Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Terčovci - rozmnožování, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Terčovci - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2016 13:40 Muž Klinas [13] – Potěr
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak jsou o den starší. Je jich o 8 méně. Ráno jsem jednu našel pod mechovou koulí, tak jsem ji odstrkal až na oči rodičů, ty si potěru hned všimli a dali ho zpět (v noci trochu svítím). Myslím že takhle nějak zmizeli ostatní. Dnes je vidět, jak se jim těla začínají protahovat o proti včerejšku.
Menší ryba z páru již nasadila sekret, vypadá to jako plísen co se místy odlupuje.
Mám otázku, jak se udrží potěr na tom kořenu ? Je nepřetržitě přisátý ? A může rozplavaný potěr sežrat tetra neonová ? Já teda myslím že ano, za předpokladu, že se od rodičů vzdálí.
Má někdo zkušenost ?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2016 01:54 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: Klinas
Gratuluji k potěru,tření po výměně vody je logické,terčovci se v přírodě vytírají v záplavové oblasti,mimo hlavní řečiště období deštů.Držel bych pH, mezi 6,2-6,8.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.07.2016 10:36 Muž Klinas [13] Re: Tojsouvěci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak a je to tu. Já to vůbec nechápu od nakladení jiker je PH 7,6. Trochu na to kašlu a když měním vodu tak rovnou chlorovanou z vodovodu a měnil jsem ji asi 3 dny před nakladením jiker a ne málo 75 % , dělal jsem měsíční velkou údržbu s velkým odkalením. (vím že se to tak nemá, ale asi jim to prospívá) .
Četl jsem že PH přes 6 by mělo rozbít buněčnou strukturu jikry. Tak jak je to možné ? Měřič jsem pro jistotu kalibroval, vše sedí. Je to první tření jejich i moje. Co lidí se stará, věnují tomu spoustu času, mění vodu ob den ph udržují tam kde má být a nepovede se to. Já nedělám nic a ono to jde. Jak je ten svět nespravedlivý. ;-) Třeba je nezačnou vodit a ostrouhám, ale vzhledem k tomu, že se k nasazení sekretu zvyšuje PH opět nemusím dělat nic. :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2016 12:37 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: Klinas
Ryba s protaženou hřbetní je pravděpodobně samec (stoprocentní jistota u ryb,bez výrazného pohlavního diformizmu se dá určit sledováním při tření).Plíseň je na neoplozených defektních jikrách,pokud se larvy nevykulí do cca 62 hod.,může být jednou z příčin osmotický tlak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2016 07:57 Muž Klinas [13] – Jikry
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak je to třetí den a nic se neděje, pár jiker je plesnivých, ale jinak nemění barvu ani vzhled. Proto si myslím, že z toho nic nebude. Rodiče se starají vzorně, střídají se v ovívaní a o proti ostatním jsou hodně černé. Zde jsem se dočetl, že potěr přitahuje černá barva, tak asi proto. Která ryba je samice ? Ta menší bez ostruhy(je menší o třetinu)?

Mimo jiné jsem se rozhodl vytvořit vytíračku. Jsem po nákupu filtrů,RO atd. a čekám na svaření konstrukce. Za otočené fotky se omlouvám (mobil), ale už musím jít makat.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2016 01:41 Muž Klinas [13] Re: Klinas
Fotka k příspěvku No hlavně že se povedlo. Já ted řeším, co mě asi tak udělají jikry ve společenském akva. vůbec nechapu jak je to možné, ale mam je tam. Na kořenu, cca 70 jiker. Chovám terče hlavou proti zdi, bez výměn vody, odkalování atd. (jednou měsíčně, krmím jen granule) Prostě přibyla práce a není čas. Jo a to akva má 200 l. Přečetl jsem téměř celé vlákno, tak jsem ted zase chytřejší. Uvidíme, je to první výtěr. A ani se to ted nehodí. Ale já jsem takový smolař, že se to na potvoru povede. A já budu muset řešit artemie, rozplavávačku atd. Jako by to nemohlo počkat do září, to budu mít fůru času na pořád. :)
PS: Trochu mimo, nechápu proč o stránku zpět tady někdo odrazoval kluka co chtěl zkusit chov terčů, to že jede na 2-3 týdny na služební cestu neznamená, že je nemůže mít. Že mu někdo tvrdí že mění vodu každý druhý den, neznamená, že bez toho nemůžou být. Viz u mě. Za mě je to nejodolnější ryba co jsem kdy měl. Dřív padne tetra než terč.
:-P
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2016 12:10 nero Re: nero
jelikoz mi nikdo nebyl schopen poradit nebo nechtel. vyter se podaril i ve spolecne nadrz i se sterkem i rostlinama. neni sice buhvi jak velky ale je . neni to na kseft jako u vetsiny diskusaru.pri teplote 27c a ph 6,5 az 7. pri nocnim prisvetlovanim led diodama. dik za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2016 20:31 nero – poradi nekdo s odchovem tercovcu?
Mam mlade pary. Vytreli se ve spolecne nadrzi,sice jsem je oddelil sklem. po vytreni a vykuleni je 2 dny vodili a pak zmizeli. jak zjistim jestli maji sekret. to vse se opakuje skoro kazdy tyden.voda i teplota je stale stejna.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 14:59 Muž PEPIS1 [11] - Rostliny
Ahoj, dají se Terčovci krmit nasekanýma a vypranýma žížalama?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2015 10:01 0 Re: finnnp



