Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Kvalitní jehlový ventil na CO2

 

NápovědaFórum » CO2  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Kvalitní jehlový ventil na CO2
jehlové ventily od camozzi a další věci ohledně CO2 z tlakové lahve
rybicky.net/clanky/1177-co2-z-tlakove-lahve-skladame-si-svuj-set-z-overenych-levnych-komponent…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2017 19:14 Muž Daviman84 [9] Re: vlasolis
Kudy uchází? Blbá otázka, ale podle toho co říkáte, předpokládám že uchází směrem do akvárka a v tom případě se nejedná o kvalitní ventil...
Hoďte foto jak to vypadá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2017 17:24 Muž vlasolis [2] – Je ventil rozbitý
Dobrej. Koupil jsem si dnes set na napojení na hasičák, moc mi ten jehlovej ventil nesedí ... Pokud je utažený a povolím redukční ventil, prochází přes něj plyn ... Ten jehlák je taková malá černá krabička a jsou na ní 2 kolečka, jedno asi na regulaci a pod ním je druhý který nevím na co je ... Podle návodu na Youtubu jsem udělal vše správně. Nejdřív jsem utáhnul redukční, aby šel plyn ven a ten jehlovej i když je utařenej propouští ... Co s tím ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2016 10:57 Marcel G Re: Pavel Kolc
Ten vůbec nevypadá špatně. Nevíte, jaký je u něj průměr hrdla (angl. orifice) a kolik otáček lze udělat od úplného uzavření do úplného otevření ventilu? V dokumentaci jsem to nenašel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2016 09:22 Pavel Kolc – Přesný ventil
DObrý den, pokud máte problém s regulací vzduchových bublinek doporučuji NADEL 18 HR, oproti CAMOZZI je to kvalitní jehlový ventil cena 820,-Kč bez DPH (pozinková verianta) lze ho koupit i v nerezové variantě.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 20:21 Muž tonof [53] - RostlinyRe: laKatos
Ideal Valve je iba ihlový ventil, pre mňa extra drahý. Chihiros mini CO2 je redukčný s ihlovým,počitadlom bublin a manometrom v jednom za 40 euro akurát bez recenzii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 09:07 laKatos Re: tonof
Pokud by někdo šel do toho Ideal Valve na který zde poukazal Marcel G rad se podelim o náklady spojené s nákupem. Jeden bych si bral.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2016 20:43 Muž tonof [53] - Rostliny – Chihiros mini CO2
Má niekto z kolegov skúsenosti s Chihiros mini CO2 redukčný ventil s nanometrom ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2016 11:03 GP Re: Marcel G
průtok by měl být také závislý vstupnímu tlaku jehláku, takže pokud jde o jedno akvárko, měla by jít zkombinovat regulace jehlákem a redukčákem.
samozřejmě, že při požadavcích na vysoké tlaky výstupu je regulace o to složitější, že bublina představuje více plynu při atm. tlaku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.05.2016 09:51 Marcel G Re: dravec
Já se trochu obávám, že si asi moc nerozumíme. Ventily, které se běžně používají k nastavení průtoku CO2 v rostlinných akváriích, nejsou primárně určeny k regulaci malých průtoků. Extra jemně regulovatelné škrtící ventily určené pro nízké průtoky (což je náš případ) jsou extrémně drahé (jeden takový ventil stojí i přes čtyři tisíce Kč), a proto se většinou musíme spokojit s levnější (a hůře regulovatelnou) alternativou v podobě jehlových ventilů Camozzi (či ještě horších alternativ).

