Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Tmavé dno

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Tmavé dno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2018 12:06 Muž erwinek [40] - Skaláry,Corydoras ,Thoracata,Echinodory – Dno z hnědého uhlí.
Před mnoha lety,když ještě byla chuť pro experimenty,jsem použil na dno hnědé uhlí,podle návodu v časopisu A+T.Rostliny rostly dobře,barva rostlin a neonek velmi dobrá,když jsem ho po roce rušil byl kořenový systém Echinodorů mohutný a zdravý.Tenkrát nebylo mnoho možností pro založení tmavého dna.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2018 15:21 Maq Re: Waaw
Do těch substrátů pro bonsaje bych nešel. Jednak je děsně drahý, jednak určitě obsahuje spousty prachu, což bonsajím nevadí, v akváriu ale ano.
Podle mé zkušenosti mnozí příliš snadno opomíjejí skutečnost, že potoky/říčky s docela tmavým substrátem nejsou žádnou výjimkou. Nahrabat si písek v nějakém takovém potoku (ono se to asi nesmí, že?) je podle mé (dávné) zkušenosti cesta k nádhernému substrátu.
Nejde přitom jen o barvu, ale taky zrnitost a "hranatost".
Jestli Ti na tom tak záleží, tudy vede cesta k pravému, nebílému, velmi přirozenému substrátu. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2018 15:20 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Waaw
Nechtěl jsem tě odradit od nalezení správné varianty pro tvé dno. Ale tvůj příspěvek o Sanza (to, že stále hledáš něco nového) tak nějak naznačil, že pohrdáš radami níže. Možná se mýlím, ale z toho, co píšeš mi přijde, že jsi na vlastní oči neviděl zaběhlý flexiobklad ani písek (jinak bys neřešil lesklost flexiobkladu a světlost písku).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2018 14:47 Waaw Re: RE5PEKT
Diky za snahu, nebudu tedy diskuzi o tmavem dne tady protahovat. Neresim problem kde neni. Proste jsem se zaptal na konkretni zkusenosti s nekterymi substraty, ktere mne zaujaly jen na zaklade fotky a popisu. K tomu snad diskuze slouzi. Proste mam svoji predstavu a te se nehodlam vzdat, i kdyz si opakovane prectu, ze bily pisek vlastne po case bily neni a cerne flexiobklady, ktere se mi nelibi, se mi maji libit, protoze se libi ostatnim. Ted uz je to vec vkusu a ta neni moc k diskuzi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2018 14:27 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Waaw
www.hornbach.cz/…
www.hornbach.cz/…

Přirozenějšího asi nic neseženeš. Ale stejně mi přijde, že řešíš problém, který není.. dostal jsi hodně reakcí, které vyvrací tvé obavy z jednolitosti, vzhledu zrn, lesku zrn a já nevím z čeho všeho. Flexiobklady nevypadají o nic méně přirozeně, než písek. A pokud máš nějaké zkušenosti s pískem, jistě víš, že si světlou barvu moc dlouho nezachová. Takže o co jde?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2018 13:37 Waaw – Sanza
Dalsi substrat, ktery by mohl byt zajimavy je Sanza. Nemel jsem ho v ruce, pouzivaji ho bonsajiste. Jedna se o korejsky substrat, porovity, vzdusny, vypada docela zajimave, prirozene. Tentokrat se nejedna o paleny jil ani granulovanou hlinu, ale ma jit o mlete nerosty frakce 2-6mm, pravdepodobne vulkanickeho puvodu. Netusim, zda neni ostry, ale podle fotky vypada pouzitelne. Nikde jsem nenalezl jeho mernou hmotnost.

www.svetbonsaji.cz/…

Udajne ma mit lehce alkalickou reakci, takze nic pro mne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 21:04 Waaw Re: Kubaa
No vzdyt ja vim. Mam v planu jeden brazilsky biotop, ktery je znamy svym neobvykle tmavym piskem a minimem spadanych listu :-D
Treba tenhle je trochu tmavsi:
youtu.be/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 21:01 Muž Kubaa [718] Re: Waaw
Nemusí, ale jak vidíš, ten písek je světlý. Kdybys ho vypral byl by ještě světlejší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 20:50 Waaw Re: Kubaa
Ne vzdy musi byt listi
youtu.be/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 20:37 RAP Re: Kubaa
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 19:33 Muž Kubaa [718] Re: Waaw
Protože, budu se opakovat, ty tetry patří nad to listí :)

