Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

DIY skimmer

 

Články » DIY skimmer   Vytisknout tuto stránku 

DIY skimmer

Publikováno: 02.05.2013 • Autor: © Designer • Rubrika: Technika

DIY Skimmer

V okamžiku, kdy 2× do týdne stíráte slepou hladinu, budete chtít nějaké řešení. Samozřejmě existují i profesionální řešení, nicméně se pokusím ukázat, že se lze slepé hladiny zbavit i velice levně, za pár málo desetikorun.

Článek je zaměřen na uživatele vnitřních filtrů ve stylu „Biomolitan pod čerpadlem“.


Nejprve nákres

F



A nyní jak na to.

1. Koupíme minerálku a nebo jakoukoli limonádu v PET láhvi se sportovním a nebo dětským uzávěrem. Má jej například Mattoni-sport nebo 0.33l Jupík. Různé výrobky s tímto uzávěrem mají různou barvu uzávěru, vybereme si podle svého vkusu. Obsah láhve vypijeme a odřízneme z ní celé hrdlo, hned pod širokým lemem pod závitem. V tom místě je láhev z ještě dost silného materiálu, nejméně se nadřete pilkou na železo (stačí i jen plátek do pilky na železo). Začistit řez pilníkem a žiletkovým nožem je už jen stavovská čest. Pochopitelně si necháme hrdlo láhve, zbytek láhve můžeme zahodit (a nebo v něm vypěstovat podnož z pecky pomeranče). Zbývá žiletkovým nožem odříznout vrchní krytku, kterou nepotřebujeme. Ještě doplním, že pokud je uzávěr sportovní, obsahuje uvnitř do kříže nařízlou gumičku, ta musí pryč. Je chycena kroužkem dostupným po odšroubování uzávěru od hrdla láhve, kde můžete kroužek uchopit do kleští a mírným tahem jej vyjmout, guma pak vypadne. Dětské uzávěry tuto gumu nemají, jinak jsou totožné.

2. Koupíme průhlednou hadici s vnitřním průměrem 10 mm. Já ji koupil zde: http://www.vjrousek.cz/ .
Tato hadice je poměrně pevná a dá se použít na místo trubek. Delším pobytem ve vodě tato hadice barevně zmléční a stane se méně pružnou. V akváriích jsem tyto hadice začal používat před pár lety, problém s nimi nikdy nebyl. Rozřízneme hadici pod úhlem 45 stupňů žiletkovým nožem, konce nahřejeme nad sporákem (horkovzdušnou pistolí atp.), a až se začnou natavovat, přitiskneme je k sobě tak, že získáme zahnutí hadice 90 stupňů. Obě části si necháme dlouhé alespoň 20 cm, zkrátit se dají vždycky. Když se nepovede spojit je dobře napoprvé, je co odříznout a zkusit znovu. Vodotěsnost zkusíme tak, že jeden konec ucpeme prstem, hadici napustíme vodou a profoukneme ústy, jestli voda někde nestříká.

3. Biomolitan pro akvária je uvnitř opatřen děrovanou trubkou o vnitřním průměru okolo 20 mm. Vytáhneme ji z biomolitanu a některou díru, asi tak 100 mm od vrchu biomolitanu (plus minus) zvětšíme tak, aby do trubky šla s trochou násilí těsně nasunout naše ohnutá hadice. Vyměříme si, kde je tato větší díra vůči biomolitanu a propíchneme biomolitan směrem k trubce. Zahnutou hadici zkrátíme tak, aby po zasunutí skrz biomolitan až do trubky pokračovala směrem vzhůru hned podél biomolitanu. Zasuneme zahnutou hadici, zatím nahoru trčí výše, než potřebujeme. Do vnitřní trubky v biomolitanu zasouváme hadici jen na kraj, maximálně do poloviny průměru trubky, ne úplně. Na které straně biomolitanu bude ve výsledku skimmer, to už závisí na každém, jak to chce.