Pro představu: Průtok CO2 rychlostí 30 bublinek (o Ø 4 mm) za minutu představuje 0,12ℓ plynu za hodinu, tj. 0,002ℓ za minutu. Nejjemnější ventil značky Camozzi (RFO 352-M5 za ~300 Kč) je určen pro průtoky 0-55 ℓ/min. Pootočení ovládacího kolečka na tomto ventilu o 360° (tj. jednou dokola) představuje teoretické zvýšení či snížení průtoku o 3-5ℓ za minutu, z čehož plyne, že pootočení kolečka o pouhý 1° představuje zvýšení či snížení průtoku o ~0,01ℓ za minutu (= 150 bublinek za minutu). Jinými slovy, stačí, když ventil Camozzi pootočíš o pouhý 1° (tj. 1/360 otáčky), a zvýší se ti průtok CO2 o 150 bublinek za minutu! Takže teď už je ti asi jasné, že dosáhnout pomocí ventilu Camozzi systematické a spolehlivé změny průtoku CO2 třeba z 30 b/m na 25 b/m je nemožné, a docílíš toho jedině systémem pokus-omyl (prostě o trošku ventil pootočíš a zjistíš, že ti stoupl průtok až moc; tak se o kousek vrátíš zpátky a zjistíš, že už je to zase málo ... atd.). Používat ventil s průtokem až 55 ℓ/min pro nastavení průtoku 0,002 ℓ/min není tedy rozhodně ideální. Mnohem lepší by samozřejmě bylo používat k regulaci toku plynu jemnější ventily určené pro nízké průtoky. Ty jsou ale příliš drahé → cena jednoho takového ventilu převyšuje obvykle $150. Ono to ve skutečně takhle přímočaré není, protože ty ventily v sobě mají jehly, které jsou kuželovité, takže regulace průtoku není lineární. Každopádně nastavovat malé průtoky pomocí ventilu, který je určený pro velké průtoky, nebude nikdy snadné. A já moc pochybuju, že ty levné ventily, co se prodávají za pár stovek, patří do kategorie jemných ventilů, jejichž výroba je o dost náročnější, protože se zde kladou mnohem vyšší nároky na přesnost.

U velkých akvárek, kde rozdíl mezi 30 a 60 b/m nebude mít pravděpodobně "smrtící" následky, není jemná regulace asi tak důležitá. Ale já třeba používám 15L testovací akvárka, kde potřebuji udržovat stabilně pH v rozmezí 6.35 až 6.45, a můžu ti říct, že pomocí ventilů Camozzi to prostě není možné zregulovat. Kromě toho ty ventily neumí ten tlak udržet. I když to nastavíš, tak druhý ten už tam můžeš mít jiný průtok. Teď tam používám ventily Ideal Valve 52-1 s Vernierovým měřítkem (viz "metering valve with vernier handle" na Googlu), a i tak je to na hraně.

