CO2 z kvasnic
Jsem přesvědčena, že obsah tam neměl jak přetéct. Hadička v lahvi byla hoodně daleko od obsahu, protože ho tam nebylo mnoho, bylo to jen na zkoušku... Za jak dlouho ten zákal zmizí? Jinak děkuji za odpověď
Pokud ti tam přetekl obsah lahvičky s burčákem, tak by to mohlo být nebezpečné. V takovém případě by byla dobrá výměna vody. Snad to rybičky nezabije v tak malém množství, ale raději s výměnou neváhej a hned vyměň 1/3 - 1/2 vody. Pokud máš chlorovanou vodu, napouštěj ji do kýble, ve kterém ji přenášíš do akva, raději sprchou než kohoutkem, ať může víc chloru vyprchat.
0 11.08.2012 10:15 Roxyn – Zákal po přidávání CO2
Pěkné dopoledne,
před třemi dny jsem začala přidávat CO2 z pet flašky. Napojila jsem flašku hadičkou na filtr kudy mám běžné napojené vzduchování. Prní dva dny bylo vše v pořádku, ale dnes je akva celé zakalené, že není vidět na pozadí. Flašku jsem odpojila, zapnula zpět vzduchování a čekám.
Měla bych vyměnit vodu? Jak často? Kolik? Může to ublížit rybičkám a nebo ancíkům?
Je vůbec možné, že to je z CO2?
Děkuji, děkuji
Starší reakce
tak zkus zaznamenavat intenzitu bublani
Tak jsem koupil vinné kvasnice. Balíček 10g stál 35Kč. Koupil jsem potřebné ingredience a saké bublá jak o život
Starší reakce
to bude tím atmosférickým tlakem
... ale přidal jsem novou láhev tak uvidím
proste kdyz je takovyhle hnusny pocasi tak to hur kvasi....
v nouzi bych zkusil trosku zivny soli
no ono je tedka dost chladno.... zkus sledovat zavislost kvaseni X pocasi
no jestli se nepletu, tak jsme debatili o rýži v Neděli, takže v Neděli. Teď jsem přidal novou petku s rýží do série
Kdy jsi to zakládal? Mně to tentokrát taky trvalo o něco dýl, ale už to hezky bublá.
kvasím týden v 3L láhvi, potom stáčím do 1,5L petek a ještě sytím 14 dní v uzavřené láhvi při pokojové teplotě, poté dávám vychladit a konzumuji
No tak mi by to 55cm vodního sloupce přetlačilo asi těžko
i ty 2 gr kvasnic s cukrem a rýží mají nějak problém ... nebublá a nebublá
150koni napsal: ... Uvažoval jsem že bych napojil akvárko na Kombuchu, kterou si dělám ale tam probíhá kvasný proces bez kvasnic, celkem pomalu a ukončuje se již po týdnu. Strašně malá nedostačující produkce.
Také jsem zkoušel použít kombuchu. Pomalé kvašení, vysoká užitná hodnota výsledného produktu, ale vůbec mi to neprotlačilo hadičku až na dno akva. Zajímavé, když si vezmu, jaký velký tlak se mi vytvoří v lahvích se stočenou kombuchou v lednici. Už jsem si řekl, že budu pokus opakovat do menšího akvárka. Taky chci vyzkoušet tolik opěvované TIBI krystaly, jestli se mi je ovšem podaří získat někde poblíž. Mimochodem, ty kvasíš kombuchu jen týden?? To já dva, pokud nezapomenu stočit
Tož to jo
Nééé... já to napsal blbě... on normálně pálí tak 20 litrů... letos sehnal velmi levně víno, tak ho pálil a vyteklo asi 230 nebo tak nějak litrů vínovice... jsem mu říkal, že si měl udělat samopalírnu za 12 a ušetřil by a zařízení mohl používat celý život... nebo než by ho nějaká sviňa udala
je nekolik zpusobu... muzes snizit teplotu (kvasnou nadobu das do kyble s chladnejsi vodou)
nebo muzes skrtit, pripadne muzes mit neco jako redukcni/bezpecnostni ventil ktery udrzuje +- staly tlak
pak je jeste moznost posunout kaminek bliz k hladine, aby se snizila ucinnost rozpousteni...
