaké raky dovézt, tak Vám napíší, ať jim napíšete, o jaké druhy máte zájem (že není problém). Když tak učiníte, tak se již nikdo neozve. A to je ještě solidnost, mnohokrát  se mi stalo, že na můj dotaz ani nereagovali. Ano, teď se ozve některá z firem, že nemají čas na odpověď (že toho mají hodně), ale nikdo mi nevysvětlí, že po telefonickém rozhovoru (kde mi bylo řečeno, ať pošlu seznam, že zjistí, co mají jejich partneři v nabídce) se již neozvali, a když jsem se opět ptal, tak mi sdělili, že na to zapomněli, ale hned se na to jdou podívat  a obratem mi pošlou zprávu. Dodnes na ní čekám (to se opakuje pořád dokola, telefon - slib). Ano vím, že dovézt raky je vždy potíž v tom, že se mezi sebou rvou a jejich prodejnost tím klesá (i cenou), jak mi jeden dovozce sdělil, tak ani prostory mnohdy nemají (každý rak by potřeboval mít svou nádrž ), tento argument má sice svojí logiku u těch druhů, kteří jsou rváči, ale na druhou stranu jsou druhy, které se nenapadají, a tam toto vysvětlení nechápu.

Aby to nebylo jen v této rovině, tak uvedu příklad: Cambarellus patzcuarensis schoko (přírodní varianta CPO raka) byl cca před rokem k sehnání, a dnes nikde není, a tak bych mohl pokračovat dále. Jen v rodě Cambarellus se nabízelo 5 - 6 druhů a dnes je bohužel neseženete, a tito raci patří do skupiny tzv. trpasličích raků, kteří se mezi sebou dobře snášejí.

Někdo může vznést argumenty, že raci ničí vybavení nádrže, loví ryby, ničí rostliny a v neposlední řadě, že nejsou tak barevní. Také jsem se setkal z názorem, že raka celý den nevidí, tak proč ho tam má mít. Ano můžu tyto argumenty brát v úvahu, ale každá tato výtka má i druhou stranu (i v říši ryb např. tlamovci, také nikoho nepohorší, že nádrž je bez rostlin a vypadá mnohdy jako kamenolom, a přesto jsou chováni). Rak je zároveň i zdravotní policií, tudíž odstraní ty tvory, kteří jsou ve špatné kondici (podle chovatele ne, ale za pár dní či týdnů se u takového jedince objeví nemoc, což se chovatel snaží léčit, mnohdy neúspěšně, a z rizikem toho, že onemocní i ostatní ryby). A tak bych mohl pokračovat dále. Ryby také požerou menší ryby nebo i svůj potěr, poničí rostliny, předělají si nádrž, jak jim vyhovuje, ale nejsou to raci, ale ryby, které to mohou dělat.

Když hodnotím tuto situaci, tak je mi dosti úzko u srdce a ptám se, jestli za nějaký čas ještě vůbec někdo bude chovat tyto krásné a zajímavé tvory. Jak to zatím vypadá, tak se  nad  chovem raků u nás stahují velmi těžké černé mraky, a to z důvodu, že nebude možnost obměny krve, doplnění schopných  jedinců do chovu a v neposlední řadě i zvládnutí  chovů nových  druhů - zkrátka, když není možnost je sehnat, tak chov začne stagnovat, až raci zcela vymizí z našich nádrží. Ale pak může nastat situace, že kdo raka bude chtít, bude jej muset koupit v cizině, a to za dost velké peníze, s obavou, zda ho udrží na živu během cesty. Ale přitom na výstavách se setkávám se zájmem o tyto tvory, a dokonce i jedna škola uspořádala návštěvu výstavy tak, aby mohli učitelé ukázat žákům živého raka. Ano, také tady vstupuje módnost, včera to byli raci, dnes to jsou krevety a co bude zítra? Ale stejně si myslím, že chov korýšů by si zasloužil větší pozornost chovatelů i dovozců.

Všem ostatním chovatelům přeji, aby tyto situace byly velkou vzácností, aby své chovance mohli nadále chovat a i doplňovat o novou krev, popřípadě i o nové druhy.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 20x Nelíbilo se: 3x Zveřejněno: 28.02.2012 Upraveno: 04.03.2012 Přečteno: 793x

Schválili: Johan ** 01.01.13 • Bob66 ** 13.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
17.11.2010*****Neodsuzujte začátečníky, prosím2010x
15.10.2019*****Blešivci Hyalella azteca: proč tyto drobné korýšky chovat a na co si dát pozor?1096x
13.02.2009*****Akvaristou snadno a rychle1484x
15.09.2022*****Nač je v akváriu filtr a proč to v rybníku funguje bez něj.1417x
07.07.2011*****zahľbenie do akvaristyky21x
22.11.2011*****Kdo nečte Akvárium živě, nemůže být dobrý akvarista823x
03.06.2006*****Jak sestrojit skříňku do 1500 Kč14378x
11.08.2014*****Jak jsem měnil staré dno za liapor899x
06.03.2014*****Výroba stolků pod akvárium za polovinu ceny...1170x
19.08.2011*****Jak se vyplácí práce s dětma...994x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
07.02.2016*****XV. Česká rybářská a ichtyologická konference230x
22.03.2015*****Proč se nedaří odchovat raky?320x
20.02.2015*****Děláme pro své chované miláčky vše správně?415x
10.11.2013*****Jak se shání korýši577x
20.05.2012*****Strasti při chovu korýšů349x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/904-chov-raku-a-jak-dal-v-r-2012