Tohle téma by ale vydalo na samostatný článek. Každopádně když už chce někdo používat ventily Camozzi, doporučoval bych použít ventil Camozzi RFO 352-M5 (nikoli RFO 383-1/8, který se běžně prodává v akvaristických e-shopech). Už jsem to tu kdysi řešil: rybicky.net/forum/8490…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2016 08:45 Muž dravec [72] - RostlinyRe: MarcelG
Dobry ventil je od rataja,
alebo tento www.aquasabi.com/…
oba mam vyskušané.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.05.2016 11:46 Marcel G Re: vavralery
U výrobku jsem bohužel na stránkách výrobce nenašel žádné podrobnější technické specifikace (což ve mně nevzbuzuje zrovna důvěru). Mohl bys mi prosím aspoň zjistit, na jaké průtoky (počet bublin za minutu = bpm) se s tím dá spolehlivě dostat? Tím "spolehlivě" myslím, že se na to dostaneš bez nějakého laborování typu "pokus-omyl". Jinými slovy, nastavíš třeba průtok 60 bpm (tj. 1 bublina za sekundu), a pak ventil postupně pomalinku zavíráš a sleduješ, o kolik bublin se ti průtok změnil při každém pootočení třeba o 1 mm. U ventilů Camozzi vím, že změnit průtok třeba z 10 bpm na 12 bpm je už nadlidský úkol. Tak by mě zajímalo, jestli je to s tímhle ventilem opravdu takový rozdíl. Úplně ideální by bylo, kdybys mohl natočit nějaké krátké video a hodit to na YouTube. Co ty na to? Šlo by to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2016 08:49 vavralery – Extol
Jak uz tu psali"Jehlovy ventil GRUN totalni zmetek pro davkovani CO2 nepouzitelny.
Vlastní skusenost.Camozzi jsem uz ani nekupoval.
Ale poradim.Regulator tlaku s manometrem EXTOL PREMIUM,,asi to nejlepší cim se da seřídit prutok CO2 cena od 180-250 bez dopravy.Ja ho kupuji v Prumyclovy dům.Jeden uz slape rok bez problemu.Ted jsem si poridil druhy.Manometr tam ani nemontujte při tak nizkem tlaku který nastavite stejne nic neukaze.Otvor pro manometr zašroubujte mosatnou zatkou1/8.Reg.ventil ma pripojeni z obou stran 1/4.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2016 14:08 laKatos Re: Hyri
ten contech je nejaky dobry ci co?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2016 13:36 R Muž afc1886 [14695] Re: Hyri
www.rostlinna-akvaria.cz/… Já jsem s tímto obchodem velmi spokojený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2016 13:25 Hyri – jehlak camozzi
Pani, kde je najlepsie kupit jehlovy ventil camozzi ? nema cenu asi riesit contech pri jednom max dvoch kusoch.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2015 13:22 Marcel G Re: Michal
Jediné, co mám, je technický list k ventilům ze série RFU a RFO, které se používají v akváristice:
store.camozzi.co.uk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2015 12:27 Michal
Měl bych také dotaz a to na zpětné ventily Camozzi. Potřeboval bych vědět nějaké technické údaje (maximální tlak, otvírací tlak, materiál těsnění atd.). Na jejich stránkách nejsem schopný nic najít.
Předem díky,
M

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2015 20:47 Muž Luko [10] Re: Michal
Zdravim, dovolim si trosku oponovat, podla mna je to tak ako som pisal, downstream pressure p2 je teda podla mna atmosfericky tlak + hydrostaticky tlak + tlak tzv. miestny teda tlak potrebny na pretecenie cez difuzor...stale si myslim, ze prave tento tzv. miestny tlak tvori rozhodujuci podiel na vystupnom tlaku p2! Ako ste pisali, atmosfericky tlak nemusime pocitat, ak pri vstupnom tlaku budeme vychadzat z udaju nanometra...ale opat pozor, je tam redukcny ventil na flasi, teda podla mna vstupny downstream pressure p1 nie je tlak vo flasi ako uvadzate, ale tento tlak p1 je mensi ...zredukovany redukcnym ventilom.
Ale moj nazor je ten, ze len sotva takto analyticky nieco dopocitate, nakolko ten tzv. miestny tlak na difozore (delta p) tak lahko spravne neodhadnete ...skratka tie udaje Cv porovnavajuce jednotlive ventili vyrobcov maju vyznam skor pre urcenie pouzitia daneho ventilu ako prakticke uplatnenie pre vypocet skutocneho prietoku ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 11:12 Michal Re: Marcel G
Ahoj,
p=h ró g je vzoreček pro výpočet hydrostatického tlaku.
p je tlak v pascalech [Pa]
h je hloubka pod hladinou v metrech, tedy 0,4 m.
ró (řecké písmeno) je hustota kapaliny, tedy v tomto případě vody a to je 1000 kg/m3
g je gravitační konstanta rovna 9,81 m/s2

p = 0,4 * 1000 * 9,81 = 3924 Pa tedy 3,9 kPa.

U toho kalkulátoru na stránkách Generantu jsem si všiml jednoho detailu a to, že zadávaný tlak je v psig. To znamená, že za nulový se bere tlak atmosférický. Atmosférický tlak tedy můžeme z výpočtu úplně vynechat, protože i manometr je kalibrovaný na nulu při atmosférickém tlaku.

