Přihlásit se RYBICKY.NET »

Aquaclay ground

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Aquaclay ground
 Reagovat na tento příspěvek 0  - isamik – Re: maxo
Nejspis protoze to je lehky substrat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maxo – Re: kortezhugo
co tym myslis "...len si treba nan zvyknut..."
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo – Re: maxo
...az tak "docista" to nemusis - ono to sadne - inac vyborny substrat...len si treba nan zvyknut... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Skanky – Re: maxo
pozri vyssie pisal som tam svoju skusenost.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maxo – AquaClay
Prosim vas o radu.Prave prepieram aquaclay a stale je cervena voda.Da sa to vobec preprat docista?Kolkokrat to treba? Dik.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - l3nka Re: vladislav
tenhle se mi fakt libi a koukala jsem na ten druhej z flexiobkladů a postovne je o dost vysi :-( verim ze do mesice bude voda cista a rybickam i rostlinkam se bude darit
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vladislav Re: l3nka
Právě v tom je obrovsky rozdil s piskem z flexiobkladů...Absolutně bez problémů při zakládání..Kytky nádherně drží a rostou jako o závod....Ovšem nevím jak to vyjde s cenou..?? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - l3nka Re: darka
rostlinky pracne zasazeny voda do pulky a uz na vsecko kkaslu :-D je tady kolem obrovsky neporadek ale sem tak unavena ze skoro nevidim na obrazovku.. dekuju vam za radu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - darka Re: l3nka
Já bych ještě dopustila akva tak do 3/4, pustila tam filtr a jen tak volně tam dala rostlinky, když se jim v lavóru nelíbí, rybky nechala v kýblu, když jim to nevadí, a šla do hajan ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 Re: l3nka
Neboj ono to sedne a vyčistí se to, někdy to trvá pár hodin někdy pár dní, záleží jak dobře to člověk propere X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - l3nka
Prosím poradte :-( Dnes menim dno. Delam to uz od 2hodin. Ted jsem v situlaci, ze v akva je uz nove dno a asi 15cm vody.. voda je obarvena od dna i kdyz jsem to prala, prala a prala porad dokola. A uz to nepoustelo ale v akva to pousti.. Ztrati se to? muzu to tak nechat? a ted jeste.. rybicky mam v kybliku a tam filtr takze to muzu nechat do zitra ale rostlinky co mam v lavoru s vodou mi nejak vadnou.. Vydrzi to do zitra? a jeste mam vodu z akva ve vane a jede tam filtr protoze je spinava se maximalne unavena muzu to v takove situlaci nechat do zitra nebo mam jeste neco udelat?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: l3nka
ne pod akva ale pod Aquaclay, je to dost lehké, pokud budou nějaké čilejší nebo hrabavé ryby často něco vyhnou, nedrží to v tom tak dobře jak ve štěrku, nezakořeněné rostlinky vyplavávají-pokud o ně zavadí nějaká čilá ryba nebo tak - a sázení taky není sranda, nejlepší asi použít pinzetu s rovným hrotem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - l3nka Re: kuriertomas
Jak myslis to pokud nemam nic pod akva? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kuriertomas Re: I3nka
No ja som dno iba premyl v sprche, horucu vodu som nepoužival. Podľa mna zbytočne. Len sadenie rastlin bude zabava, pokiaľ nemaš nič pod AQ. :-P
jj to znám, co mi dalo vyprat akadamu od prachu, ale stejně u ní vždy zůstane-je to jíl sušený na slunci a drolí se ne
 Reagovat na tento příspěvek 0  - l3nka Re: matlala
dekujii :-) ted me to zabere hoodne casu nez to vyperu tak aby to nezbarvovalo vodu hmm tak jdu zas pokracova :-D
ne ne neboj se, klidně ho pořádně proper. Aquaclay žádný živiny nemá je to jíl pálený za vysokých teplot a tudíž neovlivňuje vodu, ale rozdíly jsem tu už psal, viz můj příspěvek v tomto vlákně z 10.08.09
Tak mi dnes prislo dno aquaclay ground.. nekde to tady bylo ze ho mocite do horke vody.. vazne tomu ta horka voda neuskodi? a jak dlouho to mam minimalne mit ponorene aby mi vsechno nevyplavalo
Edit: prave jsem to namocila a celkem dost to pousti ... ;-) neuniknou nejake dulezite ziviny kdyz to budu prat tak dlouho dokud to nebude ciste?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: kortezhugo
Nejlepší dno je takové, které není pro rostliny vidět. :)
Celé roky se nemusí ani odkalovat... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 Re: kortezhugo
Jak jsem už psal rostliny mě rostly velmi dobře, ale za ten rok se mě to docela okoukalo a při odkalování taky nic moc X-) Echinodory když zakořenily tak byl problém je vyndat ale stonkovky bez matek plavaly každou chvíly, když se okolo nich prohnaly větší rybky ;-) Teď mám fujizunu a podruhé bych ji také nekoupil, připadá mě dost velká (zrnitost) hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - isamik Re: kortezhugo
Vedel jsem, ze rozbourim ci pobourim diskuzi... mluvim vseobecne, ne pro pestovani rostlin, ikdyz i o tom se da polemizovat...

