Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak jsem se rychle zbavil zeleného zákalu + edit2

 

Články » Jak jsem se rychle zbavil zeleného zákalu + edit2   Vytisknout tuto stránku 

Jak jsem se rychle zbavil zeleného zákalu + edit2

Publikováno: 10.09.2015 • Autor: © Zdendoslav • Rubrika: Začínáme

Co píšu, je triviální, a zkušení akvaristé snad prominou. Když mne postihlo zelené zakalení vody, hledal jsem všude možně, co s tím, našel jsem akorát spoustu podobných volání o pomoc, zoufalé dotazy a k tomu odborné odpovědi. Ale co s tím teď hned? Jistě - srovnat biorovnováhu, teplotu, odkalit, zkontrolovat živiny, podpořit rostliny, to je správná cesta, o tom již napsali o dost povolanější než já. Chci se jen podělit o své okamžité řešení se stejně "zkušenými" kolegy. :-)

Díky nedávným vedrům, absenci krycího skla a přemnožení black molly mi zezelenala voda, dohlednost pár cm, a to i přes bujně rostoucí echinodory. Někdo tady kdysi podobnou situaci podle fota nazval "vzorkem vody z kvetoucí požární nádrže". Samozřejmě jsem to ihned začal řešit - odkalení (poslepu), výměna vody, redukce osvětlení, naservírování potomstva black molly vodním želvám, vysazení krmení. Nicméně voda se zelenala vesele dál, začal jsem uvažovat o UV-lampě. Protože akvárium fungovalo téměř rok k mé radosti bezvadně, myslím, že biorovnováha byla v pohodě. Rozhodl jsem se "to vyřešit za provozu". Na fóru jsem si zjistil, že běžná filtrace tento zákal neodstraní.

Prozkoumal jsem místní zverimex, objevil filtrační vatu a něco si o ní přečetl. Pravda, biofiltr z ní nebude, ale mechanicky čistí dobře. Tak jsem za 60 Kč balíček zakoupil.

 

F

 

Vzal jsem "honič vody" (spisovně "vnitřní filtr"), takovou tu malou černou briketku, co nic jiného neumí, doma to má snad každý. Já vzal tu nejmenší velikost, nový stojí něco přes stovku. Odstranil jsem spodní kryt a samozřejmě i tu prťavou originální "filtrační náplň". Namísto ní jsem nacpal onu filtrační vatu, tak asi hrst, docela jsem ji stlačil, ale zase nepěchoval tak, aby boční obdélníkové otvory zůstaly volné, tzn., že vata zabírala přibližně horní polovinu objemu filtru. Rozhodl jsem se neumísťovat spodní krytku, ať je co největší vstupní plocha (žádná rybka se zatím nechytla). Regulátor průtoku jsem nastavil na maximum a osadil i s filtrem dodávanou "roztřikovací rampu" - lépe se tak kontroluje průtok. Filtr jsem umístil do výšky akvária, aby rampa byla asi 3 cm nad hladinou. A zapojil.

Již po pár hodinách se "dohlednost" ve vodě zvýšila na dvojnásobek a průtok filtrem znatelně zeslábl. Tak jsem jej vyndal a vatu zkusil vyždímat. Roztok připomínal rozpuštěný zelený zvýrazňovač. Tohle vyjmutí z akvária je nutné dělat dost opatrně, já si napoprvé vrátil hodně toho zeleného sajrajtu zpět.

Takto vypadala vata po vyjmutí, podívejte se, co všechno se z ní vyždíme. :-)

 

FF

Pořádně opláchnout filtr, vyměnit náplň a znova. Pokud už není zakalení tak velké, lze vatu i proprat a znovu použít - tak 1 - 2x. Na druhou stranu akvária jsem dohlédl již po dvou dnech, po čtyřech dnech byla voda opět "jako dřív". Nechal jsem to nicméně zatím jako prevenci běžet dál, vatu propírám - měním jednou za dva dny a mám radost z průzračné vody.

Tak to je vše, vím, že je to triviální, ale snad zde najdou inspiraci zoufalí tazatelé stylu "Pomoc, zelená voda!"

Připomínám však, že platí vše, co tu publikovali zkušení kolegové akvaristé o biologické rovnováze, nepřerybňování, zdravých rostlinách atd. Toto bylo jen okamžité řešení kalamity, ne příčiny problému.

Jen pro upřesnění, nádrž má objem 170 litrů, vnější filtraci nemám - zatím nebyla potřeba. S řasou nebojuji, ani škrabku na řasy nepotřebuji. Pouze zpočátku se objevila sinice, kterou jsem zlikvidoval peroxidem podle návodu na Youtube. Teplota vody byla v těch vedrech kolem 27 °C, maximálně 28 °C. Týdně měním asi 1/4 vody. Osvětlení je zářivkami 2x18W (840 + 827) při výšce vodního sloupce 45 cm. Kromě topení jinou techniku nepoužívám, teplota vody 24 - 25 °C.

A ještě fotky vody po čtyřech dnech filtrování (pohled shora, sloupec 45 cm) a porovnání průtoku "honičem" se zanesenou a novou vatou.

 

FFF

 

To je vše, zdraví Zdeněk.