"Downstream pressure" je tedy 0,6 psi

S pozdravem,
M
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2015 16:24 Marcel G Re: Michal
Mohl byste mi prosím uvést nějaký názorný příklad výpočtu. Například, když mám vyústění 40 cm pod vodní hladinou? Nevím bohužel, co je to "h (ro) g". Předem díky!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2015 12:56 Michal Re: Luko
Ahoj,
dostal jsem se sem náhodou úplně z jiné strany, sháním vhodný zpětný ventil a znám stránky Generantu. K veličinám "Upstream" a "Downstream", jsou to tlaky na začátku a na konci systému. Tedy ve vašem případě tlak v lahví s CO2 a tlak prostředí, do kterého to celé ústí. Tedy pokud je to pod hladinu akvária, pak p=p(atm) + h (ro) g. Škrcením se koncový tlak nemění.
M
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2015 00:46 Muž Luko [10] Re: Marcel G
Ahoj Marcel, čítal som tu tvoje príspevky, možno by som ti mohol trochu pomôcť...vyznám sa trochu síce skôr do hydrauliky...ale pneumatika je podobná. Čo je všeobecne pri prúdení tekutín rozhodujúce je rozdiel tlaku, alebo inak povedané tlakový spád. Teda rozdiel medzi vstupným a výstupným tlakom, čím je tento rozdiel väčší, tým rýchlejšie bude tekutina prúdiť.
-Vstupný tlak p1 zistíš odčítaním na výstupnom manometri CO2 fľaše. Vstupný tlak by mal byť konštantný v závislosti od kvality prevedenia daného redukčného ventilu (2-stupňový je lepší=udrží konštantnejší tlak)
-Výstupný tlak p2, ale bez manometra nezistíš, určite bude ale vyšší ako je atmosferický, pretože prietok bude okrem atmosferického tlaku ešte brzdený výškou vodného stĺpca a difúzorom. Čiže ťažko ho nejako odhadom určiť, ale povedal by som, že bude tak do 3-5 barov (čím máš póry difúzora-atomizéra jemnejšie tým bude výstupný tlak vyšší). Výstupný tlak by sa už nemal meniť, pretože je daný veľkosťou "záťaže" a tá by sa nemala meniť.
-prietokový koeficient Cv sa ti (podľa mňa) bude meniť v závislosti od škrtenia, teda hodnota Cv udávaná výrobcom bude pri plne otvorenom ihlovom ventile (si myslím :)). Čiže čím viacej ho budeš škrtiť, tým nižšiu hodnotu Cv bude mať...až do 0, keď bude ventil uzavretý. Samozrejme najjemnejšie bude ovládateľný keď bude mať malú hodnotu Cv a veľký počet pootočení. Zase úplne maličká hodnota Cv tiež nebude dobrá lebo ti ventil nemusí dať tvoj požadovaný prietok (napr. chceš 3 bub/s...ale dá maximálne 1 bub/s...hoci sa ti bude dať krásne regulovať počet bubliniek od 0 do 1 bub/s bude ti to naprd :))
-teplota T1 sa bude so škrtením zvyšovať, čím viacej budeš plyn škrtiť tým vyššia bude teplota plynu. Myslím, že nebude celkom správne počítať s teplotou okolia...skús zmerať aspoň povrchovú teplotu samotného ventilu.
...asi toľko z mojej strany
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.05.2015 16:38 Marcel G – Jemné dávkovací ventily
Fotka k příspěvku Koho by to zajímalo, může se podívat, jaké jemné dávkovací ventily na regulaci průtoku CO2 se dají při troše snahy sehnat, a jak si v porovnání s nimi stojí ventily Camozzi, které u nás považujeme za "velmi kvalitní".

