Konduktometr a pHmetr
Ak je to este aktualne, prikladam link, kde predavaju pH meter PH-100 ATC aj nahradnu elektrodu
www.conrad.sk/… mozno pomoze
Starší reakce
Výměnou elektrolytu ji nijak zvlášť neoživíš, pokud je zanesená diafragma (která zajišťuje spojení referenční elektrody s měřeným roztokem) nebo měřící část (což je v podstatě banička z tenoučkého skla - membrána). Dostatek elytu je potřeba proto, aby ref. elda měla styk s měřeným prostředím, protože při měření se malá část elytu uvolňuje do měřeného roztoku skrz diafragmu a tím pádem ubývá. Ta množství jsou nepatrná, ale právě proto se vzorek vždy měří v nějaké samostatné nádobce - výsledkem je vlastně lehké chemické znehodnocení změřeného vzorku. Proto se nemá kalibrovat přímo ve flašce s pufrem - několika kalibracemi by se v podstatě znehodnotil. Stejně tak by se nemělo měřit přímo v akvárku, i když rybkám to asi neublíží...
Vím že to jde a dostal jsem s elektrodou i ten roztok na doplnění. Znám teoreticky i postup, ale ještě jsem to nedělal.
Zaujal mne u odkazovane ph elektrody ze by se dala oživit výměnou referentniho roztoku. Zkoušel to tu někdo?
Viz výtažek z popisu zde......... Kombinované laboratorní elektrody mají standardně referentní argentchloridovou elektrodu s referentním roztokem KCl, c = 3,0 mol/l, AgCl, c = sat., s plnicím otvorem, umožňujícím doplňování nebo výměnu referentního elektrolytu. Dle požadavku je možno použít referentní nasycenou kalomelovou elektrodu.
vaaclav napsal: Máš nějaký odkaz, sondu kterou jsem reklamoval (3x) k mému PH-100 ACT
Václave nepomohu, tenhle neznám, těch značek a typů je spousta. My prodáváme trochu dražší a jen firmám (resp. na IČO), jako firma máme i servis a osypali bychom se z reklamací ;)
E-Detektory je jeden z našich dodavatelů, spolehlivý a kvalitní. Ale je pravda, že samostatné elektrody s kabelem jsou už spíš k přenosným pH metrům, ne k tužkovým, a jsou dražší. Většinou se cenou vyrovnají těm nejlevnějším tužkovým pH metrům.
Tolik se mě nechce dávat to si radši koupím
www.profiplants.cz/… ta měřila dobře a rychle ale rozbil jsem jí.
Já jsem koupil tohle:
www.elektrochemicke-detektory.cz/…
Dokázat to nemůžu, ale vzhledem k fungování elektrody i způsobu, jak individuálně se mnou firma komunikovala, bych docela věřil, že to je jedna z těch českých firem, kde nedrží elektrody skladem, nýbrž reagují na objednávku.
Máš nějaký odkaz, sondu kterou jsem reklamoval (3x) k mému PH-100 ACT (trochu fungovala) tak mě přišla 3 x úplně nefunkční. Počítám že někde ležely více jak 10 let. Nikde nebylo možno dohledat datum výroby jen jednou jsem narazil na číslo 2005.
Kubaa napsal: pH metr se docela dlouho ustaluje, ale to je asi normální
Měření "čisté" vody je obecně s pH metry největší problém. Čím čistší voda, tím menší iontová síla a problematičtější ustálení. Zkus si za jak dlouho se ustálí na pH7 pufru nebo si změř třeba zředěný ocet. Pokud to bude taky trvat dlouho, může to být sondou. My tyhle věcičky (kromě mnoha jiných) prodáváme - problém je, že podobné tužkové strojky se vyrábějí ve velkém a pak se třeba válí měsíce i roky někde na skladě. Sonda vyschne, může mít málo elektrolytu atd. Je to bohužel obecný trend, teď všichni chtějí všechno hned a výrobce si nemůže dovolit vyrábět až na základě objednávky. CZ výrobci většinou vyrábějí až při objednání, zákazníci remcají na dodací dobu, ale z poslední doby můžu srovnat CZ sondy VS třeba Orion (dříve HighTech značka) - české jsou rychlé a většinou spolehlivé a plno lidí je upřednostňuje třeba pro automatické titrátory... Místo originálních a doporučených...
