Olšové šištičky
...este dodam - vydel som "nase" raky aj v takej vode ako kava ciernej - a cierna bola od dreva a listia
co tam napadalo... co na to povie CPO - to neviem...
...to je pravda - dufam ze to nespravy ako kavu
...ja som dal tak do jemne zltohneda...
Vsetkeho moc skodi
...ja som ho daval podla farby vody...v podstate "ublizit" to nemoze...nema co...
Starší reakce
0 23.09.2009 08:52 pe25tr kortezhugo napsal: ...si to zle pochopila...ja neidem davat sisky do aqua...ja mam vyluh v 2voj decovom pohari a ci ten vyluh nebude plesniviet...trebars za pol roka???
Zdar, me vyluh (vyvar) zplesnivel ve sklenici za cca 3 tydny. Resim to tak, ze skladuju suche sisky misty caje. Caj si uvarim vzdy cerstvy.
...opravym ta ...-nie je to "obarvena voda"...
issuu.com/… ok
0 22.09.2009 14:12 jose – Re: Dixon
Moji raci ich obžierajú, velkí aj malí. Raz týždenne im pár prihodím. Do 12l dve-tri stačí.
Hezky barví také výluh z lignocelu.
Jinak pokud šištičky dáváme krevetkám, tak ty právě hodují na bakteriích a plísních an jejich povrchu, takže vyvařování může být poněkud kontraproduktivní. Nevyvařováním jsem dospěl i k tomu, že mi občas z nějaké té šištičky roste nová olše
.
Ale pokud by mi šlo o maximální bezpečí a čistotu, například u ktrevetek, které nejsou za babku a jsou trochu víc camprlich, vyvařoval bych asi taky.
0 22.09.2009 09:58 petulevrtule – Re: kortezhugo
tak výluh je jen obarvená voda, to se rozptýlí v akvárku a tím to končí. Já používám rašelinový výluh, ne ze šišek...předpokládám, že účinky to bude mít stejné a nic plesnivět nebude...
...si to zle pochopila...ja neidem davat sisky do aqua...ja mam vyluh v 2voj decovom pohari a ci ten vyluh nebude plesniviet...trebars za pol roka???
0 22.09.2009 09:24 petulevrtule – Re: kortezhugo
teď jsem trošu mimo, co by mělo plesnivět??
mě se tedy ještě nestalo, že by nám šišky v akvárku plesnivěly
krevetky na tom pořád hodují - nonstop
...aj si "len" vyluh spravim...som to dal 2dcl pohara po vrch a zalial vrelou vodou...je to pmavo hnede ledva vidno do pohara...len to chcem este preliat na nove sisky...chcem to mat riadne "turbo"...
...len neviem - nezacne to plesnut alebo nieco??? - ten vyluh robim to prvy krat zato sa pytam....
0 22.09.2009 09:05 petulevrtule – Re: Eff
Asi máme divné šištičky
I když sbíráme přímo ze stromu, nevěřím tomu, můžou tam být červíci Pepíci apod. Pro svůj klid si to raději převařím
Pokud šišky nasbírám přímo ze stromu, stejně jako dubové listí, pak to rovnou hážu do akvárka. Krevetky si ještě nestěžovaly. Řekl bych že vhodná doba pro sběr bude slunečný den po prvních mrazech až to vše hezky proschne. Barví příjemně a odhadnutelně.
0 21.09.2009 22:34 petulevrtule – Re: Dixon
Já je vyvařuji, jak už jsem tu psala...Nehorázně to barví vodu...Pokud se to vyvaří, tak to potom tolik nebarví
JJ, presne to iste sa stalo, *nestalo* aj mne. Treba ich vyvarit. A potom ten vyluh naliat do AQ.
Akurat som chcel napisat, ze by to bolo prijemne spestrenie jedalnicka pre ryby
Já tu havěť vyháním razborama, a jak si mlaskaj
.
...haved som vyhnal
susicom na vlasi...
0 21.09.2009 11:17 jose – Re: kortezhugo
viac ako dva roky nevydržia na strome, vietor to nedovolí
a ešte jedna vec, daj ich vysušiť na okno len pozor, je v nich veľa hávede
...tak vcera som bol zbierat - bolo ich fakt dost...len "nove" su zelene a zacinaju hnednut ale nebolo ich vela...ale hnedych "otvorenych" bolo vela...
...tak ze niektore su asi aj dost stare - 2-3-4 roky...
...tak som zbieral tie najvecsie - najkrajsie co boli otvorene...