4. Vezmeme injekční stříkačku, ideálně BRAUN Injekt 20 ml. Žiletkovým nožem seřízneme výstupek na čele pro nasazení injekční jehly, ten potřebovat nebudeme. Nyní zkrátíme stříkačku na značce 24 ml (u zmíněné je vyznačeno tečkami za 20 ml, u jiných odhadneme, nemusí to být absolutně přesně). A dostáváme se k nejobtížnější operaci. Mezi uzavřenou částí tělka stříkačky a značkou 5 ml vyřízneme žiletkovým nožem škvíry, široké 4 až 5 mm. Uděláme 4, pravidelně dokola. Jde to dobře, ale pozor, stříkačka při nadměrném tlaku ráda praskne. A také je fajn se neříznout. Chce to trošku šikovnosti. Já udělal škvíry užší a poté jsem je žiletkovým nožem „doladil“ odřezáváním materiálu po malých vrstvách. Celé čelo stříkačky jsem neodříznul proto, že je s ním jednak pevnější, a druhak tvoří jakousi střechu, ať do skimmeru neskočí ryba.

5. Naši upravenou část injekční stříkačky nasuneme odřízlou částí do odřezané části hrdla PET láhve. Půjde tam dosti ztuha, ale půjde. Zasuneme ji po značku 19 ml.

6. Z kousku biomolitanu si vystřihneme váleček, stačí 1 až 2 cm vysoký, aby pasoval do injekční stříkačky těsně, ale aby se příliš nemačkal. Odšroubujeme od hrdla uzávěr se stříkačkou a vložíme do hrdla biomolitan. Nezasouváme jej hluboko, jen tak, ať je zarovnán s koncem hrdla PET láhve, kterým jej vkládáme. Zašroubujeme zpět. Biomolitan je zde proto, aby chránil čerpadlo před nečistotami. Kdo by neměl kousek biomolitanu, mohla by stačit i kuchyňská houbička, které vystřihneme nižší váleček (rozhodně ji ale nejprve dobře properte). Zde nejde o osídlení bakteriemi, je to jen ochrana před hrubými nečistotami, takže zde nemusí být nutně biomolitan. Pokud jej máte, pak je to určitě lépe, s ním je to vyzkoušeno.

7. Nyní nastává poměrně kritická operace. Hadici ohnutou do úhlu 90 stupňů, konec směřující k hladině, musíme zkrátit tak, že, když do ní nasadíme naší část stříkačky s hrdlem PET lahve a sportovním uzávěrem (pasuje do hadice), pod hladinou musí ve stříkačce vyřezané škvíry končit asi tak 5 mm pod hladinou, pod hladinou uvidíte na stříkačce 4 průchody čtvercového průřezu. Pokud je všechno, jak má být, po odšroubování stříkačky s hrdlem končí uzávěr láhve 65 mm pod hladinou. Já tuto operaci prováděl v akváriu, mohl jsem si tak přesně vyznačit, kde má hadice končit.

8. Výstup z čerpadla nevyvádíme na hladinu, ale několik centimetrů pod hladinu. Proč pochopíte, až to celé spustíte a zjistíte, jak se voda pohybuje. Protože jsem chtěl čerpadlo pouštět na plný výkon, přidal jsem na jeho výstup opět hadici, která je ovšem zaslepena a jsou v ní na boku vytvořeny díry. Tím je výstup s mnohem větším průměrem a rychlost proudění se značně sníží. Rostliny v akváriu nelítají ze strany na stranu, ale přitom čerpadlo běží bez přiškrcení a pumpuje, co je schopno. Pokusil jsem se o to, aby proud vody pomalu dokola obtékal celé akvárium a skimmer byl v tom proudu jako poslední, tedy je před výtokem z čerpadla. Hladina je klidná, pomalu obeplouvá akvárium a nakonec ji pohlcuje skimmer.

