Olšové šištičky
asi zalezi ako kde
2009 som koncom jesene zbieral
2010 zelene ako trava
...vela vody - malo slnka
"u nás" jsem je trhala na podzim, je teda fakt že stromy už byly bez listí, ale mám jich plnou bedýnku...vy to trháte až v zimě? Proč?
u nás už byly bez semínek, u vás ne?
jsou už skoro černé, včera jsem si jich shodou okolností pár natrhala, ale jak říkám, když někdo bude chtít, tak pokud to bude v létě nebo teď, mohu naškubat
0 05.01.2011 21:19 Usine – Re: stetinka
Já bych je ještě netrhal. To je lepší až na jaře, nebo v létě. Musejí být bez semínek a tmavě hnědé barvy.
mám tady u nás takovej malej hájek s asi deseti stromama, silnice je asi půl km a širokodaleko jen stádo koníků, tak kdo by chtěl, mohu pár natrhat a poslat,a le nechtějte po mně nůše!
...tak tak
2 05.01.2011 16:29 švíco – Re: seic
Hloupý není kdo draze prodává, hloupý je kdo draze kupuje
Každopádně má každý na výběr, zda se mu to vyplatí...
...no ja to az tak "neberem"
...kazda firma sa niecim musi zivit...
len poukazujem na to - trochu sa prejst - a mame to tu - tak si kazdy natrha kolko chce
no teda tá cena za to čo ti udrie do čela
...za 120 si kup radsej pivo
jelsu najdes snad pri kazdom rybniku alebo potoku...
...musim si ist nazbierat
teraz bolo dost na hov.o leto -ked som bol na jesen pozret este boli zelene
Nicméně když už je toto téma oživeno - teď je myslím správná doba pro sběr, že ano? Máte někdo tip na místo kolem Brna, kde budou k nalezení v dobré jakosti (takže ne u silnice...)?
Jinak u toho Dennerleho bych předpokládal nějakou garanci, že nejsou závadné, plesnivé atd, takže pokud by byly v Brně ke koupení a já nebyl schopný si je jít nasbírat, tak koupím, ono těch 120 korun za 50 šištiček není zase taková tragédie. Nicméně nejmenovaný dovozce zatvrzele odmítá tohle a ještě Crusta mineral dodat, takže jedině ze zahraničí...
- obecne aktualni hit nano a zvlaste tato firma
to se clovek nestaci divit...
Starší reakce
...super vec - len ja som za "vyluh"...
Hlavně se s množstvím šištiček nestresujte. Není to žádná věda. Rada pro opatrné. Vlož do akvárka dvě šištičky. Pokud se voda do druhého dne nějak neobarví, přidej další dvě. Tak to opakuj, až docílíš lehce žlutého odstínu vody. Ale dva měsíce vám tahle barva určitě nevydrží. Pokud každý týden měníš vodu, tak určitě zabarvení nevydrží. šištičky se vyluhují hned během jednoho dne, neuvolnují látky postupně, takže po výměně vody musíš dodat nové.
A nějaké opatření proti tomu?Četl jsem přlít horkou vodou..
jen bacha na zaplisněni a znečištění
Samozřejmě,klasické olšové šištičky
Starší reakce
áno tak trocha..
ale to len preto lebo nechcem príliš tmavú vodu
6 21.02.2010 20:21 GP – Re: fantuomas
pokud je tam davate kvuli vyluhu, nevylejvate si zbytecne prave to, proc to tam davate?
kouk sem na tvoje nádrže a nevím co na to říct,seš kouzelník,moc pěkné
určite sa potešia, niekde som čítal (možno aj tu na fore
), že sa lúhujú nejak prvé tri dni (túto info by som bral skor tak,že prvé dva-tri dni lúhujú naozaj intenzívne postupne stále menej) preto som svoje dal na dva dni do 10 l kýbla, druhý deň vymenil vodu a tretí deň dal do akva..bez rizika, že by som moc zafarbil vodu, no po dvoch dňoch v akváriu je zrejmé, že aj tak má "zlatý" nádych...ktorý sa s priebežnou obmenou vody vytratí (teda ak nebudem priebežne pridávať ďalšie šištice)
to bylo obrazně
prostě jich tam pár hodím (hrst by byla moc) a uvidím
, snd mě za to krevetky neodstřelí
ak nájdeš "kvalitné" kúsky a naozaj ich do 200-ky hodíš za hrsť...tak ráno sa priprav na pekne tmavý "biotop" : D
moc nad tým nepřemýšlet,to nemá cenu,šištičky sem jestě nepoužil,ale v nejblišších dnech du hledat olši ,pár jich dám do hrsti a hodím do akva,no a pak teprv budu zjišťovat ,kolik se jich hodí do mého akva ....samo se to ukáže...
Tmavá voda v akva má také něco do sebe.
Teď si tedy připadám jako analfabet. Já vezmu hrst šištiček, spařím horkou vodou a výluh naliji do akva (tedy už jsem to dlooouho nedělala). Nějaké počty, kolik šištiček, kolik ml, ... nějak neřeším
...to si musis vyskusat a premerat...ja mam napr...2-3GH a 6.8pH-vodovod...
