Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Moje "poprvé" aneb dlouhá story o mém začátku až po současnost

 

Články » Moje "poprvé" aneb dlouhá story o mém začátku až po současnost   Vytisknout tuto stránku 

Moje "poprvé" aneb dlouhá story o mém začátku až po současnost

Publikováno: 10.08.2015 • Autor: © LukyyyK • Rubrika: Začínáme

Asi jako každé dítě jsem toužil po nějakém domácím mazlíčkovi. Náš dům vždy strážil německý ovčák, kolem se motalo pár koček a v kuchyni pískala andulka Pepík, která byla o 7 let starší než já. Ale nic z toho ve mně nevzbudilo takovou vášeň a elán jako právě akvaristika.

Vše začalo velmi paradoxně na místě, do kterého by to snad nikdo neřekl. Nebyla to náhodná návštěva akvaristiky ani kamaráda akvaristy, dokonce ani filmů, ve kterých se akvárium často objevovalo... Ne! Byla to návštěva obyčejné obuvi! Ano, obuvi. Tam hned u vchodu stálo velké, asi 120litrové akvárium. Dnes by mě asi nijak neupoutalo. Rostly v něm všehovšudy 3 keříčky rostlin, tuším, že zákrutichy, plavaly 2 skaláry, pár kořenů a kamenů... Ale co mě zaujalo nejvíc, byl vzduchovací kamínek zahrabaný v písku a z něj vycházející bublinky. TO BYLO!!! Pak už bylo téměř rozhodnuto. Alespoň u mě. To ovšem neplatilo u rodičů. Ti pořád: "Až budeš větší, tak možná nějaké dostaneš na Vánoce." Asi chápete, co to pro sedmileté dítě znamená. Po nějaké době jsem se od babičky, které jsem mimochodem celý zážitek s akváriem popsal v živých barvách, dozvěděl, že moje mamka, když studovala, měla akvária 3. Dvě desetilitrová a po prasknutí jednoho z nich i jedno třicetilitrové. Po tomhle šokujícím zjištění jsem mamce nedal pokoj a na vše se vyptával. Jaké měla rostliny, ryby, a to bylo vlastně všechno, co mě v té době zajímalo. Bylo mi řečeno, že pár neonek, pavích oček, čichavců modrých, kominíčků a pancéřníčků. Absolutně jsem netušil o čem je řeč. :-) Pak ale přišlo malé překvapení. Babička našla máminou starou příručku o akvaristice. Jmenovala se MOJE AKVÁRIUM od Karla Heinz-Tschiesche. Tu jsem měl v následujících dnech přelouskanou, dá se říct "jedním dechem" a uměl jsem ji nazpaměť. Zpětně je až udivující, jak se technika, rozmanitost ryb a rostlin a celkově potřeb pro akvaristiku rozrostla. Tato knížka byla, dá se říct, můj denní chleba. Prostě bez ní ani ránu.

Za pár měsíců přišly Vánoce a já dostal něco, co jsem chtěl, ale zároveň nečekal. Druhá příručka o akvaristice UŽIJ SI SVÉ AKVÁRIUM od Petera Stadelmanna. V ní už bylo o mnoho víc informací a hlavně fotografií, díky kterým jsem se dozvěděl zase o něco více. No a co myslíte, že přišlo za pár týdnů? Samozřejmě jsem už uměl obě knihy nazpaměť. Rodiče mě vzali na výlet. Bylo mi řečeno, že jedeme za tátovým kolegou a ten, že prý má malého syna v mém věku a malé štěňátko, které se mi bude určitě moc líbit. No super. Přesně tohle mi proběhlo hlavou. Mě ale v tu dobu nezajímalo nic víc než akvárium, ryby, atd. Nicméně, protesty nepomohly a byl jsem nucen jet. Tajně jsem ale doufal, že mají alespoň nějaké akvárium, kvůli kterému bude mít naše návštěva, alespoň pro mě, smysl. Ukázalo se, že nejedeme k žádnému kolegovi, ale do Hornbachu. To ale na mé náladě nic neměnilo. "Ty potřebuješ maltu nebo vápno?" vyhrkl jsem celkem i naštvaným hlasem. "Přesně!" dostalo se mi odpovědi, která mě dorazila. V Hornbachu jsme ale nic takového nepotřebovali. Byl jiný důvod. Rybičky, akvária, rostlinky... Byl jsem jako po extázi! :-) Strávili jsme tam asi hodinu a půl. Zatím co já obdivoval rybičky a s překvapením zjistil, že jsou ve skutečnosti mnohem menší než na fotografiích a nákresech, rodiče si vyhlídli akvárium, které by bylo tak nejvhodnější. Když jsem ho viděl, zklamaným hlasem jsem řekl: "To jako tak malinké?" Byl to set akvária 60x30x30 cm, filtru, topítka, teploměru a osvětlení. Pak přišla ta bolestnější část - jet domů. :-(

Pak přišly zase Vánoce a já snad nedoufal víc než kdy předtím, že tu skleněnou kostku dostanu. A ano, skutečně tam byla. Doma mi už nepřipadala tak malá :-) . Dalšími akvaristickými dárky byla škrabka na stěny, síťka a další 2 příručky. AKVÁRIUM od Petera Stadelmanna a NAŠE AKVARIJNÍ RYBY od Ulricha Schliewena. A asi už tušíte, co bylo. Biflování knížek a neustálé pozorování krabice akvária. Přitom jsem vymýšlel, jak si akvárium zařídit.

