Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Egeria densa - pěstování

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Egeria densa - pěstování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2013 07:51 Muž palhub [9] Re: Designer
Dost dobrý příspěvek :-) Má otázka byla spíše řečnická,ale díky této odpovědi jsem se zase dozvěděl o něco víc. Johan psal: ,,Vyšší teploty se na ní neprojevují vůbec. Pokud něco, tak se na ní za vyšších teplot projevuje nedostatek živin a světla´´. U mě specielně egerie vyšší teploty moc nemusí,je křehká a rozpadá se.Jakmile se vrátí teplota do normálu,opět obrazí a roste jako dřív.Je možné,že s vyšší teplotou dochází ve vodě k nějaké reakci,která třeba odbourává nějaký prvek...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   21.08.2013 19:10 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: palhub
Nedostatky se projevuji ruzne, podle toho o co jde.

Nedostatek dusiku se nejlepe pozna na plovoucich rostlinach jako Pistia a nebo na Okrehku. Zacne jim zloutnout listi, prestavaji pribyvat (normalne pribyvaji na poctu velice rychle) a u Pistie se pozdeji konce listu zacinaji potapet a ohnivat od kraje. Jinak obecne u rostlin dochazi ke zloutnuti a rozpadu starsich listu. Okrehek a Pistia to ale reknou prvni, drive nez se cokoli projevi na dalsich rostlinach.

Nedostatek drasliku se projevuje dirami ve starsich listech. U Ludwigia repens mi pri nedostatku zacaly starsi listy ohnivat a opadavat, v akvariu to vypadalo jak v listopadu. Po pridani zase zacala rust normalne. Obecne to v akvariu zpusobilo spoustu ve vode se tociciho smeti z rostlin po celem akvariu.

Nedostatek fosforu jsem mel ted, takze mohu popsat sva aktualni pozorovani. Vsechno je takove mensi, co vyrusta, je celkove takove subtilni, a moc se tomu nechce rust. Egeria je mensi v prumeru, ma uzsi stonek, Cabomba caroliniana vyrusta taktez o mensim prumeru, nove listy Echinodoru se objevuji zridka. U Hnedovky se pri tom stane, ze vyroste uplne zluty list, velikosti normalni, misty teckovany zelene. Videl jsem to prvne, pricital jsem to jinym nedostatkum, ale nakonec se ukazalo, ze jedine co mi chybelo byl fosfor, takze je pravdepodobne, ze i to je jeho nedostatkem. Normalne bych mu to nepripsal ani nahodou, takze jen ma domenka. Ackoli nadbytku fosforu se pricita rust ras, pri jeho nedostatku krasne prosperuje Sinice a Jeleni paroh.

Ohledne dalsich nedostatku, nemohu je popsat z vlastni zkusenosti, mozna zelezo, ale to tehdy byla jen domenka a netusim dodnes, zda spravna. Da se to najit na webu, co se jak projevuje, pise se o tom na vice mistech.

