Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začínáme s akvaristikou - zakládání akvária

 

Články » Začínáme s akvaristikou - zakládání akvária   Vytisknout tuto stránku 

Začínáme s akvaristikou - zakládání akvária

Publikováno: 11.11.2010 • Autor: © akvaristik • Rubrika: Začínáme

Začínáme s akvaristikou

Rozhodli jsme se pro zakoupení akvária. O čem bychom měli uvažovat jako nejdůležitějším? Kolik času si musíme připravit pro údržbu akvária? Kolik peněz si musíme připravit, abychom byli s akváriem spokojení? Na všechny tyto otázky bychom Vám, milí přátelé akvaristiky, na tomto místě chtěli odpovědět.

Nejdůležitější rozhodnutí pramení z místa, které ve svém bytě, pokoji, kanceláři, chceme akváriu věnovat. V podstatě záleží na tom, jaké máme možnosti a co si od akvária slibujeme. Akvárium by nemělo stát na přímém slunci a pokud možno ne proti oknu.

Pokud chceme zařídit maličké akvárko, kde nebude moc rybiček, ale spíše rostlinky a třeba krevetky, budeme se zabývat takzvanou nanoakvaristikou. Oproti minulosti to dnes není velký problém, ani časová, nebo finanční zátěž. Na trhu je dostatek mininádrží i vybavení do nich, které odpovídá potřebám nanoprostoru a splní svůj účel udržet v nanoakváriu biotop, tedy zdraví a život. Nejjednodušší je pořídit tzv. Akvarijní set, např. Dennerle Nanocube, případně EHEIM Aquastyle, kde je vše, co k rozjetí akvária potřebujete. Neobejdete se bez osvětlení a filtru, v tomto případě vnitřního. Mějte na paměti, že se jedná o velmi malý prostor a každý, byť sebemenší zásah do života akvária, se projeví na jeho osazenstvu. Proto je třeba přistupovat ke změnám velmi opatrně a vše dobře rozmyslet. Do nanoakvária vybíráme rostliny, které rostou pomalu a nejsou příliš náročné na světlo, abychom nemuseli příliš často zasahovat. Dále pak dbáme na to, abychom pokud možno nemuseli akvárium vůbec odkalovat. Malá akvária většinou nebývají celá zakrytá, proto dochází k silnému odpařování vody. Dolévání čerstvé vody by měl být jediný pravidelný zásah do nanoakvária. Dobrý akvaristický obchod by Vám měl poradit se správným vybavením nanoakvária, i doporučit jeho osazení i osázení. Pozor na vhodné osvětlení, odpovídající předpisům a parametrům pro akvaristiku. Mějte na paměti svoji bezpečnost a bezpečnost svých blízkých.

Po vybalení všech dílů k nanoakváriu zkontrolujeme vše na funkčnost a celistvost, abychom v průběhu zařizování nenarazili na nějaký problém. Je velmi důležité do nanoakvária umístit substrát, který bude sice skrytý pod pískem, ale bude celou dobu dodávat živiny Vašim rostlinám a zajistí tak čistotu dna v akváriu. Existují buď pevné substráty, které doporučuji ze své zkušenosti, nebo obohacené sypké substráty, které jsou vhodné pro pokročilé akvaristy, protože je nutné zajistit, aby se substrát nesmíchal s dekorativním pískovým dnem. Po položení substrátu, který se nepromývá, zasypeme dostatečnou, asi 2-3 cm silnou vrstvou dekorativního písku. Pro nanoakvária doporučuji písky se zaoblenými hranami, které potřebují například krevetky, které ho rádi „přebírají“. Písek je nutno promýt vlažnou vodou a nesmí se při tom používat žádná chemie. Po vytvarování dna dle Vašich představ následuje umístění vnitřního filtru. Nejvýhodnější vzhledem k údržbě je elektrický rohový filtr, který l ze regulovat jak do výkonu, tak do směru proudění. Existuje i možnost použít vnitřní filtr s pohonem na vzduchovací motorek. Sníží se částečně náklady na vnitřní filtr, je však třeba zakoupit vzduchovací motorek, který zpravidla není úplně tichý. Vzduchové filtry nemají takovou účinnost a je třeba je častěji čistit. Největší nevýhodou tohoto řešení je ale překysličení vody v akváriu, což prospívá zejména řasám, rostliny tím velmi trpí. Použití vzduchových filtrů a difuzérů se tedy doporučuje pouze tehdy, když v akváriu nejsou žádné rostliny.