Je tedy u terčovců doporučitelné využít ty osvědčené barevné páry k "podložení" jiker od těch přírodních problematických ?

Když jikry přijmou a plůdek odchovají, tak z toho úspěšně odchovaného potomstva, se už dají sestavit nové a o své snůšky spolehlivěji pečující matečné ryby a zbylý přebytek vychovaného hejna se rozprodá.

Je to tak? Lze to doporučit ostatním, kteří budou chtít udělat podobnou změnu ve svém dosavadním chovu u druhu Symphysodon ?

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2015 22:13 finnnp Re: TRULY
Tak tři týdny to už je dost...Při větší nádrži a dobrém filtru by při amaterském chovu stačilo vodu měnit jednou týdně....Na druhou stranu mohu z vlastní zkušenosti říci,že jsem neměnil vodu třeba dva měsíce a prd se stalo...Prostě ztráta inspirace a akvaristické nálady.Teď od toho nejsem opět daleko,protože na co sáhnu to hoří....Rozprodal jsem osvědčené páry,protože už mě neba barevné ryby a vrhnul jsem se na přírodnější barvy...Nové ryby mě,ale přivádějí k šílenství.Nové páry jikry požírají některým zase plesnivý.A nakonec pár lezbických párů které né a né přepárovat.Nejraději bych to všechno spláchl a koupil nové ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2015 20:22 Muž TRULY [164] Re: romant
tak to asi idem od toho. Casto chodim na sluzobky teda aj na 2-3 tyzdne a ori tolkej vyemen vody to nemozem nechta na manzelku. Tak asi tak. Viem ze chov je nsrocny a ryby su krasne ale asi je rozhodnute.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2015 19:35 finnnp Re: TRULY
Čím větší tím lepší....Na druhou stranu.Já byl nucen kvůli vytápění akvária trochu zmenšit.Dneska nejvíce používám akvária 240 L.Vodu měním co druhý den a výkaly a zbytky krmení odsávám denně.Růst ryb je asi stejný možná trochu pomalejší.Většinou se uvadí na 1 rybu minimálně 50 L vody.Mě osobně se to zdá málo.Ve 400L 8 ryb je prostě málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2015 18:49 Muž acik [416] Re: TRULY
v první řadě musíš vědět předem jak se o akvárium budeš opravdu starat,jaké akvárium budeš chtít vytvořit a jak největší akvárium můžeš mít... Já mám osobní zkušenosti takové,pořídil jsem 450L rostlinné akvárium,tam jsem prdnul 10 terčovcu,sice zasadní problémy jsem neřešil,jen jsem měl problémy s krmením,pořád krmení někde zapadávalo,tak jsem se rozhodl a ryby šly k mému kamarádovi a pořídil jsem další akvárium 360L,dno hole jen s tapetou a korenem,do takového akvária jsem dal 16 placek v 5-6cm a pěkně jsem do nich cpal krmení a měnil vodu i 4x týdně,někdy více i jak 80%,ale takto max 1x týdně,jinak 1/3 až 1/2, dnes bych terčovce do rostlinného akvária nedal,ano nějaké rostliny jo,může mi někdo tvrdit,že je vše v pohodě,ale může to být v pohodě ale na úkor krmení, nezvládnou vše rozhodně zbaštit , někde něco vždy něco někam zapadne a kdo tvrdí že ne,kecáááá :)


a hlavně terčovci jsou opravdu prasátka,těch výkalu,to jsem nečekal,až jsem to viděl právě v holém :) opravdu slušné nálože :)