S konduktometrem to vůbec nesrovnávej.
Až budeš čekat pár minut na ustálení tak pak můžeš říkat že je louda.
No ve srovnání s tím konduktometrem to je louda
To není dlouhé ale naopak dost krátké ustálení měření.
pH metr se docela dlouho ustaluje, ale to je asi normální Normální to moc není, čím je čas delší tím je sonda starší.
Starší reakce
pH měření je srovnávací, tedy sondu kalibrovat musíš, jinak měříš "něco" a nikdy nevíš jak moc se na výsledek spolehnout. pH metr je jen elektronika, když jdou ze sondy nesmysly, ukáže ti nesmysly... Když to přeženu, pokud měříš desetkrát denně, tak stačí jednou před všemi deseti měřeními. Mezi měřeními sondu oplachuješ čistou vodou nebo destilkou. Pokud měříš jednou denně, jednou týdně nebo jednou měšičně, pak kalibruješ jednou před samotným měřením. Kalibruješ minimálně na jeden pufr - neutrální pH 7, lépe alespoň na dva - když máš vodu do kysela, tak na pH7 a pH4, do zásadita pak pH7 a pH10. Od přesnosti pufru se odvíjí přesnost měření - když nakalibruješ na pufr 7,0, může ti pH metr ukazovat výsledek 7,248, ale na čísla za des. čárkou můžeš zapomenout. Tedy když chceš měřit alespoň na desetinu pH, je vhodné kalibrovat na pufr setinový. Pufr odléváš do nějaké nádobky, nestrkáš nikdy sondu do pufru. Sondu uchováváš vlhkou - většinou má krytku s molitanem, ten navlhčit 3M KCl a v molitanu si leží měřicí banička. V nouzi alespoň navlhčit vodovodní vodou, nikdy destilkou - osmotický rozdíl elektrolytu a destilky by ti vycucnul a naředil elektrolyt v sondě. Ty poznámky k uchovávání sondy se ovšem týkají hlavně sondy s kapalným elytem, gelové jsou k tomuhle benevolentnější (ovšem pokud gelovka leží půl roku v šuplíku suchá, musíš ji stejně před měřením oživit koupáním v pufru).
Tohle jsou v kostce pravidla pro pH měření, u akvaristiky to je volnější, protože stejně vždy měříš v podstatě čistou vodu a sonda nedostává nijak "zabrat". U konduktometru si hlavu moc lámat nemusíš, pokud jsou elektrody čisté, stačí si přesnost ověřit jednou za hodně dlouhý čas (měsíce, půl roku atd.). Sondy (měřící část) jsou většinou kovové nebo grafitové.
U tohoto všeho je bohužel nutno počítat i s expirační dobou pufrů, jak je jednou otevřeš, běží jim čas (expirace bývá na nich uvedena "do data od otevření), pak se na ně už nedá spolehnout.
Snad jsem pomohl...už jsem tu něco podobného kdysi oslil...
Nejdřív si musíš dát sám sobě otázku jak přesné výsledky chceš z konduktomeru odecitat.
Pokud chceš měřit a být si jistý na jednotky tak kalibraci provadej před každým měřením.
Pokud ho chceš jen jako orientační meridlo nekalibruj ho vůbec nebo třeba až po roku abys měl jasno jak rychle ti uhyba
Nikdo nevídi do tvé hlavy s jakou přesností potřebuješ měřit a jak se chovas k meridlu.
No o to mi jde, jak často se provádí ta kalibrace. Ono v návodu je "...co nejčastěji...", ale to je široký pojem. Děkuji.
Tak já mám něco jiného ale postup bude asi stejný.
S Adwou zkušenosti nemám, ale s konduktometry ano. Čím častěji, tím lépe. Bývá zvykem kalibrovat jednou měsíčně, případně po čištění sondy nebo před kritickým měřením.
Prosím tě pěkně, přečti si mou otázku pozorně! Já se neptal jestli, ale kdy! Budu rád za odpověď někoho kdo už s tímto zařízením má zkušenosti, osobní zkušenosti.
Tak jinak: kalibrovat nutné není (nic neshoří, nevybouchne), ale nevyužiješ možnosti přístroje, snížíš přesnost a spolehlivost výsledků.
Děkuji za názor, ale otázka zněla úplně jinak.
