Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Chlazení akvária pomocí USB ventilátoru, osobní zkušenost

 

Články » Chlazení akvária pomocí USB ventilátoru, osobní zkušenost   Vytisknout tuto stránku 

Chlazení akvária pomocí USB ventilátoru, osobní zkušenost

Publikováno: 25.07.2017 • Autor: © Tyrael • Rubrika: Technika

Sepsal jsem tento článek, abych zkusil inspirovat některé akvaristy, kteří se potýkají s rostoucí teplotou v akváriu a přitom nemají chlazení v krytu, nebo je pro ně příliš nákladné pořídit výkonný chladič. Na internetu je opravdu nepřeberné množství informací, jak chladit akvárium, a já zde popíši, jaký způsob jsem si vybral já, co mě k tomu vedlo a jak jsem k němu došel.

V letních měsících jsem se u zaběhlého menšího akvária/krevetkária začal potýkat s rostoucí teplotou vody. Bydlím v bytě v panelovém domě v Praze a dokud venku nebylo 27 °C, tak si voda v akváriu udržovala vcelku příjemných 23-24 °C, což bylo relativně přívětivé pro všechny obyvatele nádrže. Jak ale trvaly vyšší denní venkovní teploty delší dobu, začala se teplota v nádrži kumulovat. Zvlášť když byly tropické 30 °C vedra, tak už jen v noci klesala teplota vody pod 24 °C a přes den rostla až na 27 °C a pravděpodobně i výš (když jsem nebyl doma). Taková situace se projevila tragicky. Z nádrže, nejspíše ve snaze najít příjemnější místo k životu, vyskočily některé krevetky Neocaridina davidi var. Sakura (což mi značí, že teplota nejspíš přesáhla i 28°C), šneci, dokonce i Neritina, a hlavně také bohužel rak mexický zakrslý (Cambarellus patzcuarensis), který svůj útěk nepřežil.

To vše se stalo i přes to, že jsem se snažil akvárium chladit alespoň nějakým, mě dostupným způsobem. Kamarád, bývalý akvarista, mi řekl, že ve vedrech kdysi vždy naházel do akvária spoustu kostek ledu. Našel jsem podobné zkušenosti na internetu, ale zvolil jsem postup vkládání zmrazených PET lahví. Jedna 0,5 l PET lahev dokázala v mém malém  akváriu (zhruba 50 l, čistý objem vody zhruba 40 l) snížit teplotu zhruba o 1 °C. Není to moc a snížení teploty nevydrželo příliš dlouho. Tento postup tedy nebyl trvalým řešením mé situace, jen řešením kritických nejvyšších teplot. Nicméně, v tu chvíli pro mě jiné řešení nebylo představitelné a nevěděl jsem si rady.

Začal jsem pátrat po internetu po nějakém účinnějším a stálejším řešení. Nějakým štěstím jsem narazil na webovou stránku http://www.spec-tanks.com, na které jsem našel různé tipy, které by mohl využít i naprosto amatérský akvarista, jako jsem já. Konkrétně jsem narazil na článek z roku 2014 http://spec-tanks.com/diy-cooling-project-for-fluval-spec-aquarium-using-arctic-breeze-usb-fan/, ve kterém autor Nate Griffin popisuje, jak nejdříve testoval chlazení akvária pomocí stolního ventilátoru. Jeho akvárium má plastový kryt s otvorem uprostřed, kterým k hladině proudil vír vzduchu z ventilátoru. Stolní ventilátor zvýšil odpar vody a fyzika už se postarala o ochlazení nádrže. Jeho test se stolním ventilátorem a účinnosti chlazení pomocí odparu popisuje v článku http://spec-tanks.com/using-a-fan-to-cool-your-aquarium-does-it-work/. Přeci jen stolní ventilátor není nejkompaktnější a nejestetičtější řešení, tak se snažil najít co nejjednodušší a nejlevnější řešení svého problému s vyšší teplotou vody v akváriu. Sám autor Nate Griffin čerpal inspiraci z videa, na které narazil na youtube https://www.youtube.com/watch?v=zp6QhXArIEY&feature=youtu.be. Řešením pro něj bylo chlazení pomocí USB ventilátoru. Jak prosté. Že mě to nenapadlo. Přitom celé řešení je vskutku snadné a nebude vás stát moc peněz.

