Taky bych se chtěl podělit o své zkušenosti z použitím olšových šištiček. Zajímal mne rozdíl mezi převařenými nebo spařenými šištičkami a nepřevařenými. Tak jsem udělal malý pokus.
Do částí zavařovacích láhví jsem dal šištičky přelité vařící vodou. Do druhé části láhví jsem vložil šištičky syrové. Převařené šištičky začaly barvit vodu v láhvích velice rychle, ale ani po týdnu nezabarvily vodu tak, jako šištičky nepřelité vařící vodou. Kdybych udělal pomyslnou stupnici barevnosti hnědé, přelité by nedosáhly ani poloviny toho, co syrové šištičky.
Možná, že se šištičky chovají podobně jako čaj. Hned po zalití vařící vodou se uvolňuje pouze část alkaloidů, zbytek se uvolňuje postupně. Voda při přelití šištiček vařící vodou je totiž velice zabarvená a hustá a skončí v kanalizaci. Možná by bylo opravdu lepší olšové šištičky vyvařit a tento výluh teprve aplikovat do akvária. Byla by jistota likvidace infekcí, parazitů i plísní. Také se asi vyluhuje do vody daleko více látek než do chladné vody v akváriu. Šištičky se vyluhují v akvárku asi během jednoho až dvou dnů. Takže při příští výměně vody se musí do akvárka přidat vždy nové šištičky.
Myslím si, že úmrtí tvých rybek nesouvisí s přidáním šištiček. Je to souhra náhod. Také jsem do akvárka přidával šištičky nepřevařené a vše je v pořádku.
Při sběru olšových šištiček by se měly ale dodržet určité zásady. Šištičky trhat jen ze stromu. Zásadně nesbírat spadlé na zem, z hlíny, trávy. Po přinesení domů rozložit na suché místo, nejlépe na přímé slunko. I když šištičky jsou teď na stromě už suché, je slunce velice efektivní čistič. Sami uvidíte jak najednou šištičky ožijí a kolik z nich bude zdrhat drobného hmyzu.
Samozřejmě, záleží na každém, jakou metodu zvolí. Zda šištičky sušit na slunci nebo horkyým vzduchem a přidávat šištičky přímo do akvárka nebo udělat z šištiček výluh a teprve ten lít do akvária.
Asi nejméně vhodná metoda mi připadá dávat do akvárka převařené šištičky, které jsou zbavené velké části látek. Nepomůže ani přidání většího množství šištiček do akvárka. Pochybuji, že v takto upravených šištičkách bude celé spektrum látek, které šištičky normálně obsahují.
Hlavně mne, prosím, nekamenujte za přidání mých názorů na fórum