Jeste nedostatek svetla. V podstate pri svetle pod urcitou miru se z akvaria stane zahnivajici zumpa, protoze rostliny nedelaji nic jineho, nez ze hniji. Nadbytek svetla sice existuje, nad urcitou (hodne vysokou) mez rostliny zastavuji fotosyntezu, brani se vlastnimu zniceni. To se ale v beznem akvariu nestane, tam se pri vice svetle stane to, ze rostliny rychle spotrebuji nektery "komponent" a chybi-li jedina vec, nemohou dobre rust. U akvarii bez pridavani CO2 a s dobrym hnojenim se rychle stava limitujicim CO2 a aby se tak nestalo, je treba svitit jen tolik (tak dlouho, nebo s prestavkami), aby bylo limitujicim svetlo. Vlastne akvarium bez ras je o tom, ze rostliny rostou tak dlouho, jak dlouho se sviti (a sviti se v prijatelnych mezich dlouho). Nyni mam 54l akvariu na jakesi svetelne diete, hnojim, svitim zarivkami celkem 30W (coz neni na tohle akvarium malo), ale jen 5h denne. Rasa se odporoucela a rostliny pekne rostou i pri tak kratke dobe sviceni, navic rozdelene po dvou a pul hodinach. Necekal jsem, ze to bude trvale udrzitelny stav, ale jak se zda, asi by se tak dalo svitit i stale a mohlo by to jit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 20:40 Johnny
Dakujem. Pytam sa preto lebo mi odchadza, je drobunka a ma strašne vela mladych vyhonkov a staršie stonky zo spodu do jej polovice vyšky odhniva. A myslel som že to bude tou teplotou, ktora sa mi už nejaky čas pohybuje okolo 29° stupnov. Ine rastlinky Echinodori a Cryptocorny pekne prosperuju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 20:15 Muž palhub [9] Re: Johan
A nedostatek živin a světla se projevují jak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 19:29 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Johnny
Vyšší teploty se na ní neprojevují vůbec. Pokud něco, tak se na ní za vyšších teplot projevuje nedostatek živin a světla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 19:18 Muž palhub [9] Re: Johnny
Mě při déle trvající vyšší teplotě (nad 29°C)začne blednout a rozpadat se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 17:59 Johnny
Ahojte, vedel by mi niekto povedať ako sa konkretne prejavi vyžšia teplota (28-30°C) na tejto rastlinke?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2013 21:20 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: romant
Super, to potěší, při tom trendu růstu s tím můžu za chvíli na trh potlesk Díky moc všem za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.07.2013 21:03 R Muž romant [27987] Re: Štefan
Porostou oba, jak ten vrchol, tak ten zbytek, jenž se bude větvit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2013 20:49 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: Designer
A pokud ustřihnu vrchol, odstřižený ku dál poroste?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.07.2013 20:15 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Štefan
Pokud chces to co odstrihnes vyhodit, nech si tu nejhezci cast. Bez vrcholu se rozvetvi, s vrcholem pojede dal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2013 20:12 Muž ŠtefanT [206] - Živorodky – střihání egerie
Mám takový dotaz. Pokud ustřihnu egerie špičku, která převyšuje hladinu nádrže, přežije mi, nebo půjde do kytek? Co je lepší střihat vrch, nebo spodek? Díky za názory.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2013 06:02 Muž LiborSprysl [9015] Re: Designer
Plovoucí, nebo jen přichycené - nesázené - se jí i mně daří dobře, a to ještě nijak moc nesvítím...V nádržích u dna - kde je voda chladnější, jde mnohem lépe, než v nádržích u stropu...dole je dvacet, i méně, a nahoře 26...to kdyby si chtěl Václav doplnit vzdělání o teplotních intervalech u této rostliny ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2013 16:37 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: savan
Stejna zkusenost. Zpocatku jsem si rikal, ona mi snad neporoste. A ted je ji najednou cim dal vic a nove prirustky jsou nadherne. Mam ji asi tak mesic a roste az v posledni dobe. Nechal jsem ji plavat na hladine, omotnutou o trubky od filtru, takze je celkem dost v proudu vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2013 21:37 Žena Leja [70] Re: LiborSprysl
Na topítku mám nastavených 24 C, ale dle teploměru má voda spíš o stupeň či dva víc (díky zářivce pod krytem a relativně vysokým venkovním teplotám). Filtr je obyčejná sací hlava s biomolitanem, průtok je orientačně kolem 100 l/h. Orientačně proto, že u nastavovacího "šoupátka" není žádná stupnice, tj. jsem to intuitivně po dlouhém "čarování" poladila tak, abych v akva neměla vířivku, ale současně se hýbala hladina a mírně i rostlinky. Osádku tvoří 6 pancéřníčku panda, 10 neonek obecných, 1 samec betty a 2 neritiny. Všechny ryby jsou zdravé, aktivní, baští, neměla jsem zatím žádný úhyn...