Po instalaci filtru je vhodné doinstalovat dekorace, jako kameny, kořeny, případně další drobnosti, jako kokosové skořápky, prolézačky pro krevetky a podobně. Zvolte vhodně použití přírodního kořenu, který musí být zakoupen ve specializované prodejně a musí být určen k akvaristickým účelům. Kořeny lze dobře osázet například mechem, nebo určitými druhy rostlin. Je třeba dbát na to, aby všechny rostliny měly světlo a krevetky, pokud je budete chovat, se měly kam ukrýt. Pokud máme odstátou vodu, nebo použijeme část vody z jiného akvária, je možné si kořen předem namočit a do akvária ho dát již částečně osázený.

Po instalaci dekorací si připravíme difuzor na CO2. Do miniakvárií doporučuji instalovat CO2 a to především v prvních měsících po založení. CO2 velmi dobře působí na rostliny, které bez něj většinou strádají a navíc zamezí růstu a přemnožení řas v nádržích. Ačkoli se to zdá zbytečné, použití sady CO2 předurčuje úspěch a minimální potřebu zásahů do nádrže. Když máme instalovaný difuzor, můžeme přistoupit k nalití vody do nádrže. Naléváme pomalu a opatrně, nejlépe přes dlaň, nebo pomocí nějaké malé nádoby, abychom nepoškodili nainstalované dno a neposunuli dekoracemi a rostlinami.Pokud budeme sázet rostliny do dna, necháme si před úplným dolitím akvária prostor, abychom mohli do akvária ještě namočit ruku a akvárium nepřeteklo.  Většinu nanoakvárií není potřeba vytápět, protože krevetky potřebují chladnější vodu, než tropické akvarijní ryby. Pokud plánujete chovat rybky v nanoakváriu, mějte na paměti, že filtrace je velmi důležitá a v žádném případě nádrž nepřerybněte. V takovém případě je nutné použít topení. Vyrábějí se topítka pro nanoakvária s malým výkonem a přesným termostatem.

Když jsme nalili vodu, nejlépe předem odstátou, zapojíme filtraci a rozsvítíme světlo. Zkontrolujeme, zda vše funguje a zda jsou všechny dekorace, rostliny a technika na svém místě. Nakonec doplníme kondicionér pro úpravu vody, kondicionér pro bezobratlé a první dávku hnojiva. CO2 spustíme se zpožděním asi 2 dnů. Koncentrace CO2 se musí pečlivě hlídat, např. pomocí permanentního testu DENNERLE CO2 Correct. V tak malé nádrži by mohlo rychle dojít k otravě osazenstva.

První dny potřebuje nádrž na to, aby zmizel zbytek vzduchových bublinek ze zařízení a rostlinek, aby se vše zajelo a rostliny začaly chápat, že jsou „doma“. V této době je nevhodné, aby v akváriu byli živočichové. S těmi počkejte minimálně 1-2 týdny. Krevetky by měly jít do nádrže postupně, nejprve 1-2 kusy, pak zbytek. První týdny je třeba pečlivě kontrolovat, jak akvárium funguje. Až rostlinky začnou růst, začíná se zažívat a pro Vás začíná dlouhá fáze radosti a pýchy na svůj domácí skvost.

