Přihlásit se RYBICKY.NET »

Aquaclay ground

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Aquaclay ground
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: Sinatrax
urcite staci
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sinatrax – Kolik AQG
Dobry den, chtel bych se zeptat jestli mi budou dva pytel po 10l stacit na dno pro akvarko s dnem 100x40? dekuji za rady

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - maxo Re: pipan
Ja som pouzil klasicke stare dno a na to aquaclay. S rastlinami som problem nemal kedze som mal min 5cm vrstvu v predu a skoro 10cm vzadu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vóťa87 Re: pipan
Spíš než o aquaclayi bych být Vámi uvažoval o "novější" verzi, kterou teď pan Rataj uvádí na trh pod názvem Profi-soil, vnitřní struktura je stejná jako u aquaclaye, ale na povrchu má mnohem příjemnější tmavě hnědou barvu, navíc je více nasákavý a těžší, tudíž i samotné sázení rostlin není tak nervy drásající jako dříve...Cenově je to téměř srovnatelné, drahé mi to však nepřijde :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pipan – výměna dna
Mám v umyslu kompletně vyměnit stávající dno v akva.Uvažuji o aquaclay ground od rataje,ale cena se mi zdá dost velká.Ptám se jestli mužu jako spodní vrstvu použít klasické staré dno nebo musím použít to aquaclay staré dno nebo zdali jde nějak kombinovat.Akva mám 126 l.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - orlynka Re: Bára
Já to s koberečkem vzdala... Měla jsem "Cubu", také jsem měla Aquaclay ground, takže problém byl s uchycením a když už to aspoň trošku chytlo, tak ancíci mi to vyhrabávaly. Vzala jsem to a vyhodila, myslím, že s ancíky nemá smysl něco takového sadit... To tak možná zasadit a až to bude komplet zarostlé, pak pořídit ancíky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bára – aquaclay ground+kobereček
Dobrý den chtěla bych si do akvárka zasadit nějaký kobereček ale mám dno aquaclay ground a nevím jestli by to v ně drželo. Co myslíte? A jaký druh by byl vhodný? Nejlépe nějaký nenáročný. A ještě nevím jestli by mi to nezničili ancistrusové jak pořát rejdí v tom dně...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Viktor003Re: Designer
nj tie drti niesu dobre ja som si to kupil prvi krat este do maleho akva a chudacik panciernicek sa nanom poranil je to dobre ked nemas ryby zijuce na dne aspon si to mislim.