Egeria je v akvárku jen od středy. Pouze jsem chtěla vědět, zda je nějaká šance, že se zatím chřadnoucí rostlinka vzpamatuje. Holt nechám jí nějakou dobu být a uvidíme. Když to nepůjde, tak to nepůjde a zkusím místo ní zasadit něco jiného.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2013 20:27 Muž LiborSprysl [9015] Re: vaaclav
Možná by mimo sdělení.... Akvárium 54 l je čerstvě založeno (2 měs.), ryby jsou v něm měsíc. Světlo je 15W (svítím cca 10-12 h denně). Vím, že to není moc, ale schválně jsem vybírala rostlinky v tomto směru spíše nenáročné. Kytka je umístěna rovnou pod zářivkou.

stálo by za to sdělit, kolik máte teplotu v nádrži...ona nemá ráda moc teplou vodu..Možná i kolik je tam ryb, zda to stihnou uhnojit...prostě víc o nádrži...

Toto je rada hodná mistra rostlináře...Vašík zase perlil...:-)
To se stává že rostlina ač patří mezi nenáročné v nenáročných podmínkách nechce růst. Chce to prostě zkoušet a zaměřit se na to co tam půjde.

smich potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.05.2013 13:42 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Leja
To se stává že rostlina ač patří mezi nenáročné v nenáročných podmínkách nechce růst. Chce to prostě zkoušet a zaměřit se na to co tam půjde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2013 13:41 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: Leja
Nechaj ju tam,aj mne asi 3 týždne štrajkovala a potom sa chytila.dnes nevie čo s ňou..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2013 13:05 Žena Leja [70]
Před pár dny jsem přidala do akvária 4 stonky egerie (koupeno v PetCentre - pěstitel Rataj) a trs sagittarie (ZOO Braník). Sagittarii sice odumírají původní listy, ale ze substrátu již raší nové, takže se nejspíš chytne. Egerii se však nedaří vůbec. Lístky se postupně "rozpouští", boční výhonky za 5 dnů nepodrostly ani o milimetr a čekám, že za chvíli zbyde jen holý stonek. Mám ji nechat být a doufat, že se umoudří? Nebo bude lepší dát jí z akvária raději pryč, aby zbytečně nekazila vodu a koupit něco jiného? Stonky jsou zastrčené v subrstrátu v košíčku (vatu jsem samozřejmě odstranila). Pomohlo by jí, kdybych jí nechala volně plavat?

