Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hlístice

NápovědaFórum » Další živočichové » Paraziti 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Hlístice
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-–-parazite-potrava-pomocnici
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2022 10:32 Muž Rovano [147] - RostlinyRe: Dolphinjane
Dokonce se to tváří, že je má akva-tera.cz.

Ono taky záleží, zda se léčí správná skupina. POkud ne, léčivo neúčinkuje, jen poškodí rybám trávení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2022 01:39 Dolphinjane Re: Liliana
Všechny přípravky, které fungují a u nás se neprodávají, lze zakoupit v zahraničí. Cena stejná jako byla u nás, poštovné nic přehnaného. Během pár dnů to máte doma. coze

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2022 00:41 Liliana
Dobrý den, snažím se zbavit hlístic, které pomalu zabíjí mé živorodky duhové. Jsou vidět z konečníku postižených rybek, rybky jsou letargické, málo jí nebo vůbec. Opakovaně se jich pokouším zbavit širokospekt. léčivem Multi-medical, ale ryby mi stále umírají a stále v nich vidím červy (i několik jedinců v jediné rybě).. Vodu měním po 14 dnech v 54l zaběhlém akvárku, 2-3 dny po vyměnění počkám, pak vyřadím filtr s aktivním uhlím a začnu léčbu s multimedical znovu.. Ale pořád nic. Je na dnešním trhu nějaké účinnější léčivo nebo způsob, jak se červů zbavit, než ten, co používám? (je velmi frustrující, že všechny účinná léčiva proti hlísticím, jako eSHa-ndx nebo Sera med Professional Nematol, jsou teď stažená z prodejex( )

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2022 21:10 Muž jab63 [1122] - BorneoRe: Raziel-CZ
Ryby ti nepomůžou. Udělej co ti radí Vaclav. Odstraň příčinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2022 16:40 Raziel-CZ – Co pojídá hnědé hlístice
Také mám problém s patrně hlísticemi. Tencí hnědí červi žijící v substrátu. Je nějaká malá rybka, co je vyhledává a baští? Mám jich už nějak moc.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2022 13:14 Muž vlka [3240] Re: TONNY17
Nasaď nějaké rybičky, které je pobaští...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.02.2022 13:13 R Muž vaclav [14176] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: TONNY17
Živí se detritem, takže to chce zlepšit hygienu akvária méně krmit, odkalovat a měnit vodu. Ubereš jim zdroj potravy – zredukuješ jejich počet. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2022 13:03 TONNY17 – HLÍSTICE
Zdravím
Potřeboval bych poradit mám akvariu 60 l. ve kterém žijí pouze krevetky Neocaridina.Protože se jim dobře daří bezproblemove se množí je tedy v akvariu cca 5-6 různě starých jedinců.Od dospělích po čerstvě narozené.V akvariu se mi ale objevilo na dně velké množství malých vlasových červu .Zřejme hlístice Ale protože nemam možnost všechny krevetky vzhledem k velikosti odlovit a akvarium vyčistit je nejaká možnost hlístic se zbavit a přitom neublížit krevetkám
Děkuji za radu a pomoc

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2020 21:19 Muž Petan26 [58] - Jezírkové rybyRe: jab63
eSHa NDX je na červi a hlístice, ihned po aplikaci vidíš všechny červíky plavat ve sloupci, aplikuje se to několikrát viz předpis výrobce...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2020 11:20 R Muž ctibum [6623] Re: .verca.
V jaké to máš nádrži?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.11.2020 09:14 Muž jab63 [1122] - BorneoRe: .verca.
Bojoval jsem s nimi několik měsíců. Aplikace několika přípravků. Akvárium bylo bez živočichů a tak jsem si mohl dovolit i drsnější metody. Nepomohlo nic. Daří se jim když je akvárium v nerovnováze. Když se akvárium zaběhlo, samy zmizely. Co jsem se dočetl tak vlastně jsou skoro prospěšné. Živí se odpadem. Pokud je ho moc tak se pěkně množí a jsou vidět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2020 07:03 .verca.
Dobré ráno...
Jak se zbavím hlístice prosím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2020 22:05 R Muž ctibum [6623] Re: .verca.
Viz článek, na který máš odkaz v záhlaví tématu:
Hlístice – malý červíčci (háďátka), barva bílá i sklovitá. Je jich mnoho druhů (i parazité - vlasovec střevní, kapilárie skaláří) , ale v nádržích jsem viděla ty neškodné, které se živí detritem. Ryby si na nich rády pochutnají . Viz fórum (i foto) rybicky.net/forum/9517
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2020 18:30 .verca.
Zdravím ..
Dnes jsem v akva objevila hlístici.. je pro Krevetky nebezpečná??

