Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

„CO2“ - Jak na to???

 

Články » „CO2“ - Jak na to???   Vytisknout tuto stránku 

„CO2“ - Jak na to???

Publikováno: 28.10.2011 • Autor: © Spiike • Rubrika: Technika

Aneb jak jsem ho vytvořil já.


 


 

Tento článek se bude zaobírat tvorbou CO2 systému, který by měl mít stejné vlastnosti jako Profi sety od renomovaných firem.

Zároveň chci zdůraznit, že tento článek nemá sloužit jako berná mince pro to, jak vytvořit CO2 systém.

Vzhledem k tomu, že každý člověk je jinak zručný, jinak nadaný a má různé možnosti, berte toto spíš jako náhled než jako konkrétní návod.

 

Veškeré připomínky a typy na to jak CO2 systém vylepšit si mile rád vyslechnu - kdo chce pomoct a ne jen kritizovat, je vítán.

 


 

 

Základem každého podobného systému na dávkování CO2 je pět komponent:


1. Tlaková láhev

F

Tlakových láhví může být mnoho různých typu a velikostí. Já jsem použil hasící přístroj o velikosti 1,5 kg (dají se celkem snadno sehnat). Větší bych bohužel neschoval ve skříňce. Ideální by byl kolem 5 kg aby se nemusel dávat moc často plnit. Jediný problém u láhví od hasících přístrojů je trubka uvnitř láhve spojená s hlavou ventilu (je to z toho důvodu, že hasící přístroj potřebuje „kapalné“ CO2, aby mohlo tvořit vločky a ne plyn který potřebujeme my). Jednoduchý návod jak problém vyřešit. Vyšroubovat ventil a trubičku na férovku uříznout (malé varování - ventil sundavejte pouze pokud máte 100% jistotu že je láhev prázdná, v případě plné láhve hrozí NEBEZPEČÍ ÚRAZU s možností smrti).

 

2. Redukční ventil

F

 

Já jsem použil klasický redukční ventil ke svářečkám na CO2 se dvěma manometry, ale samozřejmě dají se koupit i originál ventily přímo určené k akvaristickým účelům. Jediný na co si musíte dávat pozor u redukčních ventilů je šroubení na připojení na láhev. Jinak s ničím dalším by problém být neměl.

 

3. Elektromagnetický ventil

 

F

Elektromagnetický ventil slouží prakticky k jednomu jedinému účelu, a to k řízení kdy má být CO2 do akvária přidáváno a kdy ne. Pokud pořizujeme elektromagnetický ventil (není podmínkou pro funkčnost CO2 systému, bude to fungovat i bez něj) k řízení CO2 např. den - zapnuto, noc - vypnuto, musíme dávat pozor na jednu věc. Prodávají se dva typy ventilů. Jeden, který je bez napětí otevřený a druhý který je bez napětí uzavřený a ten potřebujeme my. Je to z toho důvodu, že když vypnou elektřinu, tak přestane fungovat čerpadlo, světla, bublifuk a další zařízení a mohlo by dojít k otravě ryb, protože pokud by se ventil také neuzavřel, tak by do akvária stále proudilo CO2 a jeho množství by se ve vodě zvyšovalo, až by se rybky a jiní živočichové „udusily“. K ovládání elektroventilu můžeme použít např. klasické spínací hodinky nebo jiné řízení v závislosti třeba na PH vody ( podstatně dražší systém řízení ). V obou těchto případech musíme dávat pozor na to, aby cívka elektroventilu byla na 230 V. A nebo pokud chceme mít celé akvárium řízené počítačem ( je to zajímavá vychytávka - ale zatím celkem drahá ), tak se dají sehnat cívky elektoventilu i na 12 či 24 V.

 

4. Jehlový ventil

F

Jehlový ventil slouží k jemné regulaci dávkování CO2. Ideální jehlový ventil je takový, který se uzavře z plného otevření za cca 5 - 10 otoček (kolem do kola), umožní nám to opravdu jemnou regulaci. Princip funkčnosti je patrný na obrázku níže:

F

Sehnat opravdu kvalitní jehlový ventil za rozumnou cenu je opravdu problém, dá to hodně času hledání.