Už dno mam vimislene ( na spodok akva dam SERA floredepot a prekrijem to riecnym premitim strkom ) dufam ze to bude dobre nakolko to co som chcel nemali. Povodne som chcel kupit len cierny kremicity piesok a ku kazdemu korenu dat SERA florenette A lae nemali len bieli piesok a ten som nechcel to sa nehodi skor nieco tmave.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Viktor003
Mohu se zeptat, jake planujes mit ryby a jake rostliny? Od toho uz by se dalo odvodit, co to chce (i kdyz jiste, podstatnou roli hraje take Tve esteticke citeni). Ja mam v akvariu hrubsi ricni pisek, neco takoveho, jak se vysype z kosicku, kdyz si kupujes kytky od AQUA-DAHO. A zvolil jsem jej proto, ze si myslim, ze v tomhle dobre rostou treba Echinodory, ktere se mi moc libi, a zaroven nemam zadne ryby, ktere by mely potrebu jemnejsiho dna (nemam nic, co by se melo zahrabavat, ci melo potrebu ve dne vytrvale ryt a pisek neustale nabirat a vyplivovat, nebo si to ublizovalo "posouvanim se" po hrubsim dne). Vseobecne se nedoporucuji ruzne drti, protoze maji ostre hrany, na rozdil od treba ricniho pisku, ktery je omlety a nema na kamincich vylozene ostre hrany.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: Viktor003
prorpat pisek, vybrat necistoty, pripadne vydesinfikovat, ci prevarit, dat na dno, zasadit kyti napustit, zapnout svetlo, filtr a cekat cca 14dni pak postupne pridavat rybky a hlidat no2
doporucuju nastudovat tento casopis klub.akva.sk/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: Viktor003
když si začátečník tak je dobře že se radíš, ale měl by sis nastudovat ještě hodně věcí, je plno zajímavých článků a diskuzí, stačí jen hledat na netu. Napsat si seznam všech věcí co budeš potřebovat a u každé položky se zastavit a zjistit si co je nejlepší a co ti bude nejvíc vyhovovat. Abys pak nemusel všechno zase předělávat ;-) A s ničím nespěchat
zrovna nedávno jsem zjišťovala jaké dno by se mi nejvíc hodilo, tak jsem pročetla tyhle diskuze o dnech a nakonec jsem si vybrala (a snad i dobře). Nebo se koukat po nádržích kdo ke co má a třeba i napsat osobní vzkaz a zeptat se jak je s tím spokojený
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Viktor003Re: Designer
nj mas pravdu ja som zaciatocnik tak este mam vtom trochu gulas
zajtra idem do akvaristiky pozrem co maju na vyber ptm vam napisem ale uvazujem nad tim ciernym pieskom. Kolko asi treba nechat stat tu vodu ked tam uz mam dno a dekoracne predmeti??
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Viktor003
A kde budes mit vodu? Neber to jako rypani, ale k cemu Ti bude dno vysoke 5 az 6cm, kdyz mas 25cm celkovou vysku nadrze? Velike Echinodory, ze by potrebovaly mit misto pro koreny, se Ti tam stejne nevejdou (pokud nemaji trcet z nadrze) a mensi rostliny tak moc nepotrebuji. V akvarku 160l s vyskou 40cm mame u predniho skla tak 1cm, protoze tam stejne nebudou rostliny, tak proc plytvat objemem. Tech max. 5 az 6cm si dej uplne dozadu jako nejvyssi bod dna, nejlepe jeste ve svahu k jedne strane nadrze. Kdyz si rozplanujes co kam zasadis, muzes mit nekde trosku vic a jinde mene, cimz usetris objem a ryby to jiste oceni vice nez par cm dna pod sebou, ovsem i to zavisi na rybach a na nich zase typ vhodneho dna, at se treba nezrani, mohou ho prehrabovat, nebo dokonce se zahrabavat ;). Neres vec po etapach, rozmysli si vsechno najednou - treba i vcetne toho, jakou mas vodu z kohoutku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: Viktor003
v menších nádržích vypadá líp jemnější písek, zdají se pak opticky větší ;-) nemluvě o tom že se líp sází menší rostliny
no je hodne lehkej.... kytky v nem moc nedrzi a kdyz zakoreni a chces je presadit, tak musis predelat peknej kus akvarka....

popremyslej nad cernym piskem od flexiobkladu, vypada dobre, kytky v nem drzej taky dobre a dobre rostou....
mam totiz oboje... jak pisek tak aquaclay
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Viktor003Re: Moucha
plánujem dať vrstvu tak 5 aebo 6 cm nakolko mam akvarko len 25 cm vysoke
zalezi jaky akvarko chces provozovat a jakou vrstvu palnujes....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Viktor003
mám v pláne zariadiť si akvárium a neviem aké dno bi som si mal kúpit podla vás bi bolo dobré dať na dno nepremitý štrk a nato dať Aquaclay ground ?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: jakubqo814
co plave sesbirat do nejake nadoby a zalit varici vodou, nechat vychladnout, cast klesne...
pak opakovat
me se to usazovalo asi pul roku, protoze nektere zrnka co klesla byla porad strasne lehka a snadno se zvirila