Nastává okamžik pravdy. Pokud je práce odvedena správně, po zapnutí čerpadla se hladina v těle injekční stříkačky stáhne několik cm po hladinu v akváriu. Rozhodně musí být níž, než končí vyříznuté škvíry. Jestliže jste si nechali před prací hladinu slepou, ať je to na čem zkoušet, už během pár sekund uvidíte rozdíl a během pár minut bude jak zrcadlo.

Funkci filtru to řešení neohrožuje právě proto, že čerpadlo nedokáže hladinu v našem skimmeru stáhnout níž, více vody našimi škvírami nepřitéká, a tak si musí čerpadlo brát vodu z filtru. Pochopitelně že téměř zaškrcené čerpadlo nemusí dostačovat, se správným nastavením si můžete pohrát (pokud to čerpadlo umožňuje).

Pokud je tělo stříkačky příliš plné vody a škvíry jsou příliš potopeny, je potřeba tělo stříkačky z hrdla PET láhve povytáhnout, nebo snížit hladinu vody v akváriu. Povytažení upravené stříkačky z hrdla PET láhve nejde právě snadno a dejte si pozor, ať si při takové akci své dílo nerozdrtíte. Nicméně to jde, chce to cit a trpělivost, spolu s vhodně zvolenou silou.

Pokud je tělo stříkačky bez vody, pochopitelně končí škvíry příliš vysoko a můžeme buď stříkačku do hrdla více zatlačit, nebo zkrátit hadici ke sportovnímu uzávěru, a nebo škvíry prodloužit žiletkovým nožem, a nebo samozřejmě zvýšit hladinu vody v akváriu (pokud to lze).

A samozřejmě abych nezapomněl, můžete posunout podle potřeby nahoru či dolů celý filtr s čerpadlem, čímž si posunete skimmer do správné pracovní výšky. Ne vždy je to ale použitelné řešení, protože třeba já mám filtr značně těžký a tak je výhodné, že mi leží na dně.

Pokud se Vám povede, tak jako se to povedlo mně, udělat škvíry širší, než je potřeba, lze je zúžit přetažením gumičkou (nad hladinou), stříkačka je pružná, škvíry se stáhnou. Návod jsem ohledně uvedených rozměrů upravil tak, abyste nemuseli zkoušet, a případně i opakovat mé chyby, tedy se nedivte, že otvory na fotografii jsou níže, než je uvedeno, tělo stříkačky je zasunuto méně atp.

 

F




Teď už všechno funguje, takže na co se připravit?

1. Když sypete rybám sušené krmivo, připravte se na to, že co plave do sebe rychle skimmer natáhne. Pro tento účel není špatná plovoucí ohrádka/krmítko na hladinu.

2. Pokud máte v akváriu na hladině rostliny jako http://rybicky.net/atlasrostlin/riccia_fluitans, funkci skimmeru to pochopitelně brání (pro jistotu vyzkoušeno). Pokud ale máte v akváriu tuto rostlinu pevně upevněnou na nějakém podkladu a jen se občas něco oddělí a pak to vypadá nehezky na hladině, skimmer to buď přitáhne k sobě, nebo do sebe, a pak se to snadno sbírá.

3. Biomolitan ve skimmeru není samoúčelný. Skimmer vždycky něco natáhne, a nechceme, aby se to dostalo do čerpadla, třeba drobné odumírající části rostlin. Příkladem mohou být i drobní plži. Skimmer Vám natáhne plovoucí kus suchého krmení a za ním se vydají plži. Ráno je máte ve skimmeru, je to pro ně past. Skimmer velice snadno odšroubujete (je v závitu snadno rozebiratelný), propláchnete, a jede se dál, biomolitan hrubé nečistoty pochytal. Před odšroubováním si čerpadlo vždy vypněte.