Jiné to je, pokud jste se rozhodli pro větší akvárium. Většinou se začátečníkům doporučují takzvané „startovní sety“. Jejich obsah bývá 54 litrů, mívají jednu zářivku a základní vnitřní filtr. Ty lepší mají značkové filtry s vysokou účinností a ty ještě lepší mají dvě zářivky. Podle toho lze na první pohled akvária mezi sebou porovnat. V zásadě platí, že čím více je v akváriu vody, tím je to lepší pro jeho osazenstvo i pro jeho majitele. Často se stává, že začátečník podcení své rozhodnutí a jenom díky tomu se mu v začátcích nedaří a je škoda, že mnohdy skončí s tím, že akvárium prostě nefunguje. A přitom by stačilo málo, aby ze svého prvního akvária měl radost a stal se z něj akvarista na celý život. I proto je vhodné se před svým prvním akváriem dobře rozmyslet a nejlépe se poradit s odborníkem. Při nákupu nádrže, nebo akvarijního setu dbejte na to, abyste dostali jen to a právě to, co chcete a potřebujete. Sety a sestavy se prodávají včetně filtrů nebo bez filtrů, včetně skříněk i bez nich. Zpravidla můžete ušetřit dost peněz tím, že koupíte celý set, kde je již vnější filtr v ceně a nebude tedy nutné ho následně dokupovat. Pokud je to možné, doporučuji ve všech akváriích větších, než 100 litrů použití vnějších filtrů. Vnější filtr má mimo svého většího filtračního objemu, filtračního výkonu i tu přednost, že jeho čištění probíhá zpravidla po více než 6 měsících, je tichý, jeho čištění probíhá bez zásahu do nádrže a v neposlední řadě nepřekáží v akváriu.

Je vhodné vše dobře rozmyslet a celou sestavu koupit najednou. Předejdete tak tomu, že budete mít doma některé věci zbytečně dvakrát, nebo časem zjistíte, že jste pořídili zbytečnosti, případně poddimenzovali výkon. Pro osvětlení obecně platí, že pokud je kryt vybaven dvěma zářivkami, je osvětlení dostačující pro běžné rostliny. Zářivky je vhodné opatřit reflektory, které intenzitu světla znásobí. Pokud má kryt jen jednu zářivku, je reflektor v podstatě nutnost. Osvětlení úspornou žárovkou je nevyhovující pro růst rostlin. Většina krytů, které obsahují zářivky v provedení T8 je vybavena bílými zářivkami, které podporují růst řas. Alespoň jedna z nich by měla být vyměněna za zářivku s barevným spektrem, vhodným pro rostliny. Druhá se doporučuje fialová, nebo solární, protože se tím zvýrazní vybarvení ryb. Moderní kryty obsahují zářivky T5, které mají lepší spektrum i intenzitu světla, v poměru příkon/svítivost jsou úspornější. Pokud se rozhodnete k výrobě vlastního osvětlení, nebo budete nějaké stávající upravovat, je třeba si mimo finančních nákladů uvědomit také funkčnost a především bezpečnost takového osvětlení. Kuchyňská zářivka není vyrobená pro použití nad akváriem a při troše nepozornosti by mohlo dojít k neštěstí, které by mohlo změnit krásného koníčka v noční můru. Proto je vhodné se dobře zamyslet nad tím, jestli úspora na vstupních nákladech se nezmění ve velmi nákladnou investici v průběhu delší doby. Při výběru krytu je vhodné dbát na to, aby měl otvor pro krmení, aby se nemusel vždy otvírat, když se krmí. Velmi vhodný je otvor pro krmítko, v případě, že jste delší dobu třeba na dovolené, je pak možné rybky automaticky pravidelně krmit a zabránit tak překrmení nepovolanou osobou.

Akvárium je nutné vyhřívat. Topítka jsou k dostání dle velikosti akvária. Je třeba trvat na tom, že topítko musí být vybaveno termostatem pro bezpečný a spolehlivý provoz. Doporučuji topítko, které je možné potopit i pod hladinu, tedy plně vodotěsné.