Eff, chytry chlapec doplnil :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: isamik
...no ja sa nechcem hadat ale Aquaclay ground je na pestovanie rastlin 100pro lepsi...tomu ver...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Eff Re: isamik
Má pravdu ten chlapec... Snad by se dalo dodat "Nejuniverzálnější dno"
 Reagovat na tento příspěvek 2  - zeckRe: isamik
Přesně tak.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - isamik Re: callito
Neni to nejlepsi dno :-), mohl bych oponovat, ze to nej dno je kremicity pisek spravne zrnitosti :-)
l3nka: mozna v souvislosti s timto dnem narazis na odkaz vedouci k Liaporu. Je to stejnej "previt" :-).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - callitoRe: I3nka
prostě to chce trpělivost(ať už při nasákávání vodou nebo sázení) a horácovu metodu jinak je to nejlepší dno :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 Re: l3nka
Rostliny v něm rostou skvěle palec Nevýhoda je že je lehký a sázení rostlin vyžaduje pevné nervy, popřípadě Horácovu metodu, přivázat rostlinu na železnou matku X-)
Ahoj, jaké máte zkušenosti s tímto ratajovým dnem?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - mango1909Re: Hagar
Ja mam toto dno už rok. Ja som s nim od začiatku spokojny. Pri založeni som dal na spod stare dno a navrch aq.A nebol ziaden problem, rastlinky som zasadil az do stareho dna a tam nebol problem s drzanim rastlin. Akurat par kuskov mi plavalo navrchu, ale nebolo toho az tak vela. To co plavalo neskor padlo na dno. Nemal som voec ziadne problemy. Riecny piesok co som mal predtym mi robil len problemy s riasami a podobne. Tu takmer nezasahujem, odkalujem tak raz mesacne a aj to nie vzdy.Kazda rastlinka ktora sla dnu sa ujala a pekne rastie. Panciernici sa v dne pekne hrabu ale nerobia ziadne problemy. Takze ja do kazdeho dalsieho akva odporucam aquaclay ground, dal som ho aj do krevetkaria mojej priatelke. Tam slo cisto len aq ale uz z mojho akvaria nasiate vodou. Drzalo hned rastlink, a osobne sa nam obom paci ta farba. Nie je to sito cervena, je hnedooranzova. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mirlun Re: Hagar
přídám i svou zkušenost s aqua clay. založil jsem akva s tímto dnem(pouze nové dno)(co při praní plavalo jsem hned posbíral a použil do svého vnějšího filtru jako náplň) a nějaký ten měsíc trvalo, než se nastolila rovnováha. zprvu bylo dno výrazně do červena, později spíše do hněda! rostliny, které nechtěly držet kořeny jsem zatížil kamenem a po zakořenění jsem kámen odstranil. odkalování nebyl problém. zelená barva rostlin krásně kontrastuje s barvou aqua clay a tak i menší rostliny vyniknou. když se mi to okoukalo, a už jsem si říkal "vyhozené peníze"(štěrk na ostatní akva jsem si naosíval sám ze sousedovy hromady), akva mi prasklo(chyba akvaristy) a byl jsem nucen všechny neonky a siamky a šneky a ancistrusy(prostě základ) přelovit do akva s obyčejným štěrkem na dně. ale byl jsem překvapen, že to jaksi "nebylo ono" neonky nebyly tak kontrastní, rostlinky s rybyčkami ztratily na kráse. a tak nyní lepím nové akva a znovu se pokusím o stejný vzhled.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HagarRe: Silent
já se s aquaclay ground hrozně nazlobila,plavalo to,při čištění jsem to neustále nasávala,po čase mě to přestalo bavit a po neustálém vylovování jsem aq založila v podstatě znovu,vše jsem vyndala a dala to pryč a koupila opět černý štěrk jemný a dno jbl.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: grizly
Plave jeste spolehliveji, nez liapor.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: grizly
Když to tu tak pročítám napadá mě jediná věc. Zlatý říční písek!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grizly Re. Mrakoplash
A co keramzit? (maji ho vedle v drogerii)Je mezi nim a liaporem velky rozdil? Pouzil bych ho na dno a na nej dal jeste sterk. Jedna se mi jen o co nejvetsi plochu k usazeni nitrifikacnich bakterii. Bude plocha vetsi nez pri stejnem obemu krem. pisku? Je to dobry napad?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MrakoplashRe: Bob66
Jednu z věcí, kromě toho že plave, si o liaporu pamatuji. Má příjemnější barvu než AC, není tak do červena.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: Bob66
...ono je to dobre - aspon ja som spokojny - len fakt dost lahke - zato som to miesal so strkom...
Ja som roky pouzival len strk...a chcel som vyskusat nieco ine...
Zato ale strk "vyzera" - najprirodzenejsie...-teraz sa mi pacia cierne "drte-substraty" ma to pekny kontrast s rastlinami....

