Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Konduktometr a pHmetr

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 6 Žádná další stránka   1  
Konduktometr a pHmetr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2008 18:52 Muž navik [908] - Sumci – Re: Acinonyx
S vodou z akvárka už to vypadá jinak - vodivost při 25 C byla 375us/cm, vychlazená na cca, 8,5 C měla 354 us/cm (během chlazení v lednici od ráno se o 3 desetiny taky zvedlo pH).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 23:05 miro03 – Re: PentueR
Netvrdím že táto firma vyrába šunty no top medzi merákmi -konduktometer je od F.Bischop.Je to len moj názor. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 22:53 Acinonyx – Re: navik
Jasnacka, takze ty ich takto oblbujes tym, ze ich posadis pred telku a potom sa hras, no pekne. ;-) Som zvedavy, ake hodnoty to hodi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 22:45 Muž navik [908] - Sumci – Re: Acinonyx
Zkusím zítra, jestli se dohrabu včas domů. Dnes mi změna na vysílačích zasáhla do hraní ;-) protože co by moje holky BEZ TELEVIZE ... coze smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 22:45 Muž PentueR [256]
miro03 napsal: ZAPAMETEJ SI JEDNO MERÁK V KOMBINÁCII S PH METROM JE VŽDY ŠUNT

Měřáky co Romy diskutuje, jsou samostatné přístroje - jeden na pH, druhý na EC. WTW je hodně renomovaná firma v této oblasti a zmíněné přístroje rozhodně nejsou jejich nejzákladnější modely. Řada 340i má i interní paměť a výstup na PC s podporou GLP standardů.. Problém tedy spíš může být v podezřele nízké ceně, která by mohla věštit nějaké problémy..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 22:42 Acinonyx – Re: miro03
Ako merak myslis, zvlast sondu na kazdu "velicinu" alebo zvlast pristroj na kazdu "velicinu"? Pretoze, pristroj isto staci jeden, ale mas pravdu, ze je vhodne mat samostatne sondy. A skus nejako editnut to 'molekuly prvkov', to chemikom trha oci. ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 22:34 miro03 – Re: Romy
Roman ako som Ti hovoril pri poslednom rozoberaní tejto záležitosti(oboznámenie o kúpe meráka,konduktometer plus ph meter),to že konduktometer potrebuje tak ako hasiaci prístroj(pre ilustráciu)kontorlu,konduktometer-ph meter kalibračnú skúšku.Pokial sa rozchádza pri teplotách ako uvádzaš je jasné že konduktormweter v závislosti od telpolty a hustoty soli vo vode je značne veliký.Nie som až taký chemik ako kolegovia ale čudujem sa pri cenovej relácii za akú si daný merák kúpil v porovnaní s kvalitou akú si uviedol pri poslednom rozhovore že si uvedeným veciam uveril.ZAPAMETEJ SI JEDNO MERÁK V KOMBINÁCII S PH METROM JE VŽDY ŠUNT.Pokial chceš kvalitu tak jedine samostaný merák na každé meranie hodnot vody iný či sa jedná o ph meter,konduktometer,merák na dusičnany,dusitany,uhličitanovú tvrdost,celkovú tvrdost(cenová relácia merákov je uplne inde.Pošlem Ti odkaz na výrobcu a on Ti to vysvetlí.Nikdy nie je kombinovaná vec-výrobok kvalitným produktom.Pozri si firmi zaoberajúce sa danou problematokou že kvalitné meráky merajú len jednu veličinu vo vode.Víz vyššie spomínané veci.Je to ako keby si meral jednu vec s iným skupenstvom napr.mlieko a šlehačku(v závislosti od teploty tá istá látka mení hustotu-meraný problém),čiže pri teplote 20stupnov nemože dosahovat hodnoty ako pri vyššej teplote to nejde.Polarita vodivých častí sa v závislosti od teploty mení.Snažím sa to uviest po lopate-selským rozumom.V sobotu zober merák zo sebou na schůzi a pozrem ako na tom je pri rúznych teplotách, v porovnaní s mojim-mám ho fungel nový a má aj kontrolku kvality batérie kde dochádza tak isto k milnosti pri slabšom napájacom zdroji.Som však mile prekvapený kolko chemikov sa k danej téme vyjdrilo.Pozrem ešte na akvaristu.cz či si daný problém nerozoberal aj tam?!No aby som nemlel to isté dookola.Pochpil si funkciu merákov-ale nie tak celkom.To jest-laicky povedané v závislosti od teploty je aj pripustonst minerálov a solí iná-vodivost.Nebudem Ti rozoberat molekuly prvokov vo vode ktoré to odvodzujú.Je to zbytočné až tak hlboko Tvoje vedomosti nepotrebujú siahat.Kalibračný test stojí 70kč a kontrola u Grigeru stojí 100kč takže nie je čo riešit.Sám to tak robievam že raz ročne mimo kalibračného testu ktorý si robievam sám,dávam kontrolovat merák u Grigeru.Nie všetky veci dokážeš sám doma uviest na pravú mieru.No nič urobil si svojim príspevkom pekný rozruch to sa musí uznat.Aspon sa mi potvrdilo to že na R.net sú aj ludia ktorý daným veciam rozumejú.Čau Mirec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 22:05 Muž filipsi [1295] – Re: Acinonyx
To asi bude podle mereni romyho stejne, kalibracni roztok kcl ma take 2%/K.
Hmm, budu se muset podivat, u jakych latek a v jakych rozsazich teplot je mereni nelinearni, a s jakymi koeficienty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 21:58 Acinonyx