 

5. Difuzor CO2

 

F

Difuzor je zařízení, které rozptyluje CO2 do vody akvária. Více ho tu rozebírat nebudu, protože v diskuzích a samostatných článcích o nich je na těchto stránkách informací mnoho. Každopádně existuje mnoho druhu ať komerčních ( běžně prodávaných v obchodech nebo na internetu ) tak i amatérsky vyrobených. Všeobecně platí, že čím menší bublinky budou, tím víc CO2 se do vody vstřebá. Ideální je když to tvoří tzv. "mlhu". Samozřejmě se dá vstřebávání CO2 do vody ještě trochu pomoct, když zajistíme aby bublinky šly co nejvyšším sloupcem vody a nebo aby šly pomaleji. Na to existují různé rampy, ale mě osobně se moc nelíbí. Jako další zajímavá možnost je pouštět CO2 hadičkou přímo do sání externího filtru, ale nese to jedno riziko. A to možnost zavzdušnění filtru při nadměrné aplikaci CO2, ale když se to vychytá což zpravidla není problém tak to funguje bezvadně. Někdo říká, že to zvedne procento hluku filtru, ale osobně jsem to nezaznamenal.

 

Tak to by bylo pět základních věcí potřebných k výrobě CO2 systému.

 

Ještě je pár dalších důležitých, ale snadno dostupných věcí, které je potřeba si opatřit. A to vzduchovací hadičku ( délka záleží jen na vás ) a dobré je mít i zpětný ventil ( z toho důvodu že když odpojíte bombu tak aby vám to nevypustilo akvárko, sice by to trvalo dlouho ale mohlo by se to stát.

 

Při samotné montáži si dejte pozor na to, aby všechny šroubové spoje a jiné spoje byly dokonale těsné. Bylo by škoda aby vám CO2 jen tak zbytečně utíkalo do vzduchu. Dá se to snadno vyzkoušet, když si vezmete jarovou vodu a štěteček, všechny spoje se důkladně potřou jarovou vodou a hned vidíte kde to bublá či nebublá a kde je potřeba spoj přetěsnit.

 

A co bych dodal závěrem?

Jedině popřát mnoho úspěchů při realizaci svých CO2 systémů, takže tímto bych vám všem chtěl popřát mnoho úspěchů. A snad vám tento článek bude aspoň trochu prospěšný a pomůže.

 

Poslední co bych dodal je, že se klidně může stát že podomácku vyrobený set vyjde nakonec o něco dráž než komerční sety, ale je třeba se koukat na kvalitu všech komponent a taky záleží na tom co od toho čekáte. Já osobně sem se rozhodl si udělat svůj po přečtení různých recenzí a zjištění, že spousta ventilů v komerčních setech nejsou až tak použitelný ať kvůli citlivosti regulace nebo životnosti. A hlavně mě baví vyrábět různé věci. Ale každopádně záleží na každém.

 

Tak a teď už se opravdu loučím

Mějte se


S pozdravem

Spiike

 


 

 

Pro všechny co se zabývají stavbou různých systémů CO2 a máte nějaké zkušenosti, tak Vás bych poprosil o případné rady, typy a vylepšení jak celý systém zdokonalit popřípadě zdokonalit tento článek. Mým cílem je udělat jednoduchý ale kvalitní návod (nebo sbírku typů a triků) jak si v domácích podmínkách sestavit svůj vlastní systém.

Děkuji



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 6x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 28.10.2011 Upraveno: 15.07.2012 Přečteno: 2706x

Schválili: Johan ***** 01.12.12 • Bob66 **** 12.01.13 • alpaka ***** 23.03.13 • Anthrax **** 02.06.20 • afc1886 **** 03.06.20 • Rex *** 04.06.20

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Technika
07.02.2016*****Nové řešení pro měření akvarijní vody1072x
09.03.2014*****CO2 z tlakové lahve - skládáme si svůj set z ověřených levných komponent11293x
22.06.2011*****Jak jsem vyřešil nadměrné proudění z vnitřního filtru2274x
28.02.2015*****Ve světě akvaristy - inspirace635x
07.07.2018*****Topení pro set JBL líheň artemí18x
11.11.2015*****Sirný denitrifikační filtr – Sulphur Denitrator – jak jej v Čechách vyrobit645x
19.03.2013*****Výroba krmítka1194x
11.03.2015*****Dennerle Dosator494x
07.06.2011*****JBL CristalProfi E1501 greenline2082x
09.12.2014*****Drop checker do mini akvária628x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
29.01.2015*****"Pojistný ventil s regulací tlaku k CO2 systému" - Jak na to?594x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/780-%E2%80%9Eco2%E2%80%9C-jak-na-to