Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Skimmer vlastní výroby za pár korun

 

Články » Skimmer vlastní výroby za pár korun   Vytisknout tuto stránku 

Skimmer vlastní výroby za pár korun

Publikováno: 25.06.2014 • Autor: © ŠtefanT • Rubrika: Technika

Každý, kdo pěstuje drobné plovoucí rostliny a nebo se setkal se slepou hladinou, asi určitě přemýšlel o funkci a výhodách použití skimmeru. Výhoda je jedna věc, cena zase druhá.Také jsem si vždy po zastřihnutí Ricciny,  ze sítkem v ruce brázdíc hladinou zasteskl, že by se ten šikovný pomocník hodil. Že to asi nebude levná záležitost, jsem tušil, ale ani jsem nepřemýšlel o jeho koupi, spíš o jeho sestrojení v domácích podmínkách. Jak jsem tak hloubal nad jeho podobou, zastavil se u mně náhodou kolega Marcel a přišla řeč i na skimmer. Vlastně mě přivedl na myšlenku, (za což mu tímto srdečně děkuji) jak funkčně celý ten systém vyrobit. Já už jsem pak jen prohrabával krabice s nápisem " odlož to, ono se to může někdy hodit a chleba to nežere" a pustil se do stavby.

No, abych to neprodlužoval, povedlo se mi to a funkčnost mého na koleně postaveného skimmeru mě natolik překvapila, že jsem se rozhodl se o své dílo veřejně podělit.

 

Tak jak to vznikalo....

Vzpomněl jsem si, že na dně jedné zmiňované krabice by měl ležet původní filtr z akvarijního setu. Zabodl jsem hlavu do bedny a jak krtek se prohrabával ke dnu. Byl tam!  Ležel na dně krabice, okolo krabice vše z ní a v té haldě netečné ruce mé dcerky, která najednou každou tu věc strašně nutně potřebovala a těžce se s ní loučila, když jsem jí o to potěšení z neznámého násilně připravoval a vracel to zpět do krabice.  Pacifik P-F301. Říkal jsem si, že velkou sílu tento prcek mít nebude, ale pro ten pokus postačí a pak bych se třeba časem poohlídnul někde po bazarech po něčem silnějším. Věděl jsem, že ho už asi těžko někdy použiji, tak jsem se rozhodl pro radikální řez, který jsem vedl pilou. Plátek sice pamatoval hnědé uhlí, když bylo ještě přesličkou, a zuby měl jen ty vylomený, ale nakonec se to povedlo v místě, kde ukazuje fotografie.

F

Můj počítačový stůl, můj ponk.

Při řezání mi spodní krytka samozřejmě padla pod stůl tak, že nebyla vidět, kde zapadla. Nasoukal jsem se tedy pod stůl a začal jí hledat. Už jsem jí měl v ruce, když se ozvalo " Tatínku co hledáš?" Tatínek chtěl dítěti odpovědět, to se prý musí a při tom jsem se snažil vstát. Nebyl to dobrý nápad. Vrchní deska stolu mě okamžitě vrátila tam, odkud jsem se snažil před chvíli dostat. Na mou slovní reakci mi bylo zděleno, že paní učitelka ve školce říkala, že se tohle neříká a zase si šla po svém. Já také.

F

Chtěl jsem to celé vymyslet tak, abych mohl tělo filtru případně ukrýt natrvalo někde v nádrži a vršek udělat vyndavací, zas tam dací. Jako rozumné řešení mi přišlo víčko PET láhve napevno namontovat do krytky. No jo, ale jak to upevnit a přitom udělat středem díru, která tam tak, jak tak být musí? Bo jinak by to bylo celé na h.... vím, paní učitelka to říkala! Naštěstí mě napadlo, že ve starém krytu od světla byla původně plastová průchodka s venkovním závitem. Ta odpočívala v jiné, menší krabičce, kterou mé drahé dítě samozřejmě také hned potřebovalo. Nebylo tam nic nebezpečného, ani konzumovatelného, tak jsem jí nechal ať zkoumá, a dal jsem jí pokoj. Odvděčila se mi stejnou mírou. V klidu jsem tedy vyvrtal díru do středu krytky a víčka láhve a vše zvládl bez krve a sprostých slov. Něco ze mně nakonec možná i bude.

Vše jsem pořádně dotáhl, aby to někde pak nebralo falešný tah, a nakonec jsem takto upravenou krytku nalepil vteřińákem k tělu filtru. Připomínky čtyřleté cácory o riziku a nebezpečnosti používání vteřinového lepidla jsem se snažil ignorovat. Stejně to nemá z vlastní hlavy! I větu, " vidíš, já jsem ti to říkala", když jsem se snažil pustit z ruky skoro hotový skimmer, kterému se z mého palce očividně nechtělo. Trochu drzá na svůj věk a postavení v potravinovém řetězci, ale rozhodl jsem se to nekomentovat.

F

Poslední fáze už byla brnkačka. Pro vrchní část skimmeru jsem použil jedinou PET láhev, kterou jsem doma našel. Nakonec jsem uznal, že je to ta nejlepší jakou jsem mohl použít. Má docela hezký tvar a v místě, kde jsem ji uřízl, má rantlík. Tak jsem se měl čeho chytit a řez byl dokonale rovný. Tímto všem doporučuji navštívit prodejnu Tesco a hledat sirup značky Hello. Je to průhledná láhev se zeleným víčkem a lesní jahoda je fakt chuťově výborná. Nenechte se zmást modrou barvou mnou použitého víčka, protože zelené jsou tady ceněny zlatem, neboť je používám k výrobě difuzorů.

Do vrchního rantlíku jsem pak nůžkami vystřihl do kříže čtyři menší obdelníkové otvory pro natékání vody a láhev namontoval do víčka. Nakonec jsem ještě musel vyřešit uchycení přísavky a do hrdla láhve jsem natlačil odpovídající kousek molitanu. Tím bylo hotovo.

F

Vsadil jsem skimmer do nádrže, zapnul čerpadlo a výšku upravil tak, aby nasával do sebe vodu z hladiny. Chce to ze začátku vychytat, ale pak už to člověk dostane do oka a nastavení je sranda. Skimmer se chytl a jak jsem na začátku psal, byl jsem docela překvapený, jak ten malý prcek dokáže rozhýbat hladinu a natahovat ten bordel k sobě a jak v něm v mžiku mizí.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 27x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 25.06.2014 Upraveno: 26.06.2014 Přečteno: 1353x

Schválili: Mrakoplash **** 26.06.14 • Heimdall **** 27.06.14 • romant **** 27.06.14 • vaaclav *** 08.07.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Technika
03.12.2010*****CO2, rostliny, a co jsem ještě nezkusil4145x
10.01.2011*****Ideální náplň do Co2 kvasinkovače8771x
17.12.2018*****Drop checker za pár centov58x
25.02.2013*****Přídavný filtr k filtrační hlavě s biomolitanem1776x
14.07.2009*****Uchovávání nitěnek1883x
08.07.2011*****Polské CO2 sety - ukázkový šlendrián2590x
03.10.2022*****Nerezová ocel 316L - materiál pro použití při výrobě akvarijních topidel113x
05.03.2015*****JBL Cleany42x
07.06.2009*****Nádržka na nitěnky3070x
23.02.2011*****Porodnička1918x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
16.09.2014*****LED reflektor 2 - pohled do reflektorové duše1209x
09.09.2014*****LED reflektor - ano či ne.1739x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1355-skimmer-vlastni-vyroby-za-par-korun-