Hmm, teraz skus zmerat akvarijnu vodu pri jej teplote a vychladenu akvarijnu vodu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 21:31 Muž navik [908] - Sumci – Re: navik
Jak jsem psal, vyzkoušel jsem svým konduktoměrem po nakalibrování na 1413 us/cm při přibližně 25C (pochopitelně nemám doma laboratoř, takže dle akvarijního teploměru). Poté jsem kalibrační roztok vychladil v lednici a ve vodní lázni (abych omezil rychlý nárůst teploty) jsem jej vychlazený přeměřil. vodivost se vyškrábala na 1418 us, takže "teplotní kalibrace" opravdu extrapoluje vodivost na vodivost při 25 st.C.(podotýkám, že po skončení měření byl roztok stále hodně chladný...)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 16:41 Muž Romy [1822] - Cichlidy
No,jak to tady tak čtu,vypadá to,že je přístroj zřejmě potřeba nastavit a zkalibrovat.Nechám to udělat a pak dám vědět.Díky za všechny ohlasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 15:24 Acinonyx
:-) No robim v labaku, a tam sa vacsina pristrojov musi pred kazdym meranim nejakym sposobom kalibrovat, preto to bude asi tak aj v tomto pripade. Nuz, je to zdlhava a otravna praca, taky vyskum. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 15:19 Muž filipsi [1295] – Re: Acinonyx
Urcite, protoze v akva zpravidla nekolisa nijak vyrazne, a teplota take ne. Jak si psal, jestlize bude pouziti k mereni trendu akvaria, neni problem, ale jestli sondu vynda z akva a zmeri cerstve prinesenou vodu ze studanky, tak tam v absolutni hodnote stale muze uletet dost. Ale opet neni zadna tragedie, jestli to bude ve skutecnosti 100 nebo 150 uS/cm pri 25C.
Slo spis o uvahu na co je to dobre (kompenzace) v laboratori, kde se meri roztoky od vodivosti minimalni po velikou, ruzneho slozeni, a casto i diametralne rozdilnych teplot.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 15:02 Muž navik [908] - Sumci – Re: PentueR
Asi si budu večer hrát - nakalibruju konduktometr přesně dle kalibračního roztoku při 25C a pak roztok strčím vychladit do lednice a přeměřím jej znovu. Dle předpokladu by (v rámci přesnosti té hračky co mám) měl ukázat podle mně +/- podobnou hodnotu (tzn. přepočtenou na 25 st.C).
Právě kvůli srovnatelnosti dat mezi různými měřeními při různých teplotách by "kompenzace" - či spíše správně řečeno extrapolace - měla dávat logicky data přepočtená na standard (vodivost při teplotě 25 st.C).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 14:55 Acinonyx – Re: filipsi
Ja si dovolim tvrdit, ze ked raz tu zavislost zmerias a nastavis koeficienty, tak sa uz vyrazne menit nebudu, pretoze pochybujem, ze sa ti vodivost v akvariu bude nejako brutalne menit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 14:53 Muž filipsi [1295] – Re: PentueR
Jak psal Acinonyx, tak tenhle pristroj umoznuje "kompenzacni" konstanty a krivky zadat, takze to asi mozne je. Nicmene smysl mi opet trosku unika, protoze kdyz znam charakteristiku nejakeho roztoku, merit ho nepotrebuji, protoze ho znam, a kdyz ho neznam, opet mi tato kompeznace k nicemu neni, protoze nevim, co v nem pribylo a jak se to chova. Mozna snad jako nejake priblizna aproximace (pro akvaristiku samozrejme dostacujici).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 14:51 Acinonyx – Re: PentueR
No, ano, ale pre niektore roztoky alebo typy meranie to je mozne zhruba aproximovat. Napr. pre bezne pitne vody, i vody z jazier a riek, bude platit zhruba rovnaka zavislost ktora je 1-3%/°C. Je jasne, ze kompenzacia a extrapolacia nebude fungovat vsade, ale pre velmi zriedene "roztoky" by som sa ju nebal pouzit. Na druhej strane, zaujimalo by ma na co to Roman planuje pouzit. Pretoze, ak je to len na sledovanie priebehu vodivosti v ramci jeho akvaria, problem by som nevidel, pretoze teplota bude +- konstanta. Problem nastava, ak planuje porovnavat vodivost s inymi akvaristami, ktori maju rozdielnu teplotu vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 14:40 Muž PentueR [256]
No když jsem se nad tím tak zamyslel, u konduktometru asi "kompenzace" nebude správný termín, i když se obecně používá. Jak říká navik - u pH je to jiné, tam je závislost jiná než u vodivosti a přístroj asi skutečně "přizpůsobí" zobrazenou hodnotu naměřené teplotě vzorku.
Myslím, že teplotní sonda u konduktometru je jen k tomu, aby člověk věděl, že danou vodivost naměřil při určité teplotě, protože vodivost stejného roztoku může s teplotou stoupat podle rozpustnosti obsažených solí a na to těžlo lze vztáhnout nějakou kompenzační křivku - musela by být na konkrétní látku.. Ne nadarmo měří některé konduktometry i "salinitu" neboli obsah rozpuštěných solí, což je jen jiné vyjádření vodivosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 14:15 Muž navik [908] - Sumci
Tahle diskuse mne taky zajímá, logicky by teplotní kompenzace měla sloužit k uvedení srovnatelných dat parametrů vodivosti při různých teplotách bez složitých přepočtů (obvykle se uvádí tuším 25 ST.C?). Pokud bude mít někdo od odborníků jasno, prosím aby se podělil o informace.