No já ho ještě nemám, mám ho objednaný, ale vybral jsem si ho právě proto, že narozdíl od levných číňanů jde kalibrovat. Proč si koupit přístroj s kalibrací a pak kalibraci nevyužívat? Bez kalibrace bude samozřejmě postupně klesat přesnost nebo přinejmenším tvoje jistota o přesnosti toho přístroje.
Mám konduktometr Adwa a rád bych věděl, jestli sonda vyžaduje nějakou zvláštní péči, tím myslím běžnou údržbu po použití, po provedeném měření. Taky by mne zajímalo, kdy ji je nutno znovu kalibrovat. Děkuji.
Starší reakce
Mám od té firmy konduktometr a je to dobré, solidně provedené zboží. Ovšem konduktometr je obecně o poznání levnější a jednodušší přístroj a sonda se normálně měnit nemusí.
Sondy k pH metru Adwa se koupit dají. Ale chemici odborníci mi řekli, že tyhle minisondy nedoporučují, bývají prý nepřesné. Teď je ale otázka, jestli to co oni pokládají za nepřesné, má pro nás akvaristy valný význam.
Nedávno jsem řešil totéž a jakékoli reálně kvalitnější řešení je několikanásobně dražší. Naskytla se mi příležitost výhodné koupě a šel jsem do toho, tak jsem měl prostě kliku. Jinak těžko říct...
Hlavně si zjisti kolik tě bude stát nová sonda a jestli ji lze jednoduše vyměnit.
0 26.10.2017 13:23 pH5 Mate nekdo zkusenost s pHmetrem ADWA AD12 nebo AD14? Nebo existuej za ty penize neco lepsiho?
Starší reakce
Není tomu tak, hodně dobrá destilka má kolem 10 mikrosiemens, když je navíc demineralizovaná tak i 6 mikrosiemens
Destilka 3 uS/cm, několik měření vždy se stejným výsledkem. Tak uvidíme třeba za půl roku.
To jsou fofry. Až dojde i ten můj můžeš je navzájem zkontrolovat.
Tak konduktometr už je doma,překvapivě velice rychle. Vizuelně nevypadá vůbec špatně, malinkaté minus je, že k tomu číňan nepřidal baterii. Naštěstí dálkový ovladač vozu drahé polovičky obsahoval použitelnou baterii, konduktometr funguje, auto se dá odemknout i klíčem
Musím koupit destilku, pro ověření. Co mě překvapilo, je vodivost naší kohoutkové vody. 120 uS se mi nezdá hodně. Je i poměrně zajímavé sledovat, jak každé jedno zrníčko soli přidané do půl litru vody po zamíchání ihned zveda konduktivitu.
Starší reakce
0 14.06.2016 12:58 Marcel G –
Re: GP Pokud se nepletu, tak destilovaná voda mívá konduktivitu kolem 0,5 až 3 µS/cm, což podle mě k určení toho, jestli mi EC sonda neukazuje nesmysly, určitě stačí.
Kolik by mela ukazovat destilka? ze zvedavosti...
Meranie čohokoľvek môže spôsobiť odchylku.A netreba zabúdať i na teplotu pri meraní.Ako som spomenul,za sucha musí ukazovať pri teplote cca 24-25C nulu.Prípadne ak ukazuje 2-3us tak je to ešte akceptovateľné.
Na RO mám inline monitoring + si výsledné veličiny porovnávam meracím prístrojom ADWA.
Ešte raz pripomeniem teplotu meranej vody a ak si púšťate RO vodu,tak prvú cca minútu vám bude tiecť voda vyššej vodivosti.Takže pri moc nízkej teplote vody či meraní RO hneď pri jej spustení to môže dosť s parametrami lietať.
Jestli přístroj neměří víc, než má, jde jednoduše ověřit na destilované vodě.
Za tři roky co to píši do měření to jde dolů a ne nahoru takže tak velká chyba jako jsi měl ty asi nebude.
Starý prístroj už nepoužívam,tak nemôžem povedať ako by naň pôsobilo dlhodobé držanie v KCl.Zrejme musím súhlasiť,by tie elektrody rozožralo.(vyskúšam na starom)
Výhodou na kvalitnejších prístrojoch je i to,že sa prípadne poškodená elektróda dá jednoducho vymeniť.
vaaclav napsal: Já to mám v šuplíku v krabičce na suchu už pár let a pořád je funkční. Kalibroval jsem to snad dvakrát co to mám.