PS: "Plně nasáklé bych to odhadoval tak 3 až 4 měsíce"...-to je pravda...
Edit: ...este som zabudol...-cenu bi som ani tak neriesil - nekupuje sa to "kazdy den"...-a vydrzi to roky...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 Re: filipsi
Mě část toho Aquaclay ground také plavala docela dlouho a to jsem to měl namočené dva dny. Zhruba dvě hrstě jsem musel po 14 dnech stáhnout sítkem a vyhodit, prostě se to nepotopilo. Plně nasáklé bych to odhadoval tak 3 až 4 měsíce. Kdybych měl tyhle informace dřív tak bych rozhodně koupil Liapor X-)
Zkušenosti s Liaporem sice nemám, ale neřekl bych že tam bude velký rozdíl. Navíc po roce v akva ten Aquaclay vypadá přeci jen trošku jinak než na začátku ;-)
Ale stejně se i na tom Liaporu dá vydělat :-D
www.palmycycasy.cz/…
www.prohaus.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: Bob66
Kdo nekdy videl liapor, liaflor a acg, musi hned videt, ze to to same neni. Na to bych dal velky pozor. objemova hustota cerstve namoceneho acg je o neco vyssi nez voda, takrka vsechen okamzite klesne. Dalsim nasaknutim uz je uz tezsi rozumne, i kdyz stale velmi lehky.
Po mych nekolika pokusech s liaporem a liaflorem, vse i po tydnu plavalo (krome trochy).
Nerikam, ze to fyzikalne-chemicky SKORO to same neni, jen to neni to same prakticky. Je trba hustotu konkretniho druhu vyzkouset, aby se clovek nenadal neprijemnych prekvapeni.
Myslim, ze i isamik? udelal podobnou zkusenost, pul baleni liaporu ne a ne prinutit potopit se.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Bob66 Re: callito
Liapor a Aquaclay ground bude určitě to samé, jen jinak balené X-) Také jsem bohužel vyhodil peníze za Aquaclay ground hmm

Keramické kamenivo Liapor je velmi lehký granulát vyráběný expandováním přírodního jílu. Svou podstatou se Liapor řadí mezi keramické hmoty, které jsou jedním z nejstarších a nejosvědčenějších stavebních materiálů. Jedná se však o vyšší stupeň zpracování výchozího materiálu, což umožňuje, že k základním vlastnostem keramických materiálů, jako je pevnost, malá nasákavost, stálost, zdravotní nezávadnost, přistupují u Liaporu ještě další, jako např. velmi nízká objemová hmotnost a vynikající tepelně izolační schopnosti.

Liapor se vyznačuje granulovanou formou s téměř kulovitými zrny s vnitřní stejnoměrnou pórovitou strukturou a uzavřeným slinutým povrchem. Tato granulovaná forma umožňuje jeho aplikaci v mnoha oblastech stavebnictví, ale i v řadě dalších oborů. Díky síti výroben a obchodních zastoupení a díky kvalitě materiálu a poskytovaných služeb je Liapor znám po celé Evropě a i na dalších kontinentech. Protože největší část Liaporu se spotřebuje ve stavebnictví pro zásypy, betony a malty, je Liapor technicky označován jako lehké pórovité kamenivo z expandovaného jílu. Díky porézní struktuře a keramické podstatě má Liapor vynikající tepelně izolační schopnost při dobrých akumulačních vlastnostech.

Tepelná vodivost závisí na objemové hmotnosti a na typu Liaporu. Součinitel tepelné vodivosti l má hodnotu od 0,09 W.m-1K-1.

Zrna Liaporu jsou téměř kulovitá, mají pevnou slinutou skořápku a rovnoměrně porézní jádro. Tato struktura dává Liaporu i při velmi nízké hmotnosti dobrou pevnost. Pevnost zrna závisí dále na objemové hmotnosti a na typu Liaporu.

Pevnost v tlaku se určuje stlačením ve válci a má hodnotu od 0,7 do 10 MPa.