 

Vybrali jsme si tedy nádrž, pod nádrž máme, nebo jsme pořídili vhodnou skříňku s dostatečným prostorem pro vnější filtr a dostatečnou nosností. Máme kryt s osvětlením, který zabraňuje nadměrnému vypařování vody. Pokud je kryt vyroben z dřevotřísky, nebo dřeva, je nutné, aby nádrž měla krycí sklo, které zabrání vlhkosti, aby narušila materiál krytu. Nyní se musíme zamyslet nad tím, jaké ryby budeme v akváriu mít. Zde neexistuje obecná poučka. Je vhodné se poradit s odborníkem, pokud chceme chovat náročnější druhy ryb a rostlin. Proto zde budeme vycházet z toho, že zařizujeme společenské akvárium s průměrně náročným osazenstvem.

Začneme tím, že si rozmyslíme, jak chceme, aby vypadalo dno naší nové nádrže. Doporučuji následující zásady:

  1. Dno by mělo mít přírodní charakter a barvu
  2. Nedoporučuje se příliš světlé dno, které by rušilo ryby i vzhled, ani černé dno, které by pohlcovalo světlo
  3. Příliš jemné dno by mohlo „zahnívat“, naopak v moc hrubém by se nemohly rostliny dobře zakořenit
  4. Dno nenechte rovné, udělejte terasy, nebo sklon, nebojte se použít různé barvy nebo hrubosti písku, případně nechte dno svažovat
  5. Použijte pouze kameny a kořeny, které jsou určené pro akvária – nerozpouští se
  6. Nepoužívejte kýče a předměty, které nejsou ani v přírodě

 

Ideální je, pokud se dno vybaví topným kabelem. Vyhřívání dna topným kabelem zajišťuje jeho rovnoměrné prohřívání a tím dobrou cirkulaci vody i kyslíku. Nedochází k hnilobným procesům, zbytky potravy i výkaly se dobře rozkládají a kořeny mají ideální podmínky k životu. Dodávají se topné kabely podle velikosti nádrže. Než začneme do nádrže sypat písek, je velmi důležité použít základní vrstvu pro kořeny rostlin – obohacený substrát. Jeho množství je zhruba 1-2 cm a není nutné ho dávat do míst, kde budou například kameny, nebo kořeny. Když máme rozprostřený substrát, nasypeme pomalu a opatrně vrchní písek. Je třeba si dobře rozmyslet, jak písek rozprostřeme, protože při každé další manipulaci by došlo k promíchání se substrátem, což je nežádoucí. Písek by měl být ve vrstvě aspoň 3-4 cm, aby rostliny ve dně dobře držely, než se samy zakoření. Když máme rozprostřený písek, můžeme přistoupit k umístění hrubší vrstvy písku, případně kamenů, kořenů a dalších dekorací. Tomuto kroku věnujte velkou pozornost, tvoříte základní vzhled Vaší nádrže na několik let dopředu. Při umísťování pařezů i kamenů si předem rozmyslete, které a kde je možno osázet a tomu už přizpůsobte jejich umístění v nádrži. Po instalování dekorací přistoupíme k filtru. Jak už jsme si řekli, je vhodný vnější filtr. Měl by mít předfiltraci, většinou hrubý molitan, mechanickou filtraci, většinou nějaké keramické, nebo plastové články, biologickou filtraci, což jsou kuličky, nebo jinak tvarované články, které podporují množení a život bakterií, které se Vám budou po dlouhou dobu starat o perfektní rovnováhu v nádrži. Po biologické filtraci následuje nějaký jemný filtrační materiál, který zabraňuje vniknutí případných částeček do čerpadla filtru. Takto vybavený filtr by měl mít pokud možno co největší objem, průtok by měl být odpovídající velikosti nádrže. Pokud nemáte možnost vybavit Vaše akvárium vnějším filtrem, dbejte na to, aby vnitřní filtr obsahoval alespoň dvě filtrační vrstvy, nejlépe i předfiltraci. V dnešní době existují vnitřní filtry, které mají stejné filtrační biologické médium, jako vnější filtry. Filtr je základem pro to, abyste o své akvárium nemuseli prakticky vůbec pečovat. Přistoupíme tedy k instalaci filtru, přičemž se řídíme návodem, dodaným výrobcem filtru.