Len či ti to Václave stále ukazuje to čo má.Aby to nebolo tak ako u mňa o 150us viac.No a vlastne i ja som to všade pomeral na začiatku a teraz už len raz za sto rokov skontrolujem.Ležia mi doma len tak.Tu je na mieste otázka,či fakt nestačí kúpiť lacný šunt - pomerať a ak nemeria presne alebo sa pokazí,jednoducho kúpiť nový ako napísal NHKG.
Oprášil som ich nedávno pri L-kách.
Písal som,že starý som namočil cca na hodinku aby ukazoval na novo to čo má.Dovtedy som ho tiež držal na sucho a div sa svete ako som písal(fungoval) ,no ukazoval o 150us viac ako mal.
Jemne namočenú vatu používam pri ADWA zariadení kde elektróda ani pri KCl nekoroduje.Je proste z iného materiálu ako čínsky lacný šunt,kde nie je problém si aj elektródu úplne rozožrať.
KCl sa používa nie len ako udržiavaci ale i čistiaci roztok.Samozrejme ak nemáte poriadny merací prístroj,tak máčať v KCl bude lepšie len pre pH elektródy.
Já to mám v šuplíku v krabičce na suchu už pár let a pořád je funkční. Kalibroval jsem to snad dvakrát co to mám.
Důležité je ale rozlišovat "kalibrační roztok" a "uchovávací roztok". Zatímco pro kalibraci sondy lze použít různé kalibrační roztoky (vč. KCl), uchovávat EC sondu trvale v jakémkoli roztoku je podle mě blbost.
Já bych to neřešil vůbec, ale trochu se obávám, že po přečtení prasanovo příspěvku se toho někteří akvaristé chytnou a začnou EC sondu zcela nesmyslně máčet v roztoku KCl. To, že by se měla každá sonda čas od času očistit ve vhodném roztoku, je asi jasné. Ale že by se měla EC sonda uchovávat trvale v roztoku KCl nebo ve vatě, která v něm byla namočená (jak to prasan tvrdí ve svém původním příspěvku), je podle mě s prominutím kravina. Proti prasanovi nic nemám, ale tohle podle mě trochu přestřelil. Odkaz na materiály některého výrobce, který by takto doporučoval své EC sondy uchovávat, samozřejmě neuvedl. Jinak ale doufám, že si to nikdo nebere osobně. Já taky někdy někde něco přestřelím.
Moc to řešíte. Na přípravu vody z RO stačí levný čínský měřák. Ten se nekalibruje ani neudržuje, ale časem se vyhodí a koupí nový.
Fabrikové nastavenie takýchto meracích prístrojov sa robí tuším 345 ppm roztokom NaCl.
Robte ako myslíte.
PS: Za suchého stavu musí merač vodivosti pri správnom nakalibrovaní ukazovať 0.
prasan napsal: Dá sa to dohľadať na nete.Tuším i na oficiálnej stránke ADWA.
No, nevím, jak ty, ale já jsem na netu ani na stránkách ADWA nic o nutnosti máčet EC sondu v roztoku KCl nenašel. Budu rád, když uvedeš odkaz (jak jsem tě o to žádal).
PS: Našel jsem to zmíněno pouze u kombinovaných EC/pH přístrojů, kde je to ale samozřejmě určeno pro ošetření pH elektrody.
PPS: Někdy výrobce uvádí doporučení, že v případě, že přístroj nedává spolehlivé výsledky, se má sonda opláchnout v alkoholu, aby se tím očistila od případných nánosů. To je ale běžná rada, která se týká očištění špinavého materiálu. Jak jsem už psal, o nutnosti uchovávat EC sondu v roztoku KCl (nebo navlhčené vatě) slyším od tebe poprvé a budu rád, když mi dáš odkaz na nějaký oficiální materiál, ve kterém se takový postup doporučuje.
Dá sa to dohľadať na nete.Tuším i na oficiálnej stránke ADWA.
Do KCl som starý lacný merací prístroj namočil cca na hodinu.Už som ho nekalibroval,no začal ukazovať to čo má.Normálne mi ukazoval asi o 150us viac.(môj je bez možnosti kalibrácie,vraj kalibrovaný výrobcom).
ADWA prístroje ktoré používam sú bezroblémové(zatiaľ)
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 5
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 9100x