Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Mikrogeophagus ramirezi - opravdu náročná ryba?

 

Články » Mikrogeophagus ramirezi - opravdu náročná ryba?   Vytisknout tuto stránku 

Mikrogeophagus ramirezi - opravdu náročná ryba?

Publikováno: 14.11.2017 • Autor: © Dalkan • Rubrika: Ryby

Po dlouhé době jsem opět propadl akvaristice a rozhodl se, že to zkusím s Mikrogeophagus ramirezi - Cichlidkou remirezovou.

Po nastudování článků a pročtení různých diskusních fór jsem se rozhodl, že už je čas pokročit z teoretické fáze do praktické, a 3.11. jsem si zakoupil dvě rybky M. ramirezi s tím, že se jedná o pár (můj odhad). https://rybicky.net/forum/7309-cichlidka-ramirezova-pohlavi?od=31 Na základě fotografií z různých úhlů a sáhodlouhé diskuse tady na foru jste určili, že se však jedná o dvě samičky (bohužel pro mě). Jedna z nich (krátkoploutvá) mě o svém pohlaví přesvědčila už 7. 11., kdy nakladla jikry. Bohužel se v akváriu ještě nenacházel žádný samec a tak z jiker nic nebylo a nebude.

Trápil jsem se myšlenkou, že samička si dala takovou práci naklást jikry a nic z toho. Při představě jejich "porodních bolestí" jsem tiše trpěl s ní. Mrzelo mě, že jsem se již mohl kochat pohledem na oplodněné jikry a těšit se na plavající potěr. Toto mě tak sžíralo, že jsem nevydržel a musel zajet pořídit samce. Cestou z práce jsem udělal "mezipřistání" v obchodě a jednoho pořídil. Dnes přivezené (včera tam ještě nebyli). Ten hned putoval do batohu a já s dobrým pocitem, že jsem ho sehnal, se vydal ke dveřím. Byl jsem tak rád, že jsem málem zapomněl za něj zaplatit. :) Tím začala jeho 15minutová strastiplná cesta, v naprosté tmě, tramvají do nového domova.

Byl jsem tak šťastný, že ho mám, že jsem ještě v botech a bundě přiběhl k akvárku a (a teď mě neukamenujte) bez jakékoli aklimatizace vpustil k samicím. Takouvou reakci, jako nastala jsem však nečekal.
To, co se začalo dít, se nevidí ani v akčních filmech s Chuckem Norrisem.  Samice o něj začaly tak soupeřit, až jsem očekával to nejhorší. Chytřejší však ustoupí a po chvíli to byla krátkoploutvá samička, která již byla prázdná a bez vajíček. Zato dlouhoploutvá samice se před samcem naparovala čím dál více. A vyplatilo se. Zaujala ho a po 15 minutách, co byl samec v akva, už to vypadalo tak, že dlouhoploutvá samice začala čistit místo před kořenem a hloubit jamku. Čistila ho velice pečlivě. Pak se oba přesunuli dozadu - tam, kde krátkoploutvá nakladla jikry před pár dny. A opět se samice ujala čištění a hloubení. Samec jen kontroloval. Nakonec se oba vrátili na původní místo, tedy před kořen. Tentokrát toto místo čistí už i samec a samička mu jen pomáhá. Na to, jak je drobná, má neskutečnou sílu. Zatlačila konec mandlového listu do subststrátu, zřejmě aby ho zajistila před posunutím. Spokojený pár zvolené místo stále čistí a prohlubuje.

Co bude dál?

Dál následovalo: tření (cca 250mb video). Vše se odehrálo v sobotu večer, tj. 11.11. Pár si následně své jikry hlídal, odháněl krátkoploutvou samici a útočil na vše, co se kolem jiker jen pohnulo. Bohužel na šneky okružáky nestačil. Ale s těma jsem jim pomáhal tím, že jsem je vytahoval pomocí pinzety a házel do jiného akvária. Ramky však se stejnou vervou a nebojácností útočily i na pomáhající pinzetu.

Včera ráno, tj. 13.11., jsem si všiml pár bílých jiker. Z toho počtu, co zbývalo, to bylo nepatrné množství. Jaké však bylo překvapení, když jsem se odpoledne vrátil z práce a po jikrách ani památka. Prostě nic. Přisoudil jsem tento smutný stav nekvalitní vodě a stresu ryb.

Dnes, a jako každý jiný den, kontroluji akva a pár, který hlídal jikry je stále pospolu. Avšak zcela jinde, než kde nakladl jikry. Při bližším ohledáni mě čekalo milé překvapení. Hromada malých tmavých teček s ocáskem (viz foto č. 1). Takže osádka jikry nesnědla. I voda je vyhovující. Jen mladé přesunuli na jiné, klidnější místo.

A proč to vlastně píšu? Jako začátečník jsem byl při čtení různých diskusních fór odrazen tím, že jsou to rybky velmi náročné na vodu. Přesto mi to nedalo a zkusil jsem to. A jaký je výsledek, jste si mohli sami přečíst. Neptejte se mě na Ph, neptejte se mě na vodivost, na obsah toho či onoho. Nevím, neměřím. Voda je ostravská s trochou destilované vody. Poměr voda a destilky? Ani zdaleka netuším. Co mohu prozradit, je momentální teplota, a to je 25 oC. Takže za sebe mohu říct, že náročné nejsou. :-)

A jak bude pokračovat potěr, sdělím snad příště.

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 2x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 14.11.2017 Upraveno: 14.11.2017 Přečteno: 56x

Schválili: romant * 14.11.17 • afc1886 * 14.11.17 • vaaclav * 14.11.17 • ctibum * 14.11.17

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
26.05.2009*****Pôrodnička v hlavnom/odchovnom akváriu3030x
24.01.2016*****Stádia vývoje jiker karase zlatého - foto306x
21.08.2011*****Odchyt krevetek1612x
29.11.2015*****Vědci mají důkaz, že jsou ryby schopny vnímaní746x
18.10.2011*****Poecilia sphenops-Black molly72x
06.05.2008*****Pancéřníčci14340x
23.08.2009*****Gurama perleťová /Trichogaster leeri/2516x
27.03.2023*****Pořizujeme si závojnatku96x
14.06.2008*****Africké cichlidy23854x
16.06.2010*****Gurama zlatá /Trichogaster trichopterus sumatranus "Gold"/2429x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1694-mikrogeophagus-ramirezi-opravdu-narocna-ryba