Po instalaci filtru přistoupíme k přípravě instalace systému hnojení CO2. Přidávání CO2 do akvária je nutné pro dobrý růst, vybarvení i stavbu rostlin. Systém spouštíme s několikadenním zpožděním proti vlastnímu akváriu. Existuje mnoho druhů systémů hnojení v mnoha cenových relacích. Je vhodné zvolit takový systém, který je možné v budoucnu doplnit o další prvky, tedy pokud začínáte levnějším systémem, aby bylo možno ho doplnit například o kvalitnější reaktor, nebo plnitelnou lahev CO2.  Připravíme si tedy difuzor, případně flipper, podle toho, jaký systém jsme zakoupili. Umístíme ho tak, aby výtok filtru s sebou bral vodu, obohacenou o CO2, případně pomohl rozehnat rozpuštěné CO2 po nádrži. Rozvedeme hadičku CO2. V našem společenském akváriu, které bude obsahovat hodně rostlin není potřeba instalovat vzduchování. Vzduchovací motorek je ale vhodné mít v záloze, pokud bychom museli např. kvůli léčení zvýšit teplotu, odstranit rostliny a podobně. Při normálním provozu akvária však není vzduchování nutné.

Nyní je možné přistoupit k napouštění naší nové nádrže. Vhodné je, pokud máme připravenou odstátou vodu. Pokud nemáme, napustíme vodu čerstvou. V obou případech přidáme přípravek na úpravu čerstvé vody. Tyto přípravky jsou na přírodní bázi a upravují vodu do parametrů, které odpovídají kvalitě vody v tropických vodách. Nádrž nenapouštíme úplně, protože při sázení rostlin by došlo k její přeplnění. Napustíme tolik, aby akvárium mohlo několik dní bez problémů filtrovat a topit. Po ca. pěti dnech můžeme do nádrže nasázet rostliny. Přidáme první dávku hnojiva. Hnojivo je vhodné použít širokospektrální, kde je daná týdenní dávka, tu dáváme pravidelně. Pokud máme možnost se akváriu věnovat denně, je lepší denní hnojivo, které lépe zásobuje rostliny živinami. Doplníme vodu do plného stavu. Po dalších 3-5 dnech můžeme do nádrže pustit ryby a pozvolna spustit systém hnojení CO2. Přidáme dávku bakterií pro nastartování filtru. Teplotu v nádrži udržujeme dle druhů ryb mezi 24-26 °C.

Ve většině případů se během prvních dnů až týdnů bude odehrávat v nádrži „boj“ s novým prostředím. Neměli byste ihned osazovat náročnějšímu rostlinami, které by novou vodu vůbec nepřežily. V momentě, kdy se zajede filtr a rostliny se chytnou, uklidní se růst řas, odumřou emerzní listy, začne nádrž žít svým životem. Od tohoto okamžiku byste neměli do akvária příliš zasahovat. Cílem je, abyste péči o akvárium omezili na likvidaci případně přerostlých rostlin, dolévání vypařené vody, krmení a dodávání hnojiva. Jednou za čas je vhodné dodat rybám vitamíny, které nabízejí všichni dobří výrobci akvaristických přípravků.

Výměna vody by neměla být příliš častá, pokud vše dobře funguje, jednou měsíčně maximálně 10-20% vody. Ani to však není pravidlo. V některých nádržích se při nedostatečné výměně vody tvoří štětičková řasa. Je vhodné občas měřit kvalitu vody na dusičnany a dusitany. Obecně ale platí, že čím méně nádrž ovlivňujeme svými zásahy, tím lépe.