 

Edit 27.9.2015

Na základě připomínky redaktora romanta přidávám ještě doplňující informace a zkušenost z provozu:

Předvším parametry vstupní vody dle zprávy vodáren: pH 6,8; celková tvrdost 2,8 dGH; vodivost 83 μS/cm; dusičnany 9 mg/l; dusitany 0,02 mg/l; železo 0,12 mg/l. Samozřejmě, že v nádrži to je jiné, ale momentálně nemám čím měřit.

Osvětlovací zářivky jsou opatřeny reflektory, doba svícení je cca 12 hodin denně, občas na noc zapnu 1 bílou LED, jakože "svítí měsíc".

Nádrž je umístěna v jihožápadním rohu v celkem světlé jihozápadní místnosti mezi okny, okna jsou na jih a západ.

V době, kdy mne potkala tato katastrofa, bylo akvárium v provozu cca 7 měsíců. Dokonalé vyčištění trvalo asi 7 - 10 dní s praním a výměnami vaty dle průtoku rampou. Nyní je honič neustále v provozu, rampa je pod hladinou, tím sleduji filtraci mechanických nečistot (black-molly) a především cirkulaci vody v nádrži. Viz foto vaty po 10 dnech provozu. Voda je průzračná (foto), rybky čilé, plži se vesele množí. Vzhledem k pórovitosti kamenů, množství rostlin a struktuře dna se domnívám, že biologické procesy v nádrži probíhají, filtr je opravdu jen mechanický. S jakoukoliv řasou problém nemám.

(Nicméně plánuji jihoamerické cichlidky, proto se na kvalitním vnějším biologockém filtru pracuje a testy vody jsou na cestě.)

 

FF

 

2. pokus

Vzhledem k tomu, že jedno měření nic neznamená, provedl jsem ještě jedno. Získal jsem druhou nádrž o objemu 170 l a potřeboval ji vyzkoušet. Umístěna byla před 14 dny na zem pod jižní okno (blbec - jak mám odkalovat?), napuštěna do 1/2, zřízena jako odkladiště rostlin v košíčkách a vpustil jsem tam asi 20 ks mladých black moll. Žádné dno ani kameny. Za 10 dnů byla voda jako brčál. Zakoupil jsem čerpací hlavu JK Animals IP200 s deklarovaným průtokem 400l/h. A hned je tu příležitost ji vyzkoušet. Uříznul jsem kus 300 ml PET láhve, vycpal vatou, nasadil na vstup hlavy (dotěsněno páskou), na výstup hlavy jsem dal kus 1/2 hadice, průtok jsem přiškrtil na 1/4 a jedeme. Tady to zpočátku ubývalo velmi pomalu, za 5 dní typuji zlepšení tak o 50 %. Bude to asi větším výkonem hlavy, který částečky dokázal přes vatu "procpat". Po částečném zanesení filtru a zmenšení průtoku se proces urychlil, za další 2 dny je voda ve stavu, že v průhledné odměrce pozorované proti světlu nevidím žádné zbarvení.

Foto po 7 dnech nepřetržitého provozu:

FF

 

Závěr

1. Filtrační vata Fluval je dobré mechanické médium, při vhodně zvolených parametrech dokáže odfiltrovat i mikroskopické částečky.

2. Akvárium může spolehlivě fungovat bez vzduchování a filtrace, pokud už je zaběhlé, není přerybněné a jsou splněny podmínky pro běh všech biologických procesů - živná půda pro bakterie, rostliny, osvětlení, cirkulace vody, odkalování, atd.

3. Zaběhnutí akvária opravdu trvá několik měsíců až půl roku, jak všichni uvádějí. Chce to trpělivost a pořád do toho zbrkle nezasahovat. Pokud jsme v osazování a oživování rozumní, funguje se standardní údržbou samo a řasy se odporoučí jinam.

A ještě něco pro takové, jako jsem já. Když jsem s tím loni na podzim začínal, plnil jsem si po 30 letech starý sen, nevěděl jsem, jestli mě to bude ještě bavit, budu mít čas, nebudu se stěhovat... Nechtěl jsem moc investovat, nádrž jsem vyměnil, už nevím za co, skříňku si udělal, světlo půjčil. Zbytek byly minimální investice, chtěl jsem se ušetřit zklamání. Nyní, když vidím, že to funguje a baví mě to, už se nebojím investovat a zkusím jít dál. Stačí dostatek trpělivosti, hodně číst, dát na rady zkušených, určit si rozumné cíle a pak to opravdu jde. Akvaristice zdar!



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 20x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 10.09.2015 Upraveno: 27.09.2015 Přečteno: 711x

Schválili: romant *** 27.09.15 • vaaclav ** 27.09.15 • Heimdall *** 27.09.15

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
12.01.2017*****Použití moderních přípravků na úpravu vody v akváriu. Ano či ne?818x
25.04.2017*****Atman 201 a upevnění bioakvacitu444x
06.08.2013*****4AQUA, Atman, Aqua-nova – mé zkušenosti s osvětlením735x
24.02.2011*****Souvislosti v akváriu2456x
10.11.2013*****Jak se shání korýši577x
03.06.2006*****Založení akvária69342x
07.04.2013*****Založení a údržba 60 l akvária.1575x
01.04.2013*****Nitrifikace2828x
27.05.2017*****Filtrační médium CLEAR WATER - Moje zkušenosti644x
02.03.2022*****Soutěž o nejhezčí akvárium Česka a Slovenska164x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1494-jak-jsem-se-rychle-zbavil-zeleneho-zakalu-edit2