www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 19:24 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Waaw
A keď budú na hladine plovoučky a hnedá voda myslím že tmavé dno vznikne i z kremičitého piesku :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 19:20 Waaw Re: vaaclav
Zatim se to stale v hlave planuje. Bude to kolem 500l, smerem do Jizni Ameriky, ale jeste nevim jak moc verne biotopove to bude. Vzdy jsem choval tetry, takze tam urcite nejake hejno bude. A i kdyz tmave dno se v JA na dostupnych videech moc nevyskytuje, tem tetram to tmavsi dno vyluzene slusi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 15:07 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Waaw
Co plánuješ za akvárium že ti tak záleží na barvě písku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 13:47 Waaw Re: Kubaa
Souhlas, nicmene ta plocha se plne zapoji jen v pripade pudniho filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 13:16 Muž Kubaa [718] Re: Waaw
No, písek má mnohem (řekl bych že o několik řádů) větší plochu než pozadí. Konkurovat mu může jedině filtrační médium.

Jasně, že se z toho neuvolňuje nic, z čeho by byly ryby břichem vzhůru. To už by se vědělo. Jde spíš o věci jako hormonální dizruptory apod., které by mohly například ovlivňovat chuť ryb k rozmnožování apod. Tenhle typ bordelu není pořádně hlídaný ani u plastů používaných pro lidi v potravinářství, viz aféry kolem BPA apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 13:13 Waaw Re: RE5PEKT
Je pravda, ze kdyz si udelas 3D pozadi s epoxidu, tak tam mas v podstate velkou plochu chemicky srovnatelnou s barvenym piskem. Nebal bych se az tak nezavadnosti pisku z flexiobkladu. Spise mi opravdu vadi ten vzhled jednotlivych zrnek. Zda se mi to leskle a neprirozene jednolite.
Druha vec je, ze se barveneho pisku na trhu objevilo mraky, klasicke flexiobklady snad uz ani neexistuji (nekdo je prevzal) a u nekterych vyrobcu se tu obejvily stiznosti na smyvani barvy a malou mechanickou odolnost povrchu.
Ja proste radeji budu dal hledat neco nebarveneho, cas zatim mam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 12:44 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Kubaa
Aha, teď jsem si pročetl začátek. On píše, že celé tmavé jednobarevné to nevypadá přirozeně (s čímž souhlasím) a zároveň nadhazuje smíchat černý a hnědý (takže jsem si mohl svůj komentář vlastně úplně odpustit). Potvrzuji, že smíchaný vypadá dobře (kamarád má smíchaný černý, hnědý, červený a bílý a vypadá to velmi přirozeně.. můžu zjistit, v jakém poměru to míchal). Co se přirozenosti vzhledu zrnek týká, vypadá to stejně, jako hrubší písek. Co se chemismu týká, nevím. Koupil jsem červený do betárka v Bráníku cca před rokem a není problém. Problém mám spíš s Dennerle 9in1 podkladem, který uvolňuje vše možné chemky nekontrolovatelnou rychlostí (jsem chtěl jít s dobou a poprvé použil výživný substrát, achjosad ).
Jinak s tebou souhlasím, v akvárku se také vždy snažím mít vše co možná nejpřírodnější (v rámci mých možností a schopností).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 12:35 Muž Kubaa [718] Re: RE5PEKT
Diskuse začala tím, že flexiobklady nevypadají nic moc. S čímž souhlasím. Já mám navíc u všech umělotin trošku obavy, aby to něco nevylučovalo do vody. Možná ne, ale amatérsky to ověřit nejde a případné následky mohou být plíživé a těžko odhalitelné (hormonální disruptory etc.). Možná je to trošku paranoidní, ale představa, že většina povrchu v akváriu je tvořena jakousi syntetikou mi moc klidu nedává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 12:29 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Waaw
Doporučil bych flexiobklady, je to jen o něco hrubší, než písek a vypadá to skoro jako písek a dělají různé barvy.
www.zoobranik.cz/…
Ideální by asi bylo smíchat ten hnědý a černý v určitém poměru.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 00:45 Muž Kubaa [718] Re: Waaw
Tím jsem chtěl říci, že ten tmavý písek není běžný ani v přírodě. V Amazonii jsem se nekoupal, ale u nás jsem ho nikdy moc neviděl. Pokud je dno tmavé, je tam většinou něco jiného než čistý písek.