vyřešeno
pravda pravda jak jednoduché a me to nenapadlo:( dík
Dej tam tekus a vypouštěj Co2 do vzduchu. a tuto výpust přiškrť dle potřeby. Tím si zreguluješ tlak do akva. Až bude reakce mírnější, úplně to zavřeš a vše ti půjde jen do akva
Prosím nemáte někdo tip jak regulovat CO z petlahve? Na 120litru používám už nějakou dobu 2 litrovou petku s klasickým vzduchovacím kamínkem a vše fungovalo bezvadně až do doby než jsem předevčírem měnil obsah petky, doma došel cukr krystal tak jsem nasypal práškovej, reakce však je daleko silnější, takovým množstvím bych vytrávil faunu v akva, přiškrcením zase nechci zažít výbuch, vylívat petku a plnit znova taky nechci:(, koukal jsem někdy na výrobu dávkovacího ventilu ze zapalovače, nezdá se mi ale, že by to mohlo fungovat taky u petky když u toho není přetlakový ventil
OT:Tož ,to mu vyjde liter na 1750Kč
Skoro jak ta whíski čivás regál
OT
No jo, no. CO na to pak chceš říct? Ale to jsme zase trošku MM
prý by se to nevyplatilo
To mi povídej... soused přivezl předvčírem vínovicu. Za pálení dali 35 tisíc. Říkám mu: "Proč sis, Joudo, nenechal raději udělat domácí palírnu? Ta vyjde na 12-15.000 a dvacet by ti zbylo." A on na to: "No, to byla jen taková jednorázovka, to by se nevyplatilo." Pak si člověk poťuká na čelo, dá mu pětikačku, ať si jde koupit jabko, že má málo vitamínů, a jde si raději povídat s rybičkama... nebo na rybicky
Největší sranda je, že on pálí ročně 20 litrů slivovice... využíval by to celý život... ale co. Škoda mluvit.
hovádko ...
já nic, já muzikant ... jen jsem těch 7gr kvasnic okoukal z diskuze na akvarista.cz
no tak já nemám ani chalupu, ani zahrádku, takže se budu muset spokojit s cukrem, rýží a špetkou koření
no kyselejší voda kolem 6,5 pH prospívá většině ryb a nejen rybám. Rostlinám také. Jediný komu se kyselejší voda nelíbí je řasa
já do téhle nádrže a vše okolo ní už nasypal za poslední 2 měsíce 32tisíc a to ještě nemám všechny ryby. Takže se musím s výdajema za akva trochu krotit. Ale než nasadím Terče, což bude na podzim, tak bych chtěl mít set už nainstalovaný.
zapominas na lidi z mest co maj chatu ci chalupu.... ale daj se kvasit i slupky
a do sake by se taky mel pridavat citron na kolecka...
jeste mit doma kolonu na muzes kvasit temer cokoliv.... po vzoru nasich vychodnich pratel... ale to huz se dostavame do oblasti mladezi (nezletilym) nepristupno!!!!...
No, když na to kouknu jen z hlediska ceny, tak je to hodně subjektivní. Pro spoustu lidí z města vyjde levněji kvasit to z cukru a rýže, než jet někam trhat ovoce... pro nás na vesnici je samozřejmě ovoce snadno k dostání, ale zase čas na experimentování chybí. Já raději ovoce sežeru a budu kvasit dál ověřené saké, protože ty dva litry mi vydrží na dva týdny popíjení po večerech a pro mne je to CO2 jen takový doplněček... ,myslím, že akva by se obešlo i bez něj, ale přeci jen se zdá, že rostlinkám to prospívá... a rybkám nižší pH také.
pripominas mi jedno hovadko co chtelo davat do 2L flasky 2,5 kostky kvasnic....
bezne se pouzivaji flasky od cocacolly (2-2,5 L) pri experimentovani je dobry mit bezpecnostni ventil.... jsem taky testoval ve vedru jsem k normalni naplni dal pytlik zivny soly... bezpecak psoukal co 10min po dobu dvou dnu!!!
jinak pozor na zasadni rozdil... vinne kvasinky jsou vyslechteny na co nejvetsi produkci alkoholu, kdezto akvaristy zajima co nevetsi produkce co2....
(na ovocna vina se bezne pouzivaji kvasnice vinka, ale treba bily rybiz kvasi sam od sebe, diky "divokym" kvasinkam)
kilo cukru stoji 20-25kc, sacek susenych kvasnic (Dr. Oetker) cca 10-15kc, kvasnice vinka cca 7-15 kc
ja mel spotrebu priblizne kilo cukru za mesic (cca 80L akvarek), opravdu bych uprednostnil kvaseni ovocnych stav, vyjde to levneji... hlavne tedka v lete, kdyz sezenes suroviny zadara, usetris cukr, jen to stoji trosku casu....
jinak figl jak zvysit vyteznost mostu... ovoce rozmackat a pak dat zmrznout... mraz roztrha bunky a snaz se to lisuje....
Mi povídej o investicích. Akvárko set cca 13.000 se vším, k tomu vybavení, rostlinky, rybky, pak ten set asi 4.000 i s dalšíma věcma, co jsem objednával, pak klimatizace 11... no, myslím, že takových 30.000 i víc jsem za poslední 3 měsíce do akvárek nasypal
Ale náplň mne vyšla na 50,-Kč. To už je potom láce.