Co budete potřebovat:

  1. USB ventilátor (já jsem vybral stejný jako použil Nate Griffin, u nás ho také prodávají a funguje skvěle arctic-cooling-breeze-mobile), cena 169,- Kč
  2. USB prodlužovací kabel A-A (potřebujete kabel na jedné straně s konektorem samec, na druhém konektorem samice, já použil konkrétně tento premiumcord-usb-2-0-a-a-prodluzovaci-2m), cena 56,-Kč
  3. Nepoužívanou nabíječku na telefon, nebo nový USB adaptér (vytáhl jsem ze šuplíku USB nabíječku na již nepoužívaný telefon), cena 0,-Kč
  4. Kvalitní oboustrannou pěnovou lepicí pásku (mně bohužel tato varianta nefungovala a ventilátor nedržel přilepený, o svém provizorním řešení se krátce rozepíši níže), cena 0,-Kč.

Vše nastavit byla otázka chvilky. Do elektrické prodlužovačky v akvaskříňce jsem zapojil USB nabíječku a do ní vložil prodlužovací USB kabel. Koncovku kabelu jsem akorát přilepil ustřiženou oboustrannou lepicí páskou k boku akvária. Do prodlužovacího kabelu jsem zapojil USB ventilátor, který se hned rozběhl, a nastavil jsem ho tak, aby mířil na hladinu v požadovaném směru. To zvládne úplně každý.

Níže jsem shrnul pozitiva a negativa, jak je vnímám ze svého pohledu a jak si myslím, že by je ostatní mohli vnímat:

Pozitiva

  1. Snížení teploty vody, což byl náš primární cíl.
  2. Čeření hladiny – nebudete mít tzv. slepou hladinu.
  3. Teoreticky díky čeření hladiny také větší okysličení vody - pokud se mýlím, budu rád, když mne opravíte.
  4. Pokud ventilátor namíříte, aby vzduch proudil i okolo osvětlení, bude chlazeno i osvětlení. Hliníkový kryt mého LED světla je krásně studený, až ledový. To může teoreticky znamenat větší životnost světel.
  5. Tichý chod chlazení.
  6. Permanentní řešení.
  7. Nízká spotřeba.
  8. Nízké pořizovací náklady.
  9. Jednoduchost řešení.

Negativa

  1. Větší odpar a tedy úbytek vody v akváriu. Za cca 1 den jsem pozoroval průměrný odpar až 1,5-2l vody.
  2. Vizuální dopad – někdo nemusí pohled na ventilátor u akvária snést, mně osobně nijak nevadí.

F

Provizorní upevnění ventilátoru

Jak jsem již předeslal, ventilátor mi přilepený na boku akvária pomocí oboustranné lepicí pěnové pásky nedržel. Vždy se po nějaké době odlepil a spadl na zem, nebo se svezl a zasekl se o osvětlení. Je možné, že nedisponuji dostatečně kvalitní lepicí páskou (již jsem objednal 3M, která by to měla vyřešit). Upevnil jsem tedy ventilátor na menší dřevěný hranol, který jsem doma měl a který jsem postavil k boku akvária. Toto řešení je sice nevzhledné a provizorní, ale také stabilní a funkční, díky hmotnosti dřeva, ke kterému je ventilátor, respektive koncovka prodlužovacího kabelu upevněna.

S funkcí chlazení jsem naprosto spokojený. Ventilátor mi trvale snížil teplotu v akváriu a drží ji vcelku nízko i ve vedrech. Teplota od té doby nepřekročila 23 °C a drží se víceméně v rozpětí 21-23 °C. Také se mi však stalo, že se v noci venku ochladilo na 13 °C, já nechal otevřené okno a zapnuté chlazení. Ráno jsem přišel k akváriu a voda měla cca 19 °C. Tedy pozor na přílišné ochlazení vody v akváriu.

