Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Aquaclay ground

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Aquaclay ground
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2009 10:36 Muž grizly [145] Re. Mrakoplash
A co keramzit? (maji ho vedle v drogerii)Je mezi nim a liaporem velky rozdil? Pouzil bych ho na dno a na nej dal jeste sterk. Jedna se mi jen o co nejvetsi plochu k usazeni nitrifikacnich bakterii. Bude plocha vetsi nez pri stejnem obemu krem. pisku? Je to dobry napad?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2009 05:54 Mrakoplash Re: Bob66
Jednu z věcí, kromě toho že plave, si o liaporu pamatuji. Má příjemnější barvu než AC, není tak do červena.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2009 16:11 Muž kortezhugo [983] Re: Bob66
...ono je to dobre - aspon ja som spokojny - len fakt dost lahke - zato som to miesal so strkom...
Ja som roky pouzival len strk...a chcel som vyskusat nieco ine...
Zato ale strk "vyzera" - najprirodzenejsie...-teraz sa mi pacia cierne "drte-substraty" ma to pekny kontrast s rastlinami....

PS: "Plně nasáklé bych to odhadoval tak 3 až 4 měsíce"...-to je pravda...
Edit: ...este som zabudol...-cenu bi som ani tak neriesil - nekupuje sa to "kazdy den"...-a vydrzi to roky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2009 15:42 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: filipsi
Mě část toho Aquaclay ground také plavala docela dlouho a to jsem to měl namočené dva dny. Zhruba dvě hrstě jsem musel po 14 dnech stáhnout sítkem a vyhodit, prostě se to nepotopilo. Plně nasáklé bych to odhadoval tak 3 až 4 měsíce. Kdybych měl tyhle informace dřív tak bych rozhodně koupil Liapor X-)
Zkušenosti s Liaporem sice nemám, ale neřekl bych že tam bude velký rozdíl. Navíc po roce v akva ten Aquaclay vypadá přeci jen trošku jinak než na začátku ;-)
Ale stejně se i na tom Liaporu dá vydělat :-D
www.palmycycasy.cz/…
www.prohaus.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2009 15:32 Muž filipsi [1296] Re: Bob66
Kdo nekdy videl liapor, liaflor a acg, musi hned videt, ze to to same neni. Na to bych dal velky pozor. objemova hustota cerstve namoceneho acg je o neco vyssi nez voda, takrka vsechen okamzite klesne. Dalsim nasaknutim uz je uz tezsi rozumne, i kdyz stale velmi lehky.
Po mych nekolika pokusech s liaporem a liaflorem, vse i po tydnu plavalo (krome trochy).
Nerikam, ze to fyzikalne-chemicky SKORO to same neni, jen to neni to same prakticky. Je trba hustotu konkretniho druhu vyzkouset, aby se clovek nenadal neprijemnych prekvapeni.
Myslim, ze i isamik? udelal podobnou zkusenost, pul baleni liaporu ne a ne prinutit potopit se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.08.2009 15:22 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: callito
Liapor a Aquaclay ground bude určitě to samé, jen jinak balené X-) Také jsem bohužel vyhodil peníze za Aquaclay ground hmm

Keramické kamenivo Liapor je velmi lehký granulát vyráběný expandováním přírodního jílu. Svou podstatou se Liapor řadí mezi keramické hmoty, které jsou jedním z nejstarších a nejosvědčenějších stavebních materiálů. Jedná se však o vyšší stupeň zpracování výchozího materiálu, což umožňuje, že k základním vlastnostem keramických materiálů, jako je pevnost, malá nasákavost, stálost, zdravotní nezávadnost, přistupují u Liaporu ještě další, jako např. velmi nízká objemová hmotnost a vynikající tepelně izolační schopnosti.

Liapor se vyznačuje granulovanou formou s téměř kulovitými zrny s vnitřní stejnoměrnou pórovitou strukturou a uzavřeným slinutým povrchem. Tato granulovaná forma umožňuje jeho aplikaci v mnoha oblastech stavebnictví, ale i v řadě dalších oborů. Díky síti výroben a obchodních zastoupení a díky kvalitě materiálu a poskytovaných služeb je Liapor znám po celé Evropě a i na dalších kontinentech. Protože největší část Liaporu se spotřebuje ve stavebnictví pro zásypy, betony a malty, je Liapor technicky označován jako lehké pórovité kamenivo z expandovaného jílu. Díky porézní struktuře a keramické podstatě má Liapor vynikající tepelně izolační schopnost při dobrých akumulačních vlastnostech.