Těsně po Vánocích jsme jeli poprvé do akvaristiky jako takové. Celkem mě udivilo její zařízení. Všude spousta akvárií, ve kterých byly i rostlinky (v košíčcích) a substráty. Je fakt, že rostlinek tam moc výběr nebyl, ale jejich kvalita byla opravdu skvělá. Jaké přesně rostliny jsme nakoupili si nepamatuju, ale vím že tam byla zákruticha šroubovitá, hnědovka křídlatá, snad douška hustolistá, tuším, že i anubias barteri var. nana, který byl už řádně přirostlý k malému kořenu. Jel jsem samozřejmě já, mladší sestra, která si se strejdou hrála s malými myšičkami a chtěla je domů, již zmíněný strejda, teta a rodiče. No sestava jako z filmu. :-D Po důkladném čtení knížek jsem věděl, že ryby ještě kupovat nesmíme, nicméně mě to i trochu mrzelo - tolik druhů...

Doma jsme začali zařizovat akvárium. Jak tak vlastně uvažuji, ani nevím, kde, kdy a kdo koupil substrát. Jen vím, že byl hnědo šedý a hodně hrubozrnný. Ale rostlinky rostly. Po zasazení rostlin jsme dlouho již založené akvárium pozorovali. Byla to nádhera!

Po cca 2 týdnech jsme jeli pro ryby. Měl jsem jasnou představu jaké. Neonky, paví očka, platy, kominíčky a tetry černé, které jsem překvapivě viděl v jednom dílu Spejbla a Hurvínka. Tuším, že se to jmenovalo Hurvínkův rok. Tady je vidět, kde všude se dá setkat s rybičkami. Tím byla má cesta k prvnímu akvária u konce.

Co na závěr? Toto akvárium, ve kterém se vystřídalo mnoho druhů rybek, nám cca po třech letech prasklo, opravdu kvalitní práce :-( Stalo se to přesně v úterý mezi 7-8 hodinou večer. Nikdy na to nezapomenu. Jak vody ubývalo, za to jí ale přibývalo na zemi. Když si na to vzpomenu, je mi i teď, po 8 letech, do breku. To asi každý akvarista pochopí, když se jeho chlouba řítí ke zkáze. Pak následovala dlouhá, pětiletá akvaristická pauza. Ale téměř před třemi lety jsme akvárium nechali slepit a znovu založili. Ani to se ale neobešlo bez komplikací, o kterých jsem psal v poznámce u mé nádrže Malá Amazonka, která vlastně s Amazonkou nemá nic společného. To byla i vhodná doba pro koupení a studování dalších příruček. Do sbírky mi přibyly: Ines Scheurmannová SLADKOVODNÍ AKVÁRIUM, Ines Scheurmannová AKVARIJNÍ ROSTLINY, Hans W. Kothe 250 DRUHŮ AKVARIJNÍCH RYB, J. Hofmann a J. Novák TETRY a Harro Hieronimus ŽIVORODKY.

Nyní jsem na cestě ke splnění svého dalšího snu - velké nádrže a jihoamerickou rybí společností, kterou jsem pojmenoval Angels of the Amazon. Název "Amazonští andělé" nevznikl pro to, že mé nejoblíbenější ryby, skaláry amazonské, považuji za pomyslné anděly v rybí říši, ale pro to, že by o tom mohl být další článek.

 

Celý tento "článek" byl jakýmsi záznamem mé dlouhé a někdy i náročné cesty stát se akvaristou. Netvrdím, že jím jsem, jen doufám že v budoucnu budu.

Ono se asi ne nadarmo říká, že kdo jednou podlehne kouzlu zvaném AKVARISTIKA, ten se tohoto koníčku už nikdy nevzdá.

 

Vaše Aquarko



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 4x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 10.08.2015 Upraveno: 10.08.2015 Přečteno: 69x

Schválili: romant * 11.08.15 • Turbínka * 11.08.15 • Heimdall * 11.08.15

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
22.10.2012*****Rostliny - od začátku do konce144x
29.04.2013*****Jak člověk může dojít k myšlence na akvárko69x
18.09.2016*****ZOO Budapešť 2016260x
16.02.2013*****Panceřníček panda - vlastní zkušenost s rozmnožováním a odchovem2389x
01.10.2007*****Jak jsem kupovala akvárko3007x
09.09.2018*****Skládáme akvarijní set svépomocí a levně50x
20.01.2015*****Liapor - mé první zkušenosti II - po 6 měsících1348x
27.09.2015*****Jak jsem se rychle zbavil zeleného zákalu + edit2710x
17.07.2014*****Bojovnice v mučiarni zvanej Betta Kit1491x
16.06.2023*****Vodní svět ve vaší režii, aneb jak vybrat ideální akvárium do Vašeho bytu196x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1485-moje-poprve-aneb-dlouha-story-o-mem-zacatku-az-po-soucasnost