jako nej odkalovaci zvon pouzivam 15mm pvc hadici postupne zredukovanou (12mm,10mm,8mm,6mm,4mm), hadice stoji par korun, 12mm hadici jsem obalil teflonovou paskou, jinak hadice do sebe pasujou na tesno, chce to vyzkouset na jaky prumer to zredukovat, podle prevyseni akva-kybl, diky tomu ze neni nic lepeno se pri ucpani snadno cisti
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: jakubqo814
co neklesne - nechaj este vo vedre z vodou...potom to pridas do aqua...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - petulevrtuleRe: jakubqo814
Do dvou dnů, alespoň u nás to tak bylo... ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jakubqo814
ahojte kupil som si toto dno a včera som ho namočil nejaké kamienky vplavali a niektoré do rana spadli ako dlho to ešte potrvá ,potrebujem už zariadit aq.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R Mrakoplash Re: ondra
Btw AQ je možná dělané na podobném principu, ale není to totéž jako liapor.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ondra Re: Mrakoplash
Liapor se vyrábí v několika třídách podle zrnitosti a objemové hmotnosti, takže pro akvárium je samozřejmě vhodnější těžší. Někde bych vyštrachal i přesné výrobní označení.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MrakoplashRe: ondra
U liaporu toho poměrně dost plave. Doporučuji, pozeptat se Isamika, který ho měl (má) v akváriu.
Ale ušetřit se na tom dá :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ondra Re: jakubqo814
Pro info:
Liapor je obchodní název pro keramzit. a myslím, že AC je totéž, jen v jiném obalu, takže bych navštívil spíš stavebniny a ušetřil dost peněz.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jakubqo814
aka je cena v akvaristike cca ?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 2  - Roman
Tak já si taky přiložím do mlýnu.TEnto substrát jsem používal vesměs od doby co to výrobce dal na trh.Zkušenost je asi takováo.Podklad písek na to AC ground.Po několika letech bych to už nepoužíval.Ono zminované že je substrát porézní a má v sobe spousty bakterií je fakt.Má to ale podstatný problém, a to že časem namnožené bakterie díky malému pohybu vody ve dně nejspíše odumírají a začíná to celkem slušně zahnívat.Pravidelné odkalování tomu sice zčásti zabrání, ale stejně nakonec dojde k tomuto jevu.Každopádne spoustě rostlin to celkem sedí.Tím že je materiál lehký, tak i odnože rostlin a kořeny nemají žádný problém se dostat do míst kde nejspíše cítí více živin.Jinak jsem to použil i jako filtrační medium do vnějších filtrů a tam díky pohybu vody k zahnívání nedochází a celkem slušně to plní funkci biologického čističe. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maxo Re: Kastyn
Musis mat dlhsi odkalovaci zvon, to je ta cast co sa zabara do substratu. A mozno aj trochu vacsieho priemeru. Chce to len skusat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kastyn – Aquaclay Ground
Jak mám správně odkalovat? Jde to hodně špatně ucpává mi to odkalovačku, Poradí mi někdo? Děkuji
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - StrNd4 Re: LucieV
Zdravim.Nedivim se ze se Vam akva zakalilo protoze na ten aquaclay stare dno patri jeste jine dno dyt je v tom nejaka raselina tak je jasny ze to zakali vodu.Ja mam taky akvarium 240 litru a koupil jsem jeden pytel stareho dna dal jsem asi 1-2 cm vrstvu-cely pytel a na to jsem dal 2 pytle aquaclay ground jako toho obycejnyho a zadnej problem nebyl voda se vubec nezakalila.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maxo Re: LucieV
Ja mam tiez AquaClay v 240-tke /120x40x50/.Je ho tam cca 40L. Zo zaciatku to vypadalo nejak vysoko,ale casom to lahlo a teraz je to OK.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LucieV Re: Bob66
Jojo tento vypoce znam, ale aquaclay ma jinou hustotu tudiz jinou hmotnost... prijde mi vypocetenych 38kg coze (coz je 47.5l aqua clay) trosku moc.. A to jsem dala prumernou vysku dna jen 5cm..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 Re: LucieV
Tady si to jednoduše vypočítáš kolik potřebuješ písku ;-) www.akvamalawi.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LucieV – Aqua Clay
Ja mam Aqua Clay asi rok. Do meho 60l akva jsem koupila Aqua Clay stare dno a pri napousteni akva se voda neuveritelne zkalila. Bohuzel jsem dno menila odpoledne a rybicky i kdyz se jim to asi moc nelibilo, museli do zakalene vody... Rano byla voda vicemene cista a vsechny rybicky prezily palec
Musim rict, ze s novy dnem se dari rostlikam vyborne. Vyborne zakorenene a rozrustaji se novyma vyhonkama..
Planuji nove 240l akva a vidim to take na Aqua Clay, jen resim kolik litru si mam objednat. Uz si nepamatuju, kolik jsem toho dala do ty 60l. Soro bych typla, ze na 240l akva potrebuju 30l Co myslite?