Tepelná vodivost závisí na objemové hmotnosti a na typu Liaporu. Součinitel tepelné vodivosti l má hodnotu od 0,09 W.m-1K-1.

Zrna Liaporu jsou téměř kulovitá, mají pevnou slinutou skořápku a rovnoměrně porézní jádro. Tato struktura dává Liaporu i při velmi nízké hmotnosti dobrou pevnost. Pevnost zrna závisí dále na objemové hmotnosti a na typu Liaporu.

Pevnost v tlaku se určuje stlačením ve válci a má hodnotu od 0,7 do 10 MPa.

Liapor je nejen mechanicky odolný, ale také chemicky stabilní. Zrno odolává kyselinám i louhům. Ve vodě je stabilní a neutrální, nerozpouští se a neuvolňuje škodlivé výluhy ani plyny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2009 15:06 Muž matlala [798] - RostlinyRe: callito
aquaclay je pálený jíl za vysokých teplot, tj. neovlivňuješ vodu a nerozpadá se a dost plave

akadama je jíl sušený na slunci, vodu ovlivňuje hodně, váže všechny kovy-živiny atd jsou taky kovy. Navíc má příjemně hnědou barvu. A rozpadání je polemické, třeba Raviolka už ho má 3 roky a nerozpadá se, ale taky sází pinzetou, což je lepší. Já taky používám pinzetu-ruka je nešikovná. Před tím než jsme ji dal do akva jsme ji raději propláchl v sítku, odtekla dost zabarvená voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2009 14:19 Muž kortezhugo [983] Re: jethro
...Aquaclay ground mam v jednom aqua - ako substrat je to dobre - len som to miesal zo strkom...- Vsetky
tieto substraty su pomerne lahke a "ancik" to prehrabe ako nic - stale musim "presuvat" substrat...
...inac som spokojny... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2009 13:27 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: callito
Kvalita bude stejná(jestli to teda není přímo to samé :-D )jen měl někdo dobrej nápad za několikanásobnou cenu to prodávat jako určené přímo do akvária hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2009 13:19 callito Re: jethro
to je jako otázka proč si někdo kupuje drahý oblečení ve značkovim obchodě.A někdo se spokojí se stejně hezkym kusem od větnamců.Tou cenou se platí kvalita.Protože aquaclay ground je určený do akvária tak si myslim že se dá určitě čekat že liapor 'zkončí' dřív.(četla sem o akadamě že se po čase rozpadá na menší kousky-a to nejspíš pokračuje dál a dál...že?-a tak to bude asi i u jiných směsí podobného druhu)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2009 16:00 jethro – Aquaclay ground
preco by sme mali kupovat Liapor,ked si mozeme kupit Aquaclay ground,ktory je niekolko nasobne drahsi,vsak?ja sa uspokojim s vreckom Liaporu z Baumaxu,ktore ma 50 Litrov a stalo ma cez tri stovky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2009 09:20 HaF
Dobrý den,

doma máme přes rok, potvrzuji, že v něm špatně drží rostliny řízky bez kořenů, ale kořeny se v tomto dně krásně rozrůstají. takže než kytka zakoření, může sem tam vyplout na hladinu, ale to je asi u každého písku. Z počtáku hodně kamínků plave na hladině, do dvou tří dnů všechno klesne na dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2009 09:03 Muž kortezhugo [983] Re: Sanka
:-) ja som to tiez musel zmiesat zo strkom-ale inac som s tym spokojny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2009 05:58 Muž Sanka [10] Re: Vodník
No,lehké je tedy až hrůza..Kolem akvária chodím po špičkách.. :) Já při sázení přisypal vždy ke kytce pár kamínků štěrku..Ale to by v tom čert musel být,aby si to nesedlo a nezakořenilo to,už jen vydržet..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2009 05:29 Vodník Re: agent007
Já jsem toto celé dno během hodiny propláchl tak 6x.Pak jsem to nechal namočený v kýblu 4 dny než jsem ho vložil do akva.Při sázení rostlinek při zakládání akva jsem roslinky sázel na sucho bez vody.Mám o chloupek větší vrstvu dna a kořeny jsem vložil do tohoto jílu úplně až na dno (cítil jsem tam už sklo,spodní část akva).Nechal jsem to zhruba měsíc zaběhnout do akva jsem nevrtal.Rostliny drží bez problémů.Při odkalování přiškrcuji hadici aby ta voda tak nevalila a jíl neucpával odtok.A u rostlinky egerie densa mám vloženou matičku jako závaží. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2009 14:26 Muž Skanky [26] Re: Romy
Souhlas. Asi po mesici zasazeni jsem par rostlinek presazoval a nektere sli ven uz z tuha. Pri sazeni to uz jde strcit s vetsim odporem. Ted je to v akva cca 2 mesice a uz i pri odkalovani toho min nasaje do zvonu. Je videt i citit ze to seda.
Treba jednou to uz bude padat pekne zpet ako sterk :-) .
Vyhodu v jemnosti vidim pro pandicky. Moje se v tom velmi radi hrabou jak deti v piskovisti hop .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2009 13:29 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sanka
a) aquaclay - vypalene jilove hrudky, dodava se suchy, propira se horkou vodou, aby klesl ke dnu (v teplu se vzduchove bublinky zvetsi a vyplavou, schladnutim se zmensi a udelaji misto vode), propirani nevadi pac bakterie nejsou

