Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak jsem pořídil "úsporně" větší akvárko

 

Články » Jak jsem pořídil "úsporně" větší akvárko   Vytisknout tuto stránku 

Jak jsem pořídil "úsporně" větší akvárko

Publikováno: 13.09.2014 • Autor: © makri • Rubrika: Začínáme

Tento článek píši jako svoji zkušenost, že to s málem peněz také jde. Ale dře to a stojí to opravdu hodně úsilí, času a důvtipu.

 

Každý, kdo má nějaký ten koníček, musí počítat s výdaji na něj věnovanými. Zde jsem si přečetl články několika uživatelů, kteří se podělili o své zkušenosti. Z částek, které vydali na splnění svých cílů, mi bylo smutno, jelikož tolik jsem si nyní nemohl dovolit.

 

O větším akváriu jsem začal uvažovat, když moje  60 l bylo přestěhováno do obývacího pokoje, kde poutalo pozornost. Po návštěvě, která z akvária nespustila zrak po celou dobu, mi žena dala povolenku na „o chlup větší nádrž“. Prima, povolení bylo, leč finance jaksi ne. Tak vše zůstalo ve snové rovině.

Pak se naskytla příležitost „o chlup větší nádrže“ skoro za odvoz a začal jsem jednat. Dohodl jsem si kamaráda na silovou pomoc a po pár dnech už měla nádrž o obsahu 375 l stejnou adresu jako já. Má radost byla veliká! Jakou radost měla má choť, mohu jen hádat, její výraz ve chvíli, kdy ji zazřela, mi byl do té doby neznámý.

Já hned začal řešit, co dál? Stolek, aby unesl cca půl tuny, nějaký filtr a světlo....

 

Cíle byly vytyčeny a tak jsem začal myslet. Auu.

 

Vymyslel jsem stůl z ocelové konstrukce, kdy jsem použil odpad z firmy mého chlebodárce. Doslova za pár korun. Po několika týdnech jsem s využitím desek, jež se mi válely na baráku a pár jeklů (ocelová čtyřhranná trubka), vyrobil jsem stůl s ocelovou konstrukcí. Zvažoval jsem, že si jeho nosnost vypočítám, ale lenost zvítězila a nosnost jsem dal od oka. Spíše přidat, než zmenšit... Když jsem jej dokončil do stádia ke stěhování do obývacího pokoje, pozval mě soused na prohlídku jeho 750 l akvária koupeného od profesionálů i se stolem. To jsem vám zíral!!! Skoro tuna je na skříňce, jež stojí jen na čtyřech 16 mm dřevotřískových deskách na výšku. Jediná ocel na tom stolku je pár vrutů! No, tak to můj stůl unese snad i slona. Zkoušet to, ale radši nebudu.

 

Stůl by byl, teď to ostatní. Jako další krok filtr. Mám v práci šikovné kolegy, se kterými jsem svůj záměr mohl probírat a jeden z nich mi při řeči nabídl, že má doma vyrobený filtr ze zrušeného akvária. Slovo dalo slovo, já získal vybavený externí filtr za pár piv. Holt štěstí. A další štěstí bylo v jeho rozměru, filtr je stejně široký jak akvárium. Na již vyrobený stůl sedl jako pr*** na hrnec!

 

Pak jsem vše ustavoval na místo, tedy stůl do obýváku, filtr na stůl ke zdi, akvárium k filtru. Zhotovil jsem propojení nádob zpočátku jen za použití pár hadic o různých světlostí. Když jsem zapojil čerpadlo, prvních pár vteřin jelo naprázdno. Musel jsem je utlumit asi na 30 % průtoku. Po nějakém čase jsem hadice zaměnil za nové odpadní trubky o průměru 40 mm, vypadá to lépe a čerpadlo může běžet naplno.

 

A co světlo? Zvažoval jsem světelnou rampu nebo závěsná světla. Akvárium chci časem obložit, a tak jsem se přiklonil k rampě. Doma jsem měl zářivkové světlo na dvě 36W trubice a tak jsem vzal desku ze zrušené skříně, ono světlo, nářadí a jal se tvořit. Hm, teď se tím chlubit nebudu, počkám radši, až to bude obloženo. Nicméně to svítí, nejmladší syn na dráty se šťávou nedosáhne a revizní elektrotechnik to radši neviděl... A jeden z nejbližších kroků je, ony obnažené elektrony bezpečně schovat do krabiček.

 

Na závěr ještě dodám, jaké cíle nyní na nádrži mám. Jelikož tento článek vznikl za již funkční nádrže, ale stále v rozestavěném stavu.

 

1) Předně dokončit rampu tak, aby byla bezpečná a co nejlehčí. Mám v úmyslu mít dvě zářivkové trubice 36 W, což už nyní je, a k nim osvětlení led z pásků a s chlazením, které bude napojeno na filtr a bude přitápět vodu v nádrži.

 

2) Následně zakrýt fitr tak, aby byl přístup k čerpadlu pro jeho čištění. Nad filtrem bude rozvod 230 V, kde budou časovací hodiny, vypínače, trafo k diodám apod.

 

3) Obložit světelnou rampu a stůl, ve stole udělat skříňku pro budoucí využití...

 

Pokud někoho tento článek podnítil a byl pro něj inspirativní, splnil článek svůj smysl. Pokud si někdo po přečtení článku řekne, že to takto dělat nechce, ať nedělá.

 

Akvaristům zdar!

 

makri



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 4x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 13.09.2014 Upraveno: 13.09.2014 Přečteno: 173x

Schválili: romant * 13.09.14 • Turbínka * 14.09.14 • vaaclav * 14.09.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
07.03.2015*****Jak začal můj chov axolotlů - pokračování422x
21.08.2012*****Návrat ztraceného syna.84x
22.12.2014*****Firma Macenauer představila novinky v akvaristice761x
30.09.2011*****Nenáročné rostliny pro začátečníky - vlastní zkušenost4861x
19.11.2010*****Jak mi učarovaly rostliny3003x
01.10.2007*****Jak jsem kupovala akvárko3007x
14.11.2014*****Systém kolobehu vody v prírode31x
12.12.2015*****Nákup ryb972x
06.08.2013*****4AQUA, Atman, Aqua-nova – mé zkušenosti s osvětlením735x
08.03.2012*****Moje anabáze368x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1379-jak-jsem-poridil-usporne-vetsi-akvarko