PS: Na samostatný článek nemám dost času, tak doufám, že nepohrdnete alespoň obrázkem z mých webových stránek. ;-)

Kdyby byl obrázek odsud špatně čitelný, tak zde je odkaz na původní verzi v plném rozlišení:
dl.dropboxusercontent.com/…
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2015 15:39 Marcel G Re: Marcel G
Tak jsem o tom ještě přemýšlel a hrál jsem si s tou online kalkulačkou, a možná jsem na to přišel, tak to sem písnu (kdyby to někoho v budoucnu zajímalo).
Šel jsem na to selským rozumem:
Tlak na vstupu jehlového ventilu je jasný => to je výstupní tlak z CO2 lahve (např. 3 bary = 45 psi). Výstupní tlak je podle mě tlak vzduchu (resp. CO2) uvnitř samotného jehlového ventilu, a tudíž o něm platí, že čím více je ventil otevřený, tím je tento vnitřní tlak nižší, protože unikající plyn nemá v cestě žádou překážku. Když totiž jehlový ventil zcela otevřu, stane se z něj vlastně jakási trubička, kterou plyn proletí v podstatě bez odporu (vnitřní tlak bude nulový). Naopak, čím více jehlový ventil přiškrtím, tím větší bude tlak uvnitř ventilu. Při téměř uzavřeném ventilu bude hodnota vnitřního tlaku velmi blízká hodnotě vstupního tlaku a průtok plynu bude díky tomu nejnižší (ven bude unikat jen nepatrné množství plynu).

Takže při zcela otevřeném jehlovém ventilu bude výstupní tlak nulový (0) => průtok bude maximální, protože směrem ven z ventilu bude proudit stejné množství plynu, jako směrem dovnitř.
Při úplně zavřeném ventilu bude výstupní tlak stejný jako tlak vstupní (45) => průtok bude nulový, protože ventilem nebude vůbec nic protékat.
Při téměř zavřeném ventilu bude výstupní tlak skoro maximální (např. 44,9) => průtok bude velmi malý.

Pokud se pletu, ať mě někdo případně opraví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2015 14:21 Marcel G – Pomoc s výpočtem průtoku
Hledám nějakého fyzika, který by mi pomohl pochopit zadání hodnot pro výpočet průtoku plynu jehlovým ventilem. Našel jsem jednu webovou stránku ( generant.com/… ), kde se dá vypočíst průtok (v jednotkách SCFM = standard cubit feet per minute, což si zvládnu převést na litry za minutu). Nejsem si ale jistý, jaké hodnoty zadat do dalších polí:

Protože chci vypočíst průtok, vyberu si z první rozbalovací nabídky volbu "Flow".
1) Do pole "Cv" uvedu koeficient průtoku z datového listu jehlového ventilu (např. 0.019).
2) Do pole "Upstream Pressure" uvedu (jestli se nepletu) tlak na vstupu jehlového ventilu, tj. vlastně výstupní tlak z CO2 tlakové lahve. Takže když si například redukčním ventilem na CO2 lahvi snížím výstupní tlak na 3 bary (což odpovídá zhruba 45 psi), tak sem zadám "45". Je to tak?
3) Do pole "Downstream Pressure" uvedu (jestli tomu správně rozumím) tlak na výstupu jehlového ventilu. Tuhle hodnotu ale neznám a ani ji nedokážu dost dobře odhadnout. Vím, že standardní atmosferický tlak (v nadmořské výšce 0 m.n.m.) je 14.5 psi (1 bar). Tuto hodnotu bych sem tedy zadal, kdybych CO2 vypouštěl z jehlového ventilu přímo do vzduchu. Předpokládám ale, že když ten plyn nevypouštím do vzduchu, ale do vody (a někdy ještě třeba přes difuzor), tak bude jistě výstupní tlak vyšší. Nebo se pletu?
4) Do pole "Temperature" zadám samozřejmě teplotu v místnosti (25°C = 77°F).
5) A z rozbalovací nabídky "Specific Gravity" vyberu "Carbon Dioxide" (neboli naše CO2).
Pak už jen stačí kliknout na tlačítko "Calculate" a vyhodí mi to požadovaný výsledek.

Mohl by ale někdo prosím ověřit, jestli je můj postup správný, a co přesně zadávat do polí "Upstream Pressure" a "Downstream Pressure"?