ale na chov jsme mimo téma :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2015 18:40 R Muž romant [27987] Re: TRULY
Tak na odchov(když se budu držet vlákna) ti bude bohatě stačit klasická kostka 50x50x50cm, ale ty se asi ptáš jaký "nejmenší" bude akceptovatelný, rozhodně to nebude 200 litrový akvo, uvažuj o 300 a více litrech do toho obýváku a počítej s tím, že to bude chtít další akvária, jako rozplavávací atd. No prostě o jednom akváriu to není, když se do toho bude chtít pustit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2015 18:27 Muž TRULY [164]
Zdravim, minimálna vekosť nádrže na chov terčovcov v obývaku? :) Je mi jasne že ak chcem 10 tak je to vačsia nádrž, ale všeobecne 1ks koľko litrov cca? Vdaka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2015 23:01 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: tatianaZ
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2015 21:27 Žena TatianaP [77] - ŽivorodkyRe: acik
,,velmi pekne dakujem...konecne v tom mam jasno.. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.04.2015 20:54 Muž acik [416] Re: tatianaZ
◾1. Den

Před nakladením jiker, pár neustále očisťuje své předem určené místo pro budoucí jikry.
◾2. Den

Vajíčka začínají postupně tmavnou.
◾3. Den

Během třetího dne nastává vylíhnutí.
◾5. Den

Potěry začnou objevovat okolí celého akvária a pomalu vyhledávají své rodiče.

Tento den se počítá jako den narození.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2015 20:29 Žena TatianaP [77] - Živorodky – poter?
,,mam otazku,po kolkych dnoch od vyteru sa liahne poter??dnes sa mi opat vytrel par blue diamond a nikde sa neviem docitat kolko to trva..vsade su len informacie o odchove,krmeni plodiku,ale neudavaju kedy sa asi liahnu....
Dakujeem za info ;-)
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2015 22:01 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Romy
Chudáci dospělý
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2015 20:19 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: lapi
Nejen tam... ;-)
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/…

Použil jsem jen část svého článku. Mimochodem,a co bys chtěl vědět víc???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.03.2015 18:25 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: lapi
Když se larvy rozplavou, začnou se krmit kožním sekretem rodičů. To trvá asi tak 4-6 dní, pak se začíná přikrmovat drobnou artemií. Mladé lze odstavit po čtyřech týdnech a přelovit do větší nádrže, kde dále porostou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2015 15:48 lapi
zdravím vas kluci, chci se zeptat za jak dlouho mam dat mladym terčum artemku po rozplavaní( ted jsou na rodičích). diky Lumír

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 21:13 Muž acik [416]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku tak a marlbora jsem hodil do vytíračky,jsem zvědav jak dlouho to bude trvat :) pigeoni po neuspěchu zas prdí jikry :)

 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   17.01.2015 10:50 Muž Priest [325] - Cichlidy
Fotka k příspěvku Krásná fotka.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.01.2015 19:22 finnnp
Chtěl bych se podělit o jeden postřech.Mám 10 kousků Royalů na spárování.Večer přijdu domů a na kuželu jikry.Obě ryby co kužel hlídali odlovím a do klasické výtěrové krychle.Po dvou týdnech opět výtěr.Tentokrát výtěr pozuruji a něco je divně.Samice klade jikry a samec jen čumí.Okamžitě přistoupím k prohlídce kladélka.Situace je scela jasná obě dvě ryby stejné kladelka.Velké tlusté kůly.Tudíž planý výtěr dvou samic.Byl jsem o tom na 100% přesvědčen.Pro nechuť a málo času.Ponechávám obě ryby v krychly...Čas běží a najednou se na kuželu o který už jsem nejevil zájem třepotají ocásky....Takže ryby ze mne udělali dvojnásobného blbce.Je to snad poprvé za dvacet let co jsem nerospoznal ryby ani podle kladélka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   11.01.2015 19:43 Muž acik [416] Re: romant
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku zkusím ještě jeden pár Marlbora,mám tam nádhernej pár :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2015 19:23 R Muž romant [27987] Re: acik
Njn, to jsou ty začátky, za rok už to bude rutina s myšlenkama, jak se jich zbavit. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2015 19:22 Muž acik [416] Re: romant
ani nevíš jakou mám radost,tak jsem se trápil 2 měsíce :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2015 19:17 Muž acik [416]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku držte palce pánové a dámy,snad to výjde :)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2014 20:28 Muž acik [416] Re: Priest
to bych musel dat pryc aspoň polovinu aby se PH hnulo když mi z osmozy leze ph 6 a ja potrebuji ph 4.6 dostat na 5.2 :) vymenil jsem 25L a skoro se to nehnulo,pustim tam vzduchovani,to by se ph mohlo zvednout,ale pujde nahoru i vodivost a tu už mám upravenou,jedina možnost tu vodu z osmozy proste vrznout do normálního akva a bude,co vy na to?