b) aquaclay stare dno - aquaclay jiz namoceny smichany se starym dnem, je vlhky, nepropirat! vyplavily by se ziviny a zabily dobre bakterie, je nutno prekryt novym dnem ci cistym aquaclayem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2009 12:08 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: agent007
Ze začátku,kdy je opravdu lehký,tak je to pravda,stonkové rostliny každou chvíli plavaly,ale po nějaké době se Aquaclay ještě více,nacucá",stonkovky drží a dostat z něj vzrostlý Echinodorus byla docela fuška. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2009 12:04 Muž agent007 [47]
Sázení kytek do aquaclay - o ničem. Měním jiné dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2009 11:31 Muž Skanky [26] Re: Sanka
Ja to měl namočené týden. Samozřejmě to nemusí být pravidlo ale i dva krát deně jsem odlil vodu propláchl a dopustil horkou. Před nasypáním do akva jsem to pak po dávkach ješte v sítku proplachoval horkou vodou z kouhoutku. Pár kuliček ti zůstane plavat at dělaš co chceš.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2009 10:41 Muž Sanka [10] Re: mirlun
No vodu barví,ale to properu a pustím se asi do toho.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2009 10:36 Muž mirlun [48] - RostlinyRe: Sanka
klidně použij hned(teda pokud ti už nebarví vodu). plovoucí granulky dej třeba do květináče. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2009 10:32 Muž Sanka [10]
Zdravím,chtěl by jsem se zeptat,jak dlouho tak musí být to dno aquaclay namočené..Já ho mám od včera v kýbli se studenou vodu a plave mi tak 10 granulek.. :) Tak jestli ho můžu použít,nebo mám ještě počkat..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 11:58 Muž Skanky [26] Re: Moucha
staci to mit tyden v kyblu a pak pred nasypanim do AQ proprat v horke vode z vodovodu. Takhle jsem to delal ja a drzi to. po napusteni plavalo asi tak za hrst kulicek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2009 10:43 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sanka
tedka jsem ten quaclay dve hodky pral... je to hooodne lehky, asi to chce velkou trpelivost a nechat kytky poradne zakorenit.... prej pak drzej dobre.. uvidime, jen musim potvrdit ze horka voda dobre vyhani vzduch z tech poru, po zaliti horkou vodou z vodovodu zustalo plavat cca 2-3% z celkovyho objemu (versi hrudky)... takze sitko, vhodnou nadobu a varici vodu a zalejvat a zalejvat dokud bude plavat.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2009 22:13 Muž Sanka [10] Re: mirlun
Ahoj,tak by jsem chtěl rybám pořídit i nové dno,když budu instalovat pozadí..Nyní mám černo bílé,ale to se mi moc nelíbí,protože se mi to zdá takové umělé a nepřírodní..Tak mě napadlo ten černý šterk smíchat s nějakým říčním pískem,nebo dát jenom ten říční písek..Pozadí chci dávat z břidlice,takže bude černé,takže jsem myslel,že dát jenom černé,tak akva bude moc tmavé,ikdyž rybám by to asi nevadilo..Přemýšlel jsem i o Aquaclay ground takové oranžové,myslím že od rataje,ale to dno je prý příliš lehké a když mám kančíka,tak se bojím,aby mi pořád nevyvracel kytky..Už teď se mi někdy stane,že ikdyž mám štěrk a kytky pořádně zasazené,tak mi je ten neřád kančík vyvrátí..Děkuji za rady! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2009 18:56 Muž mirlun [48] - Rostliny – přiložit kámen ke stonku rostliny