PS: Akvárium 54 l je čerstvě založeno (2 měs.), ryby jsou v něm měsíc. Světlo je 15W (svítím cca 10-12 h denně). Vím, že to není moc, ale schválně jsem vybírala rostlinky v tomto směru spíše nenáročné. Kytka je umístěna rovnou pod zářivkou.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.04.2013 07:26 Žena vondr001 [674] Re: Grizzly
ne, jen po stranách
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 22:04 Muž Grizzly [57] - AfrikaRe: vaaclav
OK, díky a začne to znovu z toho místa růst nebo už jen postraními výrůstky ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.04.2013 21:36 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Grizzly
Je to normální. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 20:52 Muž Grizzly [57] - Afrika
Ahojte, potřeboval bych radu. Když ustřihnu egerii tak mi ta ostřihnutá část hned rost, ale ten původní stonek do dalšího patra lístků uhnije... Chybí mi nějaká složka nebo je to normální ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 22:39 Muž Flozik [8] Re: dvorak
Prave ze listy mi neodpadavaji... Rostlina vzdycky zhnedne mezi listama a pak odpadne... Nebo mi minuly tyden vyrazil asi tak v pulce jednoho vyhonku bocni vyhonek, krasne rost a ted uz taky odpadnul...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 22:28 Muž dvorak [94] - Rostliny
Jestli ti na tom stonku ode dna cca v 1. třetině až v 1. polovině odpadávají listy, tj. zbude ti holej stonek a až pak ti začne odumírat, až se rostlinka tímto způsobem oddělí a vyplave na hladinu, tak pomůže přidávání KH2PO4. Alespoň mě to pomohlo ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 22:04 Muž Flozik [8]
Zdravim, skoro kazdy pise, jak mu Egeria densa roste jak zbesila, ale ja mam opacny problem... Koupil sem krasnou hustou rostlinu, ktera se mi ale postupem casu uplne rozpadla a zbylo mi z ni jen par vyhonku, ktery mam jednotlive zasazeny. Zacla docela rust, ale ted se mi stava, ze v jedny casti vzdycky jako zhnedne (asi trosku nahnije) a v tom miste se behem par dni rozdeli a zustane plavat na hladine. Nevite, cim by to mohlo byt?? Diky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2012 11:06 Muž Burik [727] - Aquascaping
děkuji..zatím ho nechám a uvidí se
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2012 11:04 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Burik
Já je stříhám i u jiných druhů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2012 11:02 Muž Vašek [56] Re: Burik
Já dnes tento "vzdušný" kořen objevil na Egerii Naja 30 cm nade dnem. Můžeš jej ustřihnout nebo nechat. Ničemu nevadí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2012 10:43 Muž Burik [727] - Aquascaping
ještě jsem včera zpozoroval,že během asi 2 dnů jedna egeria pustila z vrchní části kořen..je to možný?Mám ho nechat,nebo ušmiknout?vyrostl fakt hrozně rychle,když jsem ji kupoval,tak tam nebyl
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2012 15:53 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Burik
Pokud ji uštípnete konec, vždy zhnědne až zčerná. Jakmile obrazí, můžete ho odstřihnou až u odnože. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2012 14:43 Muž Burik [727] - Aquascaping
super pánové,jsem rád,že jsem to nepodělal hned v začátku..tam kde jsem ji uštípl je trochu zahnědlá,jako trochu uhnilá,tak uvidíme,zda obrazí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2012 14:40 Muž Yirka [9126] Re: Burik
V podstatě je to jedno. Růst by měla z vršku i spodku. Jen ze spodku bude pokračovat v růstu a ze spodku odnodží do boku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2012 14:39 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Burik
Já pokud jsem ji utrhnul kdekoliv, tak rostla. Dokonce jsem myslel že už ji v AQ nemám a nejdnou tam byl stonek.
Je to nezmar.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2012 14:36 Muž Burik [727] - Aquascaping – Egeria densa -zkrácení
Zdravím,pořídil jsem si Egerii a jelikož byla příliš dlouhá,tak jsem ji uštípnul vrchní část a zasadil..

neudělal jsem nějakou blbost?Bude rostlina v pohodě růst?Neměl jsem ji odštípnout spíš kus spodku?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2012 20:22 Muž vintorez [0] – Voda
Tak sem znovu měřil vodu, v akváriu pH 6,5 alkalita 5 °N, NO3 20mg/l, napadlo mě změřit vodovodní vodu a to mě docela překvapilo, pH 6 a alkalita 7°N, může to být problém??