ty trošky vody co osmóza udělá do 125L mě už nezabije,nechal jsem protest 13 kubiku do odpadu,když jsem proplachoval osmozu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2014 17:00 Muž Priest [325] - CichlidyRe: acik
Já bych odpustil a přidal z osmózy.Tu "odpuštěnou" :-) dej do kýblu a můžeš ji později použít opět ke snížení ph.Do vývojové vody bych jedlou sodu nedával.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2014 16:57 Muž acik [416] Re: Priest
vodu jsem tam daval z osmozy,jenze akva je skoro plne,tak bud zvýšit sodou,nebo proste část odpustit a dodělat z osmozy,jenze nemam ted kam odpustit :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2014 16:51 Muž Priest [325] - CichlidyRe: acik
A proč tam jen nepřidáš té vody kterou jsi původně okyseloval?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2014 16:41 Muž acik [416]
chci se zeptat,nachystal jsem vodu v akvariu a snizil moc ph,když ho zvysim sodou,muze mit soda vliv na vyvoj jiker? chci tu vodu nachystat na presny parametry,pak vodu precerpam k plackam

nejedná o velké zvyšování,není to ani jeden stupeň

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2014 09:20 Muž acik [416] Re: rriki
a je to,koupil jsem topitko,teď jsem prijel že odlovim a jsou mladý pryč :( :(

rriki napsal: Oni je nesežerou hned až když se začnou z jiker kulit larvy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 22:40 Muž rriki [818] - CichlidyRe: acik
Oni je nesežerou hned až když se začnou z jiker kulit larvy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 22:18 R Muž romant [27987] Re: acik
rriki napsal: Vyberou ,rybičky sežerou a budou se starat o nový a než se to naučí tak můžeš přijít o několik výtěrů.V tom, co zde napsal kolega, no jak by taky ne, je více vorezlejší, je ta pravda, stále se učí, stále se učí, tedy ty ryby ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 22:12 Muž acik [416] Re: rriki
oka,zitra koupim topítko a akvarko tu mam,takze to prelovim,zabronozku uz jedu,takze to budu krmit,snad to dají,jen dřív jak zítra k večeru to neprovedu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 22:12 Muž rriki [818] - CichlidyRe: romant
to by šlo :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 22:11 Muž rriki [818] - CichlidyRe: acik
Vyberou ,rybičky sežerou a budou se starat o nový a než se to naučí tak můžeš přijít o několik výtěrů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 22:06 Muž acik [416] Re: romant
hrnek mám ,topíko tam nestrčim,tak hrnek dam na radiator :-D :-D popřípadě daruji případnému zájemci těchto 15 prcku,jen osobně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 22:05 R Muž romant [27987] Re: Priest
Priest napsal: Nebo hodit mladé do elementky a zkusit je odchovat jen na žábronožce. Za úvahu to stojí, už mají trošku velikost a dvě mouchy jednou ranou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 22:04 Muž Priest [325] - CichlidyRe: rriki
Nebo hodit mladé do elementky a zkusit je odchovat jen na žábronožce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 22:00 Muž acik [416] Re: rriki
tak tomu necham volny prubeh,at si vyberou rodice?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.12.2014 21:45 Muž rriki [818] - CichlidyRe: acik
To je průser,máš na vybranou ,bůď zkusíš nový výtěr jestli jich bude víc ,ale o první malý přijdeš a nebo zlikviduješ jikry a dochováš předešlý výtěr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 19:19 Muž acik [416]
Fotka k příspěvku 10 dní mladé rybky a znova jikry :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2014 22:11 Muž acik [416] Re: rriki
rriki díky moc!!! no to právě řeším,buď ostatní terče co mám v 360 dám do 450L a z 360L udelam rozplavavacku.... snad jim to bude stačit :)

rriki napsal: To je úspěch co se Ti povedlo,vykulilo se jich pár ,to je vodou to musíš doladit,ale už vodí a to je úspěch,mě u některých páru ryby jdou do kouta a nic ,jinej v pohodě. Já tedˇčekám jak dopadne toto.PS: Už si náš hop teď přijdou na řadu rozplavávačky atd chudák manželka :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.12.2014 22:03 Muž rriki [818] - CichlidyRe: acik
Fotka k příspěvku To je úspěch co se Ti povedlo,vykulilo se jich pár ,to je vodou to musíš doladit,ale už vodí a to je úspěch,mě u některých páru ryby jdou do kouta a nic ,jinej v pohodě. Já tedˇčekám jak dopadne toto.PS: Už si náš hop teď přijdou na řadu rozplavávačky atd chudák manželka :-D
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 13 14

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 19246x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7134-tercovci-rozmnozovani-odchov?od=51