Teplotní kompenzace u pH metru bude už něco jiného, tam se kompenzace při běžných teplotách v akváriích mění témeř nepatrně (cca 0,03 bodu mezi 20 a 30 stupni C) obvykle pod hodnotou přesnosti samotného přístroje - není li to profi dělo - a je tedy pokud se nebudeme "hádat o drobné" zanedbatelná...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 12:05 Muž PentueR [256] – Re: Romy
Těžko říct, může být rozhozená elektronika vstupů, nemusí jít zkalibrovat nebo se - i přes nové sondy - může každé měření silně rozcházet..může to být plno dalších věcí. Už to, co jsi zatím naměřil, je dost podivné - při pár stupních rozdílu teploty, bych takové rozdíly měření nečekal, zvlášť ne u akvarijní vody. Asi rozhodne až kalibrace a zkušenost po pár měřeních.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 11:37 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: PentueR
No,já mám vodu právě 30°C.Na ceny těchto mašinek jsem se díval také,ale vzhledem k tomu,že je to digitální přístroj,tak si myslím,že pokud by bylo něco špatně,tak by byl spíše nefunkční.Prostě jde,nejde.Jiná věc jsou sondy,ale co jsem se dočetl,oba přístroje mi dají vědět na displeji,v jakém stavu sonda je.
Cena mne také udivila,myslím si,že ten člověk možná ani nevěděl co prodává,nebo to bylo horké zboží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 11:23 Muž PentueR [256]
Asi jsem se nevyjádřil úplně přesně a teď už je v tom lehký zmatek ;) Každopádně, na akvarijní vodu by kompenzace neměla být vůbec nutná, snad jen když už bude ke 30C.