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2020 19:15 R Muž vaclav [14176] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Marcy
Tak je to spíš estetický problém, jinak ničemu neškodí a ryby je zbaští. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2020 18:22 Žena Marcy [1] – Je to Hlístice?
Fotka k příspěvku Ahoj, mám na vás dotaz. Zakládám akvárium. Momentálně končím druhý týden. Po prvním týdnu se mi v akváriu objevili nějací tvorečkové. Jsou to Hlístice nebo něco jiného? Jak se toho zbavit? V akváriu nejsou ryby zatím. Pouze šneci napočítala jsem asi 6ks dostali se tam nějak sami. Díky za rady.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2020 14:41 Peter – Mráz
V krevetáriu 17 l som objavil asi 1 cm dlhú a tenkú jak vlas, vlnovite plávajúcu bielu hlístičku (?). Po odlovení pipetou skúšam na neho nariedený FMC (multi-medical), pláva si veselo ďalej. Čo to asi je ? Pozná to niekto ?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.05.2020 02:02 Muž Tojsouvěci [3359] - Kytky s čudlamaRe: jab63
Buď v klidu,nejedná se o parazity.Cizopasníci bez přítomnosti hostitele,by uhynuli během pár desítek hodin. ;-) Součástí planktonu,bentosu,nektonu je velké množství živočichů,kteří jsou pro vyšší organismy neškodní,spousta tzv. breberek a červíků,je prospěšná k likvidaci organického odpadu a prospívá k výživě larválních stádií ryb. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2020 00:05 Muž jab63 [1122] - BorneoRe: Stasia
O rybách zatím neuvažuji. Nechci si pořídit ryby kvůli hlísticím. Určitě bych měl smůlu a ty které by se mi líbily by to nežraly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2020 22:03 Žena Stasia [0] Re: jab63
Presne, aj ja som chcela všetky InVitro a nejak som nevydržala a objednala rastlinky všetky InVitro okrem Microsoria, ktoré bolo len košíčkové :-( Nevadí, budem poučená tiež :-)
Nad hladnými rybkami ste neuvažovali, keď môžu pomôcť? Mne by tiež nejak extra neprekážali, ak by boli stále také malé, no tie väčšie sú už nechutné coze
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.05.2020 19:40 Muž jab63 [1122] - BorneoRe: Stasia
Moje hlístice ničemu navadily. Mám jen šneky. S rostlinami z pěstírny jsem získal již zmíněné hlístice, ploštěnky a šneky. Naučilo mě to nakupovat rostliny in vitro. Měl jsem akva bez živých tvorů a tak jsem si mohl dovolit používat chemii. Začal jsem s přípravkem No Planaria. Znišil jsem rychle zavlečené šneky a ploštěnky. Hlísticím to zase tak moc nevadilo, objevili se znova. Skoro dva měsíce jsem dávkoval Stop Hydrin v mnohonásobně překročených doporučených dávkách v kombinaci s No Planaria. Hlístice přežily. Smekám před tímto tvorem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.05.2020 18:06 R Muž lacewings [5464] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Stasia
- kořenové hlistice jsou pochoutkou pro některé druhy ryb
- horší jsou ty ploštenky, těch se zbavte na 100% ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2020 16:35 Žena Stasia [0] Re: lacewings
Ďakujem, vyskúšam tak..zatiaľ nie sú ani slimáčiky v akváriu :-) a ešte sa chcem opýtať na tie koreňové hlístice - škodia niečomu, je potrebné sa ich nejak zbaviť než nasadíme rybky a slimákov, či nechať tak? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   22.05.2020 08:18 R Muž lacewings [5464] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Stasia
- hlistic je celá řada a nemusí být spojená pouze s rybou samotnou
- jde zřejmě o kořenové hlistice z rostlin, běžný výskyt, zejména pokud rostliny pochází z velkoobchodnich pěstíren
- eSHa ndx je sice anthelmintikum na parazitické hlistice, ale pouze na některé druhy
- ploštenky mohou, po aplikaci léčiva, být přítomné až 48 hodin v závislosti na druhu
- závěr, vyčkal bych 48 hod od aplikace, následně bych léčbu opakoval, neboť tam není rybí osádka, pouze upozorňuji, že to může mít negativní vliv na některé druhy šneků, pokud jsou v akváriu přítomni ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.05.2020 00:41 Muž jab63 [1122] - BorneoRe: Stasia
Mě se je chemicky zlikvidivat úplně nepodařilo ani po pěti měsících. Mizejí teď pomalu samy od sebe. Ploštěnky jsem zlikvidoval přípravkem No Planaria.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.05.2020 23:51 Žena I.Š. [55] Re: Stasia
V čerstvě založeném akvárku jsem je měla také, ale jen do té doby,než jsem vpustila rybky. Vše vyčistily během chvilky smich Chemii bych nedávala, pokud to není nezbytně nutné. S ploštěnkama nemám zkušenost. Ať se daří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2020 20:14 Žena Stasia [0] – Nesmrteľné hlístice?
Ahojte, prosím o radu. Akvárium máme založené presne mesiac...už dlhšie pozorujeme tenučké červíky zvŕtať sa buď vo vode, alebo na skle, prípadne ležia na riasoguličkách.
Podľa tohto fóra som ich identifikovala ako hlístice, a tak som včera aplikovala eSHa NDX 25 kvapiek. Popravde som si myslela, že väčšina do dnešného dňa uhynie, ale zvŕtajú sa ďalej a dokonca som našla aj pár plošteniek. Dnes som podľa návodu vymenila 50% vody. Prosím teda o radu. Živočíchy tam zatiaľ nemáme, takže z prekrmovania to nebude :( Liečivo pôsobí dlhšie a vyhynú aj počase, alebo sa držať návodu a liečbu aplikovať znova po 14 dňoch?
Ďakujem.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.04.2020 21:15 Muž Petan26 [58] - Jezírkové rybyRe: jab63
Zkuste eSHa NDX, mám s tím dobré zkušenosti, většina červíků ihned po aplikaci plave nehybně v proudu až si říkám, kde se jich tam tolik vzalo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2020 13:26 Muž jab63 [1122] - BorneoRe: Rony
Přeji hodně úspěchů. Hlístice likviduji od 26.12.2019. Přípravek No-planaria a potom Stop-Hydrin. Akva bez žiločichů, mohl jsem si dovolit jakékoli dávky. Nic nepomohlo. Vzdal jsem to a žiju s hlísticemi dál. Ničemu neškodí, jsou možná i užitečné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.04.2020 13:16 R Muž vaclav [14176] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Rony
Chce to přitlačit na odkalování detritu (nečistot) kterým se hlístice živí. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.04.2020 12:00 Žena tramtra [3162] Re: Rony
Bettu bych do krevetového království s klidným srdcem nepouštěla, taky by se mohlo stát, že ti to království zůstane prázdné, bez krevet. A krunýřovec podle mě hlístice lovit nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2020 22:10 Rony – Hlístice
Ahojte, mám krevetkové akvárium (asi rok) a pekne sa mi krevetky množia. Dnes som zbadala tie malé vlniace sa potvorky. Prečítala som si celé toto forum, že zistím ako ste s nimi poradili Vy, ale keďže som na ryby úplný amatér (zameriavam sa iba na krevetky) tak vám vôbec nerozumiem smich Čo je "otík"? Čo je "beta"? Asi ryby to mi je jasné, ale môžete niekto napísať aj celé meno, ktoré by som našla na nete a zachránila tak svoje krevetkové kráľovstvo? :-)
Ďakujem ahoj