když jsem sázel rostliny do aquaclay, přiložil jsem dočasně kameny nahoru na vrstvu(kořeny ve vrstvě), třeba i ze dvou stran a po zakořenění jsem kameny odstranil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2009 19:18 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Bob66
mozna kdyby se vyuzilo prokoreneni a postupne prisypavalo vrstvu po vrstne...... no za rok si povime... jestli to vydrzim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2009 18:26 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Barushka1
Také ho mam v akva a neměnil bych palec Rostliny v tom rostou hodně dobře, jen mít dobré nervy než zakoření :-D Jinak naprosto souhlasim s filipsim že svah se v tom udrží hodně špatně, spíše vůbec hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2009 15:39 Tomasovic Re: Barushka1
Mám Aquaclay ve 200 l pod nim stare dno. Vsechno roste super, dokonce se i dobre sazelo. Mel jsem ho predtim namoceny 14 dnu ve 2 kyblech a pri kazde prilezitosti jsem s nim trochu zamichal, aby vyplavaly bublinky. Tech 14 dnu je asi tak akorat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2009 13:33 Barushka1
Ahoj! Já mám Aquaclay Ground ve 120 l aqua a pod ním mám Aquaclay groung staré dno. Rostliny někdy vyplavávají ale pěkně v něm rostou ano . Navíc se mi hrozně líbí jeho oranžová barva hop . Prodavač v akvaristice říkal že ryby ho někdy urovnávají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2009 12:15 Muž Skanky [26] Re: Mickey
potlesk
necham se prekvapit. snad 6 denni namoceni ve vode pomuze at to tolik neplave. akorat nevim jestli tam soupnu uz dnes to dno. Lepil jsem 2 bridlicove skaly o sklo a skoncil jsem tim rano v 5. Samozrejme ze celemu jeste predchazelo vypusteni, myti AQ, lepeni cerneho pozadi (zadna sranda) atd.
12 hodin schnuti silikonu nebude stacit.
ale uz se nemuzu dockat. hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2009 10:34 Muž Mickey [6] Re: Skanky
Rostlinky to udrží bez problému,jen to ze začátku chce delší kořeny.Když jsem sázel poprvé např.echinodor ocelot tak jsem zastřih kořeny,klasika no a zaboha jsem ho v aquaclay nemoh zasadit,vždy vyplaval.Nechal jsem ho volně plavat než dorostli kořeny.Je to hlavně ťim že tam zůstává hodně vzduchu(to asi v každém substrátu)ale jak mile se nasákne a vzduch se dostane pryč tak je to v poho..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 20:42 Muž Skanky [26] Re: Moucha
ja to prave michat nechci nicim jinym. mam obavy ze po nekolika odkaleni by se to casem mohlo cele smichat dohromady. skusim dat cca 7cm vrstvu a snad to ty rostlinky udrzi. jinak namocene to mam uz od pondeli takze nasate vodou budou dostatecne. dnes vecer to jeste sleju a napustim cerstvou vodu. zitra properu a sup do AQ. no jsem desne zvedavy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 20:37 Muž Mickey [6] Re: Skanky
Taky přidám svou reakci,mám teď vedle sebe 2x200l akva pro zakládíní budoucí 6stovky v jednom mám mix štěrk přírodní+rataj staré dno+aquaclay a v druhém čistě aquaclay.