Jen pro legraci, Cond 330i stojí bez sondy kolem 16000Kč, pH 340 jen přístroj asi 15000Kč... Při cenách za jaké jsi to koupil, bych tedy měřeným hodnotám moc nevěřil (i přes novou sondu), protože takhle nízká cena už nějaký důvod mít musela...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 11:07 Muž Romy [1822] - Cichlidy
Díky všem za účast,ještě si s tím pohraju.Díky Vám jsem zas o něco chytřejší.Švagr pracuje na VŠCHT,tak mu oba měřáky asi dám sebou,aby se na ně podívali profíci,jestli pracují tak,jak mají.Cena není tajemství,pH metr byl za 500 Kč a konduktometr za 700 Kč.Inzerát byl na Akvárko.cz.No,nekupte to za ty prachy... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 10:24 Acinonyx – Re: Romy
Mno, teraz to uz vyzera lepsie, ked som to z tych tvojich novych nameranych hodnot zratal, ten koeficient pre lin. vychadza zhruba 0.023, co je realne. Teraz to vyzera fajn, len ze ti neukazuje tie prepocitane hodnoty :-). Len to uz neviem preco .... musim utekat do labaku, potom sa kuknem este do manualu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 10:17 Acinonyx – Re: PentueR
Suhlasim s Ezechielom, nejaka kompenzacia je nutna, pretoze ked on bude mat teplotu vody v akva 28°C a ty 25°C, a zmeriate vodivosti, tak ich nemozete priamo zrovnavat, i ked, pre potreby akvaristiky by to mozno stacilo. Podla manualu pristroj extrapoluje vami nameranu hodnotu vodivosti na standardnu teplotu - bud 25°C alebo 20°C. Je to v manuali celkom jasne napisane. To co ste uviedli vy, ze odpor sondy a dalsi vnutorne parametre, to robi pristroj pri kalibracii, zvycajne roztok KCl.

2 Filipsi - moze sa menit v zavislosti na type roztoku, a preto sa da nastavovat aj ta linearna kompenzacia a jej koeficient, chcelo by to zmerat hodnoty vodivosti jeho vody pri roznych teplotach, urobit z toho graf a z tadial odcitat ten koeficient, nastavit ho v pristroji a mozno by to ficalo.

2 Romy - Manual pise ze nLF, je aj pre bezne ciste a pitne vody, nie len ultra. Ak vydrzis do pondelka, mozem to v labaku odskusat, mame presne taky isty konduktometer, budem mat fyzikalne labiny, skusil by som sa s tym pohrat, zmerat vodivost pri roznych teplotach a uvidime co by to povedalo. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 09:03 Muž filipsi [1295] – Re: ezechiel
Myslim, ze PentueR ma pravdu (take jsem si to vykladal spatne), teplotni kompenzace v tomo pripade znamena, ze pristroj kompenzuje sam svoje tepelne zavislosti (odpor sondy + dalsi vnitrni parametry). To je vec, ktera je porad stejna, se stejnou zavislosti. Zavislost vodivosti nebo ph na teplote se logicky diky ruznym vlastnostem merenych roztoku snazit kompenzovat (a prepocist na refrencni hodnotu pri nejake teplote) nemuze.
(edit - Romy - mimochodem, ted jsem na ne koukl, pane jo, to jsou docela hezoucke hracky, je cena za kterou si koupil tajemstvim?)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 08:39 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: PentueR
Tenhle výrok se mi trochu nezdá. Zamyslete se nad tím - přístroj přeci nepotřebuje žádnou kompenzaci, pokud by měl ukazovat skutečnou hodnotu při měřené teplotě. K tomu by mu stačilo hodnotu jednoduše změřit, dokonce by ani nebylo třeba zabudovávat teploměr. Prostě by přístroj "natvrdo" změřil hodnoty. Kompenzace opravdu slouží k extrapolaci hodnot na jednu danou teplotu - přístroj tedy skutečně ukazuje "jakou vodivost by roztok měl při referenční teplotě". Jen tahle hodnota totiž pro nás má smysl, pokud chceme "férově" srovnávat roztoky při různých teplotách. Musíme vědět, jaká by byla vodivost při referenční teplotě. Nemá smysl rovnávat pH nebo vodivosti roztoků o jiné teplotě, potřebujeme jejich vlastnosti nejprve "převést na stejnou teplotu" a pak se dají teprve srovnat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 08:29 Muž PentueR [256]
Vodivost, stejně jako pH, je závislá na teplotě, rozdíly měřených hodnot jsou samozřejmě závislé na fyzikálních a chemických vlastnostech měřeného roztoku a přístroje mají ve firmware zabudované nějaké obecné kompenzační křivky závislosti měřené hodnoty na teplotě. Teplotní kompenzace neznamená, že ti přístroj ukáže jakou vodivost by roztok měl při referenční teplotě, ale naopak - podle křivky uložené v přístroji ti ukáže skutečnou vodivost (pH) při aktuálně měřené teplotě. I proto se na kalibračních roztocích uvádí referenční teplota (většinou 25°C), to znamená že roztok má dané vlastnosti při dané teplotě.