A nase ancistruse jsem prejmenovali na "hrabose" smich U sveho korenu porad hrabou... a take se zahrabavaj navzajem.

Jediny problem je, ze jednou za cas presouvam material z popredi akvaria do zadu, nejde udrzovat sklon.. Premyslim jak to vyresit v novem akva, mozna pomoci "terasek" z kamenu?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: mirlun
ja ty plavajici zrnka parkrat prelil varici vodou a sedli si....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mirlun Re: agent007
mám jej u dvou akva, a jsem spokojen. nemohu po něm chtít zázraky, ale rostlinky drží, odkalování probíhá jako v jiném akva. v nejhorším použiji kámen na zatížení a po zakořenění odstraním, nebo použiji horácovu matku.
rostliny krásně vyniknou.

zrnka, která si nesedla při propírání jsem odstranil a použil je jako náplň komory do vnějšího filtru. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: Moucha
ja vytrval, odkaluju strikackou, ale ja mam miniakvarka....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - agent007 Re: Moucha
Já trpělivost ztratil po 4 měsících. Už to nešlo, Z koníčka se staválo při čištění peklo. Mám tam štěrk z flexi a super.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: agent007
je to o trpelivosti... prvni par tejdnu je nejhorsich... piskorky mi sice pomohli vyhnat vzduch a skvele kyprej, takze mne netrapi sirovodik, ale nektery kytky jsem sazal denne, nez zakorenily....
chce to hodne velkou trpelivost, nebo ho tak mesic zalejvat varici vodou....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - agent007
Už jsem to tu někde psal. Mě se AC líbil a líbí, ale by pro mě nepraktický a údržba krevetkária byla pro mě utrpením. Při odsávání mi vyletělo 80% kytek ze dna a pak jsem jen klel. A tak šel AC pryč.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: mirlun
v nouzi se da docela snadno odsat
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mirlun Re: maxo
rozhodnutí je na tobě, záleží, jaké rostliny s jakým kořenovým systémem tam budeš dávat, kolik tam bude padat kalu, jak budeš často odkalovat...
jak se ti to designově hodí...
je to na tobě.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maxo Re: mirlun
no ten spad ma az tak netrapi,ale ta vyska.ved ked to zrovnam tak to bude cca 10cm.nie je to moc?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mirlun Re: maxo
klidně to srovnej, taky jsem se pokoušel o sestupný povrch, ale akva nebylo moc příjemné na pohled a 3D dojem jsem z toho fakt neměl. jakmile jsem dal dno vodorovné, dostalo akva reálnou hloubku-skutečné 3D. že se všude doporučuje spád, to vím, ale jsem jiného názoru.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - isamik Re: maxo
Mozna by nebylo od veci srovnat to do uz roviny ted...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: maxo
no reknu ti to rovnou moc se to neslehava a spatne to drzi svah..... schvalne si to pak zkus prokyprit pinzetou.... uvidish ten bublinkovej efekt... behem pul roku se vetsina poru zaplni vodou a trosku "zteskne" a tim prohrabavanim napomuzesh i stratifikaci
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maxo – AquaClay
Fotka k příspěvku Tak som stravil vikend zakladanim.Vcelku sa to dalo.Len mam pocit ze je tam toho asi trochu moc.Vpredu 7 a vzadu 12cm.Kolko to asi polahne?Alebo treba odobrat?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha – Re: bojovnice
cerveny zakal si sedne, kdyztak ho muzesh pak odkalit a pocitej ze asi pul roku trva nez si "sedne"
proste jak ma vekou porovitost tak v tech porech se drzi vzduch a proto je tak lehkej.....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Niky – Aquaclay ground
Teď jsem taky zakladala AQ s timto dnem, neboj, ono to sedne. Zkus zapnout filtr a do rana jse voda krasne pruzračna ano

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 6 7

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 16649x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8980-aquaclay-ground-?od=168