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2012 21:28 Muž vintorez [0] Re: Sid
piskořky tam jsou to je pravda (nejdou mi odsát, jsou moc těžké), akvárko má cca 130 litrů čistý objem, na dně říční štěrk, mám tam 6 teter černých, 6 neonek, 4 tetry císařské a několik ancistrusů, vodu měním 1/4 každý týden a jednou za 2-3 týdny odkalení dna,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.04.2012 20:44 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: vintorez
Příčin bývá obvykle hned několik, jednou z nich bude u vás "zahnípané" akva.
Víc by napověděla prezentace s fotografiemi a popisem nádrže.
(O tom zahnípání soudím podle armády slimejšů, především piskořky "granifera"...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.04.2012 18:12 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: vintorez
To šedivé vlákno je jelení paroh (ruducha).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2012 17:20 Muž spajk17 [19] - Raci, krabi, krevetkyRe: vintorez
to šedive vlakno by mohly být nejaka plísen nebo tak neco
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2012 17:19 Muž vintorez [0]
Fotka k příspěvku Zakrslé výhony
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2012 17:18 Muž vintorez [0] – Neroste
Fotka k příspěvku Dobrý den
Mám s touto rostlinkou problém. Přestala růst, tvoří jen takové zakrslé výhony a vytvořily se na ní šedavá vlákna.Ostatní rostliny (Hnědovka a Kryptokoryna) rostou normálně i když oproti normálu taky zpomalily. pH je 6,5, KNK 5 °N, NO3 10-20 mg/l. Nevíte čím to může být??
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2012 17:27 Žena Kate127 [74] – Podobně náročné rostlinky?
Zdravím všechny :-)
mám akvárium zajeté asi 5 měsíců a neustále bojuju s řasou asi spíš zelenou ale i hnědou na kamenech. V akva mám jen málo rostlinek, protože mi je ryby ožírají. Mám tam zřejmě i Egeria densa a té se daří dobře. Zbytek rostlinek asi moc spokojených není soudě dle vzrůstu a jeho rychlosti. Zřejmě mám špatné osvětlení nádrže. Mohli byste mi prosím poradit podobně nenáročné rostlinky jako je právě Egeria densa?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 16:05 Muž odikcz [114]
na začátku se u mě této rostlince vcelku dařilo ... pak začali ryby nebo šneci ukousávat stonky těsně nad pískem (zrnitost 3-4) ... a teď, když už ji konečně nechali, tak vůbec nechce růst
svítím v 37l akváriu 11W DZ, a tak před týden jsem přidal ještě jednu 9W DZ
jednotlivá patra lístků jsou relativně blízko u sebe, ale barva je spíš taková světlá (oproti běžné sytě zelené) a lístečky jsou takové strašně drobounké a krátné
vodu používám vodovodní tvrdou
hnojení vůbec (a moc se mi do toho nechce) ... v akváriu mam hodně pavích oček (neustále se množí) tak jsem předpokládal, že jako hnojení to bude stačit ... nebo to už musím i kvůli této základní (údajně nenáročné) rostlině používat různé druhy přihnojování? vůbec se v tom nevyznám ...

díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2012 23:07 R Muž romant [27987] Re: honzek
Když Tě zlobí, tak není nic jednoduššího než jí třeba někomu darovat. To akvárko je Tvoje a Ty se do něj díváš, jak jsem psal já bych s tím problém neměl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2012 23:04 Muž honzek [8] Re: romant
Roste pomerne rychle, kdyz se podivat na odkaz sem, tak tu tak uvidite jak to roste picasaweb.google.com/…

Sem tam jsem pridal rostlinu, ale jinak to tak vyrostlo z malych kosicku za cca 25 dni..

Ale egeria potvora me teda zlobi. Kdyby rostla aspon trosku nahoru.. :-D Prakticky je od zacatku v podobne vysce jako na zacatku, ackoliv vyrostla asi o 10cm :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2012 23:01 Muž honzek [8] Re: Sid
Hmm, ta je divna :) ono tam mam vlastne taky stonek kterej se nataci smerem ke dnu. Jo, vypada nadherne, ale roste kam nema. Ma rust nahooru, a ne pres ostatni rostlinky :-D Uvidime, co udela
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2012 22:57 R Muž romant [27987] Re: Sid
Já jsem jenom svojí lehce ironickou poznámkou, chtěl majiteli té nádherné Egerie naznačit, že je to její chování naprosto normální a co už více než Vaše zkušenost by ho měla přesvědčit o tom, že je to normální chování. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2012 22:51 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: romant
Já na ni pražím 2x T8/15W/840 do 26 l akva a ona nejen že se mi válí po hladině, ona dokonce roste směrem dolů! tone :-D
(Holt, z vody ven se jí nechce, tak musí růst tam, kde má ještě trochu místa... :-))

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 9

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 14067x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9812?od=201