Docela by mně zajímalo, jak a za kolik se ti povedlo tyhle přístroje koupit, naše firma je prodává a cenově to rozhodně není nic pro běžného akvaristu ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 07:41 Muž filipsi [1295] – Re: Romy
Ja myslim, ze se k rozuzleni a vyreseni nedohrabes. Kazda voda ma jinou zavislost vodivosti a Ph na teplote. Takze mereni muze slouzit pouze jako srovnavaci, pri stejnych teplotach. Pristroj se sice chlubi teplotni kompenzaci, ale asi nenastavitelnou (nastavenou na nejake prumerne hodnoty), ktere v tvem pripade prilis nefunguji. Pomohlo by ti jen udelat si podle mereni vlastni graf zavislosti, kompenzaci mit vypnutou a kompenzovat sam (prepocitavat napr. na vodivost pri 25C).
To je take duvod, proc napr. pufry maji uvedene ph pri ruznych teplotach, zavislost neni stejna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 02:07 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: Acinonyx
Nedalo mi to,tak jsem měřil ještě dnes.Takže nevím,po nastavení Lin,při teplotě 18,7°C je kondukrivita 267 µS/cm,a při teplotě 33,6°C je konduktivita,362 µS/cm,ta samá voda,jen rozdíl teploty.TP je nastaveno.To znamená,co?Docela v tom plavu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 00:59 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: Acinonyx
Nelineární nemohu použít,ta je pro ultračistou vodu.TP zapojené mám,zkusil jsem to překalibrovat podle tebe,zítra změřím a dám vědět.Díky Roman.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 00:49 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: Acinonyx
Špatný si myslím není,je tam skoro nová sonda,ale možná špatně zkalibrovaný,návod sice mám,ale je to pro mně víceméně španělská vesnice.Asi se budu muset obrátit na odbornou firmu.Zkusím to,díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 00:41 Acinonyx – Re: Romy
No, ta kompenzacia by mala sluzit na to aby ti preratala hodnoty vodivosti na vodivost pri nejakej hodnote ktoru si zadas, resp. ktora je uvedena v manuale, a teda aby si mohol porovnavat vodivosti bez ohladu na to pri akej teplote merias, v tom mas v podstate pravdu. Ak ti to meria odlisne, tak je viacero moznosti:

a) ukazuje ti nekompenzovane hodnoty (cize asi si na nieco zabudol)
b) konduktometer je zle nakalibrovany
c) konduktometer je pokazeny

Nic ine ma nenapada. Pravdu povediac, ten rozdiel tych vodivosti je dost brutalny aj na 10°C teplotny rozdiel. Ked som meral vodivost ja, tak nejake 2°C mi spravili rozdiel 10-20 µS/cm.