4. Pokud máte v akváriu potěr, třeba malá Paví očka, asi by se Vám nelíbilo, kdyby je skimmer posbíral z hladiny a nemilosrdně umlátil. V takových případech nelze toto řešení doporučit. Zkušenost mám zatím jen s většími Cichlidkami ramirezovými, které s grácií kolem skimmeru proplouvají a nic jim to nedělá. A v nejhorším, což ale nepředpokládám, do otvoru skimmeru by se nevešly.

5. Skimmer Vám může pomoci s distribucí léčiv v akváriu. Kapal jsem eSHa 2000 a pokud je hladina čistá, zůstane část léčiva nějaký čas na hladině. Skimmer jej ale posbírá a čerpadlo jej roznese po akváriu. V případě tablet, speciálně hůře rozpustných, se pak dají tablety umístit do skimmeru, kde se rozpustí v proudící vodě, a do akvária proudí už rozpuštěné ve vodě.

 

F


Možná vylepšení

Toto řešení, jak je, je závislé na výšce hladiny. Mně konkrétně to nevadí, protože hladinu udržím v rozsahu pár milimetrů snadno, když akvárium nenechávám nikdy déle než týden bez údržby. Pokud by odparem hladina klesla tak, že do skimmeru už nebude přitékat voda, díky dlouhé hadici směrem dolů se stane jen to, že hladina ve skimmeru klesne na určitou úroveň (až do hadice) a dále ji čerpadlo nestáhne. Prostě jen skimmer přestane pracovat. S vyšší hladinou pracuje tento skimmer hůře, bere méně hladinu, ale to se dá snadno pohlídat při napouštění vody.

Lepším řešením by byla plovoucí horní část skimmeru, ale to přináší další zesložitění, jistě ne neřešitelná, ale já je zatím neměl potřebu řešit.


Závěr

Pár fotografíí tohoto „DIY skimmeru“ můžete nalézt v prezentaci mého akvária, kde jej nyní používám:
http://rybicky.net/nadrze/17109
Možná Vám to na těch fotografiích přijde jiné, ale rozdíl je jen v tom, že mé čerpadlo má vstup až u skla a tak jsem si musel ještě k filtru udělat další zahnutou trubku, abych se s ní do filtru dostal, a když už je to tak, rovnou se tato trubka rozdvojuje ke skimmeru. Výsledek je ale stejný, jen pro mne komplikovanější, než jsem popsal. Navíc můj vnitřní filtr není jen biomolitan, ale obsahuje i keramické válečky - o tom ale třeba zase někdy příště.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 19x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 02.05.2013 Upraveno: 03.05.2013 Přečteno: 1639x

Schválili: alpaka **** 03.05.13 • Haimdol **** 03.05.13 • romant **** 03.05.13 • Danila **** 03.05.13 • Bob66 *** 07.05.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Technika
23.04.2010*****Řešení zelené vody pomocí UV Atman 11W a filtru Fluval 4052662x
13.12.2011*****Výroba externího filtru umístěného pod akváriem2711x
24.02.2018*****TC 420 - popis a instalace1271x
18.04.2014*****Nudí se vaše ryby?1569x
07.02.2013*****Ozonizátor Ruwal Ozofish 100mg/h95x
03.06.2006*****Filtrace46462x
24.04.2013*****Difuzér vs. atomizér v panoramatické nádrži985x
09.11.2011*****Výroba domácího difuzoru CO22084x
26.08.2017*****DIY - akvarijní kontrolér/regulátor teploty, automatické topení a chlazení, osobní zkušenost552x
01.12.2012*****Výroba 4°dKH roztoku pro permanentní CO2 test2733x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
27.07.2014*****CO2 - snadno, levně a bezpečně3039x
23.02.2011*****Porodnička1918x
15.01.2011*****Léčba V-Penicilinem1305x
03.12.2010*****CO2, rostliny, a co jsem ještě nezkusil4145x
01.12.2010*****Osvětlení akvária, rostliny a Watt, Lux, Lumen6967x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1219-diy-skimmer