Já kvůli trvalému a bezúdržbovému řešení hodlám instalovat další vychytávku, kterou Neil Griffin na svém webu spec-tanks.com zveřejnil. Konkrétně DIY ovladač teploty http://spec-tanks.com/how-to-make-an-aquarium-temperature-controller/, který umožňuje automatické ovládání chlazení i topení, aby teplota v akváriu téměř nekolísala. Autorovi tento DIY ovladač teploty funguje bezproblémově a dlouhodobě. Použil pro něj řídící jednotku STC-1000 (ITC-1000), kterou dle jeho zjištění používají milovníci piva při vaření svého vlastního domácího moku. Až budu realizovat tento ovladač, nejspíše se opět podělím o své zkušenosti. Neil Griffin po zrealizování svého DIY řešení objevil také již hotové řešení v ovladači teploty Inkbird ITC-308 Temperature Controller, na který napsal svou recenzi http://spec-tanks.com/inkbird-itc-308-temperature-controller-review/. Každé řešení, ať již DIY volba i již hotový výrobek, mají své klady i zápory.

Ale o tom si povíme až jindy, nebo si přečtěte vše na jeho webu. Teď zpět ke chlazení ventilátorem.

Mé krátké měření

Když jsem ventilátor poprvé zapojil, mělo akvárium 25 °C (16:55 hod.). Po zhruba hodině chlazení (18:00 hod.) již byla teplota o 1 stupeň nižší, 24°C. Pak již ochlazování probíhalo pomaleji. Po cca 2 hodinách a 15 minutách v 20:15 hod., byla teplota vody zhruba 23 °C. pak již teplota téměř neklesala, nebo klesala jen mírně k 22 °C. Teplota se nyní drží víceméně v rozumném rozsahu, ve vztahu k okolní teplotě v pokoji.

Jak jsem již napsal, počítám se zapojením ventilátoru do ovladače teploty, který bude ventilátor sám vypínat a zapínat, aby teplota příliš nekolísala a byly tak vytvořeny pro akvarijní živočichy co nejlepší podmínky pro život.

Doufám, že alespoň některým má zkušenost přijde vhod a nebudou se bát řešit chlazení akvária, když ne trvale, tak alespoň pro ty nejteplejší dny v roce. Netvrdím, že mé řešení je ideální, má jistě celou spoustu nevýhod, i jiné, než jsem zmínil ve svém hodnocení, a pro někoho bude nevhodné. Celé řešení chlazení USB ventilátorem mne přišlo na 225,- Kč.

Zvažoval jsem zabudování PC ventilátorů do krytu akvária, který bych si udělal sám, pro trvalé chlazení. Zvažuji ale větší akvárium na nový akvarijní stolek. Na současné nechci už dělat kryt, který by byl jen na pár měsíců. V budoucnu tedy chci sepsat také mé zkušenosti s DIY krytem a zabudovaným chlazením.

 

Pozn.: To, že odkazuji na nějaký konkrétní výrobek v konkrétním internetovém obchodu, nemá být reklama a neznamená to, že chci, abyste tam něco pořídili. Odkazuji na to z důvodu, že chci uvést naprosto konkrétní příklad bez toho, aby vznikla mýlka při výběru.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 12x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 25.07.2017 Upraveno: 14.08.2017 Přečteno: 430x

Schválili: romant *** 09.08.17 • slavko *** 09.08.17 • vaaclav *** 15.08.17 • Turbínka *** 17.08.17 • afc1886 *** 17.08.17

Související články
02.07.2014*****Chlazení akvária, zmírnění proudu vody754x
Další články z rubriky Technika
24.04.2013*****Difuzér vs. atomizér v panoramatické nádrži985x
15.01.2016*****Výroba reaktoru CO2 + počítadlo bublin z filtru na vodu.1655x
08.12.2022*****Pořiďte si chytré akvárium210x
06.05.2017*****Akvarijní stěna z IKEA Lappaland613x
06.02.2011*****Past na přísaváky2171x
28.01.2013*****CO2-Domácí set3365x
23.04.2013*****Výroba propustné přepážky do akvária1132x
25.02.2011*****Utesnenie PET fľaše pre CO21296x
03.12.2010*****CO2, rostliny, a co jsem ještě nezkusil4146x
25.02.2013*****Přídavný filtr k filtrační hlavě s biomolitanem1776x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
26.08.2017*****DIY - akvarijní kontrolér/regulátor teploty, automatické topení a chlazení, osobní zkušenost552x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1662-chlazeni-akvaria-pomoci-usb-ventilatoru-osobni-zkusenost