Tak to mi to bublalo s těmi 7mi gramy ani né za 1/2 hodiny
Když se nedaří, tak se nedaří. Kolik stojí jedna náplň? Já chci kompletní set, který bude hlídat hodnotu pH ... ale musím dát s financema chvíli pauzu
musím rozdýchat dosavadní investice
míchal jsem 3L do plastové láhve od sirupu ale moc nebyla pevná a dno se nafukovalo tak jsem to předělal na 2 x 1,5 od piva
ale o tom průběžné obmněňování jsem taky uvažoval
Mně při 2,5 gramu nabíhá cca 12 hodin.... teď jsem dal novou nálož, ale protože je teplo, bude asi bublat i dřív než ráno... ale ráno bude bublat spolehlivě.
ja mam alkalitu 2-4°dKH takze si musim davat vetsi bacha nez ty....
to je klasika ze to ze zacatku kvasi nejvic (huz se tu prezentoval i docela dobry pokus, kdyz kazdy den zaznamenaval prumernou produkci na bublin/min).... proto doporucuju vic kvasnejch nadob, osvecilo se mi kazdej tejden menit jednu.... nebo zasobnik... a asz nasetris tak cca 2tisice a pak prejit na bombu....
kamoska micha 500gr cukru do 2L flasky a je s tim spokojena....
cim das min kvasnic tim je pomalejsi nabeh a i ponekud delsi produkce... (pri 1ml susnenych kvasnic mi to nabihalo i dva dny)
OT:Snad bude tento měsíc dobrý ročník
OT
No, já tuhle dvoulitrovku používám na Třístovce a drží mi pH okolo 6,6, ke konci bublání okolo 7. Což mi celkem vyhovuje. Mám už sice koupený CO2 set, ale při prvním zapojení mi bomba ušla za 36 hodin... špatně jsem asi něco utěsnil. Už mám sice láhev asi 3 týdny znovu naplněnou, ale zas jsem od té doby nějak neměl na nic čas. Ale já se do toho jednou pustím. Teď ale jdu namíchat další dávku saké a stočit to, co už kvasilo 6 týdnů
Rýži používám normální, klasickou, koupím tu nejlevnější rýži, co je v akci, a nevařím ji, ona se časem namočí.
Moc jsem to zas tak nesledoval, protože hodnoty byli pořád v normále a dlouhodobý test na Co2 byl modrý až modrozelený. Ale když nefunguje burčák a nebo jen velmi málo, drží se PH v neutrálu při alkalitě cca 7°kH a tvrdosti 8°gH. Ze začátku kvašení, kdy je nejitenzivnější skoro 50 bublin za 1 minutu jde PH při této tvrdosti na hodnoty 6-6,5 což je pro mne ideální stav
jenže ta intenzita je jen ze startu, pak to ochabne a ustálí se. Samo že rýže je dnešním dnem pro mne novinka
musis si uvedomit ze kvasnice potebuji krome cukru (energie) i makroprvky hlavne dusik a fosfor (zivna sul, ryze, ovocne stavy)
navic prubeh kvaseni a jeho bourlivost zavisi na mnoha faktorek, mezi nejmarkantnejsi patri teplota
prubeh kvaseni je nerovnomerny, proto se vetsinou pouziva vicero kvasnych nadob, hlavne pro tak velkou nadrz...
jaky mas pH a alkalitu? podle toho se da +- urcit priblizne mnozstvi potrebneho CO2
byl tu popsan i pripad, kdy kvasny proces trval s doplnovanim cukru vic jak pul roku (smes rybizove a angrestove stavy)
navic behem kvasneho procesu nevznika jen CO2 ale i dalsi plyny
a pokus chces aby produkt byl pytny, tak si nasdtuduj neco o ovocnych vinech, aby jsi nedopadl jako muj bratr, kdyz delal trnkove vino a byl z toho trnkovy ocet...
Ještě pro zajímavost pro jak velkou nádrž je produkce Co2 při tomhle moku ?
Když to kvasí tak jsou tam kvasinky
Rod Saccharomyces.
Díky za tip, určitě vyzkouším ... 2 mouchy jednou ranou
Uvažoval jsem že bych napojil akvárko na Kombuchu, kterou si dělám ale tam probíhá kvasný proces bez kvasnic, celkem pomalu a ukončuje se již po týdnu. Strašně malá nedostačující produkce.
Tu rýži předvaříš,at neni tak tvrdá,nebo ji tam dáváš tak,jak je v sáčku?
Kvasíš 6 týdnů, poté stočíš do lahve a uzavřené necháš v chladu nejméně 2 týdny uležet. Dobrůtka.
Nikdo učený z nebe nespadl
ještě jsem neználek ale polepším se
Tak to je krásnej návod na něco, co má ještě posléze nějakou užitnou hodnotu
a doba kvašení, aby se to dalo pít ?
Přidat reakci
1 ...... [31] ...... 54
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 51433x