0 20.09.2009 16:21 karolO – Re: zeck
hodil som 14 sisiek do litra vody. varil 10 min. voda je poriadne tmavo hneda! ale asi to bude aj vec svetla! takze mam co robit
0 20.09.2009 16:17 zeck – Re: karolO
Až bude voda barevná.
0 20.09.2009 16:15 karolO – Re: karolO
eeeeee....staci 10 minut???????
0 20.09.2009 16:11 karolO – Re: zeck
Dakujem! uz variiiim!
0 20.09.2009 16:10 zeck – Re: karolO
Ano
0 20.09.2009 16:08 karolO – Re: karolO
tak som nasiel konecne jelsu a nazbieral som sisky. par uz je v akva ale stale nieje voda taka aku by som chcel. mozem vyvarit par sisiek vo vode a tu potom naliat do akvarka?
0 18.09.2009 11:54 karolO – Re: jose
OK ! Diky
0 18.09.2009 11:48 jose – Re: karolO
Ja by som ich tam nedával, je to ihličnatý strom a účinok jelšových je overený. Jelšové šišky, ketapang leaves-mandlovíkové listy, a potom ešte naše listnaté dub, buk...
0 18.09.2009 11:21 karolO – Re: jose
a nemozem pouzit sisky zo smrekovca opadaveho? sorry ze som uz zalozil temu...
...ok - len ja to skombinujem - ked pojdem na huby - aby som "naprazno" nesiel
0 18.09.2009 11:00 jose – Re: kortezhugo
musia byť už dozreté, ak nie, pozbieraš minuloročné, zbieraj iba zo stromu a farba musí byť tmavá, šištice otvorené bez semien, nie zelené
...pises ze nove su este zelene???...a kedy dozrievaju - kedy su dobre...???
Pořád mám dilema jestli pustit Palmatky za Cherynkama, aby chudinky neměly všechny Cherynky černou korunku na ocase.
šíši visí ještě loňské, tuhle jsem sbíral ale už nemají grády, jsou vyluhované a nové jsou ještě zelené, to je prekérka
0 17.09.2009 19:45 petulevrtule – Re: kortezhugo
Ne ne, zdravé rostliny nepožírají, pouze listy, které odumírají. jako první krevetky doporučuju stejně jako ostatní cherryny, i když mám tři druhy a zachvíli budu majitelkou palmat
musím říct, že na ty červený potvůrky se kouká nejlépe. Do takhle malé nádrže max. 5 ks, protože jsetli se jim bude dařit, určitě budeš mít zachvíli překrevetkováno, cherry se množí velice dobře, my už máme něco kolem 200 ks...
...idem si pozret tie krevety...
- mam este jedno prazdne aqua cca 12L - predtim ako karantenna nadrz... - na to staci aj 10litrove plastove vedro...
...chcem s toho ciste rastlinne male aqua bez ryb...
...nepustia sa tie krevety do rastlin???-pripadne kolko ich dat na 10L vody???
0 17.09.2009 18:48 petulevrtule – Re: kortezhugo
JJ Amazon používám taky
A dubové, bukové listí, olšové listí, z jabloně...Co se kde najde
Dál taky na doporučení kopřivy, poprvé se toho ani nedotkly, teď po tom jdou krevetky jak slepice po flusu
...este som ich nezbieral - zato sa pytam...
nemam ani krevety - "zatial" - ale clovek nikdy nevie?
...pouzivam toto...
www.dajanapet.cz/…
...a docital som sa ze tie sisky maju podobne vlasnosti...
...tak to skocim aj na huby jednym "vrzom"
0 17.09.2009 18:14 petulevrtule – Re: kortezhugo
Tak já už sbírám od léta... v parku...takže asi už jsou...nebo že by tam visely ještě loňské??? U nás tu nikdo nekrevetkaří, teda alespoň o nikom nevím
Tak třeba šišky nikdo u nás nesbírá
Kdžytak můžu někomu poslat, jestli nemáte
...su uz dozrete??? daju sa trhat???
0 17.09.2009 18:10 petulevrtule – Re: Vocko88
Tak já je trhám přímo ze stromu...kdybych sbírala ze země, určitě bych převařovala...Každopádně obarvení žádoucí je, ale je vidět, že jsi je ještě převařit nezkoušel
Voda je z toho úplně černá a pokud tam dáš větší množství, voda bude zachvíli úplně hnusně hnědá - a to prý neprospívá rostlinám. A hlavně to vypadá pak opravdu ošklivě...
...ja sa chcem opytat ... ci uz su dozrete???...ci sa mam vybrat na zber???...
Přidat reakci
1 ...... [13] 15
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 33150x