Liapor je nejen mechanicky odolný, ale také chemicky stabilní. Zrno odolává kyselinám i louhům. Ve vodě je stabilní a neutrální, nerozpouští se a neuvolňuje škodlivé výluhy ani plyny.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: callito
aquaclay je pálený jíl za vysokých teplot, tj. neovlivňuješ vodu a nerozpadá se a dost plave

akadama je jíl sušený na slunci, vodu ovlivňuje hodně, váže všechny kovy-živiny atd jsou taky kovy. Navíc má příjemně hnědou barvu. A rozpadání je polemické, třeba Raviolka už ho má 3 roky a nerozpadá se, ale taky sází pinzetou, což je lepší. Já taky používám pinzetu-ruka je nešikovná. Před tím než jsme ji dal do akva jsme ji raději propláchl v sítku, odtekla dost zabarvená voda.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: jethro
...Aquaclay ground mam v jednom aqua - ako substrat je to dobre - len som to miesal zo strkom...- Vsetky
tieto substraty su pomerne lahke a "ancik" to prehrabe ako nic - stale musim "presuvat" substrat...
...inac som spokojny... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 Re: callito
Kvalita bude stejná(jestli to teda není přímo to samé :-D )jen měl někdo dobrej nápad za několikanásobnou cenu to prodávat jako určené přímo do akvária hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - callitoRe: jethro
to je jako otázka proč si někdo kupuje drahý oblečení ve značkovim obchodě.A někdo se spokojí se stejně hezkym kusem od větnamců.Tou cenou se platí kvalita.Protože aquaclay ground je určený do akvária tak si myslim že se dá určitě čekat že liapor 'zkončí' dřív.(četla sem o akadamě že se po čase rozpadá na menší kousky-a to nejspíš pokračuje dál a dál...že?-a tak to bude asi i u jiných směsí podobného druhu)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jethro – Aquaclay ground
preco by sme mali kupovat Liapor,ked si mozeme kupit Aquaclay ground,ktory je niekolko nasobne drahsi,vsak?ja sa uspokojim s vreckom Liaporu z Baumaxu,ktore ma 50 Litrov a stalo ma cez tri stovky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - HaF
Dobrý den,

doma máme přes rok, potvrzuji, že v něm špatně drží rostliny řízky bez kořenů, ale kořeny se v tomto dně krásně rozrůstají. takže než kytka zakoření, může sem tam vyplout na hladinu, ale to je asi u každého písku. Z počtáku hodně kamínků plave na hladině, do dvou tří dnů všechno klesne na dno.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: Sanka
:-) ja som to tiez musel zmiesat zo strkom-ale inac som s tym spokojny
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sanka Re: Vodník
No,lehké je tedy až hrůza..Kolem akvária chodím po špičkách.. :) Já při sázení přisypal vždy ke kytce pár kamínků štěrku..Ale to by v tom čert musel být,aby si to nesedlo a nezakořenilo to,už jen vydržet..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VodníkRe: agent007
Já jsem toto celé dno během hodiny propláchl tak 6x.Pak jsem to nechal namočený v kýblu 4 dny než jsem ho vložil do akva.Při sázení rostlinek při zakládání akva jsem roslinky sázel na sucho bez vody.Mám o chloupek větší vrstvu dna a kořeny jsem vložil do tohoto jílu úplně až na dno (cítil jsem tam už sklo,spodní část akva).Nechal jsem to zhruba měsíc zaběhnout do akva jsem nevrtal.Rostliny drží bez problémů.Při odkalování přiškrcuji hadici aby ta voda tak nevalila a jíl neucpával odtok.A u rostlinky egerie densa mám vloženou matičku jako závaží. palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Skanky Re: Romy
Souhlas. Asi po mesici zasazeni jsem par rostlinek presazoval a nektere sli ven uz z tuha. Pri sazeni to uz jde strcit s vetsim odporem. Ted je to v akva cca 2 mesice a uz i pri odkalovani toho min nasaje do zvonu. Je videt i citit ze to seda.
Treba jednou to uz bude padat pekne zpet ako sterk :-) .
Vyhodu v jemnosti vidim pro pandicky. Moje se v tom velmi radi hrabou jak deti v piskovisti hop .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: Sanka
a) aquaclay - vypalene jilove hrudky, dodava se suchy, propira se horkou vodou, aby klesl ke dnu (v teplu se vzduchove bublinky zvetsi a vyplavou, schladnutim se zmensi a udelaji misto vode), propirani nevadi pac bakterie nejsou

b) aquaclay stare dno - aquaclay jiz namoceny smichany se starym dnem, je vlhky, nepropirat! vyplavily by se ziviny a zabily dobre bakterie, je nutno prekryt novym dnem ci cistym aquaclayem

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 6 7

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 16649x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8980-aquaclay-ground-?od=218