Předem díky za odpověď.
PS: Doufám, že můj dotaz nezůstane opět bez odpovědi. :-O

Ještě doplním: Když se do polí "upstream" a "downstream" zadají stejné hodnoty (tj. stejný vstupní i výstupní tlak), výsledkem bude nulový průtok (0.00 scfm), což by naznačovalo, že vstupní tlak nemůže být stejný jako výstupní.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2015 12:20 Marcel G – Jehlový ventil Ideal 52-1
Chci se zeptat, jestli náhodou někdo tady nevlastní jehlový ventil Ideal 52-1 nebo 54-1 (prostě ze série "1")? Potřeboval bych zjistit, jak jemně je s ním možné regulovat průtok CO2. Předem moc díky za případnou odpověď.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.05.2015 10:31 Marcel G – Škrtící (jehlové) ventily
Přidal jsem tohle info i k článku "Skládáme si svůj set z ověřených levných komponent" ( rybicky.net/clanky/1177 ), ale raději to hodím i přímo do odpovídajícího vlákna. Doufám, že tento příspěvek ostatním při výběru správného škrtícího ventilu pomůže.

Takže označení škrtících (jehlových) ventilů Camozzi je následující:
RF = označení série
U4 = jednosměrný, O3 = obousměrný
8 = šroubení G1/8, 4 = G1/4, 5 = M5, 6 = G3/8, 7 = G1/2
2-M5 = Ø ovladače průtoku 1.5 mm, 2-1/8 = 2 mm, 3-1/8 = 3 mm, 4-1/4 = 4 mm, 6-1/4 = 6 mm, 7-3/8 = 7 mm, 7-1/2 = 7 mm

Takže, když mám třeba škrtící ventil RFO 352-M5, znamená to, že se jedná o ventil ze série RF (RF), obousměrný (O-3), se závitem M5 (5) a průměrem ovladače průtoku 1.5 mm (2-M5).
Ventil RFO 383-1/8 zase znamená, že se jedná o ventil se šroubením 1/8 a průměrem ovladače průtoku 3 mm.

Z toho už je jasné, že ventil RFO 352-M5 má jemnější regulaci než RFO 383-1/8, protože má menší průměr ovladače průtoku (1.5 mm vs. 3 mm). V technickém listu je také uvedeno, že ventil RFO 352 je určen pro nižší průtoky (do 55 l/min), zatímco RFO 383 pro vyšší průtoky (do 180 l/min).

A jaký je rozdíl mezi RFO a RFU? RFO-3 označuje obousměrný ventil, zatímco RFU-4 je jednosměrný ventil. Jaký ventil použijeme, je v zásadě jedno, ale rád bych zde upozornil na to, že ventily RFU-4 nemusí jít vždy úplně zavřít. To znamená, že i když štelovací kolečko zašroubujete úplně nadoraz, může vám ventil pořád nepatrné množství plynu propouštět. Sám jsem testoval 7ks ventilů RFU-452-M5, a z nich 4ks nešly úplně zavřít. Ventily RFO-3, které jsem měl možnost testovat, šly zavřít na 100% všechny. Tento neduh, kterým trpí ventily RFU-4 mi potvrdil i prodejce ve firmě Tech Con.

Takže moje doporučení ohledně škrtících ventilů zní:
- Na malá akvárka je lepší použít ventil Camozzi RFO-352-M5 (+ odpovídající M5 šroubení - např. "6512 6-M5").
- Na větší akvárka bude asi lepší ventil Camozzi RFO-383-1/8 (+ odpovídající 1/8 šroubení).
- Ventily RFU nemusí jít vždy úplně zavřít, takže těm je asi lepší se vyhnout (i když sám mám pár kousků, které zavřít jdou, ale pokud nemáte možnost si to vyzkoušet, raději bych to neriskoval).
- Pokud chcete ventily nakoupit co nejlevněji, doporučuji je kupovat třeba od firmy Tech Con ( shop.tech-con.cz ). Ventily najdete v sekci Pneumatika > Camozzi > Ventily; šroubení pak v sekci Fitinky.