EDIT: Este ma napadlo, predpokladam, ze k tomu bolo aj teplotne cidlo, zapojil si ho a spravne? ;-) Akurat citam k tomu manual, a ak je spravne zapojene, mal by si mat na displayi TP.

EDIT2: Tak zjavne je mozne, ze tu kompenzaciu nemas zapnutu, podla manuala sa da nastavovat - stlacas [CAL] pokial sa ti neobjavi nieco ako tc, potom [ENTER], a potom stlacas [CAL] a nastavis si tym co chces, cize nLF pre nelinearnu, Lin pre linearnu, a ---- pre ziadnu, nakoniec stlacis [M]. Ak toto nebude fungovat, tak fakt netusim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 00:39 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: ezechiel
,,Takže pro daný roztok zobrazí (měl by) při různých teplotách stejnou hodnotu vodivosti."
To jsem si myslel také,ale při měření konduktivity byl rozdíl asi tak 200 µS/cm a 10°C.To je to,co mi při teplotní kompenzaci neleze do hlavy.Možná je chyba v nastavení,možná ve mně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 00:33 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: Acinonyx
Jednoduše řečeno,proč je teplotní kompenzace?Jak říkám,měl jsem za to,že teplotní kompenzace slouží k tomu,aby hodnota měřená,jakákoliv byla stejná jak při 20,tak i při 30°C.Pokud budu mít konduktometr bez kompenzace,tak pochopím,že bude existovat nějaká rovnice,kde se dopočtu,jakou mám konduktivitu vůči dané teplotě.Ale při té teplotní kompenzaci?Pokud měřím stejnou vodu,ale v rozdílné teplotě,neměla by teplotní kompenzace sloužit k tomu,že hodnota měření bude zhruba stejná?
Ano,myslel jsem si,že vodivost,díky teplotní kompenzaci by měla být stejná,jak u vody s teplotou 20°C,tak u vody s teplotou 30°C.Možná se mýlím,beru to jen logikou,Ale k čemu potom slouží ta teplotní kompenzace?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 00:33 Acinonyx – Re: Romy
Ak by si dokazal zistit vodivost vody pri teplote vody, tak ostatne vodivosti sa daju zrata podla vztahu: G = G' x (1 + 0,02 x (T - T')) ..kde G' je znama vodivost pri teplote T' a T je teplota, pri ktorej chces vodivost vypocitat. Cislo 0,02 treba brat s rezervou, moze sa hybat od 0,01 do 0,03, ale aspon by sa mozno dalo zhruba odskusat, preco ti konduktometer ukazuje rozne hodnoty pri roznych teplotach, a teda ci koresponduju s nestandardizovanymi hodnotami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 00:20 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: Romy
Je to poměrně jednoduché - přístroj má v paměti teplotní závislost vodivosti a ze změřené teploty a vodivosti tak může určit vodivost, jakou by roztok měl při určité dané teplotě (obvykle 20°C). Takže pro daný roztok zobrazí (měl by) při různých teplotách stejnou hodnotu vodivosti. Zobrazená hodnota se pak vztahuje vždy na definovanou teplotu (např. těch 20°C). Pro pH totéž. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2008 00:11 Acinonyx – Re: Romy
Momentalne studujem fyzikalnu chemiu, takze o vodivosti nieco viem, ale nie som si uplne isty tym, co vlastnes chces. Neviem, co chces povedat vetou - "přístroj si spočítá díky teplotní kompenzaci kolik je vodivost,která by měla být stejná jak při 20°C,tak i při 30°C", pretoze pristroj ti vzdy moze ukazat iba vodivost pre nejaku teplotu, ci uz pre tu, pri ktorej merias, alebo nejaku extrapolovanu z tej nameranej hodnoty. Nemoze ti jednoducho vyplut nejaku vseobecnu vodivost. Teplota a vodivost sa vzdy musia udavat spolu. Ak som nepochopil, co si myslel, tak sa ospravedlnujem. Ta teplotna kompenzacia je nejaka funkcia toho konduktometra? Ak ano, potom si mozno myslel, ze by ti vzdy ukazalo extrapolovanu hodnotu pre nastavenu teplotu bez ohladu na aktualnu teplotu vody?