Doporučená kvalita vody ve fungujícím akváriu:

pH 6,5-7,5

Tvrdost celková GH 6-16°

Tvrdost karbonátová KH 3-10°

Teplota 24-26 °C

Dusičnany max. 25 mg/l

Dusitany max.   0,3 mg/l

CO2 50 mg/l

Železo   0,5 mg/l

Vaše rybičky krmte střídmě. Potravu je vhodné střídat, krmnou dávku by měly spotřebovat během několika málo minut. Pokud zůstávají zbytky potravy ležet na dně, je to velmi nebezpečné. V takovém případě vynechejte krmení, případně přejděte na jiné krmivo. Doporučuji krmit dobrým značkovým krmivem v menších dávkách, v kvalitních krmivech je dostatek prvků a živin pro růst ryb, které nevytváří tolik výkalů. Pokud používáte mraženou nebo živou potravu, zjistěte si že je opravdu kvalitní a nezávadná. Tento druh potravy je velmi bohatý a výživný, proto jeho používání doporučuji. Ne každý zdroj je však vhodný. Je dobré se poradit v okolí, nebo v prodejně.

Závěrem pro přehlednost seznam toho, co potřebujeme pro založení akvária:

  1. Nádrž
  2. Osvětlení samostatné, nebo v krytu
  3. Podstavec, či skříňka pod akvárium
  4. Podložka pod akvárium
  5. Filtr vnější, nebo vnitřní
  6. Topítko, topný kabel
  7. Vzduchovací motorek
  8. Systém hnojení CO2
  9. Síťka, teploměr
  10. Substrát, písek, kořeny, kameny
  11. Prostředky na úpravu vody, preventivní léčivo
  12. Krmení, hnojivo, vitamíny
  13. časový spínač na osvětlení
  14. Automatické krmítko pro případ nepřítomnosti

Celkový rozsah investic potřebný pro pořízení akvária se základním vybavením a osazením:

  1. Nádrž 100 litrů s krytem, vnitřním filtrem, topítkem       3000,- až 4000,- Kč
  2. Sestava 125 litrů se skříňkou v barvě, vnějším filtrem, topítkem  8.000,- až 10.000,- Kč
  3. Sestava 240 litrů se skříňkou v barvě, vnějším filtrem, topítkem 12.000,- až 20.000,- Kč
  4. Systém hnojení CO2 od 500,- do 10.000,- Kč za automatický digitální systém
  5. Topítko 200.- až 500.- Kč
  6. Automatické krmítko od 400,- Kč

Závěrem Vám přeji, aby se akvaristika stala i pro Vás celoživotní koníčkem, který Vám bude dělat jen radost a budete na něj právem pyšní. Budeme rádi, když se budeme na Vašich úspěších moci podílet, ať už radami, pomocí, nebo třeba jen tím, že Vám budeme smět dodat tu správnou techniku, rostliny i zdravé ryby. Můžete se spolehnout, že si od nás odnesete vždycky jenom to, co opravdu potřebujete  i po tom, co u nás nakoupíte, se na nás budete moci kdykoli obrátit, ať už se žádostí o radu, pomoc, nebo jenom proto, abyste nám sdělili radost z Vašeho akvária.

Neváhejte nás kdykoli navštívit v naší kamenné prodejně v Proseči nad Nisou nebo na  www.akvaristik.cz

Na setkání se těší

Dušan Peuker




 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 5x Nelíbilo se: 4x Zveřejněno: 11.11.2010 Upraveno: 11.11.2010 Přečteno: 5120x

Schválili: Bob66 *** 05.01.13 • Jarka *** 18.01.14 • Rex *** 18.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
13.04.2014*****Jak začal můj chov Axolotlů664x
21.08.2012*****Návrat ztraceného syna.84x
27.09.2015*****Jak jsem se rychle zbavil zeleného zákalu + edit2710x
16.06.2023*****Vodní svět ve vaší režii, aneb jak vybrat ideální akvárium do Vašeho bytu197x
13.01.2012*****Jak skoroakvarista z neakvaristy vzešel...885x
22.07.2018*****Až bude někdo začátečníkovi radit dát ryby hned, řekněte mu:382x
06.01.2015*****Listonoh letní - chov744x
07.04.2013*****Založení a údržba 60 l akvária.1575x
09.06.2012*****Jak se ze mě stal akvaristickej laik821x
12.01.2017*****Použití moderních přípravků na úpravu vody v akváriu. Ano či ne?818x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/536-zaciname-s-akvaristikou-zakladani-akvaria