V mixovaném substátu mi jdou dobře valisenerie a kryptokoryny.Třeba tenelus skoro vůbec

V čistém auqaclay mi jde skoro uplně vše,rostliky rychle rostou a kořeněj..

Až bude 600l tak dolu pujde mix z 1akva do středu dám JBL florapol a nakonec aquaclay z 2 akva

Potom jsem zvědavej,jak pujdou tam..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 20:26 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Skanky
dneska jsem si ten aquaclay konecne koupil, je opravdu hodne lehkej, pro propirani doporucuji kybl+sit proti moucham ci nejaky sito, pres ktery to budesh cedit, a diky propirani horkou vodou mi plavalo jen cca 5% objemu, zbytek se dal snadno vyrit;
takze nekteri akvariti pod nej davaji sterk, ve kterem ukotvej koreny vetsich kytek a nasledne dosypou aquaclayem, nebo nasypou aquaclay a pak na nej daj vrstvu pisku ci sterku, aby se to nevirilo, kytky jakmile zakorenej drzej, plavajici aquclay je dobre zalevat horkou vodou (vzduch se roztakne a snaz utika z puklin, po vychladnuti se smrskne a udela misto vode)- staci i horka z kohoutku, vyzkouseno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 19:33 Muž Skanky [26] Re: Tomasovic
tak s tou bridlici se asi priklonime k planu B a to, ze ho prichitim par teckama o sklo. Holt nebude skalka v prostoru ale u skla ;-) . To problem nebude. Jeste by me vsak zajimalo jak vysokou vrstvu mam dat aby dobre drzeli rostlinky? Bude jich vic a nektere i vetsiho vzrustu. Treba i ta velka co mam ted v AQ.
Budeme provadet rekonstrukci AQ a nerad bych to pak pozdeji delal znova. Jinak moc negativne ohlasi na tento substrat nejsou tak snad bude dobry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 16:42 Tomasovic Re: Skanky
Co se te skalky tyka, tak nejlepsi by bylo koupit akvaristicky silikon a na vodorovnou bridlici nalepit jednu svisle. Tu vodorovnou potom polozit na dno a zasypat substratem. Neco jako obracene pismeno "T". Urcite to bude fungovat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 13:05 Muž mirlun [48] - RostlinyRe: Skanky
upřesněte, jak vysoký a tlustý kus. třeba by se dal zezadu něčím zapřít. jestli jde o malou "skalku", tak když se dá hluboko, tak v poho nespadne. dokonce jsem vytvořil nějaké terasy-viz staré snímky v prezentaci mirek 3.

dno: já jsem část plovocích granulí (asi 0.5 litru) posbíral sítkem a použil jako náplň filtru. na proprání jsem použil více vody. po proprání vůbec dno nebarvilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 12:58 Muž filipsi [1296] Re: Skanky
Jako kazdy pisek, musi se poradne proprat, aby se zbavil jemnych castecek.
Svah moc dlouho nevydrzi, je to opravdu lehky a sypky substrat.
Zapichlou bridlici take neudrzi. Ale samozrejme podle toho jak vysokou, velkou ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 12:54 Muž Skanky [26]
ahoj,
taky jsme si koupili aquaclay akorat ze od tohoto vyrobce www.aquaclay.de
v jedne akva prodejne ho meli za 29,-Czk litr.
Od pondeli je namoceno v kyblu at se nasaje nez pujde do akvarka aby pak neplavalo.
Spis mne vsak desi ze to v tom kyblu docela obarvuje vodu. Nebude to delat bordel?
Dalsi co me zajima jakou mate zkusenost s osazenim treba bridlice. Chtel bych vytvorit i dekoraci a mam v planu do dna postavit vyssi kus platku at to tvori jakoby skalu ;-) .
Jelikoz ja ten substrat docela lehky udrzi takhle zapichlou bridlici? Nechci ji prichytavat na sklo radsi bych ji mel v prostoru.
Jak dobre se to udrzi kdyz dno vysypu do spadu smerem dopredu. V zadu 8cm ve predu 4cm.
Diky predem za kazdou radu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2008 23:05 debian Re: Ivca
Ahoj, aquaclay mám ve své nové 112l a jsem s ním max. spokoje. Ze začátku rostliny drží trochu hůře, ale vše je jen vlivem poréznosti mat. a nevyprchaného vzduchu v něm. Po čase se dostane vzduch ven a ve vnitř se usadí užitečné bakterie, působí to jako by substrát ztěžknul a vše je all right. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2008 22:39 Muž chicko [124] Re: Ivca
Jeden kamarád, moc šikovnej akvarista, tohle dno má už ve 3 akváriích a taky měl problém s jeho lehkostí. Pomohlu mu, že než ho dal do akvária tak ho zalil teplou vodou v kýblích asi na 3 dny, každej den dolil teplou vodu(nevim jestli měla ta teplá nějakej účinek) a pak mu to krásně kleslo do poslední kuličky a kytky tam držely už od začátku docela dobře, ale zase nečekejte zázraky...ještě se ho na to poptám a napíšu sem :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2008 22:33 Vodník Re: Ivca
Fotka k příspěvku Toto dno mám v akva,s ničím jsem to nesmíchával.Ze začátku na toto dno chce mít silné nervy ty jílové kamínky byly hrozně lehké,rostliny hodně špatně držely v tomto povrchu,odkalování jsem musel dělat opatrně a s citem.Ale časem dno nasákne vodou a o hodně se to odkalování zlepší rostliny taky tam budou dobře držet.Až ty rostliny pořádně zakoření tak to bude bez problémů.Já toto dno mám v akva nějak už 3 měsíce a jsem už s ním spokojený - rostliny dobře drží,bez problémů se odkaluje,vzhled je taky velice pěkný.Závěr:Jestli váháš jestli toto dno koupit tak si ho kup.Hlavně dopřej tomuto dnu čas uvidíš budeš s ním spokojená. Posílám ti foto jak se mě uchytily kořínky od rostlin.A chce to aby jsi neměla příliš nízkou vrstvu.Já mám na svou 54l ve předu 3,5cm a vzadu 5,5cm a mám to bez problémů. potlesk
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2008 19:51 R Muž Mrakoplash [1776] Re: Ivca
mam aquaclay namichanej s akadamou a celkem to slape myslim viz rybicky.net/nadrze/4562
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2008 17:55 Ivca – Aquaclay ground
Dobrý den.
Kupuji si nové akva, a chtěla bych si pořídit dno Aquaclay ground od RAtaje. Četla jsem, že ale, že v něm špatně drží rostliny, tak bych se chtěla zeptat, jak to doopravdy je, a zda se tomu dá nějak vyhnout, např smícháním s jiným dnem....
Předem děkuji za odpověď