Prepac, ale fakt som z toho mierne zmateny. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2008 23:57 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Konduktometr a pH metr
Vážení přátelé,podařilo de mi koupit za slušný peníz konduktometr WTW 330i,a pH metr WTW 340.U pH metru je mi jasná kalibrace i měření,tam nejsou odchylky velké,ale co mi není jasné,je teplotní kompenzace.Měl jsem za to,že když měřím konduktivitu,nebo pH vody,která má 20°C,nebo 30°C,přístroj si spočítá díky teplotní kompenzaci kolik je vodivost,která by měla být stejná jak při 20°C,tak i při 30°C.Ale,při 20°C je vodivost kolem 260 µS/cm,ale při teplotě kolem 30°C je už přes 400 µS/cm.Je mi jasná fyzika,při větší teplotě,kmitají molekuly rychleji,tím pádem je měření v µS/cm vyšší,ale k čemu je pak teplotní kompenzace?Není pak jednodušší si nastavit průměrnou teplotu 25°C?
Jde mi o to,jakou mám vlastně faktickou hodnotu pH a vodivost v µS/cm.
Návody mám,ale nejsem z toho nikterak moudrý.Ví někdo?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2008 20:24 Muž filipsi [1295] Re: ARES
Horni hranice laboratornich pristroju je ve znacne vysi, spodni je pro funkcni pristroj pro akvaristu mnohem nize: search.ebay.com/…=
Vodivost s tvrdosti souvisi, u beznych vod plati +- to pravidlo, co pises.
U vod mene beznych (napr. posolena destilka) neplati nic, tvrdost bude 0, vodivost znacna).
To jen upresneni, aby s tim nekdo nepocital jako s ekvivalentnimi jednotkami
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2008 20:08 delis Re: ARES
Mal by sa sem tam kontrolovať či dobre mera.Ph meter mam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2008 20:04 ARES Re: delis
děkuju za radu alespoň něco nepotřebuje speciálně uskladňovat,regenerovat atd. :-D
Máte také digitál Ph metr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2008 19:58 delis Re: ARES
Nie nie je stým žiadny problem ako s phmetrom.Za tých 2000 ti na začiatok asi bude stačiť.Mal som ponuky od 1500 po 25000Sk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2008 19:54 ARES Re: delis
a není tam někde problem myslím jako např. u Ph metru se skladováním elektrody,našel jsem přístroje i do 2000kc je to hodně či málo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2008 19:46 delis Re: ARES
Merak sa vola konduktometer ako si povedal je na vodivosť ale dá sa podľa vodivosti určiť približne aj celkova tvrdosť.33 mikrosimens je jeden stupeň.Ku terčovcom ten merak budeš potrebovať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2008 19:27 ARES Re: Dahak
-Dahak Vy jej používáte?pokouším se odchovat terčovce,zatím s malými ale přesto nějakými úspěchy
Zatím mám 2 akváría provizorní ve 300l mam 8 hnedých terčovců 6cm a ve 150l chovný pár red tyrkys,zařizuji menší chovnu a chci dále terčovce a také zkusím některé méně náročné L-sumce
Měl jsem akvárií i terčovců více ale kvúli opravě domu jsem si nechal jen jmenované
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2008 19:23 ARES Re: Hanacius
Pokud se nepletu je to měřič tvrdosti vody,pro jedno akvárium zřejmě není třeba ale pro častější použití se oplatí,nevím jak jinak měřit vodivost v knize akvaristika (Drahotušský,Novák) se vychází pouze z vodivosti ale jak jinak ji měřit jsem se nedočetl
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2008 19:20 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: Hanacius
K odchovu tercovcu napriklad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2008 19:15 Muž Hanacius [14] - TanganikaRe: ARES
zkušenosti nemám, spíše by mě zajímalo k čemu je to v akvaristice potřeba...? tedy pokud to je vůbec potřeba měřit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2008 19:07 ARES – Měřič vodivosti
Prosím o radu máte někdo zkušenosti s měřičem vodivosti?Jaký typ popř. jestli jsou nejaká úskalí při používání,předem děkuji

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [6]

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 8871x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8566-konduktometr-a-phmetr?od=251