Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak začal můj chov axolotlů - pokračování

 

Články » Jak začal můj chov axolotlů - pokračování   Vytisknout tuto stránku 

Jak začal můj chov axolotlů - pokračování

Publikováno: 13.04.2014 • Autor: © tyna181190 • Rubrika: Začínáme

Světlá samice, která unikla z nádrže, se den ode dne lepšila, nádrž nikde už tři měsíce nekapala ani netekla. Začala jsem si říkat, že by se mi už v chovu mohlo dařit, ale úplně spokojená jsem nebyla. Něco mi stále chybělo. Chyběli mi zlatí axíci. Jelikož byla první polovina března, řekla jsem si, že by už pomalu mohli být axíci opět k mání. Strýček Google opravdu najde všechno. Našla jsem na internetu odkaz na webovou stránku, tato stránka fungovala pouze na objednávku a místo vyzvednutí bylo v Praze. Neváhala jsem ani minutu a objednala dva axíky gold albino pearl. Jediná dostupná velikost byla 5 - 7 cm, což pro mě nebyl problém, nádrž pro ně tu byla - nouzové akvárko, které se muselo jen napustit. Akvárko jsem vyčistila, napustila a připravila pro axíky. Během dne mi přišel mail, že axíky budu mít připravené k vyzvednutí v úterý 25. 3. mezi 12 - 18 hodinou na Břevnově v Praze. Bohužel, ten den jsem musela do práce, tudíž jsem vyslala pro axíky mamču, která dostala pokyny, co a jak má udělat. Večer ,když jsem dorazila z práce domů, šla jsem se podívat na ty nový fešáky. Byli tak malí, ani jsem nechtěla věřit, že jsem měla v takové velikosti ty předchozí tři samice. :) Druhý den jsem měla v práci volno, a tak jsem toho využila a všímala si zlaťáčků. Dostali krmení a do akvárka kámoše. Přistěhovala jsem k ním malého žebrovníčka, kterýho si piplám od vajíčka společně s dalšími jedenácti, a který vyčníval z mého odchovu (byl větší a ubližoval ostatním).

F F

Po pár dnech jsem zkusila axíky krmit nasekanou žížalou. Sice jí snědli, ale moc jim to nechutnalo. Patentky jsou prý patentky. :-D Zato žebrovníčkovi chutnaly. Ten se po nich mohl utlouct. :)

F F

Po měsíci bydlení u mě zlatí axíčci povyrostli o 1 cm, nebylo to nic extra, ale rostli.

4. 4. 2014 mi začalo opět prokapávat akvárko a "čůrek" vody samozřejmě asi 5 cm ode dna, takže jsem akvárko vypouštěla tak dlouho, než přestalo kapat. Hlavou se mi opět honila ta představa: axíci ven, kytky ven, štěrk ven, celý to vypustit, seškrábat starý silikon, očistit, nanést nový silikon a nechat schnout do dalšího dne. Pak jsem si uvědomila jeden dost podstatný problém - nemám kam dát axíky přes noc. Nouzové akvárko, kam jsem je dávala obvykle, jsem použít nemohla. Bylo obsazené zlaťáky a společně být nemohli. Teď jak to udělat, když v nouzovém akvárku jsem měla zlaťáky a jiné akvárko jsem už k dispozici neměla. Přesto jsem si byla schopná poradit. Vzpomněla jsem si na jednu plastovou nádobu (40 x 30 x 20), ve které jsem kdysi chovala křečky. Nádobu jsem si našla, umyla, nastěhovala do ní zlaťáky a pokračovala v akvárku odlovem axíků, vyndáním kytek, štěrku a vypuštěním zbytku vody. Na řadu pak přišlo odstranění starého silikonu a znovu slepení. Když už i to jsem měla hotové, nechala jsem silikon schnout. Následující den jsem akvárko začala opět zakládat. Když bylo hotovo, vrátili se i axíci do svého a zlaťáci zpět do nouzového akvárka.

28. 4. 2014 jsem vylepšila trochu zlaťákům jejich nádrž "kýčovitým" modrým štěrkem a keramickou jeskyní. Jednu výhodu ten kýč měl. Zlaťáci byli na něm dobře vidět, ale na trvalo bych jim to tam nedala, potože vím, že až zlaťáci vyrostou, půjdou k ostatním do normální nádrže, tak jsem si dovolila jim to tam dát.

F F

Mezitím, co zlatíčka pomalu ale jistě rostla do krásy (za dva měsíce povyrostli z 5 cm na 8,6 cm), světlá axice kaskaderka se ze svého pádu taky dobře dostávala. Žábry měla už v pořádku a ocasní lem se pomalu taky obnovoval. Potravu příjímala bez problému a ostatní axíci jí neubližovali, za což jsem byla ráda.

F F

 

Po nějaké době se mi přestala líbit nádrž a začala jsem uvažovat o změně, ke které došlo o pár týdnu později. Květináče jsem vyndala a vyměnila je za břidlici, ze které jsem udělala axikům úkryt. Ubrala jsem trochu štěrku a přidala nějakou tu rostlinku a kořen. Hned ta nádrž vypadala jinak a víc přírodněji než s těmi květináči.

F

Změnu jsem provedla i u zlaťáků. Vyměnila jsem jim nádrž s malýma žebrovníkama.