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.02.2008 21:43 Jack Re: kuriertomas
Me osobne vyhrabali jenom hemianthisi..ale nic jineho..vse drzi paradne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2008 20:56 Muž kuriertomas [13] - Raci, krabi, krevetky
no pridal som rybky do akvaria...jedneho prisavnika a black molly...a prisavnik sa zasil pod koren a tak nahrabava dno..zacne sa vrtiet a uz len pozeram ako bublinky idu z dna...asi si to tam zariaduje hehe...ake mate skusesnosti s panciernikmi a prisavnikmi pri tomto dne..nevyhrabu rastlinky uplne?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.01.2008 13:48 Muž kuriertomas [13] - Raci, krabi, krevetky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ja som si zakupil tento strk...na dno som dal STARE DNo...raslinky su viac menej zasadene v nom,takze nemal som problem s tym aby sa nedrazli...zatial je bez rybiek a vsetko drzi,vsetko vyzera krasne...paru guliciek este plave,ale tie vyhodim,ak nespadnu kym tam dam rybky...strk je lahucky,no napriek tomu neplave,drzi sa pekne dole...neodkaloval som este,tak viac nebudem pisat...ale zatial 100% spokojnost potlesk potlesk

inak pri precistovani ide dost bordelu,takze ako pisu na obale...premyt! ;-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2007 15:30 Muž Roman [100] - CichlidyRe: Tony
Urychlování nemá smysl.Stejně spousta lidí si dává na dno ze začátku tabletky s hnojivy, takže bych to ani tak nehrotil.
Smíchat se to dá i s říčním pískem, I rataj sám tento mix nabízí.Problém bude jenom v tom že AC ground je lehčí, takže časem bude vystupovat nad písek.Ale to je asi účel.
Ve filtru se to nerozutíká jednouduchou fintou.Páni skočí na svoje slečny a hold jim jednou seberou punčochy.Milé dámy si budou muset vybrat co vyřadí z šatníku ;-) Hlavně tam nesmí být oka.Substrát dáme do ustřižené nohavičky a konec zauzlujeme.Při propírání to nemusíme vyndávat ven.Já ostatně mám ve filtrech docela slušnou sbírku punčošek smich A přiznávám že ne z jednoho zdroje.
No a nakonec troška praxe se zmíněným substrátem:založil jsem pokusně 2 nádrže zhruba se stejnými druhy rostlin.Dno bylo stejně vyhnojeno při založení.V jednom je říční štěrk zrnitosti 1-5mm a ve druhém červená srandička výše zmíněná.Jelikož písečné dno svoji váhou má tendenci postupně slehávat, tak to asi trošku dusí kořenový systém a např. C.affinis se drží při velikosti cca 10-15cm.Stejně velké afinisky při osazování obou nádrží v AC groundu dosáhly výšky cca 30-35cm.Což mě docela zarazilo, protože jsem je zasadil do středních partií.To samé se stalo u E.ozelot a i u E.dschungelstar.Což mi potvrdilo, že lehčí materiál se lépe prokysličuje a rostlinám to svědčí. :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [6] 7

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 16625x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8980-aquaclay-ground-?od=251