Prostě "představa" a "příroda" nemusí být vždy totéž. Ale je pravda, že slovo přírodní už v akvaristice díky marketingu trošku ztratilo význam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 00:06 Waaw Re: Kubaa
Ano, je to jedna z prirodnich variant. U nas v prirode ziji ryby i v zmeliorovanem potoce s betonovym dnem. Ja bych si s dovolenim ponechal svoji predstavu o tmavsim pisku na dne, sem tam oblazky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2018 23:45 Muž Kubaa [718] Re: Waaw
Přírodní dojem? Jemný klidně světlý písek a na něm hnědé listí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2018 23:40 Waaw Re: Asterix
AquaClay Ground je velmi lehky, obtizne to drzi nejaky tvar. A po pravde hledam neco, co bude pusobit trochu prirodnim dojmem. Hnede pravidelne kulicky na dne reky moc nenajdes. To je taky duvod proc jsem nakonec vzdal flexiobklady.
Zkusim najit nejaky prirodni pisek, ktery bude pusobit trochu tmavsim dojmem a rad bych ho pripadne trochu ztmavil podle potreby tak, ze bych do nej domichal trrochu vylozene tmaveho substratu. Nejradeji bych pridal trochu neceho cerneho a hnedeho, pripadne hnedocerveneho. Uplne jednobarevne substraty podle mne nevypadaji tak prirozene..
Neco na zpusob jak popisuje Horac ( www.horacovoakvarium.cz/… ), jen ze ten domichaval jemny cerny posypovy sterk a ja bych rad zustal u neceho oblejsiho. Proto by to nemlo byt vyrazne jlehci nez pisek, protoze by se to mohlo oddelovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2018 21:41 Muž Asterix [2] Re: Waaw
Pokud se ti líbí ten červený Volcano, což takto Aquaclay Ground? Ten je "kulatý", porézní a drží se u dna...to na co odkazuješ, je podle mě podobné tomu Volcanu, takže porézní, lehčí, ale ostrější materiál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2018 17:42 Waaw Re: Asterix
Tak to je skoda. Planuji Corydorase a tem by to moc nesvedcilo. Skoda, libi se mi docela ten cervenohnedy Volcano red. Bylo mi trochu divne, ze nikde na webu neni poradne vyfoceny ten substrat zblizka nekde na misce. I na strankach Rataje je vyfoceny akorat v igelitovem pytli a pak tekova nezretelna cerna hromadka. Asi vi proc.