...a pouzival "len" vyluh - teda nedavam sisky do akva...
Toto co pise radovanovo - "Obsahují důležité složky, které zabraňují nežádoucímu růstu řas. Obsahují látky hubící choroboplodné zárodky. Přirozené steroidy zvyšují chuť k rozmnožování ryb a krevet."
-"sedi"
"Snižují uhličitanovou tvrdost bez silného okyselování vody." - to je tiez pravda - ako vyluh je "kysli" dost - len
len je ako "kava" - tak ze ho "nemozes" pridat vela do vody...
ja davam 3-5ml na 12L vody ked menim... a do akva "160L" 5ml cca 2-3 den...
dík, fórum som už prešiel dávnejšie aj tieto riadky som čítal, mno ako to tak chodí vo svete "názory" sa menia, preto som to opäť vytiahol - ja som na 150 l hrubého objemu použil asi 14 šištíc a 20 menších lístkov..no šištice som pred tým lúhoval dva dni mimo akva, aby nebola voda ako káva
Vodovodnú vodu mám tvrdú s ph okolo 7,8...
Jen jsem okopíroval, co kdysi napsal Mrakoplash.....(stačí jen projít fórum):
www.krevety.wz.cz/… tady o nich pise
Účinek olšových šišek
Snižují uhličitanovou tvrdost bez silného okyselování vody. Obsahují důležité složky, které zabraňují nežádoucímu růstu řas. Obsahují látky hubící choroboplodné zárodky. Přirozené steroidy zvyšují chuť k rozmnožování ryb a krevet.
6 olšových šišek nebo 4 - 5 listů na 150 l vody je dostačující na 1 - 2 měsíce. Také listům ořešáku královského jsou připisovány podobné účinky, nicméně v menším měřítku.
Kromě výše uvedeného jsou obecně doporučovány listy: javoru, jabloně, břízy, hrušně, buku, dubu, olše, jedlého kaštanu, habru, lískového ořechu, třešně, meruňky, habru, jilmu, vrby a švestky.
Právě jsem si donesl olšové šištičky, listy dubu, buku a javoru...
R.
kortezhugo napsal: ...este dodam k starsim "reakciam" Skanky meral vyluh dig.pH metrom - 1/3 pohara sisiek...malo to pH 4.3 ...tak ze to "smelo" moze konkurovat raselinovym vyluhom...-a mate to "zadara"...
aké je podľa vás rozumné množstvo týchto šištíc ?? 1 ks na koľko litrov?? cca
...este dodam k starsim "reakciam" Skanky meral vyluh dig.pH metrom - 1/3 pohara sisiek...malo to pH 4.3
...tak ze to "smelo" moze konkurovat raselinovym vyluhom...-a mate to "zadara"...
Dnes jsem byl natrhat zásobu olšových šištiček na letošní rok. Je nejvyšší čas, dokud nejsou ještě vypršené a drží pěkně na stromech. Při dnešním mrholení byl sníh pod olšemi od šištiček zabarven do žluta.
Starší reakce
..už som si "hodil" do 150ky 5 pekných dubových listov a snáď nájdem čoskoro aj jelšové šišky, no dnes cestou zo školy som nazbieral pár suchších žaluďov v lese..sú tiež vhodné do akva ? ) ako dekorácia by boli fajn myslím ..ale
a áno myslím že to bude tá jelša ;p
0 01.10.2009 07:50 pe25tr – Re: fantuomas
Zdar.
Projdi si vsechny stranky teto diskuse, najdes par fotek toho, co najdes v lese, nebo nekde u vody.
Ale neboj, za nekolik malo let uz urcite bude v nabidce vsech online obchodu "SERA Alnus Extract Extra Effect 150ml 380,-Kc"
.
Několik obecných informací o olši - Alnus glutinosa - olše černá (neboli lepkavá) - najdeme ji v údolí podél řek a potoků, na březích rybníků a jezer a všude tam kde je podmáčená půda...Roste v nížinách a pahorkatinách, v horách vystupuje asi 800-1000m vysoko. Do podzimu se ze samičích květů vyvinou dřevnaté šištice, 14-18mm dlouhé. Obsahuje více hnědavých oříšků o průměru 3mm, roznášených větrem na větší vzdálenosti.Vzdušné pletivo po stranách oříšků umožňuje i jejich šíření vodou (zdroj: Stromy - Jar.Pokorný, Aventinum 2003)
0 30.09.2009 22:49 kaote – Re: fantuomas
Olše je latinsky Alnus, po vašem tuším jelša.
Ono se i vlese a říčních březích dá vyhledávat zeleň pomocí Googlu? No jo, pokrok nezastavíš....
..rad by som si tie šištičky nazbieral ale pod týmto názvom ich neviem nejako vygúglovať, poradí mi niekto? Ď
Starší reakce
aha takze ked to prezeniem nahodou tak to len znizi ph takze potom staci vymenit len vodu,díky
ok,ked bude taka jemne hneda to neuskodí?
To budes vidiet podla zafarbenia vody
tak neviem,asi dam 9 a 1 vyluhu...radsej menej ako vela
díky
Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 15
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 33150x