www.rostlinna-akvaria.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 23:57 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Hrabi
já pamatuju ještě Petra Bílka, ten byl frajer, uměl to, ale holt dobří lidi jsou asi drazí no.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 22:41 Muž Hrabi [2] - AmerikaRe: matlala
To nevím. Já si vše vybral sám. Pracuji v oboru. Komunikace byla bez problémů. Včera jsem objednal a dneska přišlo. Pokud to ale je jak píšeš, je určitě lepší se poradit, s tím souhlasím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 22:39 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Hrabi
www.tech-con.cz/… co se kámoš nedávno ptal, stál kolem 400
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 22:38 Muž matlala [798] - RostlinyRe: VitaValke
Mimochodem doporučuju přečíst můj článek. Budeš o dost chytřejší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 22:38 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Hrabi
jo a dodám, bacha, ten člověk moc neví co a jak, sice je tam už asi rok, ale pořád, pořád poskládá i neslučitelné (úplně jiné velikosti závitů k sobě takové ani né začátečnické chyby).
Takže buď sám nebo se ozvat někomu kdo se tam trošku vyzná. Mezi ne patřím i já.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 22:07 Muž Hrabi [2] - AmerikaRe: VitaValke
Zde odkaz:
www.tech-con.cz/…

Objednával jsem to u mailto:Jaroslav.Danes@tech-congroup.com

Pokud by jsi potřeboval koupit něco dalšího, tak při nákupu nad 1.000,-Kč se poštovné neplatí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 21:29 Muž VitaValke [8] - MalawiRe: PetrP2B
Fotka k příspěvku ok, takže je to fakt šmejd :( podívám se po tom Camozi, jen to zas bude další poštovný a tohle můžu vyhodit :( zkoušel jsem i otočit vstup a výstup a nic se nezměnilo, šipka na něm žádná není
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.04.2014 21:20 Muž PetrP2B [33] - RostlinyRe: VitaValke
Naopak, čím větší tlak na vstupu jehlového ventilu, tím ostřejší nastavení. Jehlový ventil je zjednodušeně klasický ventil s jinak udělaným sedlem a hodně jemným závitem(opravdu má jehlu). Není to jako redukční ventil, který potřebuje pro správnou funkci nějaký minimální tlak na vstupu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 20:58 Muž VitaValke [8] - MalawiRe: LANOUR
rozpouštím zatím jen dřívkem nebo cigaretovým filtrem, difuzer mám objednaný takže tlak nepotřebuju, zatím mám jehlový ventil otočený tak o půl otáčky což je asi maximum a reguluju to redukčákem, kde se ručička na druhým manometru ani nezvedne, jen mě napadlo zkusit do toho z redukčáku dát třeba 4 bary a pak by možná ten jehlovej ventil začal regulovat jestli k tomu potřebuje nějaký vstupní tlak, nevim jak to má přesně fungovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 20:19 Muž Hrabi [2] - Amerika – Škrtící ventil
Dneska jsem kupoval škrťák Camozzi u Tech Con.
Pokud by to někoho zajímalo, tak aktuální cena za Camozzi RFO 383-1/8 je 274,-Kč.
Oproti jiným i dražším je to nebe a dudy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 16:27 Muž matlala [798] - RostlinyRe: KarlosS
no ono dělají i se závitem M5 (jak utahovací hřídelka tak výstupy), ale stojí skoro 2x tolik, ale pár lidí mi už psalo že je mnohem lepší. Osobně jsme nezkoušel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 16:16 Muž Dejmon [64] Re: KarlosS
JJ, pravdivá slova, já mám průmyslový a nedám :-)
www.porterinstrument.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.04.2014 15:39 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: VitaValke
zřejmě ten jehlák má málo jemný závit. Čím víc s jehlákem můžeš točit, tím je přesnější. Osvědčený (i když né dokonalý) je jehlový ventil Camozzi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 15:16 Muž LANOUR [55] Re: VitaValke
Zalezi cim rozpoustis co2,ale na 2 bary je dost ja mam 0,5-0,7
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.04.2014 13:02 Muž VitaValke [8] - Malawi – jehlový ventil
jaký je postup seřízení soustavy? pořád mi to nechce fungovat, když otočím jehlákem o milimetr tak to nebublá vůbec nebo to valí na plno :( redukčákem si to nastavím jemněji, jaký má jít tlak do jehlového ventilu? úplně minimální a jen to lehce přiškrtit, nebo je lepší tam dát třeba 2 bary a škrtit na jehláku hodně?