Jinak dalsi cerny substrat je zde:
www.caskrmeni.cz/…

Nema nekdo zkusenost? Vypada to na docela oble granulky. Je to lehke nebo tezke? Poretni? Zaoblene?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2018 14:34 Muž Asterix [2] Re: Maq
Má být chemicky neutrální… :-) ovšem neměřil jsem, předpokládám, že s naší tvrdou vodou to nehne…měření by asi nebylo moc objektivní, použil jsem jen 4l ve 100l akva a mám tam i spoustu lávových kamenů a malou „pláž“ z křemičitého písku. Ale krevetky si chrochtají, rostou a množí se…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2018 13:41 Maq Re: Asterix
Co Ti to udělalo se složením vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2018 13:25 Muž Asterix [2] Re: Waaw
Určitě se s Volcanem pracuje 100x lépe než s Profi soilem, ale je to opravdu spíš ostřejší materiál, možná proto dobře drží tvar. Mám jej částečně v jednom 100l akva, práce s tím byla fajn a vypadá to dobře. Jen ta cena…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2018 10:59 Waaw Re: montydvory
Jenze Liapor se mi nelibi
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2018 09:02 Muž montydvory [6] Re: Waaw
Koukni na liapor,
mam zrnitost 4-8 nema hrany akary a kančici se v něm přehrabuji bez problémů,kytky na horácomatkách v pohodě.
Odkalování jde dobře a cena bych řekl velice příznivá 140 kč za
50L pytel
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2018 08:02 Waaw Re: Maq
To mne napadlo taky. Ten hnedy je ale urceny pro vodni zelvy, tak snad to take je jeden z parametru. Ten ale bude asi hodne jemny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2018 23:50 Maq Re: Waaw
Nedávno si @Kubaa hrál s echtovním křemičitým pískem do filtrací, a zjistil, že obsahuje docela dost látek rozpustných ve vodě nebo v kyselině.
V případě písků do terárií bych tohle riziko odhadoval na násobně vyšší. Čili by to nějak ovlivňovalo vodu.
Bez vyzkoušení je to ovšem jen odhad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.02.2018 18:01 Waaw – Terarijni pisek do akva
Na trhu jsou tmave prirodni pisky (prirozene tmave, bez barveni), urcene do teraria. Nevite, zda jsou pouzitelne i do akva? Neuvadeji vetsinou zrnitost, takze ocekavam, ze budou dost jemne, ale maji cernou i krasne hnedou (jantarovou barvu).
pisky-substraty-teraria.heureka.cz/…
www.spokojenypes.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2018 22:00 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Waaw
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2018 21:36 Waaw Re: Maq
Ja ti nevim, podle fotek hotoveho akvarka to vypada jako male oble granulky. A pra to drzi tvar, tak to zas tak lehke nemuze byt. Ale nikdy jsem to nemel v ruce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2018 20:20 Maq Re: Waaw
Mně se zadá, že to Rataj prokopává, alespoň lokálně.
Což znamená, že je průkopníkem v tomhle substrátu v ČR. Tuším někde na Opavsku se to těží, drtí, a on nejspíš odebírá nějaký ten granulát, který se pak možná ještě velikostně vytřídí.
Zkušeností zatím asi moc není, ale je to lehké a rozhodně ostrohranné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2018 20:06 Waaw Volcano black/red
Po zkoumani vsech moznych prezentaci s tmavym dnem se mi jako nejzajimavejsi zda substrat od Rataje Volcano black nebo mozna i jeho hnedocervena verze. Jen ta cena....
Nenarazili jste na stejny substrat pod nejakou jinou znackou? Je to sopecneho puvodu, tak prece si to Rataj netezi v Sumperku sam...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 14:40 Muž File1980 [53] Re: Kubaa
Ano u kopaného jsou hrany sice ostřejší než u říčního,ale ne tak ostré jako u drtí.Přehrabovat rukama drť bych taky nechtěl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 14:22 Muž Kubaa [718] Re: File1980
Můj filtrační písek je sice různě nepravidelný, oblázky to rozhodně nejsou, ale hrany nejsou ostré, takže si taky myslím, že to není drť. Můžu se v něm rukou přehrabovat jak chci a není to nepříjemné, což bych u drti s ostrými hrtanami asi dělat nechtěl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.02.2018 14:06 Muž File1980 [53] Re: Maq
Rozdíl je v tom,jestli je písek kopaný nebo říční.Kopaný má o dost ostřejší hrany,než říční.

Edit:Proto někdy ten kopaný může vytvářet dojem,že je to drť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 13:17 Maq Re: Waaw
Waaw napsal: Nezkouseli jste treba nekdo michat cerny a hnedy flexi dohromady?
Já to mám. Ale nejsou to flexi, jsou to barvené písky k mání zde:
e-pisky.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 13:16 Maq Re: vaaclav
vaaclav napsal: Všechno je drť :-)
Nesmysl. Písky se bagrují z přírodních ložisek a třídí. Včetně písků do filtrací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 22:17 Waaw Palaro
Jeste tento vypada docela tmavy, ale nekomu tu pry trochu sumel s octem:
www.hornbach.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 13:58 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Waaw
To co se prodává je ale většinou drť ať už je to flexi, filtrační písek a podobné věci, je to vlastně vytříděný a upravený odpad. Dlouho používám CO2 a tak si ten přírodní vyhlazený písek nekoupím protože to bude plné vápence :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 13:23 Waaw Re: vaaclav
Vsechno jednou byla drt. Jen nektrou uz priroda zaoblila
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 10:42 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Waaw
Fotka k příspěvku Všechno je drť :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 10:26 Waaw Re: vaaclav
To ale je spis drt nez kulata zrnka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 10:19 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Waaw
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 10:17 Muž Kubaa [718] Re: Waaw
To se obávám, že barvené je, přijde mi to moc jednobarevné. Pár přírodních černých jsem viděl, ale byly takové ostré, struktura nic moc. Na Islandu jsem nebyl.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 4

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 7044x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/701-tmave-dno