Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Systém kolobehu vody v prírode

 

Články » Systém kolobehu vody v prírode   Vytisknout tuto stránku 

Systém kolobehu vody v prírode

Publikováno: 11.10.2014 • Autor: © juraj589 • Rubrika: Začínáme

Tento systém uzavretého priestoru by napodobňoval naozajstný, veľký spôsob kolobehu vody v prírode. Mal by v sebe všetko floru, faunu, hory, lesy, potoky aj močiare a more. Lenže v malom, veľmi malom merítku. Dalo by sa to všetko urobiť v uzavretom, vykurovanom priestore, ako nejaký špeciálny skleník. To preto, že by to všetko v zime pozamŕzalo, a to my samozrejme nechceme.

Keďže chceme napodobniť naozajstný veľký kolobeh vody v prírode, musíme to mať premyslené, najprv treba teda miesto, ako som už spomínal, vybudovať priestory a začať pomaly vkladať nejaké funkčné systémy přírody, to jest simulovať oblaky, spôsobiť kondenzáciu vody na nich a jednotky akými sú anorganické a organické látky a tým vybudovať nejaký tvar hôr. Odkiaľ postupne steká malý potôčik, po koryte pomedzi rôzne biotopy, až sa vlieva do mora, kde by sa už dali chovať nejaké braktické rybky. Ďalej by tam bolo nejaké to miesto na kachle, kde by sa dalo kúriť. Samozrejme by musel niekto kúriť v zime aj cez noc. Kedže únik tepla cez sklo je veľký a hrozilo by zamrznutie vnútra a nášho srdca, srdca prírody. Preto by bolo rozumné mať aj iný zdroj kúrenia ako nejaké elektrické temperovanie zo žiaričov, či už radiátory, ohrievacie panely, Ktoré by mali termostat. Ešte, aby som nezabudol, trebalo by mať veľkú predstavivosť v tvorení toho jadra a skeletu. Iste by to celé muselo byť nejako izolované, inak by nám všetká voda stiekla a vpila sa do zeme, sklom najlepšie. Takže by bolo vyspádované smerom k tomu moru, aby aj spodná voda tiekla tam. Ako sa vraví všetky cesty vedú do Ríma. :) Odparovanie by sa dialo automaticky teplom a para a vzdušná vlhkosť by vsiakala do veľmi vodu pohlcujúceho materiálu. Princíp vsiakania tekutiny. A tieto "oblaky" zavesené nad týmto celým telom by takto pohlcovali všetkú vodu vo vnútry skleníku a takto vyspádované do správneho uhla by všetka voda bola smerovaná na kopce a tam by za pomoci studeného vzduchu "kondenzovala" a následne konečne "pršala" na naše hory. Odkiaľ voda odišla, tam aj naspäť prišla. To by bolo riešené aj ventilátormi, aby tú vodu ešte hnali z kopca. Ventilátor by fungoval za pomoci prúdu vody a bol by napojený na mlynské kolo, ktoré by ho poháňalo, alebo kedy nebolo dostatok vody na jeho pohnutie, dalo by sa to riešiť aj pomocou tepla s kachlí. Toto je jednoduchý, veľmi jednoduchý náčrt. Teoreticky by to malo fungovať len za pomoci toho tepla z kachlí, ktoré by tomu dávali vlastne energiu, nezištnú na pohon toho všetkého vo vnútri. Na vzdory tomu, že tu nemáme tropické podmienky, ale potom by tu nebolo ani čo treba riešiť. Len si to predstavte miestnosť plná rôznych stromov, krov, rastlín, kvetov, vôni a tam srdce prírody. Prekrásne miesto na odpočinok a ten čerstvý vlhký vzduch, ale trochu sparný. :) Tak hor sa do toho!

Koniec koncov: teoreticky by to malo tiež fungovať. Lenže vynaložiť toľko materiálu na stavbu toho skleníka, potom kostru vnútrajška samotného tela, veľa experimentovania s uhlami stoku vody a nakoniec so všetkým všemožným aj nevšemožným. Toľko úsilia. Ale čo je väčšie potešenie ako mať niečo svoje a jedinečné na celom šíro-šíírom svete. To by bolo hodné obdivu, a to prirodzneno na tom je to najkrajšie. Veľa úspechov a všetko dobré v akvaristike a inde v živote, Vám všetkým želá Juraj!



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 1x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 11.10.2014 Upraveno: 14.11.2014 Přečteno: 32x

Schválili: romant * 15.11.14 • Heimdall * 15.11.14 • vaaclav * 15.11.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
08.11.2023*****Ponořte se do světa nano akvárií78x
03.06.2006*****Založení akvária69342x
21.08.2012*****Návrat ztraceného syna.84x
30.09.2011*****Nenáročné rostliny pro začátečníky - vlastní zkušenost4863x
14.10.2014*****Moje nedělní odpoledne (pro začínající akvaristy)1093x
27.01.2008*****Kolik rybiček si mohu dát do akvária27502x
16.06.2023*****Vodní svět ve vaší režii, aneb jak vybrat ideální akvárium do Vašeho bytu197x
01.10.2007*****Jak jsem kupovala akvárko3007x
16.02.2013*****Panceřníček panda - vlastní zkušenost s rozmnožováním a odchovem2392x
24.02.2011*****Souvislosti v akváriu2456x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
07.07.2011*****zahľbenie do akvaristyky21x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1387-system-kolobehu-vody-v-prirode