mám tenhle: archiv.aukro.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.08.2013 21:46 Muž ondra [168] - Živorodky
Většinu zboží už mám na novém eshopu. Na Slovensko není problém poslat
eshop.akvaristikapolesovice.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 10:13 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: jamajcan
jamajcan napsal: Pokud se s tím nebude nic dělat,tak nám tady budou takový povedení obchodníci s čistým svědomím kálet na hlavu,mastit si kapsu a smát se nám do obličeje.
Máte samozrejme pravdu. Ja len pripomeniem, že cieľom podnikania je zisk, nie spokojnosť zákazníkov. Avšak, aj príspevky ako je Vás, môžu ten ich zisk nabúrať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 08:26 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: jamajcan
taky ho mám a souhlas. Ale kupoval jsem ho v Polsku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   11.03.2013 08:21 jamajcan
Chtěl bych jěště jednou upozornit,na nekvalitní/šmejdy/,jehlové ventily zn.Grün System.Jsou nepoužitelné.Ze začátku byl již problém s tím,že přednastavená hodnota,nidy nebyla stejná,po vypnutí a zapnutí elmagventilu a musela se pokaždé dolaďovat.Po cca.1.5měsících provozu,už dokonce nejde seřídit vůbec/buď fouká o 106,nebo nepropouští vůbec.Nechápu,jak si toto může dovolit někdo prodávat.Nedřu se k tomu,abych peníze strkal do kapsy chytrákům,kteří se nestydí s čistým svědomím,tento šunt prodávat.Pokud máte podobné zkušenost a nakoupili jste u fy. www.prirodni-akvaria.cz ,kontaktujte mě prosím do vzkazů.Na Ostravské aquaburze,by měli mít stánek,tak to tam s nimi budu řešit.Pokud se s tím nebude nic dělat,tak nám tady budou takový povedení obchodníci s čistým svědomím kálet na hlavu,mastit si kapsu a smát se nám do obličeje.Takže chce to trošku akci a ne si nechat vše líbit. tone

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2013 20:19 Muž MichoCZ [891] - AmerikaRe: dravec
No tlak musí být v nějaké jednotce. Pokud to máš v atmosférách tak buď rád, že jsi ještě nevyletěl do vzduchu. Pokud to jsou pascaly tak je to mizerně málo. Já z bomby tlačím tak 0,7 baru a na ventilu to snižuju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2013 19:23 Muž dravec [72] - RostlinyRe: dravec
Sorry. Alebo sa opytam aky ma byt tlak na vystupe?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2013 19:01 Muž MichoCZ [891] - AmerikaRe: dravec
500 kočkopsů?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2013 18:48 Muž dravec [72] - Rostliny
Zdravim prosim o radu. Naplnil som co2 flasu a tlak na vystupnom vetile je nizky - cca 500 (do pocitadla sa bublinky nedostanu) oproti 2000 ked vsetko fungovalo tak ako ma. Kde je chyba?
jehlové ventily od camozzi a další věci ohledně CO2 z tlakové lahve
rybicky.net/clanky/1177-co2-z-tlakove-lahve-skladame-si-svuj-set-z-overenych-levnych-komponent…

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 3 4

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 9355x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8490?od=27