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2020 12:59 R Muž lacewings [5464] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Eva
- eSHa ndx ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2020 10:39 Eva – Hlístice
Zdravím, tyto malé úzké bílé potvůrky jsme objevili v akváriu asi před 10 dny. Zkoušeli jsme tam dát sůl a nekrmit ryby, ale k žádnému úbytku nedošlo. Čistíme 2x týdně. Máte zkušenost s nějakým přípravkem, který by nás hlístic zbavil?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2020 22:13 R Muž lacewings [5464] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lusita
- tak je zase vyndejte, ti vám žrát hlistice nebudou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2020 21:40 Lusita Re:
Diky za odpovedi... hodila jsem tam otiky a ti si jich nevsimaji :-) tak snad se postupem casu nejak akvarium ustali, preci jen je jeste v zabehu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2020 00:18 Muž Navisk [7] Re: Lister
U mna to jedli iba samice. Samcek to vobec neriesil. Trvalo to dvom rybkam asi tyzden kym to pojedli v malom akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2020 20:02 Muž Lister [168] Re: Lusita
Když se mi po výměně vody objeví ve sloupci tyhle malé hlístice tak je Betta zcela ignoruje. Občas si všimne nějaké větší a po té jde, ale ty do cca 3-5mm jdou mimo ni. Otíkovi bych věřil víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2020 17:49 Muž Navisk [7] Re: Lusita
Myslim, ze sama si s tym neporadi v 100l akvarku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2020 17:35 Lusita – hlistice
Zdravim, rada bych se zeptala na me 2 - tydenni 100 l akvarium. Kytky rostou, mechy taky, s pocatecni hnedou rasou si poradilo asi 50 levatek (zitra jich mozna uz bude 100), stejne tak se slizem na korenech. Dnes jsem ale objevila na stenach male bile housenky (hodne, urcite vice jak 100), nitkovite, videt jsou jen proti svetlu, cca 0,5 cm, pohyb pidalkovity, pred snekem jsou schopne utect. Predpokladam, ze jsou to hlistice. Co s nimi? vsude jsou rady o prekrmenem akvariu, a ze si s nimi vyhladovele ryby poradi, ale ja tam zatim zadne ryby nemam. Mam jeste 20 l akva s betou a 2 otiky, kteri cekaji prave na vypusteni do tohoto akva. Koketuji tedy s myslenkou, jestli tam tu betu uz nehodit, asi by si s nimi poradila, obcas machruje i na levatky... jake jsou vase nazory? Dekuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2020 16:27 Muž daren [408] – Strevni parazite
Ahoj,