F

Po pár dnech, jsem objevila, že se většímu zlatíčku udělal na žábrách výrustek a vznikla mu tam takový větvička. Proto dostalo jméno Paroháč. Při dalším zkoumání jsem zjistila, že jméno bude k němu sedět, jelikož se zduřela a zvětšila kloaka.

 

F

18. 8. 2014 se stala nepříjemnost. Zlaťáci se pokousali. Větši axík (Paroháč) tomu menšímu ukousl špičku ocasu a na pravé straně přední i zadní nožku. Nedalo se nic dělat, musela jsem je oddělit. Jelikož Paroháč byl ještě malý na to ,aby šel do nádrže k ostatním. Nastěhovala jsem ho k žebrovníkům.

F

Pokousaný axík

F

Paroháč u žebrovníků

F

větší zlatý axík (Paroháč) pro porovnání s menší tmavou samici, zde měla samice 18,8 cm a zlatej 11,5 cm.

Po týdnu menšímu zlatíčku pokousané a odumřelé části těla se začaly zotavovat a znovu pomalu dorůstat.

F

Po měsíci byly prstíky opět na svém místě

F

V polovině října jsem našla odvahu a přestěhovala Paroháče k ostatním axíkům do nádrže, tehdy měl Paroháč 15 cm, nejmenší tmavá samice 19,5 cm a největší samec 23 cm.

F

Paroháč si u ostatních zvykl velmi rychle a dobře, ani ostatní axíci mu nic neudělali. Druhého axíka, který už měl dorostlé prstíky i ocásek, jsem přestěhovala do většího, a to k žebrovníkům. Kde jsem zjistila, že i jemu začíná rašit paroh na žábrách jako tomu většímu - co zlatý axík, to originál. Oba axíci sice měli výrustky, ale každý na jiné žábře. Paroháč má výrustek na horní z jeho strany levé, zatímco druhý axík uprostřed.

F

Poté šel život všech axíků poměrně v klidu, druhé zlatíčko dorostlo do 15 cm a přestěhovalo se k ostatním, ve finále se pohlavně z něho vyklubala samice. Klidný život pokračoval až do 17. 11. 2014.

17. 11. 2014 když jsem nakoukla do nádrže, objevila jsem tam cosi, co tam ještě nikdy předtím nebylo.

Nádrž byla plná dvoubarevných vajíček a samice se ještě činila a kladla nová a nová vajíčka.

F F

F

Vajíčka jsem odlovila z nádrže do vedlejší s tím, že si zkusím vypiplat svého vlastního axíka.

F F

Vajíčka po týdnu od kladení

F

Vajíčka po 14 dnech od kladení

F

vajíčka ve třetím týdnu od kladení a první vyklubaná larvička na světě

F

asi po čtyrech týdnech a už byly venku všechny.

Jelikož larviček nebylo zrovna nejméně, přestěhovala jsem je do větší nádrže, kde jsem je začala krmit vylíhlou artémii, kterou jsem střídala s cyklopem (buchankou obecnou). Larvičky pěkně rostly, začaly jim růst přední nožičky a sílily do doby, než jsem udělala velkou volovinu. :-(


F F

F F

Jednoho dne, když jsem šla čistit larvičky, namazala jsem si omylem ruce parfémovaným a dost mastným krémem. Neuvědomila jsem si, že mám namazané ruce, a v klidu jsem larvy vyčistila. Druhý den, když jsem si je došla zkontrolovat, našla jsem v nádrži úplnou katastrofu. Převážně všechny larvy byly mrtvé (až na pár jedinců). Pro jedince, co tu katastrofu přežili, jsem připravila jinou nádrž, do které jsem dala část čisté vody a část vody z nádrže od dospělých axiků a živé larvičky přelovila. I přes to mi to bylo k ničemu, všechny larvičky postupně pošly.Vlastního axíka se mi z první várky vajíček vypiplat nepovedlo, doufám, že jsem dostatečně poučená a příště si dám větší pozor.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 10x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 13.04.2014 Upraveno: 07.03.2015 Přečteno: 423x

Schválili: Heimdall *** 07.03.15 • vaaclav *** 07.03.15 • romant *** 07.03.15

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
07.06.2012*****Akvaristika, aneb dílo začátečníka1377x
22.12.2014*****Firma Macenauer představila novinky v akvaristice761x
29.01.2015*****Zdarma a nezávazně vyzkoušejte nové prémiové krmivo Dennerle – Ryba je kámoš, ne žrádlo1138x
22.10.2012*****Rostliny - od začátku do konce144x
19.11.2010*****Jak mi učarovaly rostliny3003x
08.11.2023*****Ponořte se do světa nano akvárií78x
01.06.2015*****Kam chodit nakupovat?114x
07.04.2013*****Založení a údržba 60 l akvária.1575x
06.08.2013*****4AQUA, Atman, Aqua-nova – mé zkušenosti s osvětlením735x
04.09.2020*****Jednoduchá skříňka pod akvárium578x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
29.03.2015*****ZOO MOŘSKÝ SVĚT Praha výstaviště404x
29.06.2014*****Výstava - Pod hladinou Vltavy244x
13.04.2014*****Jak začal můj chov Axolotlů664x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1335-jak-zacal-muj-chov-axolotlu-pokracovani