stala se mi taková zlá nepříjemná věc - pořídil jsem si 5 otíků, bohužel během pár dní 3 pošli, za 10 dní 4., který měl na bříšku červený flek (trochu to připomínalo nějakou plíseň) a poslední za sebou po 14 dnech začal tahat takové bílé výkaly, tak jsem se ho zbavil, protože riskovat osádku v společenské nádrži jsem prostě nechtěl :-( . Z atlasu nemocí by na to pasovaly asi nějaké hlístice, ale nejsem na to odborník.

Ryby jsem mel prozíravě v karanténě, nicméně teď by mě zajímalo, jak dlouho přežívají vajíčka hlístic, jestli bude třeba udělat nějakou desinfekci, nebo bude stačit počkat. Už jsem měl v ruce hypermangan, ale vážím si relativně bílé vany... Tak jsem si říkal, že za optání nic nedám a třeba bude stačit nechat to týden odležet.

Předem díky za radu/y.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.11.2019 21:38 R Muž lacewings [5464] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lister
ano, šnek je nejčastěji hostitelskym zivocichem akvaria
- vzorek k laboratorní vyšetření musí být čerstvě odebrán, což mnohdy není dodrženo a dochází tím k nepřesnosti určeni ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2019 21:30 Muž Lister [168] Re: lacewings
Díky moc. Tohle mi bohatě stačí.

A kdyz už otravuju - šneci v nádrži jako mezihostitelé? Je to možné? Raději se jich zbavit? Okružáci zase dorostou, Clythonů a Neritin by mi bylo líto...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.11.2019 21:16 R Muž lacewings [5464] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lister
- u běžných forem, nejčastěji se vyskytujících v chovech (nikoliv ryb z importu), mezi 21-28 dnem od ukončení léčby
- perzistence v nádrži je mnohdy rozdílně udávaná, kdy horní hranice býla až 72dni, podle mne je to zhruba nejvýše 6 týdnů, zase podle druhu
- v akváriu se často nachází i prospěšné druhý nematod, proto nelze niky považovat akvárium za zcela čisté - sterilni.
- taky jde o vliv použitých léčiv, protože ne každé je plnohodnotné účinné, v důsledku rezistence
- výše uvedené, je obecný náhled ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2019 21:03 Muž Lister [168] Re: lacewings
Tak jo naběhl jsem si :-)

Tak ale aspoň plus minus, v běžném společenském akváriu s teplotou vody 25-26 st. Pokud je možnost dát kompletní rybí osádku jinam a tam opakovaně přeléčit, je možné po nějaké delší době původní nádrž považovat za čistou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2019 20:50 R Muž lacewings [5464] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lister
- podle druhu, hostitele, teplotě a dalších vývojových podmínkách
- vztahuje se i na perzistenci v nádrži ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2019 20:14 Muž Lister [168] – Capillaria - za jak dlouho opakovat léčbu?
Za jak dlouho po úvodní kůře je vhodné opakovat léčbu v případě capillarií? Nikde jsem se nedočetl, jak rychle se vajíčka vyvíjí a jak dlouhá může být jejich perzistence v nádrži.

Předem díky za jakoukoliv odpověď.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2019 10:22 Muž Th4ddeus [0] – Levamisole hydrochloride
Ahoj
byl by mi tu někdo schopný překontrolovat výpočty ředění pro tuto účinnou látku /komerčně se používá v léčivu ESHA ndx/?

drive.google.com/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2019 21:19 Muž ValaRa [26] Re: Vever
podľa mňa to bude Rhabdocoela
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-–-parazite-potrava-pomocnici

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 6 7

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 12664x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9517-hlistice